Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Uppdragstest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling
Rusta Reflekt Nyans veggmaling
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking, Verified Quality & Performance. 

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publisert: 9 jul, 2018

Det er høye krav tilknyttet denne kvalitetsmerkingen. Veggmalingen testes på en rekke områder, og alt fra emisjon av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk påføring testes. Testfunnene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene. Denne testen ble utført ved det uavhengige og akkrediterte laboratoriet Eurofins. 
Les mer om Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling 

I testen får Rustas veggmaling totalt 4,2 poeng på en skala fra 1 til 5, hvor fem er best. Malingen er av gjennomgående høy kvalitet, den underpresterer ikke på noe testmoment og oppfyller emisjonskravene tilknyttet helsefarlige kjemikalier med god margin.

 

Emisjon av VOC-stoffer
VOC står for Volatile Organic Compounds, eller flyktige organiske forbindelser. De forbindes gjerne med allergiske plager, hodepine og kvalme. Målingen foretas på den malte flaten etter tre døgn og etter 28 døgn. Resultatet fra analysen sammenlignes med de tyske lovkravene (AgBB) for emisjoner fra byggevarer. I Sverige finnes det ingen regler for hvor mye VOC-stoffer en maling kan avgi når den sitter på veggen – kun hvor store mengder produsenten har lov til å tilsette i malingen, noe som ikke er det samme.

Rustas maling oppfyller emisjonskravene med god margin.

Emisjon etter tre døgn (µg/m3): 1500 (grenseverdi 10 000)
Emisjon etter 28 døgn (µg/m3):      51 (grenseverdi 1000)

Flekkbestandighet
Den malte flaten påføres flekker fra tomat, kaffe og olje, som får sitte på i 24 timer. Etterpå tørkes flaten ren og undersøkes for spor etter flekkene. Med tanke på malingens farge (hvit) og bruksområde (veggmaling) er det godtatt med mindre spor etter flekkene så lenge flatens struktur ikke er påvirket. 

Rustas maling viste mindre spor etter tomat og kaffe, men flatens struktur var upåvirket.

Motstandsevne mot våtskrubbing
I testen ble den malte flaten (som hadde fått tørke i 28 dager) utsatt for 200 sykluser med våtskrubbing. Den malte flatens tykkelse (malingstrøkets tykkelse) måles før og etter skrubbing. Forskjellen må ikke overskride 10 %.

Påvirkningen på Rustas maling var på 0,7 %.

Malingens dekkevne
I testen ble en svart flate på 20 m2malt med en liter maling. Etterpå ble dekkevnen målt, uttrykt i prosent. Jo høyere prosent, jo bedre, og grensen for godkjent går ved 65 %. 

Rustas maling oppnådde 69 %. Det er i den nedre enden av skalaen, men godkjent.

Forskjell i nyanse/glans mellom ulike malingsstrøk
I testen ble en flate malt med ett strøk med Rustas maling som fikk tørke i fem minutter, før en del av den samme flaten males med ytterligere ett strøk maling. Etterpå sammenlignes de to malte flatene med tanke på nyanse og glans.

Det var ingen merkbar forskjell i nyanse eller glans på de to flatene.

Maling
Her påføres Rustas maling på en vegg med rull, og malingens egenskaper vurderes. Vurderingen omfatter malingsopptak på rullen, spredning, sprut og hvor lett det er å rulle ut malingen.

Rustas maling vurderes som lett å påføre på veggen og generelt lett å jobbe med. Malingsopptaket på rullene var god, og malingen sprutet ikke under påføring.

Sluttresultat for den malte flaten
Sluttresultatet ble vurdert etter en tørketid på 24 timer. Vurderingen foretas på nært hold, og man kikker etter spor etter rullen, bobler i malingen og variasjoner i nyanse/glans. Man vurderer også flatens jevnhet. I tillegg foretas det en vurdering av helheten på litt lengre avstand.

På nært hold ble det observert mindre spor av rullen i Rustas maling, men den fikk klart godkjent resultat for helheten.

Verdt å tenke på om veggmaling

Det er lett å få beslutningsvegring i møte med fargekartets utallige valgmuligheter i fargehandelen. Men hvilke stoffer malingen inneholder er viktigere enn valg av fargenyanse. Nesten all veggmaling inneholder flyktige organiske forbindelser som kan gi allergi, hodepine og kvalme.

Den aller vanligste innendørsfargen er hvit. I spesialforretninger eller større byggvarehus er det mulig å "bryte" malingen. Det betyr at man endrer malingens farge ved å tilsette forskjellige pigmenter. Det kan være verdt å investere de ekstra kronene for å få den perfekte fargen til rommet ditt. Det er imidlertid vanskelig å velge riktig farge i butikken, hvor det ikke er naturlig lys og innredningen er forskjellig fra hjemme. Kjøp derfor noen mindre testbokser, og mal noen teststrøk hjemme før du bestemmer deg.

Før i tiden inneholdt maling ofte løsemidler som det var farlig å puste inn. I dag er veggmaling vannbasert. Det betyr imidlertid ikke at den er helt ufarlig. Malingen inneholder en rekke forskjellige kjemikalier som kan være helseskadelige. Derfor bør du bruke hansker og framfor alt munnbind når du maler innendørs. Luft grundig og lenge – helst til lenge etter at malingen har tørket. Spesielt om du skal male rom som brukes mye, som soverom. Husk også at barn er mer følsomme enn voksne, så ikke ha for stor hast med å flytte inn. Vent gjerne en uke eller to, slik at emisjonene fra malingen har avtatt.

I Testfaktas test av veggmaling kan du se hvor store mengder flyktige organiske forbindelser, eller VOC-stoffer, en maling avgir. I Sverige er det per i dag et krav om at produsenter skal dokumentere hvor mye VOC-stoffer en maling inneholder, men ikke om hvor mye av de helseskadelige stoffene som avgis til luften.

Sverige har lenge hatt et slappere regelverk knyttet til VOC-stoffer enn andre land i Europa, men den svenske tilsynsmyndigheten Kemikalieinspektionen gjennomfører nå et tilsynsprosjekt hvor målet er å få bedre kontroll over produkter som inneholder og avgir VOC-stoffer.

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.