Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

Kaffekjennerne Henrik Sandén og Linnea Vannesjö vurderte både smak og maskinenes brukervennlighet. Foto: Ola Jacobsen

God og smaksrik – eller som en kopp tynn traktekaffe. Selv om man bruker nøyaktig samme kaffebønner, får espressoen ulikt resultat. Testfakta har testet sju automatiske kaffemaskiner.
 

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publisert: 31 Jan, 2018

En automatisk espressomaskin passer for deg som gjerne vil lage finkaffe hjemme, uten å måtte være ekspert. Du fyller på vann, kaffebønner og melk og trykker på en knapp for espresso, cappuccino eller annen kaffe.

Men også en automatisk maskin trenger en hel del stell. De må rengjøres, fylles på og justeres, og noen er vanskeligere å håndtere og forstå seg på enn andre.

Dessuten gir ulike maskiner ulik smak, selv om det benyttes nøyaktig samme bønner.

– Det er flere faktorer som påvirker smaken. Vi vet for eksempel ikke hvor mye kaffe som brukes i forhold til vann, det kan variere mellom ulike maskiner. De kan også ha ulik temperatur på vannet ved bryggingen, og selve bryggeprosessen kan se ulik ut, sier Linnea Vannesjö, kaffeekspert og tidligere svensk barristamester.

Linnea Vannesjö og Henrik Sandén, kaffeinnkjøper og tidligere svensk mester i kaffeprøving, har blindtestet og vurdert espresso fra sju ulike maskiner.

[PDF]

Den klart beste smaksvurderingen får maskinen fra Melitta, som også får toppkarakter for andre parametere og ender som overlegen testvinner.

– Den lykkes i å få frem flest smaker, det blir en fyldig kopp med god konsentrasjon. Akkurat slik man vil ha en espresso, sier Linnea Vannesjö.

Espressoen i blindtesten ble brygget med maskinenes fabrikkinnstillinger. I smakstestens andre del fikk ekspertene selv finjustere maskinene og endre styrke, vannmengde eller hvor grovt bønnene ble malt – alt for å forsøke å få best mulig smaksresultat. I noen tilfeller ble smaksvurderingen da høyere, men ikke for alle maskinene.

– Smaken kan bli annerledes, men ikke alltid bedre, sier Henrik Sandén.

I tillegg til å male bønner og brygge ulike typer kaffe, kan maskinene også varme og skumme melk til cappuccino og andre melkedrikker. Her har produsentene valgt ulike metoder. Severin har en helt frittstående melkevarmer og skummer som aldri kobles sammen med espressomaskinen. Den gir ikke det beste skummet, men er enkel å rengjøre. De andre melkeskummerne må man huske å plukke fra hverandre, vaske og skylle slangene på etter bruk, noe som kan være litt omstendelig.

Det aller beste skummet får man fra maskinen fra DeLonghi – tykt og kremet. Men ettersom espressoen ikke ble spesielt god, holder det bare til en andreplass.

Testvinneren Melitta fikk nest høyeste karakter for melkeskummeren. Andre maskiner gir tynt og småboblete skum eller for varm melk. Fra den ene Philipsmaskinen (EP 53565/10) og Gaggias skummer kommer det vann som gjør skummet vassent.

Fakta om testen

Testfakta har testet sju automatiske espressomaskiner med tanke på smak, brukervennlighet, innstillingsmuligheter og melkeskummerens kvalitet. Vi fikk hjelp av to skikkelige eksperter.
* Linnea Vannesjö – kaffeekspert og tidligere svensk barristamester.
* Henrik Sandén – kaffeinnkjøper og tidligere svensk mester i kaffeprøving.
 

Smakstest
Til testen ble det benyttet samme kaffebønner i alle maskiner (Signature Espresso FTO fra Johan & Nyström). Testen ble utført i to deler:

1. Blindtest av en enkel espresso fra hver maskin, der testerne ikke visste hvilken maskin kaffen kom fra. Her ble espressoen laget med maskinenes grunninnstilling (fabrikkinnstilling).
2. Testerne fikk frie hender til å justere maskinenes grunninnstillinger (styrke, vannmengde, malingsgrad) for å prøve å lage en så velsmakende espresso som mulig.

Smaksvurderingen er en vekting av de to smakstestene.

Brukervennlighet

Her ble det vurdert hvor lett eller vanskelig det er å bruke og forstå maskinene. Dette momentet omfattet å fylle på bønner, fylle på vann, starte opp / spyle systemet, lage ulike typer kaffe, stille inn styrke/aroma, kaste kaffegruten, ta ut og rengjøre bryggefilteret.

Funksjoner og innstillingsmuligheter

Her vurderte man maskinenes funksjoner og innstillingsmuligheter for ulike typer kaffe og styrker, koppstørrelser osv.

Vurdering av melkeskummeren

I vurderingen inngikk hvor lett eller vanskelig melkeskummeren er å håndtere, kvaliteten på skummet og hvor lett/vanskelig den er å rengjøre. Det ble også gjort en vurdering av smak og utseende på den ferdige cappuccinoen.

Oppstartstid og bryggetid

Vi målte tiden det tar å starte opp hver maskin (oppvarming og gjennomspyling) samt tiden det tar å brygge en kopp espresso. Bryggetiden er en middelverdi av tre kopper.

Temperatur espresso

Testfakta målte temperaturen i en kopp espresso umiddelbart etter bryggingen. Temperaturen som oppgis i tabellen er en middelverdi av tre målinger.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.