Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

Kaffekjennerne Henrik Sandén og Linnea Vannesjö vurderte både smak og maskinenes brukervennlighet. Foto: Ola Jacobsen

God og smaksrik – eller som en kopp tynn traktekaffe. Selv om man bruker nøyaktig samme kaffebønner, får espressoen ulikt resultat. Testfakta har testet sju automatiske kaffemaskiner.
 

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 31 Jan, 2018

En automatisk espressomaskin passer for deg som gjerne vil lage finkaffe hjemme, uten å måtte være ekspert. Du fyller på vann, kaffebønner og melk og trykker på en knapp for espresso, cappuccino eller annen kaffe.

Men også en automatisk maskin trenger en hel del stell. De må rengjøres, fylles på og justeres, og noen er vanskeligere å håndtere og forstå seg på enn andre.

Dessuten gir ulike maskiner ulik smak, selv om det benyttes nøyaktig samme bønner.

– Det er flere faktorer som påvirker smaken. Vi vet for eksempel ikke hvor mye kaffe som brukes i forhold til vann, det kan variere mellom ulike maskiner. De kan også ha ulik temperatur på vannet ved bryggingen, og selve bryggeprosessen kan se ulik ut, sier Linnea Vannesjö, kaffeekspert og tidligere svensk barristamester.

Linnea Vannesjö og Henrik Sandén, kaffeinnkjøper og tidligere svensk mester i kaffeprøving, har blindtestet og vurdert espresso fra sju ulike maskiner.

[PDF]

Den klart beste smaksvurderingen får maskinen fra Melitta, som også får toppkarakter for andre parametere og ender som overlegen testvinner.

– Den lykkes i å få frem flest smaker, det blir en fyldig kopp med god konsentrasjon. Akkurat slik man vil ha en espresso, sier Linnea Vannesjö.

Espressoen i blindtesten ble brygget med maskinenes fabrikkinnstillinger. I smakstestens andre del fikk ekspertene selv finjustere maskinene og endre styrke, vannmengde eller hvor grovt bønnene ble malt – alt for å forsøke å få best mulig smaksresultat. I noen tilfeller ble smaksvurderingen da høyere, men ikke for alle maskinene.

– Smaken kan bli annerledes, men ikke alltid bedre, sier Henrik Sandén.

I tillegg til å male bønner og brygge ulike typer kaffe, kan maskinene også varme og skumme melk til cappuccino og andre melkedrikker. Her har produsentene valgt ulike metoder. Severin har en helt frittstående melkevarmer og skummer som aldri kobles sammen med espressomaskinen. Den gir ikke det beste skummet, men er enkel å rengjøre. De andre melkeskummerne må man huske å plukke fra hverandre, vaske og skylle slangene på etter bruk, noe som kan være litt omstendelig.

Det aller beste skummet får man fra maskinen fra DeLonghi – tykt og kremet. Men ettersom espressoen ikke ble spesielt god, holder det bare til en andreplass.

Testvinneren Melitta fikk nest høyeste karakter for melkeskummeren. Andre maskiner gir tynt og småboblete skum eller for varm melk. Fra den ene Philipsmaskinen (EP 53565/10) og Gaggias skummer kommer det vann som gjør skummet vassent.

Fakta om testen

Testfakta har testet sju automatiske espressomaskiner med tanke på smak, brukervennlighet, innstillingsmuligheter og melkeskummerens kvalitet. Vi fikk hjelp av to skikkelige eksperter.
* Linnea Vannesjö – kaffeekspert og tidligere svensk barristamester.
* Henrik Sandén – kaffeinnkjøper og tidligere svensk mester i kaffeprøving.
 

Smakstest
Til testen ble det benyttet samme kaffebønner i alle maskiner (Signature Espresso FTO fra Johan & Nyström). Testen ble utført i to deler:

1. Blindtest av en enkel espresso fra hver maskin, der testerne ikke visste hvilken maskin kaffen kom fra. Her ble espressoen laget med maskinenes grunninnstilling (fabrikkinnstilling).
2. Testerne fikk frie hender til å justere maskinenes grunninnstillinger (styrke, vannmengde, malingsgrad) for å prøve å lage en så velsmakende espresso som mulig.

Smaksvurderingen er en vekting av de to smakstestene.

Brukervennlighet

Her ble det vurdert hvor lett eller vanskelig det er å bruke og forstå maskinene. Dette momentet omfattet å fylle på bønner, fylle på vann, starte opp / spyle systemet, lage ulike typer kaffe, stille inn styrke/aroma, kaste kaffegruten, ta ut og rengjøre bryggefilteret.

Funksjoner og innstillingsmuligheter

Her vurderte man maskinenes funksjoner og innstillingsmuligheter for ulike typer kaffe og styrker, koppstørrelser osv.

Vurdering av melkeskummeren

I vurderingen inngikk hvor lett eller vanskelig melkeskummeren er å håndtere, kvaliteten på skummet og hvor lett/vanskelig den er å rengjøre. Det ble også gjort en vurdering av smak og utseende på den ferdige cappuccinoen.

Oppstartstid og bryggetid

Vi målte tiden det tar å starte opp hver maskin (oppvarming og gjennomspyling) samt tiden det tar å brygge en kopp espresso. Bryggetiden er en middelverdi av tre kopper.

Temperatur espresso

Testfakta målte temperaturen i en kopp espresso umiddelbart etter bryggingen. Temperaturen som oppgis i tabellen er en middelverdi av tre målinger.

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster kan definitivt trives i samme type jord. Bare man velger riktig dyrkingsjord. Les her hvordan Testfakta tester jordkvaliteten for å finne ut hvilke egenskaper som gir en jord god, og hvordan man skal finne riktig produkt til riktig formål.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har gjennomgått Testfaktas test av plantejord og oppfyller derved kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

UPPDRAGSTEST

Feil toalett til hytta gir høyere strømutgifter

Et forbrenningstoalett krever verken tilgang til vann eller avløp, og man slipper den ubehagelige jobben med å tømme latrinen. Men det er store forskjeller i ytelse, sikkerhet og energiforbruk – en kald vinterdag kan en spyling trekke all varmen ut av hytta, viser Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på det nordiske markedet.

Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Slitesterke, absolutt! Men hvis du har det travelt og vil utnytte induksjonsplatens hurtighet, er ikke støpejernspannen noe godt valg.

Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

Håndtak som faller av og hjul som går i stykker – en ødelagt koffert kan virkelig ødelegge feriestemningen. Vi har testet sju ulike kofferter, og det er store forskjeller på hvor godt de holder.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Luftrensere – en ren fornøyelse

Allergisk eller ikke – kvaliteten på inneluften blir stadig viktigere. En luftrenser kan gjøre stor forskjell, men produsentenes kapasitetsmål er ofte vanskelige å tolke, og det er ikke lett å sammenligne ulike fabrikater.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Test av dusjhåndklær

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest

Store forskjeller i kvalitet mellom vinterdresser

Vil du at barnet ditt skal slippe å fryse i vinter, gjelder det å velge riktig vinterdress. Flere av årets plagg er ikke vanntette, til tross for at de lover det, viser Testfaktas test.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.