Meny
 • Tre testingeniører testet hver pensel tre ganger for hvert testmoment. Foto: Frazer Waller
  Tre testingeniører testet hver pensel tre ganger for hvert testmoment. Foto: Frazer Waller
 • Laboratorietesten ble utført med en vannbasert standard tremaling (Servalac Exclusive high gloss) med kuløren hvit. Foto: Frazer Waller
  Laboratorietesten ble utført med en vannbasert standard tremaling (Servalac Exclusive high gloss) med kuløren hvit. Foto: Frazer Waller
 • Markering av 50 % av bustens lengde. Foto: Frazer Waller
  Markering av 50 % av bustens lengde. Foto: Frazer Waller
 • Etter at penselen var dyppet i malingspannet, ble den slått av med en såkalt «spring impact hammer». Foto: Frazer Waller
  Etter at penselen var dyppet i malingspannet, ble den slått av med en såkalt «spring impact hammer». Foto: Frazer Waller
 • Maling av vertikale strøk helt til penselen ikke slapp mer maling. Foto: Frazer Waller
  Maling av vertikale strøk helt til penselen ikke slapp mer maling. Foto: Frazer Waller
 • Maling av vertikale strøk helt til penselen ikke slapp mer maling. Foto: Frazer Waller
  Maling av vertikale strøk helt til penselen ikke slapp mer maling. Foto: Frazer Waller
 • Penselen ble dyppet i malingspannet på en kontrollert måte opp til 50 % av bustens lengde. Foto: Frazer Waller
  Penselen ble dyppet i malingspannet på en kontrollert måte opp til 50 % av bustens lengde. Foto: Frazer Waller
 • Test av antall dypp som trengtes for å dekke en gitt flate. Foto: Frazer Waller
  Test av antall dypp som trengtes for å dekke en gitt flate. Foto: Frazer Waller
 • Rengjøring av penslene. Foto: Frazer Waller
  Rengjøring av penslene. Foto: Frazer Waller
 • Test av flickering (malingsprut). Foto: Frazer Waller
  Test av flickering (malingsprut). Foto: Frazer Waller
-A A +A

Penseltest avslører stor forskjell på effektivitet og resultat

At en malingspensel tar opp og slipper fra seg malingen på en kontrollert måte er avgjørende for ytelsen. I Testfakta Researchs store laboratorietest av malingspensler for bruk innendørs ble en videreutviklet utgave av Jordan Ultimate testvinnere.

”Jordan Ultimate XT er forbedret på flere punkter, man kan faktisk si at det er en helt ny pensel som holder svært høy kvalitet”, sier Phil Rhodes, som er ingeniør ved Intertek Testing & Certification Ltd. i Storbritannia.

Phil Rhodes og hans kolleger har i Interteks laboratorium i Milton Keynes testet og sammenlignet 14 ulike malingspensler på det norske og svenske markedet. Testen er gjennomført på oppdrag av Orkla House Care, som eier varemerkene Anza, Jordan, Spekter og Hamilton.

Viktige egenskaper som vektlegges høyt i testen, er evnen til å suge opp maling og hvordan malingen slipper fra penselen. Jo mer maling penselen suger opp, desto fortere går jobben, fordi man trenger å dyppe penselen i malingsboksen færre ganger. Deretter må malingen avgis kontrollert, med presisjon og gi en overflate uten penselmerker.

"Når det kommer til koster med bredde fra 50 millimeter og oppover så vi at det fantes et behov for en pensel med mer kapasitet for å male de litt større overflatene raskere. Da er det viktig at kosten tar opp og gir fra seg maling på en god måte.", sier Tobias Andersson, som er International Marketing Manager for Orkla House Care.

Den økte kapasiteten kommer blant annet av at Jordan Ultimate XT har mer og litt lenger bust, at bustprofilen er forandret og hulrommene i busten er modifisert.
"Det vises faktisk tydelig hvis man legger den nye og den gamle modellen ved siden av hverandre. Den nye penselen er betydelig lengre. Også grepet har blitt bedre, sier Phil Rhodes.

Det er flere delmomenter som måles og karaktersettes etter en femtrinns skala. Alle penslene har sine sterke og svake sider, og karakterene varierer ganske mye mellom testmomentene. Det gjør at totalkarakteren for testvinneren og den som kom på sisteplass ligger innenfor et tilsynelatende lite intervall fra 3,8 ned til 2,9.

"Den store mengden delresultater visker bildet litt ut, men når det gjelder nøkkelfaktorer som malingsopptak og fargeavgivning, er det stor forskjell mellom penslene. Fra veldig bra til dårlig", sier Phil Rhodes.

Et tips når det gjelder å velge en god pensel når man står i butikken, er å se på penselen ovenfra og se hvor tett børstehårene sitter. Når man drar fingrene gjennom børsten skal det ikke finnes mellomrom, børsten skal være helt tett. Det er også viktig at penselen ligger godt i hånden, slik at man kan male med den over lengre tid. Om håndtaket er av plast eller tre er en smakssak, der gir ikke testen noe entydig svar.

Og så får man det man betaler for. Testen viser at de dyrere penslene er bedre enn de billigere, så hvis man vil ha et godt sluttresultat og en pensel som holder lenge, må man være forberedt på å betale litt mer.

 

 

Fler tester och nyheter från Testfakta