Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Uppdragstest

Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Formålet med Testfaktas kvalitetsmerking Certified Nutritional QualityTM er å løfte fram hundefôr med godt næringsinnhold. Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

Testfakta Research Publicerad: 2 sep, 2014

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr (Testfakta Certified Nutritional QualityTM) sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter.
Formålet med kvalitetssertifiseringen er å gjøre det lettere for forbrukerne å velge riktig, og å hjelpe produsenter med bra fôr å synes.

Kvalitetsvurderingen som ligger til grunn for Testfaktas sertifisering baseres på gjeldende anbefalinger for næringsinnhold i hundefôr, utstedt av NRC (National Research Council). NRC er en del av USAs svar på det svenske vitenskapsakademiet og har som formål å fremme forskning og utvikling innen ulike vitenskapsområder.

Til kvalitetsvurderingen laboratorieanalyseres det næringsmessige innholdet i fôret. Analysen utføres på det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes.

For å oppnå Testfakta Certified Nutritional QualityTM må resultatet fra laboratorieanalysen vise at fôret har god næringsbalanse og at det ligger på linje med anbefalte nivåer for alle viktige næringsstoffer. Vurderingen gjøres med hensyn til om fôret er beregnet på valper, voksne eller eldre hunder.

Hundefôr som er opplistet nedenfor, har gjennomgått analysen for samtlige næringsparametere og klart kravene til Testfakta Nutritional QualityTM:

MaxDog Puppy

MaxDog Adult

MaxDog Senior

 

 

 

Fakta

Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

De kjemiske analysene som ligger til grunn for Testfakta Nutritional QualityTM utføres av det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes. Analysen omfatter i alt et 60-tall ulike næringsparametere fordelt på følgende hovedkategorier:

Energiinnhold
Fôrets totale energiinnhold samt fordelingen mellom fett, protein og karbohydrater tas hensyn til ved vurderingen. Det er viktig at fôret holder et høyt energinivå og at fordelingen mellom de ulike energikildene er riktig for hunden. Protein og fett er generelt sett hundens viktigste energikilder.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktigt for vekst i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for hundens produksjon av egne proteiner. Hunden trenger et 20-tall aminosyrer for å bygge egne proteiner. 10 av disse må tilføres via fôret og kalles derfor essensielle.
I tillegg til det totale proteininnholdet analyseres de 10 essensielle aminosyrene.

Fettsyresammensetning
Fett har flere viktige funksjoner. I tillegg til at det er en effektiv energikilde, er fett viktig for hundens hud og pels, men også for hjernens utvikling. Fett utgjøres av ulike typer fettsyrer, der noen er viktigere for hundens helse enn andre. En del fettsyrer må tilføres gjennom fôret og kalles derfor essensielle. I tillegg til det totale fettinnholdet analyseres fôrets fettsyrekomposisjon.

Karbohydrater (kostfiber)
Karbohydrater er en mindre viktig energikilde for hunden. Karbohydratenes funksjon er først og fremst å danne blodsukker, som hunden også kan framstille av fôrets protein og fett. Karbohydrater utgjøres av sukker, stivelse og kostfiber. Kostfiber har ingen næringsmessig verdi for hunden, men gir hunden en god metthetsfølelse og bidrar til å holde i gang mage og tarmer. En for stor andel karbohydrater, og da spesielt kostfiber, kan forårsake diaré og ha innvirkning på hundens næringsopptak.

Mineraler
Mineraler som jern, kalsium og magnesium fyller flere viktige funksjoner i fôret. De fremmer blant annet oppbygging av skjelett og dannelse av hud og pels. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 12 ulike mineraler, der de viktigste er:

 • Kalsium (Ca): Kalsium har først og fremst betydning for oppbygging og vedlikehold av hundens skjelett og tenner, men også muskler og nerver trenger kalsium. Kalsiumet påvirker også hvordan hunden kan nyttiggjøre seg andre mineraler og vitaminer, der et for høyt kalsiuminntak kan ha negativ innvirkning på opptaksevnen.
 • Fosfor (P): Fosfor virker i samspill med kalsium og er et viktig mineral for oppbygging av hundens muskler og for aktivering av visse vitaminer.

Det er viktig at fôret inneholder riktig mengde av både kalsium og fosfor, men også at balansen mellom disse to mineralene er riktig. Det er en forutsetning for at hunden skal få en harmonisk vekst og velfungerende organer. For mye fosfor eller et skjevt forhold mellom kalsium og fosfor kan f.eks. føre til benskjørhet.

