Meny
  • Foto: Ulrich Shepp
  • Applying egg yolk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying milk for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying minced meat for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Applying oat flakes for cleaning test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of glasses after filming test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
  • Assessment of long drink glasses after rinse test. Foto: Ulrich Schepp.
-A A +A

Glansen skiller oppvaskmidlene fra hverandre

Mange oppvasktabletter rengjør godt. Men det skal helst blinke litt i glass og bestikk når du tar dem opp av maskinen også. Evnene til å beholde glansen var avgjørende i Testfaktas store nordiske laboratorietest av ulike maskinoppvaskmidler.

Finnes det noe mer irriterende enn å plukke opp skitne tallerkener eller bestikk fra oppvaskmaskinen når den har vasket ferdig? Du stilles da overfor valget å sette dem tilbake og håpe på bedre lykke neste gang, eller rett og slett finne fram oppvaskbørsten.

Spørsmålet er da hvor mye selve oppvaskmiddelet påvirker sluttresultatet. Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Reckitt Benckiser laboratorietestet og sammenliknet et 30-tall ulike fabrikater på det svenske, danske og norske markedet.

For å teste oppvasktablettenes rengjøringsevne har det tyske laboratoriet SGS Institut Fresenius benyttet seg av testmetoder som er vanlig praksis i bransjen. Sju typer matrester fra for eksempel fastbrent melk, te og inntørket havregrøt, ble påført på tallerkener, krukker og stekebrett. Etter å ha vasket ved 50 °C ble det undersøkt hvor stor prosentdel av restene som var borte.

– Visse typer matrester er tøffere å få bort enn andre, noe man også ser i testresultatet. Flekker av te på porselen er for eksempel ofte vanskelig, og da først og fremst når man vasker opp i hardere vann, som for eksempel er tilfellet i Danmark. Selv fastbrent melk var det ikke noe oppvaskmiddel i testen som lyktes helt godt med, sier Bianca Nerowski, testleder hos SGS.

Det som skiller de bedre fra de dårligere produktene i testen, er rengjøringsevnen på proteinrike rester som kjøttdeig og egg, og blekbare flekker. Mens de beste fabrikatene fjerner mer eller mindre alle rester, klarer de dårligste bare å eliminere halvparten av denne typen flekker. Best sammenlagt rengjøringseffekt har Sun Maxpower med et gjennomgående godt vaskeresultat og en overlegen effekt på blekbare flekker.

Rengjøringsevne er så klart det viktigste aspektet ved et maskinoppvaskmiddel. Men selv om glasset eller gaffelen er fri for matrester, vil man gjerne at det skinner av oppvasken når den skal inn i skapet.

– Et glass kan være rent, men likevel ha flekker eller hinner på seg som gjør at det ser skittent ut. Denne typen flekker kommer oftest av mineraler som kalk og salt i vannet, sier Bianca Nerowski.

Laboratoriet sammenliknet derfor oppvasktablettenes skyllingseffektivitet og evne til å motvirke flekker, hinner og belegg. Det siste ble analysert etter at tallerkener, glass og bestikk var vasket 30 ganger med de ulike oppvaskmidlene i testen.

En av produktene i testen skiller seg ut med et bedre resultat for glans: Finish Quantum Power and Pure. En svært god rengjøringseffektivitet og et godt resultat for glans gjør Finish Quantum Power and Pure til en knapp totalvinner i testen. Sun Maxpower, som har den beste rengjøringsevnen, er likevel blant de dårligste til å motvirke belegg på oppvasken.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta