Den beste bleien for babybaken

Den beste bleien for babybaken

Shutterstock
Laboratorietest

Det er større forskjell i pris enn i kvalitet mellom bleier, viser Testfaktas test. Det er mulig å spare tusenvis av kroner ved å velge riktig fabrikat.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 7 sep, 2016

Bleier er ingen liten utgift for en småbarnsfamilie. I snitt bruker et barn fem til seks bleier per døgn i løpet av sine første leveår, og i begynnelsen til og med flere enn dette. Samtidig er det store prisforskjeller mellom ulike fabrikater. Så hva får du egentlig når du betaler dobbelt så mye for ett bleiemerke som for et annet? Testfakta lot det franske laboratoriet SGS sammenligne ti ulike fabrikater.

– Resultatene er ganske likeverdige. De fleste bleiene i testen holder høy kvalitet, og det er ikke sikkert at man som forbruker kommer til å merke noen større forskjell mellom ulike fabrikater, sier testleder Cedric Schoorens.

Ved hjelp av tissende prøvedukker har laboratoriet undersøkt i hvilken grad bleiene holder tett og hvor godt de holder barnets hud tørr i løpet av natten. Dessuten testet man bleienes pusteevne, hvor godt teipen fester og hvor myke og fleksible de er.

Best resultat får bleiene fra de store produsentene Pampers og Libero. Men Icas egen bleie, som bare koster halvparten av testvinneren, ligger bare marginalt etter. Her kan man altså spare flere tusen kroner på et år uten at det går på bekostning av kvaliteten.

To av de billigere bleiene – Toujour fra Lidl og Bamse-bleien fra Citygross – stikker seg likevel ut som dårligere enn de andre i testen. Det gjelder fremfor alt evnen til å holde barnets hud tørr i løpet av natten.

– Det er et viktig aspekt, ettersom det bidrar til å forebygge utslett på huden, sier Cedric Schoorens.

De jevnt gode testresultatene er ikke overraskende for Olle Larkö, professor og overlege ved hudklinikken på Sahlgrenska i Göteborg. Han tror ikke at det er kvaliteten på dagens bleier som forårsaker røde barnestumper og eksem.
– For 20 år siden hadde vi en del problemer med bleiene, men i dag virker det som at de kan suge opp enorme mengder væske og likevel føles tørre.
– Det er også fantastisk hvordan dagens bleier kan separere urin fra avføring – i hvert fall de bleiene jeg bruker på mine barnebarn, sier han.

For det er nettopp når tiss og bæsj blir blandet de verste problemene kan oppstå. Da dannes det ammoniakk, som er irriterende for huden.

At et bleiebarn får rødt utslett og svie en gang iblant er heller ikke noe å bekymre seg for, ifølge Olle Larkö. Som regel hjelper det bare å bytte ofte og lufte. Derimot skal man være forsiktig med å vaske barnets stump for mye, ettersom man da risikerer at man også skyller bort hudens naturlige fuktighetsgivende stoffer.
– Skulle problemet vedvare, finnes det også medisinske hjelpemidler. Men før man griper til dette, bør man henvende seg til helsestasjonen, ettersom kan det være andre årsaker som ligger bak og som må utredes, sier han.

Er det da bare positivt med gode bleier? Noen mener at produktutviklingen vanskeliggjør pottetreningen, ettersom barnet knapt merker at det har tisset eller bæsjet.
– Det synes jeg er en gammeldags tenkemåte. Det er godt at vi har gode bleier, og det er mulig å trene på andre måter, sier Olle Larkö.

 

Fakta

Det franske laboratoriet SGS har på oppdrag av Testfakta testet ti bleier med teip.

Evne til å holde tett
Laboratoriet har testet hvor gode bleiene er til å holde tett om natten. I testen ble det brukt prøvedukker med urinåpninger som tilsvarte gutt og jente og en syntetisk urinlignende væske. Dukkene tisser ut en testvæske i bleien etter et visst skjema, og laboratoriet noterer hvor mye væske bleien tåler før den begynner å lekke.

Evne til å holde huden tørr
Også her brukes dukker som tisser ut totalt 200 ml væske i henhold til et bestemt skjema. Deretter legges et slags bind i bleien med et bestemt trykk. Bindet veies før og etter for å finne ut hvor mye det har absorbert. Jo mer væske bindet har tatt opp, desto våtere blir huden av å hvile mot bleien.

Pusteevne
Pusteevnen i yttermaterialet av bleien måles ved hjelp av et vapometer i g/m2h.

Festeevne
Laboratoriet måler teipens styrke (hvor mye kraft den tåler før den slipper) når den festes både på festeflaten og på utsiden av bleien. Laboratoriet måler også elastisiteten på bleienes sidepaneler. Jo mer elastisk bleien er, desto lavere kraft behøver teipen å tåle.

Bleiens fleksibilitet og mykhet
Et ekspertpanel i laboratoriet vurderte på en skala fra 1 til 20 hvor myke og fleksible bleiene er.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.