Rusta glassrekkverk

Laboratorietest

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 7 jun, 2021

Testfaktas kvalitetsmerking stiller strenge krav. Glassrekkverkene gjennomgår et standardisert testopplegg som omfatter styrke ved statisk belastning, styrke ved tunge slag, glassets splintringsegenskaper og monteringsanvisningene for rekkverkene.

For å oppfylle kriteriene for kvalitetsmerkingen må glassrekkverket prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter. Kvalitetsstempelet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.

For å få en oppfatning av glassrekkverkets relative kvalitet og ytelse, er det testet og sammenlignet med to sammenlignbare glassrekkverk:

  • Bauhaus (Hortus) glassrekkverk
  • Jula (Hard Head) glassrekkverk

Laboratorietesten av glassrekkverkenes kvalitet og ytelse er utført av det uavhengige testinstituttet RISE i Borås i Sverige (Research Institute of Sweden). Testene er utført ifølge den svenske balkongforeningens tekniske anvisninger og, der det er aktuelt, standard SS-EN 12600:2002.

Sammenlignende resultater fra testen fremgår av tabellen nedenfor.

[PDF]

Testen omfatter følgende delmomenter:

  1. Statisk belastning
  2. Tungt slag
  3. Bruddatferd glass
  4. Gjennomgang av monteringsanvisning
  1. Statisk belastning

Prøvingen ble utført på en montert seksjon bestående av to stolper og et mellomliggende glass. Ved prøvingen ble rekkverksstolpene skrudd fast på en monteringssokkel i stål. Den monterte seksjonen ble utsatt for en horisontal belastning (trykk) i overkanten av rekkverket. Belastningen ble økt kontinuerlig med 0,5 kN per minutt til det oppsto brudd. Ved brukslast ble rekkverkets utbøying registrert, der maks. 30 mm er kravet for godkjent.

  1. Tungt slag

Prøvingen ble utført på en montert seksjon bestående av to stolper og et mellomliggende glass. Prøvingen ble utført ved hjelp av en fallvekt på 50 kg som ble pendlet mot midten av glasseksjonen. Fallhøyden på vekten startet på 100 mm og ble deretter økt trinnvis til stolpene eller glasset ga etter.

  1. Bruddatferd glass

Alle glasseksjoner besto testmoment 1 og 2. For å vurdere sikkerheten ved glassbrudd (hvordan de splintres) ble glasseksjonene knust med et slag med dor mot den frie kanten av glasset. Deretter ble det gjort en visuell vurdering av hvordan de fragmenterte glassene oppførte seg. Større sprekker kan utgjøre en alvorlig risiko for kuttskader.

  1. Gjennomgang av monteringsanvisning

Monteringsanvisningene for glassrekkverkene ble gjennomgått for å vurdere om anvisningen er tydelig og informativ nok.

 

TABLE OF TEST RESULTS