Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 5 Feb, 2016

Skisesongen er godt i gang og folk kjører til fjells, ofte med en takboks på biltaket. Men ved en kollisjon kan boksen og innholdet i den bli livsfarlig for andre trafikanter.
Testfakta har latt SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, kollisjonsteste sju forskjellige takbokser i plast ved en hastighet på 40 kilometer i timen. Flere av boksene får dårlige resultater – enten seiler de av biltaket, eller så åpner boksen seg og hele lasten kastes ut. Ved en virkelig kollisjon kan dette få svært alvorlige konsekvenser.
– Det som kan skje er at lasten fyker inn gjennom frontruten på en annen bil. Får du en ski i kroppen, kan det være direkte dødelig, sier Anders Kullgren, trafikkforskningssjef i Folksam.

Ifølge loven skal en last på et biltak tåle en kraft på 1 g, som tilsvarer en kraftig innbremsing. Utover dette finnes det flere bransjestandarder for takbokser, men også der er kravene satt lavere enn den kollisjonen som ble gjennomført i testen.
– 40 kilometer i timen er en fullt rimelig hastighet der det skjer mange kollisjoner, og det burde en takboks klare, sier Anders Kullgren.

Han synes at Transportstyrelsen nå bør se på kravene igjen. Men hos Transportstyrelsen ser man ingen grunn til å stramme inn på reglene.
– Vi har ikke opplevd at dette er et problem, sier Ingela Sundin, leder for kjøretøyteknologi ved Transportstyrelsen.

Laboratoriet testet boksene med en last på 50 kilo og med den angitte maksimale lastekapasiteten – for de fleste modeller 75 kilo. Ved testene ble lasten spent fast inne i boksen, akkurat som produsentene anbefaler. Bare én boks, den fra Thule, klarer å holde lasten på plass. Den er også helt vanntett og lettest å håndtere og ender som en klar testvinner.
De billigste takboksene i testen, fra Biltema og Jula, klarer seg nest best i kollisjonen. Der går veggene i boksen i stykker, slik at skituppene stikker ut, men lasten og boksen holder seg på plass. De to boksene ble testet med 50 kilos last fordi det er den maksimale lastekapasiteten de angir. De betydelig dyrere boksene fra Calix og Mont Blanc, som koster 8 000 henholdsvis 6 000 kroner, klarer seg dårlig i kollisjonen. Enten flyr hele boksen av taket fordi festene ryker. Eller så kastes lasten ut.

Reine Wasner, adm. dir. i Mont Blanc Group, sier til Testfakta at de er overrasket over resultatet, i og med at boksen har bestått de testene som selskapet selv har fått utført. De kommer likevel til å innlede en intern utredning for å se om det er nødvendig å tilpasse produktet for å gjøre det sikrere. Autoform, som produserer Calix, understreker at Calix-boksen oppfyller kravene som stilles i dag.
– Hvis kravene fra myndigheter eller markedet forandres, vil Autoform tilpasse produktene sine deretter, sier adm. dir. Håkan Gustavsson.

 

Fakta

Fakta om testen

Testfakta har testet ni forskjellige takbokser i plast i samarbeid med Norges Automobil-Forbund, NAF. Testen er utført av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og bestod av tre deltester:

Kollisjonstest
Takboksene ble kollisjonstestet ved SPs kollisjonsbane i en hastighet på 40 km/t og med en puls på 12 g. Takboksene ble montert på godkjente takgrinder i henhold til anvisningene, og ble pakket med skiutstyr samt sandposer for å oppnå ønsket vekt. Alle bokser ble utsatt for en kollisjon med sin spesifiserte maksimalvekt, samt med 50 kg last i boksen. Boksene med 50 kg som angitt maksimalvekt, ble utsatt for bare én kollisjon.

Vanntetthet
Takboksene ble montert én for én på en bil som ble plassert foran en vifte. I tillegg til vinden ble det tilført vann tilsvarende at bilen kjører i 80 km/t i kraftig regn. Etter femten minutter undersøkte man hvor mye vann som hadde kommet inn.

Håndterlighet
Tre testpersoner med ulik høyde vurderte takboksenes håndterlighet – hvor lette de er å montere på takgrinden, pakke, åpne og lukke. Panelet vurderte også låsen. Totalt ble ti forskjellige kriterier vurdert.

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.