Meny
  • Foto: Istockphoto
-A A +A

Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Opptil 10 000 kroner i året kan hundefôret koste. Men det finnes gode produkter for en tredel av prisen, viser Testfaktas test.

Testfakta har analysert næringsinnholdet i sju ulike typer tørrfôr for voksne hunder. Deretter fikk hundefôreksperten Øystein Ahlstrøm, dosent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, se på resultatene.

– De fleste hunder får samme fôr år ut og år inn. Derfor er det kjempeviktig at fôret gir alle de næringsstoffene som hunden trenger for å ha det bra, sier Øystein Ahlstrøm, som blant annet har vært med og laget næringsanbefalinger til den europeiske hundefôrbransjen.

Spørsmålet er også hva som skiller dyre produkter fra billige. For en normalaktiv middels stor hund kan årskostnaden for hundefôr lande på alt fra 1 500 kroner opptil over 10 000 kroner, avhengig av hvilket merke du velger.

Den største forskjellen er at lavprisfôr har en større andel karbohydrater og mindre fett, noe som ikke er overraskende ettersom korn er billig.
– Det trenger ikke å være et problem så lenge næringsinnholdet er bra.
Derimot kan det spille en rolle for smaken. Hunder pleier å foretrekke fôr med høyere fettinnhold og færre karbohydrater, sier Øystein Ahlstrøm.

Resultatene viser også at samtlige fôrtyper har en god proteinsammensetning og inneholder alle viktige aminosyrer som er livsnødvendige for hunden.

Derimot mangler de to billigste produktene fra Ica og Coop fettsyrene DHA og EPA. Disse fyller viktige funksjoner for blant annet hjernens utvikling og læreevnen, men kan også ha betydning for hundens hud og pels.
– Mennesker kan omgjøre omega-3-fettsyren alfa-linolensyre til EPA og DHA, men hunder er dårligere til dette og må derfor få disse som tilskudd i fôret. Her vil man kunne få en forbedring for hunden bare ved å bytte fôr, sier Øystein Ahlstrøm.

Når det gjelder innholdet av vitaminer og mineraler, ligger alle produkter langt over anbefalingene, med et par unntak. Mest bemerkelsesverdig er mangelen på selen i Purinas fôr – i alle fall er innholdet så lavt at det ligger under deteksjonsgrensen i analysen. Selen er en viktig antioksidant som blant annet reduserer risikoen for kreft. Ifølge Øystein Ahlstrøm kan det være et problem dersom hunden bare får dette fôret i lang tid.

Purina tilhører Nestlé-gruppen, og Terkel Due er kvalitetsansvarlig for Nestlé Norden.
– Vi er overrasket over resultatene deres. Vi tilsetter 0,12 milligram selen per kilo i fôret, og resten skal komme fra råvaren. Selv om det kan forekomme naturlige variasjoner i råvaren, viser våre interne analyser at vi oppfyller næringsanbefalingene, sier han.
Mangelen på selen i Purinas fôr gjør at produktet ikke utpekes til «best i test» til tross for at det får høyest totalkarakter.

Er det da verdt å bruke penger på dyrt hundefôr? Nei, viser Testfaktas test. Med unntak av de to billigste produktene i sammenlikningen gir alle en tilstrekkelig næringsrik kost til hunden din.
– Produksjonskostnadene for de fleste hundefôrtyper er nok ganske like. Men selskaper som Eukanuba og Purina driver utviklingen, og har store kostnader til forskning og markedsføring som de baker inn i prisen, sier Øystein Ahlstrøm.

Fakta 

Fire spørsmål om fôr til eksperten Øystein Ahlstrøm:

Hva er viktigst å tenke på når man velger hundefôr?
– At hunden trives med fôret og har det bra. Start med ett fôr, og skulle det oppstå problemer, så er det bare å bytte. Velg gjerne et kjent merke, de større produsentene holder oftest god kvalitet.

Kan man bytte hundefôr dersom man har brukt samme fôr i lang tid?
– Ja, fôrindustrien pleier å hevde at man ikke skal bytte fôr, men det er ikke noe problem. Det er mulig hunden reagerer litt i begynnelsen, og derfor kan det være lurt å blande litt i en overgangsfase.

Kan ulike hunder trenge ulike typer fôr?
– Valper og drektige tisper trenger litt ekstra protein og energi i fôret. Her finnes det spesialprodukter i handelen som man bør velge.
– Derimot trenger man ikke bruke penger på dyrt rasespesifikt fôr. Alle hunderaser har omtrent samme næringsbehov.

Hva er det største problemet med hunders mat?
– Det er samme problem som for oss mennesker. At vi gir hundene våre for mye mat i forhold til hvor mye mosjon de får. Mellom 30 og 40 prosent av hundene i den vestlige verden er overvektige.

Fler tester och nyheter från Testfakta