Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

For å teste hjul og teleskophåndtak, rullet koffertene på en roterende trommel i 23 kilometer. Under testen var koffertene i tillegg lastet med en 5 kg tung håndbagasje.

Håndtak som faller av og hjul som går i stykker – en ødelagt koffert kan virkelig ødelegge feriestemningen. Vi har testet sju ulike kofferter, og det er store forskjeller på hvor godt de holder.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publisert: 30 Jan, 2018

Rulles, dras, løftes, kastes og kanskje mistes – en koffert må tåle kraftige påkjenninger. Men ifølge Testfaktas test er det store forskjeller på holdbarheten.

Det som skiller koffertene fra hverandre er blant annet holdbarheten på håndtakene.

De beste koffertene tålte 3000 rykk i håndtaket uten problem. Kofferten fra Cavalet tålte bare en tidel så mye – der gikk bærehåndtaket i stykker etter bare 300 rykk.

– Vi ble overrasket over at det var store forskjeller, sier Thorsten Kutzner, testleder ved PZTs laboratorium, som utførte testen.

På Asaklitt-kofferten er det skallet rundt håndtaket som blir ødelagt etter knapt to tusen rykk.

– Den blir helt ubrukelig, sier Thorsten Kutzner.

Hjulene på koffertene viste seg derimot å være uventet robuste. Koffertene rullet totalt 23 kilometer på et underlag med forskjellige ujevnheter. Alle hjul bestod prøven uten anmerkning. Men for teleskophåndtakene var de 23 kilometerne en større utfordring.

Siden lave personer ikke alltid drar teleskophåndtaket helt ut, testet laboratoriet å rulle koffertene både med håndtaket dratt maksimalt ut, og låst i nest høyeste stilling. Håndtakene ble også belastet med en fem kilo tung håndbagasje.

På flere av koffertene ble teleskophåndtaket skadet når det ikke var dratt helt ut. Etter å ha rullet i knapt 12 kilometer hadde for eksempel håndtaket til American Tourister satt seg fast. Også Samsonites teleskophåndtak satte seg fast.

– Hvis man skal kjøpe koffert, anbefaler jeg at man ikke velger en med unødig langt håndtak, slik at man slipper å ha det delvis innfelt. Håndtakene i testen tålte belastningen bedre når de var trukket helt ut, sier Thorsten Kutzner.

Best i test er kofferten fra Titan. Der klarer både bærehåndtak og teleskophåndtak seg uten anmerkning. Titan klarer seg også godt når laboratoriet lar koffertene falle i gulvet og lande rett på hjulet mens de er fullpakket. Det blir en mindre bulk, men den kan rettes ut. Rusta og Cavalet går derimot helt i stykker ved hjulfestene når de utsettes for samme behandling.

Er man ute etter en vanntett koffert, er det imidlertid stor risiko for at man blir skuffet, uansett hvilket merke man velger. Alle koffertene i testen tok inn vann når de ble utsatt for en dusj som tilsvarer kraftig regnvær. Og det rant inn svært mye vann. Bare Samsonite klarte seg noenlunde. Den ble fuktig, men det ble ikke vanndammer på innsiden, slik det ble på de andre koffertene.

– Det virker som om vannet har rent inn ved festene til teleskophåndtaket. Hvis du havner i en skikkelig regnskur og ikke rekker inn under tak, kan det være lurt å vinkle kofferten slik at teleskophåndtaket ikke peker oppover, sier Thorsten Kutzner.

Fakta om testen

Det tyske laboratoriet PZT har på oppdrag av Testfakta utført en sammenlignende test av sju forskjellige kofferter.

Alle koffertene er ca. 75 cm høye, av hardplast og utstyrt med fire hjul og teleskophåndtak. Under testen var koffertene fulle og hadde en totalvekt på 25 kg (ved test av glidelås og vanntetthet var koffertene tomme).

Testen bestod av følgende deler:

Rulletest

• Koffertene rullet på en roterende trommel med ujevn overflate. På det utfelte teleskophåndtaket ble det festet en 5 kilo tung håndbagasje.

• Koffertene rullet i totalt 23 km med en hastighet på 3 km i timen. Testen ble utført både med teleskophåndtaket dratt helt ut og med håndtaket stilt i nest høyeste posisjon. Etter testen ble tilstanden til både hjul og teleskophåndtak vurdert.

Holdbarhet bærehåndtak – rykktest

Et spennbånd ble festet i kofferthåndtaket. Kofferten ble heist opp slik at den hang fritt. Den ble sluppet og fanget opp av spennbåndet etter 10 cm fritt fall. Slippet ble gjentatt 3000 ganger.

Holdbarhet teleskophåndtak

Kofferten ble løftet 10 cm opp i luften i det utdratte teleskophåndtaket og satt ned igjen. Løftet ble gjentatt 1000 ganger.

Glidelås

Koffertens glidelås ble åpnet og lukket 500 ganger.

Falltest
Koffertene ble sluppet ned fra 70 centimeters høyde. Vinkelen for fallet ble endret slik at kofferten landet på forskjellige sider og på hjørnene (der hjulene sitter). Testen ble utført etter at kofferten var nedkjølt i kjølerom (minus 20 grader).

Penetrasjonstest av koffertskallet

En spiss gjenstand ble sluppet fra en meters høyde slik at den traff midten av kofferten. Testen ble utført etter at kofferten var nedkjølt i kjølerom (minus 20 grader).

Håndtering

Laboratoriet vurderte hvor godt koffertene rullet på ulike underlag, hvor gode de var å bære, åpne, lukke og pakke.

Vanntetthet

Hver koffert ble plassert stående og dusjet i ti minutter. Dusjen tilsvarte kraftig regn (11,25 liter i minuttet)

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Midun Lett skjøtesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett skjøtesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den beste barberhøvelen for glatt hud

En nær og skånsom barbering som ikke irriterer eller skader huden, er noen av de viktigste egenskapene for en barberhøvel. I Testfaktas omfattende laboratorietest har vi testet åtte ulike høvler på 21 forsøkspersoner, og skarpheten og holdbarheten til stålet er sammenlignet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskjeller mellom luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydelig både hjemme og på jobben. Men det er store forskjeller på hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Test av dusjhåndklær

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har gjennomgått Testfaktas test av plantejord og oppfyller derved kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Laboratorietest

Store forskjeller i test av vintersko for barn

Ingen liker å være våt og kald på beina. Men hvilken vintersko holder barnas føtter tørre og varme i regn og slaps? Testfakta har testet.

Laboratorietest

Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

Har du tenkt å skaffe deg ny TV til sommerens sportsbegivenheter eller Allsang på Grensen? Da bør du først lese Testfaktas test. Ett av apparatene takler ikke kamerabevegelser, men begynner å hakke.

– Å se på fotball på denne TV-en ville være uutholdelig, sier laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST

Feil toalett til hytta gir høyere strømutgifter

Et forbrenningstoalett krever verken tilgang til vann eller avløp, og man slipper den ubehagelige jobben med å tømme latrinen. Men det er store forskjeller i ytelse, sikkerhet og energiforbruk – en kald vinterdag kan en spyling trekke all varmen ut av hytta, viser Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på det nordiske markedet.

Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Slitesterke, absolutt! Men hvis du har det travelt og vil utnytte induksjonsplatens hurtighet, er ikke støpejernspannen noe godt valg.

Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

God og smaksrik – eller som en kopp tynn traktekaffe. Selv om man bruker nøyaktig samme kaffebønner, får espressoen ulikt resultat. Testfakta har testet sju automatiske kaffemaskiner.
 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.