Langtidstest av elsykler - resultater

Langtidstest av elsykler - resultater

Testkandidatene våre ble sett mye i fjor høst.
Testkandidatene våre ble sett mye i fjor høst.
Avstanden er nådd.
Avstanden er nådd.
Installere sporing med BikeFinder.
Installere sporing med BikeFinder.

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

klaus hahn Publisert: 4 Mai, 2023

 

Siden 2017 har Testfakta gjennomført sammen med NAF (Norges Automobilforbund) årlige tester av elsykler ved det akkrediterte laboratoriet Velotech i Tyskland.

Laboratorietester gir verdifull informasjon om ytelsen og kvaliteten til elsykler. Men de mangler ett aspekt: hvordan syklene yter over tid, og ikke bare når de er helt nye. Selv når nye modeller dukker opp, gir langtidstester en god indikasjon på merkets generelle kvalitet.

Derfor har Testfakta startet et nytt program for langtidstesting av elsykler. Ansatte fra Testfakta har over flere måneder eller ca 1000 km vurdert syklene i daglig bruk. For økt sikkerhet i testperioden fikk alle sykler en tracker fra BikeFinder montert i styret. Disse fungerer med GPS, GSM og Bluetooth. Sporingen kan også suppleres med et forsikringsabonnement. Heldigvis trengte vi verken å se i appen at syklene var berørt eller melde fra om tyveri og få hjelp til å berge dem.

Elsyklene fra testen i sommer rullet i daglig arbeidspendling men også i fritidsbruk i mer krevende terreng. Alle syklister testet flere sykler og fulgte samme testprotokoll. Deretter ble syklene overlat

t til spesialistene Cykloteket, en av Sveriges største sykkelbutikker med spesielt fokus på service. D


er ble det utarbeidet en diagnoserapport når det var mulig å få tilgang til sykkelens kontrollenhet, samt en samlet vurdering av slitasje på kjede, dekk, bremser, hjul og styrelagre, samt belysning.

Cube Touring ON1

Cube


 

Cube

Til tross for lavtrinnskonstruksjonen er Cube en av de mest stabile elsyklene i testen. Du merker at det er en produsent som hele tiden forbedrer elsykkelkonseptet i stedet for å levere en sykkel med elmotor. I motsetning til tidligere testede modeller er bakkeklaringen forbedret. Batteriet er integrert i rammen. Helhetsinntrykket er solid, stabilt og velbalansert. Sittestillingen er meget komfortabel, selv på ujevnt underlag takket være god fjæring i forgaffelen og god sal. Lyset er veldig bra, baklyset innebygd i skjermen som er en ryddig løsning.

For pendlere som liker å sykle fort og ikke har noe imot å skifte ofte, er Cube et veldig godt valg. I laboratoriet målte vi et relativt dårlig område; ikke noe merkbart i langtidstesten med et snitt på 20 km per dag. Motoren er veldig livlig og akselererer jevnt og raskt. Støttenivåene er tydelige og det er verken et problem å starte oppoverbakke eller å sykle raskt nedover uten å måtte bruke det batterispisende Turbo-nivået hele tiden. Den mekaniske motstanden er relativt lav slik at det er mulig å sykle raskere når motorstøtten er slått av i 25 km/t.

Den høye kvalitetsfølelsen fikk en torn da to av de åtte girene begynte å få problemer allerede etter 400km. Med litt justering og smøring gikk det betydelig bedre en stund men var ikke helt feilfritt før på slutten av 1000 km.

+Som en moderne hybrid skal være; livlig med høy kvalitetssans

-  Noe komplisert plassering av ladekontakten

- Utstyret begynte å slite tidlig

 

BuddyBike D1

BuddyBike

buddy

Norwegian Buddy D1 presenterer seg som en solid bysykkel gjennom den sterke rammen med innebygd batteri og forsterket bagasjebrett. Håndtakene føles uvanlig komfortable og den klare Bafang-skjermen appellerte til testerne. Løsningen for girspakene er ganske uvanlig, men fungerer godt etter kort tilvenning og giringen er behagelig jevn. Dekkene er utstyrt med et glidelåssystem som gjør det mulig å bytte mellom ulike profiler og for eksempel piggdekk uten å kreve større montering. Vi har imidlertid ikke testet denne muligheten under langtidstesten.

Så lenge elektronikken holdt var det en hyggelig opplevelse å kjøre med Buddy. Dessverre begynte det å slite allerede ved ca 400km i salen. For det første ble motoren noen ganger slått av ved en lavere (ca. 18 %) batterilading. Ettersom ladningen gikk enda lenger ned skjedde det oftere. Til slutt ble det for tungvint å bruke sykkelen og da batteriet ikke lenger kunne lades stoppet vi langtidstesten uten endelige resultater.

 

Fitnord Venture 500

Fitnord Venture 500


.
fitnord

FitNord er ikke et vanlig syn på svenske eller norske veier. Den er designet i Finland, og testerne våre likte alle utseendet. Det er imidlertid vanskelig å finne en komfortabel kjørestilling for de fleste. Maksimal tillatt vekt på sykkelen inkludert rytter er 120 kilo, lavest i hele startfeltet og i det tynneste laget for en herresykkel.

Displayet ble oppfattet som fint og lett å lese, samtidig som motoren gir skikkelig støtte med sin høye støttefaktor. Når maksimal hastighet på motorstøtten er nådd, er den høye mekaniske motstanden imidlertid veldig merkbar og gjør det vanskelig å tråkke videre. Det uvanlige arrangementet av girspakene er vanskelig å håndtere og skiftet ganske tregt. Girene var også dårlig justert fra montering, dessverre ikke den eneste merknaden om opplevd kvalitet; skruene i krankarmene ble noe løse med tiden og kjedet ble slitt mer enn forventet. Den største feilen ligger imidlertid i belysningen. Det er ingen tilkoblingskabel trukket til baklyset og frontlysene drives av ekstra batterier. Kanskje det er derfor det er et klistremerke med advarsel om å ikke sykle i mørket?

+ God motorstøtte, bra utseende
- Uforsiktig montert, komplisert girsystem

Birk E-One

Birk

birk
Elsykkelen til Birk føles som en veldig god norsk arbeidshest. For pendling til jobb likte testerne våre den jevne støtten, de klare girene og den lange rekkevidden. Med en maks tillatt vekt på 140 kilo kan du pakke sekken skikkelig, og her er endelig en elsykkel med kraftig bremsesystem som tåler farten og den høye vekten. De relativt brede dekkene og kraftig demping i forgaffelen fungerer spesielt godt på brosteins- og grusveier.

Helhetsinntrykket er solid, men sykkelen er veldig tung. Å bokse den inn i en heis, som en av testerne måtte gjøre daglig, krever stor innsats. Håndtakene er bemerkelsesverdig gode og sykkelen er utstyrt med lås, men ingen ringeklokke. Det må imidlertid påpekes at testsykkelen er et demo-eksempel.
Servicemekanikeren hadde ingen store klager etter testen, lyskontaktene hadde sklidd fra hverandre som ble raskt fikset og til tross for at batteridiagnosen viste noen tidligere feilkoder, ble det ikke lagt merke til noe under sluttkontrollen.

+ Stabile, gode bremser, lang rekkevidde
- Tung

Merida eSPRESSO City 3000

Merida

 

merida

Når du vil ha en «smooth ride» i bytrafikken.
Testvinneren fra laboratorietesten gjør det den skal selv etter mange kilometer i salen. Kjørestillingen er komfortabel, dempingen veldig god og girene veldig stillegående.
For den litt sportigere syklisten er dette imidlertid ikke førstevalget. Støttefaktoren er lavest av alle kandidatene i langtidsprøven og det merkes tydelig ved start ved grønt lys – det tar relativt lang tid å akselerere. Det er også svært vanskelig å komme opp i høyere hastighet når motorstøtten er utkoblet med lavgiret i toppgir.
Den generelle høykvalitetsfølelsen bekreftes etter servicebesøket. Ingen avvik og helt normal slitasje i alle viktige komponenter.

+Komfortabel og pålitelig bysykkel
-Noe treg for sporty kjørestiler, kort ladekabel

 

Batavus EGO Razer

Batavus

.
batavus

Ved første øyekast ser Batavus ut som en litt modifisert vanlig herresykkel. Og selv under lengre hverdagspendler forblir inntrykket. Rotasjonsgiret er litt tungvint ved raskt skifte, men har sine fordeler ved at girene holder posisjonen godt selv etter lang tids bruk. Motoren bråker noe og motstanden i pedalene er høy når du prøver å sykle fortere. Vil du ha fart er kanskje ikke Batavus førstevalget.

Alt i alt er det en trygg og stabil bysykkel som føles solid selv i skiftende vær. Salen er komfortabel selv om det mangler demping i gaffelen eller salen. Bremsene reagerer raskt og er godt tilpasset el-sykkelens høyere vekt og hastighet; selv ved kryssbremsing i nedoverbakke holdt sykkelen sporet. Bremseytelsen sank imidlertid betraktelig mot slutten av testen, mer enn man forventer av en sykkel med hydrauliske skivebremser. Sykkelcomputeren er enkel å betjene og enkel, men mangler noen funksjoner for de som ønsker å fordype seg i dataene.

+ Stabil
- Høy mekanisk motstand, enkelt girsystem

 

Ecoride-ambassadør AXS

Ecoride

ecoride

En fin bysykkel med komfortabel sittestilling, fullt utstyrt med lås og sykkelkurv. Motorstøtten slår raskt og jevnt inn, selv om motoren føles svak. Rekkevidden er veldig bra. I begynnelsen føltes ambassadøren noe ustabil, men takket være den fine kjørestillingen vokser den gradvis. I bytrafikk fungerer det bra så lenge du ikke har det for travelt og kan tenke deg å tråkke litt mer selv. Utover lett raslende skjermer, hadde teknikeren ingen kommentarer til tilstanden etter 1000 km.

Generelt føles imidlertid ambassadøren som om noen setter motor og batteri på en vanlig sykkel. Med dette i bakhodet føles prisen litt høy. Det er den eneste sykkelen i testen med fotbrems og gir i håndtaket. Bremsene er veldig dårlige og ikke tilpasset en elsykkel. Det er vanskelig å stoppe sykkelen i høy hastighet.

+ God sittestilling, fullt utstyrt og god rekkevidde
- Svak motorstøtte, dårlige bremser

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.