Mest energi fra billig batteri

Mest energi fra billig batteri

Batterierna testas för olika typer av applikationer som till exempel vanlig radio, spelkonsol och kamerablixt. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Har du ladet ferietingene med riktig batteri? Testfakta har sammenliknet hvilke merker som gir lengst levetid til digitalkameraet eller barnas spillkonsoll.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 29 jul, 2014

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriprodusentene forsøker å vinne over hverandre med de tøffeste og mest kraftfulle betegnelsene. Spørsmålet er om de klarer å lade batteriene sine med samme energi.
Testfakta har sammenliknet levetiden for ti ulike alkaliske 1,5 volts AA-batterier. Utvalget består av en blanding av dyre merkebatterier og billigere standardbatterier fra de største dagligvarebutikkene, elektronikkjedene og lavprisvarehusene.

Visst får kjente batterier som Duracell, Varta og Energizer gode karakterer hele veien, og visst er de ekstra gode i apparater som krever høye effektforbruk. Men ingen slår det relativt billige batteriet Cotech fra Clas Ohlson. (Cotech-batteriet heter nå bare Clas Ohlson og har et nytt utseende. Klikk her for å se et bilde.)

– Det var overraskende at Clas Ohlson-batteriet holder så høy kapasitet selv når det brukes i høyforbrukende apparater som for eksempel en kamerablits. Det hadde vi ikke forventet, sier Daniel Strömberg ved ETC Battery og Fuelcells Sweden, som utførte testen.

Batteriene ble testet for ulike typer bruk – ved lavt effektforbruk tilsvarende en radio, ved middels høyt effektforbruk tilsvarende en portabel musikkspiller eller spillkonsol, samt ved høyt effektforbruk tilsvarende en kamerablits.
– En kamerablits presser batteriet til det ytterste. I stedet for en konstant utladning dras det ut en svært høy strøm i en kort periode. Flere av batteriene i testen sies å være ekstra gode på akkurat dette, sier Daniel Strömberg.

Det er også her batteriene skiller seg mest fra hverandre. Mens de beste fabrikatene klarar mer enn 500 blitser, tar batteriet fra Philips slutt allerede etter 258 blitser.

Philips Power Alkaline har også kortest levetid når det brukes i lavforbrukende apparater. Mens testvinneren Cotech holder en radio ved live i over 102 timer, klarer Philips bare 77 timer – en forskjell i levetid på 25 prosent, noe som må ansees som mye i denne sammenhengen ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et annet problem – det skiller mye i kapasitet mellom ulike eksempler av batterier.  

– Vi testet ti batterier fra hvert fabrikat, og for Philips’ del er forskjellen mellom det beste og det dårligste bemerkelsesverdig stor, sier Daniel Strömberg.

At batteriene holder en jevn kapasitet, er kjempeviktig. Ofte bruker man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet dør.

Et annet batteri som ikke riktig holder hva det lover, er GP Ultra. Batteriet markedsføres som ekstra godt til nettopp kameraer og fotoblitser, men gjør det ikke bedre enn et vanlig standardbatteri.

Fakta

Fakta om testen

Laboratoriet ETC Battery and Fuelcells Sweden på oppdrag fra Testfaktas testet kapasiteten til ti ulike fabrikater av AA-batterier (1,5 volt) på det svenske markedet.

Utvalg
Utvalget består av en blanding av dyrere merkebatterier og billigere standardbatterier. Vi gikk ut ifra tilbudet i de vanligste dagligvarebutikkene, lavprisvarehusene og elektronikkjedene.

Testmetode
Laboratoriet har testet batterienes levetid ved ulike typer bruk som stiller ulike krav til batteriet. I hvert delmoment er ti batterier av hvert fabrikat testet. Testene er utført etter standarden IEC 60086-2, med en viss forkortning av hviletiden mellom utladningene. Ifølge laboratoriet skal ikke dette ha noe å si for testresultatet.

 • Lavt effektforbruk (radio)
  Batteriet lades ut i løpet av fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Deretter får batteriet hvile i fire timer før det lades ut igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Middels høyt effektforbruk (portabel musikkspiller, leketøy eller spillkonsoll)
  Batteriet lades ut i ølpet av en time med en konstant motstand på 10 ohm. Deretter får batteriet hvile i sju timer før det lades ut igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Høyt effektforbruk (kamerablits)
  Batteriet lades ut med 1000 mA i ti sekunder fulgt av 50 sekunders hvile. Dette repeteres i løpet av 60 minutter, og deretter får batteriet hvile i sju timer. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Jevn kapasitet
  Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater krever flere batterier som seriekoples, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet tar slutt. Forskjellen i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat er derfor veid inn i vurderingen.

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Laboratorietest

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest

Store forskjeller i kvalitet mellom vinterdresser

Vil du at barnet ditt skal slippe å fryse i vinter, gjelder det å velge riktig vinterdress. Flere av årets plagg er ikke vanntette, til tross for at de lover det, viser Testfaktas test.

Laboratorietest

Flere regnsett lekker

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

Laboratorietest

Den beste bleien for babybaken

Det er større forskjell i pris enn i kvalitet mellom bleier, viser Testfaktas test. Det er mulig å spare tusenvis av kroner ved å velge riktig fabrikat.

Laboratorietest

Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Riktig bilbarnestol kan være avgjørende når ulykken er ute. Testfaktas test viser at stolene gir ulik beskyttelse for barnet. – Det er ekstra tydelig når det gjelder kollisjon fra siden, sier professoren i trafikksikkerhet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Penseltest avslører stor forskjell på effektivitet og resultat

At en malingspensel tar opp og slipper fra seg malingen på en kontrollert måte er avgjørende for ytelsen. I Testfakta Researchs store laboratorietest av malingspensler for bruk innendørs ble en videreutviklet utgave av Jordan Ultimate testvinnere.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Luftrensere – en ren fornøyelse

Allergisk eller ikke – kvaliteten på inneluften blir stadig viktigere. En luftrenser kan gjøre stor forskjell, men produsentenes kapasitetsmål er ofte vanskelige å tolke, og det er ikke lett å sammenligne ulike fabrikater.

Laboratorietest

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Laboratorietest

Klassiker utklasser i saksetest

Det er verd å legge noen ekstra kroner i en klassisk merkesaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårlig allerede som nye og blir raskt dårligere av slitasje.

Laboratorietest

God kattemat trenger ikke å koste skjorta

Ja – den dyrere kattematen er bedre. Men det er usikkert om premiummerkenes høye priser virkelig er begrunnet. Det viser Testfaktas laboratorietest av åtte ulike tørrfôr.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Test av dusjhåndklær

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Puten er like viktig for søvnen som sengen

En god pute er like viktig for nattesøvnen som en god seng. Men det er vanskelig å vite hva man får når man kjøper en pute. Testfakta har testet åtte forskjellige merker.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.