Meny
  • Batterierna testas för olika typer av applikationer som till exempel vanlig radio, spelkonsol och kamerablixt. Foto: Anna Sigge.
-A A +A

Mest energi fra billig batteri

Har du ladet ferietingene med riktig batteri? Testfakta har sammenliknet hvilke merker som gir lengst levetid til digitalkameraet eller barnas spillkonsoll.

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriprodusentene forsøker å vinne over hverandre med de tøffeste og mest kraftfulle betegnelsene. Spørsmålet er om de klarer å lade batteriene sine med samme energi.
Testfakta har sammenliknet levetiden for ti ulike alkaliske 1,5 volts AA-batterier. Utvalget består av en blanding av dyre merkebatterier og billigere standardbatterier fra de største dagligvarebutikkene, elektronikkjedene og lavprisvarehusene.

Visst får kjente batterier som Duracell, Varta og Energizer gode karakterer hele veien, og visst er de ekstra gode i apparater som krever høye effektforbruk. Men ingen slår det relativt billige batteriet Cotech fra Clas Ohlson. (Cotech-batteriet heter nå bare Clas Ohlson og har et nytt utseende. Klikk her for å se et bilde.)

– Det var overraskende at Clas Ohlson-batteriet holder så høy kapasitet selv når det brukes i høyforbrukende apparater som for eksempel en kamerablits. Det hadde vi ikke forventet, sier Daniel Strömberg ved ETC Battery og Fuelcells Sweden, som utførte testen.

Batteriene ble testet for ulike typer bruk – ved lavt effektforbruk tilsvarende en radio, ved middels høyt effektforbruk tilsvarende en portabel musikkspiller eller spillkonsol, samt ved høyt effektforbruk tilsvarende en kamerablits.
– En kamerablits presser batteriet til det ytterste. I stedet for en konstant utladning dras det ut en svært høy strøm i en kort periode. Flere av batteriene i testen sies å være ekstra gode på akkurat dette, sier Daniel Strömberg.

Det er også her batteriene skiller seg mest fra hverandre. Mens de beste fabrikatene klarar mer enn 500 blitser, tar batteriet fra Philips slutt allerede etter 258 blitser.

Philips Power Alkaline har også kortest levetid når det brukes i lavforbrukende apparater. Mens testvinneren Cotech holder en radio ved live i over 102 timer, klarer Philips bare 77 timer – en forskjell i levetid på 25 prosent, noe som må ansees som mye i denne sammenhengen ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et annet problem – det skiller mye i kapasitet mellom ulike eksempler av batterier.  

– Vi testet ti batterier fra hvert fabrikat, og for Philips’ del er forskjellen mellom det beste og det dårligste bemerkelsesverdig stor, sier Daniel Strömberg.

At batteriene holder en jevn kapasitet, er kjempeviktig. Ofte bruker man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet dør.

Et annet batteri som ikke riktig holder hva det lover, er GP Ultra. Batteriet markedsføres som ekstra godt til nettopp kameraer og fotoblitser, men gjør det ikke bedre enn et vanlig standardbatteri.

Fler tester och nyheter från Testfakta