Flere regnsett lekker

Flere regnsett lekker

Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 20 sep, 2016

Når høsten kommer, er regntøy et must for alle barnehagebarn. Et godt regnsett skal holde barnet tørt og samtidig tåle en hel del lek uten å gå i stykker eller fungere dårligere. Og selv om man helst ikke skal vaske regntøy så ofte, er det vanskelig å unngå etter et par dager i gjørme. Testfakta har derfor testet årets regntøymodeller, både som nye og etter at de har blitt slitt og vasket noen ganger.

Helt nye fra butikken holder nesten alle regnsett tett, og laboratoriet Swerea IVF, som har utført testen, ble imponert over resultatene. Tidligere år har det vært en hel del problemer med sømmene, men i år var det bare Helly Hansen som mislyktes med en av sine sømmer.

Samtidig hjelper det ikke om regntøyet tåler vann bare når det er nytt, mener testleder Helena Hjärtnäs.

– Det er jo barneplagg vi tester, og barn sitter på steiner, kryper rundt i sandkassen og sklir på sklier, sier hun.

Og etter at regntøyet er slitt med sandpapir og vasket fem ganger, ser resultatene annerledes ut. Mens noen av regnsettene knapt er påvirket, har Ticket to Heaven, Cubus og Helly Hansen stort sett mistet vanntettheten fullstendig.

– Det mest sannsynlige er at man har kostet på plaggene belegg av ulik tykkelse. Jo mer belegg, desto mer slitasje tåler de. På flere av regnsettene ble belegget slitt så pass mye ned under testen at de ikke kan holde tett lenger, sier Helena Hjärtnäs.

Laboratoriet testet også hvor lett det går hull på regntøyet hvis barnet setter seg fast i en skarp grein eller lignende. Og også her er det en hel del forskjell. Mens testvinneren Stormberg har en svært høy rivestyrke, er fremfor alt Didriksons, men også Helly Hansen klart mer ømtålige.

Til slutt ble plaggene screenet for helsefarlige tungmetaller og PVC, som var et stort problem for noen år siden når det gjaldt regntøy for barn. Men gledelig nok fant laboratoriet ingenting.

– Det er svært positivt at produsentene velger bort dårlige materialer og detaljer. Dette er noe vi har sett at leverandørene har blitt bedre på de siste årene, sier Helena Hjärtnäs.


 

Fakta

Swerea IVF har for Testfaktas regning testet ni regnsett for barn.

Vanntetthet nye plagg
Plagget festes med yttersiden mot et rør som fylles med vann. Laboratoriet måler hvor høy vannsøyle plagget kan stå imot før det begynner å lekke. Testen er utført på totalt seks prøver fra hvert regnsett – tre fra selve materialet og tre med sømmer. Testen ble gjennomført i henhold til standarden SS-EN 20 811:1992 (ISO 811:1981).

Vanntetthet etter vask og slitasje
Regnsettene ble vasket fem ganger i henhold til produsentens anbefalinger og ble utsatt for slitasje med sandpapir i henhold til standarden SS-EN ISO 6330:2012. Deretter ble vanntettheten til materialet testet på nytt. Testen ble utført på tre prøver fra hvert regnsett.

Rivestyrke
Laboratoriet lagde et snitt i plagget og målte deretter kraften i Newton som var nødvendig for å gjøre riften større. Testen ble utført både i lengden og bredden på fem prøver hver. Det er materialets svakeste retning som er angitt i tabellen.

Kjemisk analyse
Laboratoriet undersøkte om regnsettene inneholder tungmetaller og PVC. Analysen ble gjort både på materiale og detaljer.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita tørketrommel CTT7800V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita tørketrommel. Tørketrommelen er testet sammen med sammenlignbare tørketromler fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørketrommel presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test av vaskemaskiner

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på vaskemaskinenes evne til å vaske, skylle og sentrifugere, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskin CTM7840V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita vaskemaskin. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignbare vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvitas vaskemaskin presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.