Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Laboratorietest

Riktig bilbarnestol kan være avgjørende når ulykken er ute. Testfaktas test viser at stolene gir ulik beskyttelse for barnet. – Det er ekstra tydelig når det gjelder kollisjon fra siden, sier professoren i trafikksikkerhet.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 6 sep, 2016

Alle bilbarnestoler som er i handelen må bestå en del krav og tester. Men når Testfakta øker kravene, finner vi tydelige forskjeller i hvor gode stolene er til å beskytte barnet.

Det britiske forskningsinstituttet TRL har testet åtte bakovervendte stoler og én forovervendt stol som har vunnet tester i Tyskland. Stolene ble utsatt for en frontkollisjon i 50 kilometer i timen med en kraftigere nedbremsing enn det standarden sier. Stolene ble også utsatt for en sidekollisjon i 24 kilometer i timen. Dukken som ble brukt i testen tilsvarer et barn på 18 måneder.

 – Testen viser først og fremst hvor viktig det er å velge en bakovervendt stol. De kreftene som nakke og mage må ta imot ved en frontkollisjon er direkte livsfarlige med den forovervendte stolen, sier Anders Kullgren, professor i trafikksikkerhet og forskningssjef i Folksam, som har sett på resultatene.

Men det er også en hel del forskjeller mellom de bakovervendte stolene i testen. Ved frontkollisjon reduserer Axkid og Biltemas stoler kraften som når nakken fire til fem ganger mer enn stolen fra Be Safe, som ellers hadde svært godt resultat. Forklaringen er hellingen på stolene, ifølge Anders Kullgren, som har sett på testbildene.
– Det er tydelig at stolene fra Biltema og Axkid er mer opprette, noe som gir bedre beskyttelse for nakken. Samtidig synes jeg kanskje at stolen fra Biltema sitter vel opprett, og risikoen er at barnets hode faller forover, noe som heller ikke er bra.

Alle bakovervendte stoler får likevel godkjent ved frontkollisjon, noe som er det klart viktigste. Denne typen kollisjoner er vanligst og får som oftest alvorligere utfall.
 
Men også en kollisjon fra siden kan være farlig, og her er det desto større forskjeller mellom stolene. Beskyttelsen ved sidekollisjon ble testet i henhold til den nye standarden R129, som halvparten av stolene i testen er sertifisert for. Disse stolene får også generelt bedre resultat ved kollisjon fra siden, og de har fremfor alt bedre beskyttelse for hodet. Dårligst beskyttelse for hodet har Biltema og Britax, som begge ligger 30 % over grensen for når det begynner å bli farlig.
– Det skyldes at sidebeskyttelsen ikke har like godt energiopptak og at de ikke klarer å holde hodet like godt på plass i stolen, sier Anders Kullgren.

Når det gjelder nakkebeskyttelsen ved sidekollisjon, er det derimot en annen stol som skiller seg ut som klart dårligere. Concord er blant dem som gir best beskyttelse ved frontkollisjon, men ved en kollisjon fra siden blir trekkraften i nakken bemerkelsesverdig høy. Ifølge laboratoriet gled hodet ut av sidebeskyttelsen ved smellen, noe som ifølge Anders Kullgren ikke er overraskende.
– Sammenligner man Concord med Cybex, som har best nakkeverdier, er forskjellen slående. I Cybex er hodet helt omsluttet av stolen, mens Concord har en separat hodebeskyttelse som er altfor liten, sier han.

De dårlige resultatene ved sidekollisjonen gjør at Concord bare ender på andreplass i testen. Best i test blir i stedet Cybex, med gjennomgående godt resultat ved begge kollisjonene. Cybex er dessuten enklest å montere og bruke.

 

Tenk på dette når du velger og installerer en bilbarnestol

– Barn opptil fire år skal kjøre bakovervendt. Det reduserer risikoen for dødsfall med fem ganger.
– Vær nøye med lengdemålene når du velger stol (særlig hvis du har et langt barn). Øynene eller overkanten av ørene må aldri havne over kanten på stolen.
– Velg en stol som er Plus-testet. Det garanterer god beskyttelse for nakken.
– Vær nøye med å installere stolen riktig. Dette kan være helt avgjørende ved en kollisjon. For stoler med Isofix er risikoen for feilmontering klart mindre.
– Monter ikke stolen med for mye helling. Det gir dårligere beskyttelse for nakken.
– Fra sikkerhetssynspunkt spiller det ingen rolle om barnet sitter i forsetet eller baksetet så lenge du bruker en bakovervendt bilbarnestol. Men husk å koble ut kollisjonsputen hvis stolen monteres i forsetet.
 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.