Meny
  • Foto: Shutterstock
-A A +A

Flere regnsett lekker

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

Når høsten kommer, er regntøy et must for alle barnehagebarn. Et godt regnsett skal holde barnet tørt og samtidig tåle en hel del lek uten å gå i stykker eller fungere dårligere. Og selv om man helst ikke skal vaske regntøy så ofte, er det vanskelig å unngå etter et par dager i gjørme. Testfakta har derfor testet årets regntøymodeller, både som nye og etter at de har blitt slitt og vasket noen ganger.

Helt nye fra butikken holder nesten alle regnsett tett, og laboratoriet Swerea IVF, som har utført testen, ble imponert over resultatene. Tidligere år har det vært en hel del problemer med sømmene, men i år var det bare Helly Hansen som mislyktes med en av sine sømmer.

Samtidig hjelper det ikke om regntøyet tåler vann bare når det er nytt, mener testleder Helena Hjärtnäs.

– Det er jo barneplagg vi tester, og barn sitter på steiner, kryper rundt i sandkassen og sklir på sklier, sier hun.

Og etter at regntøyet er slitt med sandpapir og vasket fem ganger, ser resultatene annerledes ut. Mens noen av regnsettene knapt er påvirket, har Ticket to Heaven, Cubus og Helly Hansen stort sett mistet vanntettheten fullstendig.

– Det mest sannsynlige er at man har kostet på plaggene belegg av ulik tykkelse. Jo mer belegg, desto mer slitasje tåler de. På flere av regnsettene ble belegget slitt så pass mye ned under testen at de ikke kan holde tett lenger, sier Helena Hjärtnäs.

Laboratoriet testet også hvor lett det går hull på regntøyet hvis barnet setter seg fast i en skarp grein eller lignende. Og også her er det en hel del forskjell. Mens testvinneren Stormberg har en svært høy rivestyrke, er fremfor alt Didriksons, men også Helly Hansen klart mer ømtålige.

Til slutt ble plaggene screenet for helsefarlige tungmetaller og PVC, som var et stort problem for noen år siden når det gjaldt regntøy for barn. Men gledelig nok fant laboratoriet ingenting.

– Det er svært positivt at produsentene velger bort dårlige materialer og detaljer. Dette er noe vi har sett at leverandørene har blitt bedre på de siste årene, sier Helena Hjärtnäs.


 

Fler tester och nyheter från Testfakta