God kattemat trenger ikke å koste skjorta

God kattemat trenger ikke å koste skjorta

Godt kattefôr trenger ikke være dyrt, viser Testfaktas test. Foto: Istockphoto
Godt kattefôr trenger ikke være dyrt, viser Testfaktas test. Foto: Istockphoto
Laboratorietest

Ja – den dyrere kattematen er bedre. Men det er usikkert om premiummerkenes høye priser virkelig er begrunnet. Det viser Testfaktas laboratorietest av åtte ulike tørrfôr.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 2 okt, 2015

Et årsforbruk av tørrfôr til katten kan koste i overkant av 300 kroner, eller 2700 kroner, avhengig av hvilket merke du velger. Men hva er det egentlig du betaler for?

Testfakta har analysert innholdet i åtte ulike tørrfôr for voksne innekatter og latt katte- og hundefôreksperten Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), se på analyseresultatene.

Ifølge Øystein Ahlstrøm er det ikke vanskelig å skjønne at katten kanskje avviser det billigste fôret og foretrekker et av de dyrere merkene. Ica Basic, som er billigst og kommer dårligst ut i testen, har betydelig mindre protein, mindre fett og mer karbohydrater enn andre merker.
– Katter er rovdyr og typiske proteinetere. Den naturlige føden for katter inneholder mye protein og svært lite karbohydrater. Katter pleier heller ikke å like karbohydratrik mat, sier han.

Til tross for varierende proteininnhold, inneholder alle fôrene tilstrekkelige mengder essensielle aminosyrer, men nivåene varierer.

Når det gjelder fettsyrer, mangler derimot omega-3-fettsyrene DHA og EPA i Ica Basics, Mjaus og Friskies' fôr. Stoffene er blant annet bra for nervene og hjernen. Friskies og Ica Basic har i tillegg for lave nivåer av omega 6-fettsyren arakidonsyre, som er nødvendig for hud og pels.
– Ved mangel kan en voksen katt klare seg med EPA og DHA som den har fått i seg tidligere i livet, men det er selvsagt bedre om det finnes i fôret. Arakidonsyre må imidlertid katten få i seg gjennom maten, og det er negativt om den får for lite, sier Øystein Ahlstrøm.

Samtlige merker oppgir at deres fôr er et helfôr. Ifølge Jordbruksverket skal det bety at fôret skal oppfylle dagsbehovet for næring. Problemet er bare at det ikke er spesifisert i lovgivningen hva det innebærer.

Best i test er Eukanuba, tett fulgt av fôrene fra Royal Canin, Hill's Science Plan og Orijen. De får alle god skår for sin fordeling av fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Noen merker inneholder mye mer energi som katten kan nyttiggjøre seg, noe som i sin tur gjør at det er nok med en mindre mengde fôr. For å dekke energibehovet til en katt av normal størrelse i ett år, trengs det f.eks. 4,2 kilo mer av Ica Basics fôr enn av testvinneren Eukanuba.

Likevel blir toppmerkene betydelig dyrere. Et årsforbruk av Eukanuba koster 1400 kroner mer enn et årsforbruk av Whiskas, som også oppfyller alle næringsanbefalinger, men ikke med like god margin.

Er det da verd å legge mye mer penger i å kjøpe det som er aller best?
– Nei, absolutt ikke, mener Øystein Ahlstrøm.

Ifølge ham fungerer også de billigste fôrene bra.
– Hvis katten liker det, kan du trygt fortsette å gi fôret, og eventuelt supplere med litt fisk eller kjøtt av og til.  Men følg med på om katten virker frisk og fornøyd.  Et godt tegn på om den får i seg det den trenger er om pelsen er blank og har fin glans. Er den ikke det, kan det være lurt å bytte fôr.

Risikerer jeg ikke da kattens helse?
– Nei. Overvekt og for lite mosjon er en større trussel, særlig hvis det er en innekatt. Uansett hvilket fôr du velger, er det viktig at den ikke får for mye, sier Øystein Ahlstrøm.

 

Fakta

Det franske laboratoriet Eurofins har på oppdrag fra Testfakta analysert næringsinnholdet i åtte tørrfôr for voksne katter. Resultatene er sammenlignet med næringsanbefalingene fra det amerikanske vitenskapsakademiet The National Research Council, NRC (2006). Anbefalingene er lagt til grunn for vurderingen av fôrenes kvalitet.

Slik har vi målt og gitt karakter:

Hovednæringsstoffer
Laboratoriet har målt fordelingen mellom fett, karbohydrater og proteiner, og om det finnes ingredienser i fôret som katten ikke kan ta opp, for eksempel mye biprodukter med benrester (aske). Høyt askeinnhold er en indikasjon på dårligere proteinkvalitet og fordøybarhet. Sammen sier dette hvor mye omsettbar energi som finnes i fôret. Jo høyere andel av den omsettbare energien som kommer fra proteiner og fett, desto bedre.

Proteinsammensetning (essensielle aminosyrer)
Protein består av aminosyrer som er nødvendige for å bygge egne proteiner. De essensielle aminosyrene må katten få via fôret. Under vurderingen har vi lagt vekt på arginin, meteonin og taurin, som katten har stort behov for. Jo høyere innhold av disse stoffene, desto bedre.

Fettsyresammensetning
Mengden av de essensielle fettsyrene EPA, DHA, linolsyre og arakidonsyre, og forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrene, har ligget til grunn for vurderingen.

Mineraler
Laben har målt innholdet av kalsium, fosfor, magnesium, natrium og selen. Unødig høyt innhold av kalsium, fosfor og magnesium (mer enn kroppen kan ta opp) tyder på mye benrester. Innhold over anbefalt nivå har derfor trukket ned karakteren. Også natriuminnhold (salt) langt over behovet har dratt ned karakteren.

Vitaminer
Laboratoriet har analysert nivåene av A- og E-vitamin.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.