Den beste bleien for babybaken

Den beste bleien for babybaken

Shutterstock
Laboratorietest

Det er større forskjell i pris enn i kvalitet mellom bleier, viser Testfaktas test. Det er mulig å spare tusenvis av kroner ved å velge riktig fabrikat.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 7 sep, 2016

Bleier er ingen liten utgift for en småbarnsfamilie. I snitt bruker et barn fem til seks bleier per døgn i løpet av sine første leveår, og i begynnelsen til og med flere enn dette. Samtidig er det store prisforskjeller mellom ulike fabrikater. Så hva får du egentlig når du betaler dobbelt så mye for ett bleiemerke som for et annet? Testfakta lot det franske laboratoriet SGS sammenligne ti ulike fabrikater.

– Resultatene er ganske likeverdige. De fleste bleiene i testen holder høy kvalitet, og det er ikke sikkert at man som forbruker kommer til å merke noen større forskjell mellom ulike fabrikater, sier testleder Cedric Schoorens.

Ved hjelp av tissende prøvedukker har laboratoriet undersøkt i hvilken grad bleiene holder tett og hvor godt de holder barnets hud tørr i løpet av natten. Dessuten testet man bleienes pusteevne, hvor godt teipen fester og hvor myke og fleksible de er.

Best resultat får bleiene fra de store produsentene Pampers og Libero. Men Icas egen bleie, som bare koster halvparten av testvinneren, ligger bare marginalt etter. Her kan man altså spare flere tusen kroner på et år uten at det går på bekostning av kvaliteten.

To av de billigere bleiene – Toujour fra Lidl og Bamse-bleien fra Citygross – stikker seg likevel ut som dårligere enn de andre i testen. Det gjelder fremfor alt evnen til å holde barnets hud tørr i løpet av natten.

– Det er et viktig aspekt, ettersom det bidrar til å forebygge utslett på huden, sier Cedric Schoorens.

De jevnt gode testresultatene er ikke overraskende for Olle Larkö, professor og overlege ved hudklinikken på Sahlgrenska i Göteborg. Han tror ikke at det er kvaliteten på dagens bleier som forårsaker røde barnestumper og eksem.
– For 20 år siden hadde vi en del problemer med bleiene, men i dag virker det som at de kan suge opp enorme mengder væske og likevel føles tørre.
– Det er også fantastisk hvordan dagens bleier kan separere urin fra avføring – i hvert fall de bleiene jeg bruker på mine barnebarn, sier han.

For det er nettopp når tiss og bæsj blir blandet de verste problemene kan oppstå. Da dannes det ammoniakk, som er irriterende for huden.

At et bleiebarn får rødt utslett og svie en gang iblant er heller ikke noe å bekymre seg for, ifølge Olle Larkö. Som regel hjelper det bare å bytte ofte og lufte. Derimot skal man være forsiktig med å vaske barnets stump for mye, ettersom man da risikerer at man også skyller bort hudens naturlige fuktighetsgivende stoffer.
– Skulle problemet vedvare, finnes det også medisinske hjelpemidler. Men før man griper til dette, bør man henvende seg til helsestasjonen, ettersom kan det være andre årsaker som ligger bak og som må utredes, sier han.

Er det da bare positivt med gode bleier? Noen mener at produktutviklingen vanskeliggjør pottetreningen, ettersom barnet knapt merker at det har tisset eller bæsjet.
– Det synes jeg er en gammeldags tenkemåte. Det er godt at vi har gode bleier, og det er mulig å trene på andre måter, sier Olle Larkö.

 

Fakta

Det franske laboratoriet SGS har på oppdrag av Testfakta testet ti bleier med teip.

Evne til å holde tett
Laboratoriet har testet hvor gode bleiene er til å holde tett om natten. I testen ble det brukt prøvedukker med urinåpninger som tilsvarte gutt og jente og en syntetisk urinlignende væske. Dukkene tisser ut en testvæske i bleien etter et visst skjema, og laboratoriet noterer hvor mye væske bleien tåler før den begynner å lekke.

Evne til å holde huden tørr
Også her brukes dukker som tisser ut totalt 200 ml væske i henhold til et bestemt skjema. Deretter legges et slags bind i bleien med et bestemt trykk. Bindet veies før og etter for å finne ut hvor mye det har absorbert. Jo mer væske bindet har tatt opp, desto våtere blir huden av å hvile mot bleien.

Pusteevne
Pusteevnen i yttermaterialet av bleien måles ved hjelp av et vapometer i g/m2h.

Festeevne
Laboratoriet måler teipens styrke (hvor mye kraft den tåler før den slipper) når den festes både på festeflaten og på utsiden av bleien. Laboratoriet måler også elastisiteten på bleienes sidepaneler. Jo mer elastisk bleien er, desto lavere kraft behøver teipen å tåle.

Bleiens fleksibilitet og mykhet
Et ekspertpanel i laboratoriet vurderte på en skala fra 1 til 20 hvor myke og fleksible bleiene er.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.