Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

For å teste hjul og teleskophåndtak, rullet koffertene på en roterende trommel i 23 kilometer. Under testen var koffertene i tillegg lastet med en 5 kg tung håndbagasje.

Håndtak som faller av og hjul som går i stykker – en ødelagt koffert kan virkelig ødelegge feriestemningen. Vi har testet sju ulike kofferter, og det er store forskjeller på hvor godt de holder.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publisert: 30 Jan, 2018

Rulles, dras, løftes, kastes og kanskje mistes – en koffert må tåle kraftige påkjenninger. Men ifølge Testfaktas test er det store forskjeller på holdbarheten.

Det som skiller koffertene fra hverandre er blant annet holdbarheten på håndtakene.

De beste koffertene tålte 3000 rykk i håndtaket uten problem. Kofferten fra Cavalet tålte bare en tidel så mye – der gikk bærehåndtaket i stykker etter bare 300 rykk.

– Vi ble overrasket over at det var store forskjeller, sier Thorsten Kutzner, testleder ved PZTs laboratorium, som utførte testen.

På Asaklitt-kofferten er det skallet rundt håndtaket som blir ødelagt etter knapt to tusen rykk.

– Den blir helt ubrukelig, sier Thorsten Kutzner.

Hjulene på koffertene viste seg derimot å være uventet robuste. Koffertene rullet totalt 23 kilometer på et underlag med forskjellige ujevnheter. Alle hjul bestod prøven uten anmerkning. Men for teleskophåndtakene var de 23 kilometerne en større utfordring.

Siden lave personer ikke alltid drar teleskophåndtaket helt ut, testet laboratoriet å rulle koffertene både med håndtaket dratt maksimalt ut, og låst i nest høyeste stilling. Håndtakene ble også belastet med en fem kilo tung håndbagasje.

På flere av koffertene ble teleskophåndtaket skadet når det ikke var dratt helt ut. Etter å ha rullet i knapt 12 kilometer hadde for eksempel håndtaket til American Tourister satt seg fast. Også Samsonites teleskophåndtak satte seg fast.

– Hvis man skal kjøpe koffert, anbefaler jeg at man ikke velger en med unødig langt håndtak, slik at man slipper å ha det delvis innfelt. Håndtakene i testen tålte belastningen bedre når de var trukket helt ut, sier Thorsten Kutzner.

Best i test er kofferten fra Titan. Der klarer både bærehåndtak og teleskophåndtak seg uten anmerkning. Titan klarer seg også godt når laboratoriet lar koffertene falle i gulvet og lande rett på hjulet mens de er fullpakket. Det blir en mindre bulk, men den kan rettes ut. Rusta og Cavalet går derimot helt i stykker ved hjulfestene når de utsettes for samme behandling.

Er man ute etter en vanntett koffert, er det imidlertid stor risiko for at man blir skuffet, uansett hvilket merke man velger. Alle koffertene i testen tok inn vann når de ble utsatt for en dusj som tilsvarer kraftig regnvær. Og det rant inn svært mye vann. Bare Samsonite klarte seg noenlunde. Den ble fuktig, men det ble ikke vanndammer på innsiden, slik det ble på de andre koffertene.

– Det virker som om vannet har rent inn ved festene til teleskophåndtaket. Hvis du havner i en skikkelig regnskur og ikke rekker inn under tak, kan det være lurt å vinkle kofferten slik at teleskophåndtaket ikke peker oppover, sier Thorsten Kutzner.

Fakta om testen

Det tyske laboratoriet PZT har på oppdrag av Testfakta utført en sammenlignende test av sju forskjellige kofferter.

Alle koffertene er ca. 75 cm høye, av hardplast og utstyrt med fire hjul og teleskophåndtak. Under testen var koffertene fulle og hadde en totalvekt på 25 kg (ved test av glidelås og vanntetthet var koffertene tomme).

Testen bestod av følgende deler:

Rulletest

• Koffertene rullet på en roterende trommel med ujevn overflate. På det utfelte teleskophåndtaket ble det festet en 5 kilo tung håndbagasje.

• Koffertene rullet i totalt 23 km med en hastighet på 3 km i timen. Testen ble utført både med teleskophåndtaket dratt helt ut og med håndtaket stilt i nest høyeste posisjon. Etter testen ble tilstanden til både hjul og teleskophåndtak vurdert.

Holdbarhet bærehåndtak – rykktest

Et spennbånd ble festet i kofferthåndtaket. Kofferten ble heist opp slik at den hang fritt. Den ble sluppet og fanget opp av spennbåndet etter 10 cm fritt fall. Slippet ble gjentatt 3000 ganger.

Holdbarhet teleskophåndtak

Kofferten ble løftet 10 cm opp i luften i det utdratte teleskophåndtaket og satt ned igjen. Løftet ble gjentatt 1000 ganger.

Glidelås

Koffertens glidelås ble åpnet og lukket 500 ganger.

Falltest
Koffertene ble sluppet ned fra 70 centimeters høyde. Vinkelen for fallet ble endret slik at kofferten landet på forskjellige sider og på hjørnene (der hjulene sitter). Testen ble utført etter at kofferten var nedkjølt i kjølerom (minus 20 grader).

Penetrasjonstest av koffertskallet

En spiss gjenstand ble sluppet fra en meters høyde slik at den traff midten av kofferten. Testen ble utført etter at kofferten var nedkjølt i kjølerom (minus 20 grader).

Håndtering

Laboratoriet vurderte hvor godt koffertene rullet på ulike underlag, hvor gode de var å bære, åpne, lukke og pakke.

Vanntetthet

Hver koffert ble plassert stående og dusjet i ti minutter. Dusjen tilsvarte kraftig regn (11,25 liter i minuttet)

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita tørketrommel CTT7800V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita tørketrommel. Tørketrommelen er testet sammen med sammenlignbare tørketromler fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørketrommel presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test av vaskemaskiner

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på vaskemaskinenes evne til å vaske, skylle og sentrifugere, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskin CTM7840V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita vaskemaskin. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignbare vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvitas vaskemaskin presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.