Meny
-A A +A

Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Riktig bilbarnestol kan være avgjørende når ulykken er ute. Testfaktas test viser at stolene gir ulik beskyttelse for barnet. – Det er ekstra tydelig når det gjelder kollisjon fra siden, sier professoren i trafikksikkerhet.

Alle bilbarnestoler som er i handelen må bestå en del krav og tester. Men når Testfakta øker kravene, finner vi tydelige forskjeller i hvor gode stolene er til å beskytte barnet.

Det britiske forskningsinstituttet TRL har testet åtte bakovervendte stoler og én forovervendt stol som har vunnet tester i Tyskland. Stolene ble utsatt for en frontkollisjon i 50 kilometer i timen med en kraftigere nedbremsing enn det standarden sier. Stolene ble også utsatt for en sidekollisjon i 24 kilometer i timen. Dukken som ble brukt i testen tilsvarer et barn på 18 måneder.

 – Testen viser først og fremst hvor viktig det er å velge en bakovervendt stol. De kreftene som nakke og mage må ta imot ved en frontkollisjon er direkte livsfarlige med den forovervendte stolen, sier Anders Kullgren, professor i trafikksikkerhet og forskningssjef i Folksam, som har sett på resultatene.

Men det er også en hel del forskjeller mellom de bakovervendte stolene i testen. Ved frontkollisjon reduserer Axkid og Biltemas stoler kraften som når nakken fire til fem ganger mer enn stolen fra Be Safe, som ellers hadde svært godt resultat. Forklaringen er hellingen på stolene, ifølge Anders Kullgren, som har sett på testbildene.
– Det er tydelig at stolene fra Biltema og Axkid er mer opprette, noe som gir bedre beskyttelse for nakken. Samtidig synes jeg kanskje at stolen fra Biltema sitter vel opprett, og risikoen er at barnets hode faller forover, noe som heller ikke er bra.

Alle bakovervendte stoler får likevel godkjent ved frontkollisjon, noe som er det klart viktigste. Denne typen kollisjoner er vanligst og får som oftest alvorligere utfall.
 
Men også en kollisjon fra siden kan være farlig, og her er det desto større forskjeller mellom stolene. Beskyttelsen ved sidekollisjon ble testet i henhold til den nye standarden R129, som halvparten av stolene i testen er sertifisert for. Disse stolene får også generelt bedre resultat ved kollisjon fra siden, og de har fremfor alt bedre beskyttelse for hodet. Dårligst beskyttelse for hodet har Biltema og Britax, som begge ligger 30 % over grensen for når det begynner å bli farlig.
– Det skyldes at sidebeskyttelsen ikke har like godt energiopptak og at de ikke klarer å holde hodet like godt på plass i stolen, sier Anders Kullgren.

Når det gjelder nakkebeskyttelsen ved sidekollisjon, er det derimot en annen stol som skiller seg ut som klart dårligere. Concord er blant dem som gir best beskyttelse ved frontkollisjon, men ved en kollisjon fra siden blir trekkraften i nakken bemerkelsesverdig høy. Ifølge laboratoriet gled hodet ut av sidebeskyttelsen ved smellen, noe som ifølge Anders Kullgren ikke er overraskende.
– Sammenligner man Concord med Cybex, som har best nakkeverdier, er forskjellen slående. I Cybex er hodet helt omsluttet av stolen, mens Concord har en separat hodebeskyttelse som er altfor liten, sier han.

De dårlige resultatene ved sidekollisjonen gjør at Concord bare ender på andreplass i testen. Best i test blir i stedet Cybex, med gjennomgående godt resultat ved begge kollisjonene. Cybex er dessuten enklest å montere og bruke.

 

Tenk på dette når du velger og installerer en bilbarnestol 

– Barn opptil fire år skal kjøre bakovervendt. Det reduserer risikoen for dødsfall med fem ganger.
– Vær nøye med lengdemålene når du velger stol (særlig hvis du har et langt barn). Øynene eller overkanten av ørene må aldri havne over kanten på stolen.
– Velg en stol som er Plus-testet. Det garanterer god beskyttelse for nakken.
– Vær nøye med å installere stolen riktig. Dette kan være helt avgjørende ved en kollisjon. For stoler med Isofix er risikoen for feilmontering klart mindre.
– Monter ikke stolen med for mye helling. Det gir dårligere beskyttelse for nakken.
– Fra sikkerhetssynspunkt spiller det ingen rolle om barnet sitter i forsetet eller baksetet så lenge du bruker en bakovervendt bilbarnestol. Men husk å koble ut kollisjonsputen hvis stolen monteres i forsetet.
 

Fler tester och nyheter från Testfakta