En automatisk espressomaskin passer for deg som gjerne vil lage finkaffe hjemme, uten å måtte være ekspert. Du fyller på vann, kaffebønner og melk og trykker på en knapp for espresso, cappuccino eller annen kaffe.
Men også en automatisk maskin trenger en hel del stell. De må rengjøres, fylles på og justeres, og noen er vanskeligere å håndtere og forstå seg på enn andre.
Dessuten gir ulike maskiner ulik smak, selv om det benyttes nøyaktig samme bønner.
– Det er flere faktorer som påvirker smaken. Vi vet for eksempel ikke hvor mye kaffe som brukes i forhold til vann, det kan variere mellom ulike maskiner. De kan også ha ulik temperatur på vannet ved bryggingen, og selve bryggeprosessen kan se ulik ut, sier Linnea Vannesjö, kaffeekspert og tidligere svensk barristamester.
Linnea Vannesjö og Henrik Sandén, kaffeinnkjøper og tidligere svensk mester i kaffeprøving, har blindtestet og vurdert espresso fra sju ulike maskiner.
[PDF]
Den klart beste smaksvurderingen får maskinen fra Melitta, som også får toppkarakter for andre parametere og ender som overlegen testvinner.
– Den lykkes i å få frem flest smaker, det blir en fyldig kopp med god konsentrasjon. Akkurat slik man vil ha en espresso, sier Linnea Vannesjö.
Espressoen i blindtesten ble brygget med maskinenes fabrikkinnstillinger. I smakstestens andre del fikk ekspertene selv finjustere maskinene og endre styrke, vannmengde eller hvor grovt bønnene ble malt – alt for å forsøke å få best mulig smaksresultat. I noen tilfeller ble smaksvurderingen da høyere, men ikke for alle maskinene.
– Smaken kan bli annerledes, men ikke alltid bedre, sier Henrik Sandén.
I tillegg til å male bønner og brygge ulike typer kaffe, kan maskinene også varme og skumme melk til cappuccino og andre melkedrikker. Her har produsentene valgt ulike metoder. Severin har en helt frittstående melkevarmer og skummer som aldri kobles sammen med espressomaskinen. Den gir ikke det beste skummet, men er enkel å rengjøre. De andre melkeskummerne må man huske å plukke fra hverandre, vaske og skylle slangene på etter bruk, noe som kan være litt omstendelig.
Det aller beste skummet får man fra maskinen fra DeLonghi – tykt og kremet. Men ettersom espressoen ikke ble spesielt god, holder det bare til en andreplass.
Testvinneren Melitta fikk nest høyeste karakter for melkeskummeren. Andre maskiner gir tynt og småboblete skum eller for varm melk. Fra den ene Philipsmaskinen (EP 53565/10) og Gaggias skummer kommer det vann som gjør skummet vassent.