Flere regnsett lekker

Flere regnsett lekker

Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 20 sep, 2016

Når høsten kommer, er regntøy et must for alle barnehagebarn. Et godt regnsett skal holde barnet tørt og samtidig tåle en hel del lek uten å gå i stykker eller fungere dårligere. Og selv om man helst ikke skal vaske regntøy så ofte, er det vanskelig å unngå etter et par dager i gjørme. Testfakta har derfor testet årets regntøymodeller, både som nye og etter at de har blitt slitt og vasket noen ganger.

Helt nye fra butikken holder nesten alle regnsett tett, og laboratoriet Swerea IVF, som har utført testen, ble imponert over resultatene. Tidligere år har det vært en hel del problemer med sømmene, men i år var det bare Helly Hansen som mislyktes med en av sine sømmer.

Samtidig hjelper det ikke om regntøyet tåler vann bare når det er nytt, mener testleder Helena Hjärtnäs.

– Det er jo barneplagg vi tester, og barn sitter på steiner, kryper rundt i sandkassen og sklir på sklier, sier hun.

Og etter at regntøyet er slitt med sandpapir og vasket fem ganger, ser resultatene annerledes ut. Mens noen av regnsettene knapt er påvirket, har Ticket to Heaven, Cubus og Helly Hansen stort sett mistet vanntettheten fullstendig.

– Det mest sannsynlige er at man har kostet på plaggene belegg av ulik tykkelse. Jo mer belegg, desto mer slitasje tåler de. På flere av regnsettene ble belegget slitt så pass mye ned under testen at de ikke kan holde tett lenger, sier Helena Hjärtnäs.

Laboratoriet testet også hvor lett det går hull på regntøyet hvis barnet setter seg fast i en skarp grein eller lignende. Og også her er det en hel del forskjell. Mens testvinneren Stormberg har en svært høy rivestyrke, er fremfor alt Didriksons, men også Helly Hansen klart mer ømtålige.

Til slutt ble plaggene screenet for helsefarlige tungmetaller og PVC, som var et stort problem for noen år siden når det gjaldt regntøy for barn. Men gledelig nok fant laboratoriet ingenting.

– Det er svært positivt at produsentene velger bort dårlige materialer og detaljer. Dette er noe vi har sett at leverandørene har blitt bedre på de siste årene, sier Helena Hjärtnäs.


 

Fakta

Swerea IVF har for Testfaktas regning testet ni regnsett for barn.

Vanntetthet nye plagg
Plagget festes med yttersiden mot et rør som fylles med vann. Laboratoriet måler hvor høy vannsøyle plagget kan stå imot før det begynner å lekke. Testen er utført på totalt seks prøver fra hvert regnsett – tre fra selve materialet og tre med sømmer. Testen ble gjennomført i henhold til standarden SS-EN 20 811:1992 (ISO 811:1981).

Vanntetthet etter vask og slitasje
Regnsettene ble vasket fem ganger i henhold til produsentens anbefalinger og ble utsatt for slitasje med sandpapir i henhold til standarden SS-EN ISO 6330:2012. Deretter ble vanntettheten til materialet testet på nytt. Testen ble utført på tre prøver fra hvert regnsett.

Rivestyrke
Laboratoriet lagde et snitt i plagget og målte deretter kraften i Newton som var nødvendig for å gjøre riften større. Testen ble utført både i lengden og bredden på fem prøver hver. Det er materialets svakeste retning som er angitt i tabellen.

Kjemisk analyse
Laboratoriet undersøkte om regnsettene inneholder tungmetaller og PVC. Analysen ble gjort både på materiale og detaljer.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.