Presterer bra men vanskelig å rengjøre

Presterer bra men vanskelig å rengjøre

Foto: Anna Sigge

Induksjonstoppene i Testfaktas test holder jevn kvalitet, men de varierer når det gjelder hvor lett det er å holde dem pene og rene.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 31 okt, 2013

De er raskere, smartere og bruker mindre elektrisitet enn klassiske kokeplater og keramiske plater. Likevel har ikke salget av induksjonstopper økt like raskt som bransjen hadde håpet på. En rimelig forklaring er at induksjon fremdeles er ganske dyrt i forhold til andre teknikker. Samtidig er det store prisforskjeller på de ulike merkene. Likevel sier ikke prisen så mye om kvaliteten, viser Testfaktas test.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har sammenlignet ni induksjonstopper til mellom 4 000 og 11 000 kroner i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Ytelsesmessig presterer induksjonstoppene jevnt og godt alle sammen, ifølge Mathias Bark, testleder hos SP. De koker opp to liter vann på mellom fire og fem minutter, noe som er to til tre ganger raskere enn smijern eller keramikk.

– Den eneste som stikker seg ut er Gram, med en mellomstor plate som er klart langsommere enn tilsvarende plate på de øvrige toppene, både med og uten booster, sier han.
– Det er ingen feil på den, her har produsenten ganske enkelt valgt å ha en lavere effekt. Så hvis man vil koke opp vann raskt på Gram-toppen, må man bruke den største kokesonen, fremholder han.

Toppene er også likeverdige når det gjelder elektrisitetsforbruk, og alle har en jevn varmefordeling over kokesonene. Den største temperaturforskjellen har Ikeas induksjonstopp, der det er ni graders forskjell mellom midten og kanten etter ett minutt på full effekt.

– Det må man si er veldig lite. Ved bruk av toppen på kjøkkenet tror jeg at kvaliteten på kjelen eller stekepannen har mye større betydning for resultatet, sier Mathias Bark.

Men for forbrukerne, som bruker induksjonstoppen hver dag, er det ikke bare energiforbruket og oppkokingstiden som er viktig. Man vill jo også at rengjøringen skal gå raskt og lett. Enda verre er det om flekker og riper ikke kan fjernes, og på dette området er det klare forskjeller mellom de ulike modellene.

En stor fordel med induksjon er at varmen forsvinner så snart kjelen eller stekepannen fjernes. Dermed er risikoen for å brenne fast matrester klart mindre enn på andre typer komfyrer.
– Maten må renne med på siden eller feste seg under kjelen for at dette skal skje. Men når du først har fått en flekk, varierer det ganske mye hvor hardt den blir sittende fast på de testede induksjonstoppene, sier Mathias Bark.

Også her stikker Gram seg ut, men denne gangen positivt. På Gram-toppen var det lett å fjerne innbrente rester av kremfløte, potetvann og sjokolade med vann tilsatt litt oppvaskmiddel. På for eksempel Cylinda ble det derimot værende igjen merker, til tross for at man brukte både skrape og spesielle rengjøringsmidler for induksjonstopper i samsvar med anbefalingene. 

Grams ytterflate er også mest ripefast. Her målet laboratoriet den kraften som kreves for å ripe opp toppen med en skarp spiss.

– Gram krever dobbelt så stor kraft for å lage riper som de minst solide produktene i testen, sier han.

For dem som vet at de søler og skramler mye på komfyren er altså Gram et godt alternativ, selv om den er litt langsommere enn de andre induksjonstoppene i testen.

Best i test er Siemens, som både er raskest, bruker minst elektrisitet og har jevnest temperaturfordeling. Den får også høy karakter når det gjelder rengjøring.

 

 

 

Fakta

Hurtighet
Laboratoriet målte oppkokingstiden for to liter vann på den største kokesonen, samt en mellomstor kokesone. Testen ble utført både med og uten booster.

Effektforbruk
Ved oppkokingstesten målte laboratoriet også effektforbruket.

Ripefasthet
Laboratoriet målte kraften i newton som kreves for å ripe opp toppene med en skarp spiss.

Rengjøring
Fire ulike matrester ble brent fast mellom kokeplate og kjele/stekepanne: sukkerlake, hvit sjokolade, potetvann og kremfløte. Induksjonstoppene ble rengjort med tre ulike metoder: kun skrape, kun klut fuktet med oppvaskmiddeloppløsning og kun fuktet klut med rengjøringsmiddel. Laboratoriet evaluerte hvor lett det var å fjerne flekkene med de ulike metodene.

Temperaturjevnhet
Med hjelp av et varmekamera målte laboratoriet hvordan temperaturen varierer mellom tre ulike punkter på kjelens indre bunn etter ett minutt på full effekt (uten booster).

Karaktersetting
De ulike faktorene ble vektet til en samlet karakter på følgende måte: Hurtighet, 20 prosent; effektforbruk, 20 prosent; ripefasthet 20 prosent; rengjøring 20 prosent; temperaturjevnhet, 20 prosent.

 

 

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Laboratorietest

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest

Store forskjeller i kvalitet mellom vinterdresser

Vil du at barnet ditt skal slippe å fryse i vinter, gjelder det å velge riktig vinterdress. Flere av årets plagg er ikke vanntette, til tross for at de lover det, viser Testfaktas test.

Laboratorietest

Flere regnsett lekker

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

Laboratorietest

Den beste bleien for babybaken

Det er større forskjell i pris enn i kvalitet mellom bleier, viser Testfaktas test. Det er mulig å spare tusenvis av kroner ved å velge riktig fabrikat.

Laboratorietest

Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Riktig bilbarnestol kan være avgjørende når ulykken er ute. Testfaktas test viser at stolene gir ulik beskyttelse for barnet. – Det er ekstra tydelig når det gjelder kollisjon fra siden, sier professoren i trafikksikkerhet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Penseltest avslører stor forskjell på effektivitet og resultat

At en malingspensel tar opp og slipper fra seg malingen på en kontrollert måte er avgjørende for ytelsen. I Testfakta Researchs store laboratorietest av malingspensler for bruk innendørs ble en videreutviklet utgave av Jordan Ultimate testvinnere.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Luftrensere – en ren fornøyelse

Allergisk eller ikke – kvaliteten på inneluften blir stadig viktigere. En luftrenser kan gjøre stor forskjell, men produsentenes kapasitetsmål er ofte vanskelige å tolke, og det er ikke lett å sammenligne ulike fabrikater.

Laboratorietest

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Laboratorietest

Klassiker utklasser i saksetest

Det er verd å legge noen ekstra kroner i en klassisk merkesaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårlig allerede som nye og blir raskt dårligere av slitasje.

Laboratorietest

God kattemat trenger ikke å koste skjorta

Ja – den dyrere kattematen er bedre. Men det er usikkert om premiummerkenes høye priser virkelig er begrunnet. Det viser Testfaktas laboratorietest av åtte ulike tørrfôr.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Test av dusjhåndklær

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Puten er like viktig for søvnen som sengen

En god pute er like viktig for nattesøvnen som en god seng. Men det er vanskelig å vite hva man får når man kjøper en pute. Testfakta har testet åtte forskjellige merker.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.