Lei av tomme batterier

Lei av tomme batterier

Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Testfakta Research har utført en laboratorietest for å sammenlikne kapasitet og levetid for markedets vanligste AA-batterier. Testen viser at de bedre produktene har 20 til 40 % bedre kapasitet, avhengig av bruksområde.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 16 sep, 2015

De fleste har nok opplevd hvor frustrerende det er å trykke på den trådløse datamusen uten at noe skjer. Eller når LED-lommelyktens karakteristiske lys begynner å flakke. Ganske ofte følges frustrasjonen av oppgitthet når det er tomt for reservebatterier i skuffen.

Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Duracell testet og sammenliknet levetiden for 23 forskjellige fabrikater av alkaliske AA-batterier som er kjøpt i butikk.
Utvalget omfatter både litt dyrere og mer kjente merker og noen av de større butikkjedenes egne produkter. Batteriene er testet på de bruksområdene som er vanligst ifølge en undersøkelse fra Euromonitor i 2013. Det varierer fra klokker og røykvarslere med lavt forbruk til spillkonsoller med middels forbruk og LED-lommelykter og elektriske tannbørster som bruker mest energi.

Den klare vinneren i testen er Duracell Ultra Power, som presterer bedre enn alle konkurrentene på fire av fem bruksområder. På delt andreplass kommer Duracell Plus Power og Varta Max Tech, som begge får karakteren «svært god kapasitet».
– Resultatet overrasker meg ikke, de fleste kjente merkene pleier å klare seg bra, selv om det kan variere fra test til test, sier Johny Johnson, teknisk sjef for batterivirksomheten ved Intertek – laboratoriet som gjennomførte batteritesten.

Selv lavprisbatteriene fra Clas Ohlson klarer seg relativt godt i testen, de har svært god kapasitet ved høyt forbruk.
– Det er vanskelig å forutse hvilke batterier som blir best i tester som dette. Det er mye som spiller inn, for eksempel hvilken temperatur det er, hvor nye batteriene er og det at de kan komme fra forskjellige fabrikker, selv om det er samme merke, forklarer Johny Johnson.

Testens to dårligste batterier er Philips Power Alkaline og GP Ultra. Begge har dårlig kapasitet i apparater som bruker mye energi. Også det andre Philips-batteriet, Ultra Alkaline, får et dårlig resultat i testen, verken ved lavt eller middels forbruk er det bra. Et annet merkebatteri som har problemer, er Panasonic Pro Power, det klarer seg dårlig i apparater med middels forbruk.

Vinneren Duracell Ultra Power holder liv i en motordreven leke med middels forbruk i ni timer, mens Panasonic Pro Power (som har dårligst kapasitet ved middels forbruk) kun holder i 5,9 timer. Når Intertek testet de bruksområdene som bruker mest energi, var Duracell Ultra Power 42 prosent bedre enn det dårligste batteriet. En elektrisk tannbørste med vinnerbatteriet varer over en time lenger enn med batteriet i bunnen av tabellen, GP Ultra.

Fakta

Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Duracell testet og sammenliknet kapasiteten for totalt 26 forskjellige fabrikater av AA-batterier (1,5 volt) på det nordiske markedet. Laboratorietesten er utført av det svenske tekniske laboratoriet Intertek Semko AB.

Utvalg
Utvalget består av de vanligste merkene av engangs AA-batterier som finnes i nordiske dagligvarebutikker, lavprisbutikker og elektronikkjeder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batterienes levetid ved forskjellige typer bruk som krever ulikt mye av batteriet. I hver testdel er 9 batterier fra hvert fabrikat blitt testet. Testene er utført i tråd med standarden IEC 60086-2. Teststandarden for hvert bruksområde er angitt i parentes.

Svært lavt effektforbruk (radio)
Batteriet lades ut i løpet av fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Deretter hviler batteriet i 20 timer før det lades ut igjen. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,9 V.

Lavt effektforbruk (fjernkontroll)
Batteriet lades ut i 15 sek per minutt i åtte timer per døgn, med en motstand på 24 ohm. Deretter hviler batteriet i 16 timer før det lades ut igjen. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 1,0 V.

Eksempler på apparater med svært lavt til lavt effektforbruk er klokke, radio, fjernkontroll, datamus, røykvarsler, tastatur.

Lavt til middels effektforbruk (digital lyd)
Batteriet lades ut med 100 mA i én time per døgn. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,9 V.

Middels effektforbruk (motordreven leke)
Batteriet lades ut i én time per døgn med en motstand på 3,9 ohm. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,8 V.

Eksempler på apparater med lavt til middels effektforbruk er portabel høyttaler, spillkonsoll, walkie-talkie, motordreven leke.

Høyt effektforbruk (elektrisk tannbørste)
Batteribruk lades ut med 500 mA i to minutter hvert 15. minutt. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,8 V.

Eksempler på apparater med høyt effektforbruk er elektrisk tannbørste, LED-lommelykt, digitalt kamera.

Bruksområdene i testen er oppdatert basert på statistikk over husholdningenes bruk av ikke-oppladbare AA-batterier. De fleste ikke-oppladbare AA-batterier brukes i apparater med svært lavt til middels forbruk. Apparater med svært høy forbruk bruker nesten utelukkende oppladbare spesialbatterier (produsentspesifikke). Tidligere testers bruksområder for svært høyt forbruk er derfor gått ut og blitt erstattet av en mer nyansert 5-graders bruksskala fra svært lavt til høyt effektforbruk.

Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom ulike batterier av samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater krever flere batterier som seriekobles, og apparatet slutter å fungere når det dårligste batteriet er brukt opp. Forskjellen i kapasitet mellom batterier av samme fabrikat er derfor en del av vurderingen.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.