 • Magnesium (Mg): Magnesium er et mineral og en antioksidant. Magnesium er blant annet viktig for kroppens celler, hjertet og immunforsvaret.
 • Kobber (Cu): Kobber har sammen med visse B-vitaminer og jern stor betydning for bloddannelsen. Kobber er også viktig for hundens ledd og for dannelsen av proteinet elastin som gjør huden elastisk.
 • Selen (Se): Selen er et mineral og en antioksidant. Selen beskytter blant annet kroppens celler, og sammen med vitamin E har selen en viktig funksjon i hundens immunforsvar og reduserer risikoen for kreft.
 • Zink (Zn): Zink er et mineral og hjelpestoff med betydning for mange ulike funksjoner i kroppen. Blant annet for oppbygging av hud og pels, men også for kroppens opptak av vitamin A (se nedenfor).
 • Jern (Fe): Jern er først og fremst viktig for dannelsen av nye blodlegemer.

Vitaminer
Akkurat som mineraler fyller vitaminer flere viktige funksjoner i fôret. I tillegg til at de fungerer som antioksidanter, fremmer de blant annet stoffskiftet og dannelsen av viktige fettsyrer.
Det finnes to typer vitaminer: fettløselige og vannløselige. De fettløselige vitaminene lagres i kroppsfettet, mens vannløselige føres ut med urinen etter at de har gjort sin nytte. Doseringen av fettløselige vitaminer må ikke være for høy, ettersom overskudd kan føre til forgiftning av hunden. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 13 ulike vitaminer, der de viktigste er:

 • Vitamin A: Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for immunforsvaret, synet, hørselen og hundens hud og pels.
 • B-vitaminer: B-vitaminer er en gruppe vannløselige vitaminer som først og fremst fungerer som hjelpestoffer for hundens stoffskifte, men også bidrar til dannelsen av flere viktige fettsyrer.
 • Vitamin C: Vitamin C er et vannløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste funksjon er å beskytte kroppens celler.
 • Vitamin D: Vitamin D er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å sikre kroppens opptak av kalsium og fosfor. D-vitamin er med andre ord viktig for hundens skjelett, tenner, muskler og nerver.
 • Vitamin E: Vitamin E er et fettløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste oppgave er å beskytte kroppens celler og styrke kroppens immunforsvar.
 • Vitamin K: Vitamin K er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å motvirke blødninger, ettersom det letter blodets koagulering.

 

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Laboratorietest

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest

Store forskjeller i kvalitet mellom vinterdresser

Vil du at barnet ditt skal slippe å fryse i vinter, gjelder det å velge riktig vinterdress. Flere av årets plagg er ikke vanntette, til tross for at de lover det, viser Testfaktas test.

Laboratorietest

Flere regnsett lekker

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

Laboratorietest

Den beste bleien for babybaken

Det er større forskjell i pris enn i kvalitet mellom bleier, viser Testfaktas test. Det er mulig å spare tusenvis av kroner ved å velge riktig fabrikat.

Laboratorietest

Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Riktig bilbarnestol kan være avgjørende når ulykken er ute. Testfaktas test viser at stolene gir ulik beskyttelse for barnet. – Det er ekstra tydelig når det gjelder kollisjon fra siden, sier professoren i trafikksikkerhet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Penseltest avslører stor forskjell på effektivitet og resultat

At en malingspensel tar opp og slipper fra seg malingen på en kontrollert måte er avgjørende for ytelsen. I Testfakta Researchs store laboratorietest av malingspensler for bruk innendørs ble en videreutviklet utgave av Jordan Ultimate testvinnere.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Luftrensere – en ren fornøyelse

Allergisk eller ikke – kvaliteten på inneluften blir stadig viktigere. En luftrenser kan gjøre stor forskjell, men produsentenes kapasitetsmål er ofte vanskelige å tolke, og det er ikke lett å sammenligne ulike fabrikater.

Laboratorietest

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Laboratorietest

Klassiker utklasser i saksetest

Det er verd å legge noen ekstra kroner i en klassisk merkesaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårlig allerede som nye og blir raskt dårligere av slitasje.

Laboratorietest

God kattemat trenger ikke å koste skjorta

Ja – den dyrere kattematen er bedre. Men det er usikkert om premiummerkenes høye priser virkelig er begrunnet. Det viser Testfaktas laboratorietest av åtte ulike tørrfôr.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Test av dusjhåndklær

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Puten er like viktig for søvnen som sengen

En god pute er like viktig for nattesøvnen som en god seng. Men det er vanskelig å vite hva man får når man kjøper en pute. Testfakta har testet åtte forskjellige merker.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.