Meny
  • Hvor gode er robotstøvsugerne på å navigere mellom møbler og finne støvet? Maskinene ble testet på en bane med ulike hindringer. Foto: Frazer Waller
  • Robotstøvsugernes rengjøringsevne ble testet både på hardt gulv og tepper. Frazer Waller
  • Evnen til å gjøre rent varierer kraftig mellom ulike robotstøvsugere, viser Testfaktas test. Foto: Frazer Waller
-A A +A

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Et renere hjem uten å bruke mer tid på rengjøring – det er selvsagt en tiltalende tanke. Men hvis du tror at robotstøvsugeren skal være like god som en vanlig støvsuger, og kanskje til og med kunne erstatte den håndbetjente maskinen, så har du dessverre for høye forhåpninger.

– Robotstøvsugeren er mer et supplement. En vanlig manuell støvsuger er mye kraftigere og kommer bedre til, ikke minst ved kanter og hjørner. Vil du at det skal bli ordentlig rent, må du fortsatt ta frem den manuelle støvsugeren med jevne mellomrom for å få bort det som robotstøvsugeren har lagt igjen, sier Paul Rogers, testleder på det britiske laboratoriet Intertek der Testfakta har testet sju ulike merker.

Det er stor variasjon i hvor godt de ulike robotstøvsugerne klarer å gjøre rent.

Klart best i test er Electrolux, som fikk opp mer enn 95 % av teststøvet fra hardt gulv. Til sammenligning fikk testens dårligste maskin, Skantic, bare med seg 38 % av støvet.

Electrolux kommer også best til ved kanter og hjørner, og er også en av få maskiner i testen som klarer å få opp dotter og lo fra teppet.

– Nettopp fiber på tepper var det testmomentet robotstøvsugerne generelt hadde størst problemer med, sier Paul Rogers.

Miele, som er en av de dyrere maskinene i testen, klarte teppet dårligst av alle.

Den lot også mye smuss bli liggende da maskinenes navigasjonsevne ble testet. Her måtte robotstøvsugerne kjøre på en testbane med stoler, bord og andre hindringer som normalt finnes i et hjem. På gulvet mellom hindringene var det 42 støvete kontrollflater. Da overflatene ble inspisert i etterkant, fikk Miele i tillegg til Neato underkjent på 11 av de 42 flatene.

Miele havner dermed nest sist i testen, med bare en hårsbredd bedre sluttkarakter enn lavprismerket Skantic.

I motsetning til de fleste vanlige støvsugere har robotstøvsugerne små, poseløse beholdere der støvet samles opp. Alle må tømmes ofte, men Skantic og Cleanmate har svært små beholdere, noe som krever litt for hyppig tømming.

– Dette er upraktisk for brukeren og kan raskt bli et problem, ettersom sugeevnen blir mye dårligere når støvbeholderen blir for full, sier Paul Rogers.

Cleanmates støvbeholder er dessuten ekstremt vanskelig å åpne.

– Jeg vil tro at 50 % av befolkningen ikke klarer å åpne den, man trenger et stort grep og svært sterke hender for å klare det.

En annen ting å ta hensyn til ved valg av robotstøvsuger, er lydnivået. Skantic, Cleanmate og Neato støyer så mye når de er i gang at det er vanskelig å holde en normal samtaletone i rommet. Den eneste maskinen som er virkelig stillegående er LG. Men å kjøre den når man sover er ikke realistisk, mener Paul Rogers.

– Alle maskinene kjører inn i gjenstander og dytter borti stoler slik at det høres. Du risikerer å våkne og tro at du har fått besøk av tyver.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta