Meny
  • Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
    Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
  • Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
    Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
-A A +A

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Skisesongen er godt i gang og folk kjører til fjells, ofte med en takboks på biltaket. Men ved en kollisjon kan boksen og innholdet i den bli livsfarlig for andre trafikanter.
Testfakta har latt SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, kollisjonsteste sju forskjellige takbokser i plast ved en hastighet på 40 kilometer i timen. Flere av boksene får dårlige resultater – enten seiler de av biltaket, eller så åpner boksen seg og hele lasten kastes ut. Ved en virkelig kollisjon kan dette få svært alvorlige konsekvenser.
– Det som kan skje er at lasten fyker inn gjennom frontruten på en annen bil. Får du en ski i kroppen, kan det være direkte dødelig, sier Anders Kullgren, trafikkforskningssjef i Folksam.

Ifølge loven skal en last på et biltak tåle en kraft på 1 g, som tilsvarer en kraftig innbremsing. Utover dette finnes det flere bransjestandarder for takbokser, men også der er kravene satt lavere enn den kollisjonen som ble gjennomført i testen.
– 40 kilometer i timen er en fullt rimelig hastighet der det skjer mange kollisjoner, og det burde en takboks klare, sier Anders Kullgren.

Han synes at Transportstyrelsen nå bør se på kravene igjen. Men hos Transportstyrelsen ser man ingen grunn til å stramme inn på reglene.
– Vi har ikke opplevd at dette er et problem, sier Ingela Sundin, leder for kjøretøyteknologi ved Transportstyrelsen.

Laboratoriet testet boksene med en last på 50 kilo og med den angitte maksimale lastekapasiteten – for de fleste modeller 75 kilo. Ved testene ble lasten spent fast inne i boksen, akkurat som produsentene anbefaler. Bare én boks, den fra Thule, klarer å holde lasten på plass. Den er også helt vanntett og lettest å håndtere og ender som en klar testvinner.
De billigste takboksene i testen, fra Biltema og Jula, klarer seg nest best i kollisjonen. Der går veggene i boksen i stykker, slik at skituppene stikker ut, men lasten og boksen holder seg på plass. De to boksene ble testet med 50 kilos last fordi det er den maksimale lastekapasiteten de angir. De betydelig dyrere boksene fra Calix og Mont Blanc, som koster 8 000 henholdsvis 6 000 kroner, klarer seg dårlig i kollisjonen. Enten flyr hele boksen av taket fordi festene ryker. Eller så kastes lasten ut.

Reine Wasner, adm. dir. i Mont Blanc Group, sier til Testfakta at de er overrasket over resultatet, i og med at boksen har bestått de testene som selskapet selv har fått utført. De kommer likevel til å innlede en intern utredning for å se om det er nødvendig å tilpasse produktet for å gjøre det sikrere. Autoform, som produserer Calix, understreker at Calix-boksen oppfyller kravene som stilles i dag.
– Hvis kravene fra myndigheter eller markedet forandres, vil Autoform tilpasse produktene sine deretter, sier adm. dir. Håkan Gustavsson.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta