Flere regnsett lekker

Flere regnsett lekker

Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 20 sep, 2016

Når høsten kommer, er regntøy et must for alle barnehagebarn. Et godt regnsett skal holde barnet tørt og samtidig tåle en hel del lek uten å gå i stykker eller fungere dårligere. Og selv om man helst ikke skal vaske regntøy så ofte, er det vanskelig å unngå etter et par dager i gjørme. Testfakta har derfor testet årets regntøymodeller, både som nye og etter at de har blitt slitt og vasket noen ganger.

Helt nye fra butikken holder nesten alle regnsett tett, og laboratoriet Swerea IVF, som har utført testen, ble imponert over resultatene. Tidligere år har det vært en hel del problemer med sømmene, men i år var det bare Helly Hansen som mislyktes med en av sine sømmer.

Samtidig hjelper det ikke om regntøyet tåler vann bare når det er nytt, mener testleder Helena Hjärtnäs.

– Det er jo barneplagg vi tester, og barn sitter på steiner, kryper rundt i sandkassen og sklir på sklier, sier hun.

Og etter at regntøyet er slitt med sandpapir og vasket fem ganger, ser resultatene annerledes ut. Mens noen av regnsettene knapt er påvirket, har Ticket to Heaven, Cubus og Helly Hansen stort sett mistet vanntettheten fullstendig.

– Det mest sannsynlige er at man har kostet på plaggene belegg av ulik tykkelse. Jo mer belegg, desto mer slitasje tåler de. På flere av regnsettene ble belegget slitt så pass mye ned under testen at de ikke kan holde tett lenger, sier Helena Hjärtnäs.

Laboratoriet testet også hvor lett det går hull på regntøyet hvis barnet setter seg fast i en skarp grein eller lignende. Og også her er det en hel del forskjell. Mens testvinneren Stormberg har en svært høy rivestyrke, er fremfor alt Didriksons, men også Helly Hansen klart mer ømtålige.

Til slutt ble plaggene screenet for helsefarlige tungmetaller og PVC, som var et stort problem for noen år siden når det gjaldt regntøy for barn. Men gledelig nok fant laboratoriet ingenting.

– Det er svært positivt at produsentene velger bort dårlige materialer og detaljer. Dette er noe vi har sett at leverandørene har blitt bedre på de siste årene, sier Helena Hjärtnäs.


 

Fakta

Swerea IVF har for Testfaktas regning testet ni regnsett for barn.

Vanntetthet nye plagg
Plagget festes med yttersiden mot et rør som fylles med vann. Laboratoriet måler hvor høy vannsøyle plagget kan stå imot før det begynner å lekke. Testen er utført på totalt seks prøver fra hvert regnsett – tre fra selve materialet og tre med sømmer. Testen ble gjennomført i henhold til standarden SS-EN 20 811:1992 (ISO 811:1981).

Vanntetthet etter vask og slitasje
Regnsettene ble vasket fem ganger i henhold til produsentens anbefalinger og ble utsatt for slitasje med sandpapir i henhold til standarden SS-EN ISO 6330:2012. Deretter ble vanntettheten til materialet testet på nytt. Testen ble utført på tre prøver fra hvert regnsett.

Rivestyrke
Laboratoriet lagde et snitt i plagget og målte deretter kraften i Newton som var nødvendig for å gjøre riften større. Testen ble utført både i lengden og bredden på fem prøver hver. Det er materialets svakeste retning som er angitt i tabellen.

Kjemisk analyse
Laboratoriet undersøkte om regnsettene inneholder tungmetaller og PVC. Analysen ble gjort både på materiale og detaljer.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Den beste barberhøvelen for glatt hud

En nær og skånsom barbering som ikke irriterer eller skader huden, er noen av de viktigste egenskapene for en barberhøvel. I Testfaktas omfattende laboratorietest har vi testet åtte ulike høvler på 21 forsøkspersoner, og skarpheten og holdbarheten til stålet er sammenlignet.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

 

Laboratorietest

Rustas dusjhåndklær Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har gjennomgått Testfaktas test av plantejord og oppfyller derved kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Laboratorietest

Store forskjeller i test av vintersko for barn

Ingen liker å være våt og kald på beina. Men hvilken vintersko holder barnas føtter tørre og varme i regn og slaps? Testfakta har testet.

Laboratorietest

Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

Har du tenkt å skaffe deg ny TV til sommerens sportsbegivenheter eller Allsang på Grensen? Da bør du først lese Testfaktas test. Ett av apparatene takler ikke kamerabevegelser, men begynner å hakke.

– Å se på fotball på denne TV-en ville være uutholdelig, sier laboratoriets ekspert.

Feil toalett til hytta gir høyere strømutgifter

Et forbrenningstoalett krever verken tilgang til vann eller avløp, og man slipper den ubehagelige jobben med å tømme latrinen. Men det er store forskjeller i ytelse, sikkerhet og energiforbruk – en kald vinterdag kan en spyling trekke all varmen ut av hytta, viser Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på det nordiske markedet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.