Plantagen Premiumjord

Plantagen Premiumjord

Plantagen Premiumjord
Laboratorietest

Plantagens Premiumjord har gjennomgått Testfaktas test av plantejord og oppfyller derved kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publisert: 17 Mai, 2018

Kravene for kvalitetsmerkingen er strenge. Plantejorden gjennomgår et standardisert testopplegg der både jorden og dyrkingsresultatene blir undersøkt, dokumentert og evaluert av uavhengige dyrkingseksperter. Testfaktas tolking og karaktersetting gjøres i samråd med laboratoriet som utfører testen. 

Les mer om Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Plantagen kaller den testede plantejorden for sin "beste jord for alle planter ute og inne" og sier at den skal gi store blomster, friske blader og generelt "absolutt beste resultat".

Hvor godt stemmer dette overens med Testfaktas undersøkelse?

Da posen ble åpnet og jorden omrørt for deretter å helles i krukker, virket fuktighetsnivået normalt og strukturen middels grov. Det kunne ikke merkes noen avvikende farge, lukt eller følelse av ekstra kompakthet.

I testen får Plantagens Premiumjord en totalkarakter på 4,0 på en skala fra 1 til 5, der fem er best. Den er av gjennomgående høy kvalitet i samtlige testdeler, der ingen delkarakter ligger under 3,0. Karakteren baseres først og fremst på grødens frisk- og tørrvekt ved høsting. Dette er det mest objektive tilgjengelige målet for hvor godt det faktisk har vokst i jorden.

Testresultat for Plantagens Premiumjord:

Visuell vurdering planter etter 8 uker
Tagetes: Karakter 3
Rødbete: Karakter 3
Salat: Karakter 3
Laveste karakter 3 for hver type plante. Karakterskala 1 til 3, der 1 er dårlig og 3 er bra.

Tørrvekt røtter
Tagetes 21,2 gram (minimum 20,0 gram)
Rødbete 25,9 gram (minimum 23,0 gram)
Salat 40,1 gram (minimum 38,0 gram)

Resultat av Spurway-analyse
Analysen viser ingen tydelige mangler på viktige næringsstoffer.

Slik velger du riktig plantejord

Forbrukerjord er et voksende produkt på markedet. Stadig flere oppdager nytten og gleden ved å dyrke selv, fra å ha en stikling i vinduskarmen til store kjøkkenhager. De fleste hjemmedyrkere foretrekker plantejord i pose. Den er lett å frakte og oppbevare. Dessuten vet man hva man får. Eller? Det finnes et hav av merker, kvaliteter og typer for ulike formål. Man behøver ikke å være nybegynner for å bli i tvil.

For å ha en sjanse til å få oversikten, må du først bestemme om du har tenkt å starte fra frø, stiklinger eller pluggplanter. Små frøplanter og stiklinger trenger luft, og jo eldre planten blir, desto mer vann og fremfor alt næring trenger den. Når du vet hva du skal dyrke, spør gjerne personalet på en planteskole, hagesenter eller blomsterbutikk hva de anbefaler til det du har tenkt å dyrke.

Eller les deg opp på hva planten din trenger når det gjelder pH-verdi, næringsinnhold og struktur: disse egenskapene er kort sagt de viktigste for jorden og bør være oppgitt på emballasjen.

pH-verdien, jordens surhetsgrad, påvirker plantenes evne til å ta opp næringsstoffer (pH 5,8 er best for de fleste planteslag, men det meste innenfor intervallet 5,0 til 7,0 blir ansett for å fungere bra).

Det er viktig at jorden plukker opp alle næringsstoffer, men det aller viktigste er nitrogen og fosfor.

Strukturen er viktig, fordi den avgjør hvor mye vann og luft som kan finnes tilgjengelig. Jorden skal være lett å håndtere og skal ikke veie for mye. Lite fast materiale og mye porer av ulik størrelse er derfor ideelt. Derfor produseres plantejord i stor grad av organisk materiale: for eksempel torv-, kokos- og trefibre eller kompost. Med tiden brytes dette ned av mikroorganismer. Da blir jorden mer kompakt, til den til slutt ikke lenger kan forsyne planterøttene med oksygen. Da får ikke røttene lenger puste. Plantejord bør derfor betraktes som en ferskvare.

Jordblandingene komprimeres for ikke å ta så stor plass, og selges i hardt lukkede pakninger. Først når posen åpnes og innholdet røres opp, kan vi virkelig kjenne jordens struktur, farge og lukt.

Den kan da være bløt, kompakt eller tørr og inneholde mer eller mindre grove bark- eller trebiter som kan være bra for strukturen. Vanlige tilsetninger er sand, små lecakuler, leiregranulat eller langtidsvirkende næringskorn. Når det derimot er jord som er finmalt som snus og bare inneholder små partikler, er det negativt, mener Helena Karlén, som er testleder ved Svenska Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Årsaken er at en slik jord pakker seg lettere, lett blir for våt og får feil balanse av luft- og vannholdende porer.

Er det noe man skal være oppmerksom på eller unngå når man kjøper plantejord i poser?

- Jorden må absolutt ikke være våt. Det er bedre om den er litt tørr, siden det alltid er mulig å tilføre vann. Bløt jord er oksygenfattig, og slik jord bør man lukte på. Nedbrytningsproduktene lukter mer eller mindre ille, som råtne egg. Lukten må ikke forveksles med dyregjødsel, som også lukter, men ikke på den måten, sier Helena Karlén, forsker ved SLU.

Fler nyheter

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.