Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Støpejernspannene er gode på å holde på varmen, men er dårlige på å fordele varmen jevnt, viser Testfaktas test. Foto: Shutterstock

Slitesterke, absolutt! Men hvis du har det travelt og vil utnytte induksjonsplatens hurtighet, er ikke støpejernspannen noe godt valg.

Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publisert: 4 Apr, 2018

For den som er lei av oppripede stekepanner i miljøskadelige materialer, er kanskje en panne i støpejern et mer holdbart alternativ. Testfakta har testet sju ulike panner – tre klassiske støpejernspanner, tre med emaljert stekeflate og en panne i såkalt lettvektsstøpejern. Det tyske laboratoriet SLG har undersøkt pannenes varmeegenskaper, hvor lette de er å bruke og selvsagt hvor godt de steker.

Panner i støpejern har rykte på seg for både å holde på og fordele varmen godt. Totalt sett har pannene i testen ganske riktig bedre evne til å holde på varmen enn slipp-lett-pannene Testfakta har undersøkt tidligere. Varmespredningen er derimot ikke helt tilfredsstillende, ifølge laboratoriet.

– Når stekepannene ble varmet opp på maksimal varme, ble enkelte punkter i pannen ekstremt varme. Og selv om vi testet å varme dem opp med moderat varme, ble ikke varmen i pannene tilstrekkelig jevn, sier Lisa Hartstein, testleder i SLG.

Det er tydelig at hvis man vil ha utbytte av støpejernets fordeler, skal man ikke stresse pannene. Materialets ekstremt varmeledende evne i kombinasjon med induksjonsplatens hurtighet ser ganske enkelt ikke ut til å være noen god kombinasjon. For at varmen skal bli jevnere fordelt, må pannen varmes opp saktere, på lavere temperatur.

– Produsentene burde informere om at man ikke skal bruke høy temperatur på induksjonsplaten sammen med støpejern, noe langt fra alle gjør, sier Lisa Hartstein.

Når det gjelder selve stekingen, fikk alle pannene i testen godkjent. Men best stekeresultat ble det i pannen fra Fiskars, noe laboratoriet konkluderte med etter å ha stekt både egg, pannekaker og kjøtt i pannene.

[PDF]

Å steke egg og pannekaker bra er en stor utfordring for de fleste stekepanner. I noen støpejernspanner satte eggene seg fast i bunnen, og i andre ble pannekakene ujevnt stekt. Kjøttet klarte derimot alle ganske bra, selv om Skeppshult utmerket seg som litt bedre.

Et minus for støpejernspannene er at de ofte veier betydelig mer enn andre stekepanner. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at Ronneby Bruks panne i lettvektsstøpejern ble vurdert som mest brukervennlig av laboratoriet.

– Det er stor forskjell på en panne som veier 1,6 kg og en som veier 3,4, slik Skeppshults panne gjør. Ronneby Bruks panne var klart mer brukervennlig med sin lave vekt og gripevennlig håndtak i gummi, sier Lisa Hartstein.

Laboratoriet målte også hvor lett det var å brenne seg på pannenes håndtak under steking. Lavest temperatur på håndtaket ble målt på Ronneby Bruks panne med gummihåndtak. Håndtaket på Skeppshults stekepanne er i metall og ble så varmt da pannen ble oppvarmet at det krever grytekluter for at man ikke skal brenne seg.

Etter stekingen vurderte laboratoriets testpanel i tillegg hvor lette pannene var å rengjøre. Her fikk Fiskars og Ica best karakter, mens pannene fra Le Creuset, Ikea og Cervera krevde en ekstra arbeidsinnsats før de ble helt rene.

Fakta om testen

Det tyske laboratoriet SLG har sammenlignet åtte ulike støpejernspanner på oppdrag fra Testfakta. Tre av disse er belagt med en svart emaljert stekeflate (Fiskars, Ikea og Le Creuset). Stekepannen fra Ronneby Bruk er en såkalt lettvektspanne og veier nesten halvparten så mye som de andre. Pannenes utvendige diameter er alle rundt 28 cm. Men den innvendige diameteren varierer mellom 18 og 25 cm. Alle målingene i testen ble gjort på induksjonsplate, bortsett fra sikkerhetstesten, som ble gjennomført på gassflamme.

Tekniske målinger
Varmefordeling

Stekepannenes varmefordeling ble målt i henhold til teststandarden CEN/TS 12983-2. Labben varmet opp strøsukker i pannene og observerte hvor jevnt sukkeret smeltet i pannen. Temperaturen i pannens varmeste punkt ble målt.

Oppvarmingstid, energiforbruk og varmeholding

Labben varmet opp 1 liter solsikkeolje til 200 grader i stekepannene. Oppvarmingstid og energiforbruk ble målt. Deretter målte labben hvor lang tid det tok for oljen å avkjøles til 175, 150 og 120 grader. Målingen ble gjentatt ytterligere en gang.
 

Stekeytelse

Fettfordeling
25 g kokosfett ble plassert i midten av stekepannen. Pannene ble deretter oppvarmet på middels temperatur, og det ble notert hvordan fettet smeltet og fordelte seg i pannen.

Steke egg
Pannene ble smurt med 5 gram olje og varmet opp til middeltemperatur. 6 egg ble knekt og stekt til all eggehvite var stivnet. Labben vurderte hvor jevnt eggene ble stekt og hvor lett de løsnet fra pannen.

Steke pannekaker

Pannene ble smurt med 5 gram olje og varmet opp på middels temperatur til 200 grader. Deretter stekte labben 4 pannekaker i hver panne. De to siste pannekakene ble vurdert ut fra hvor jevnt de var stekt. Testet er basert på standarden EN60350-2.

Steke kjøtt

Pannene ble smurt med 5 gram olje og varmet opp på middels temperatur til 180 grader. To tykke skiver svinekjøtt på drøyt 300 gram hver ble stekt i 3 minutter på hver side. Labben vurderte kjøttbitenes stekeflate og hvor jevnt de var brunet.

Brukervennlighet

Et panel på tre personer (en mann og to kvinner) vurderte stekepannenes ergonomi og hvor lette de var å rengjøre.

Sikkerhet: risiko for brannskader
Det ble målt hvor godt stekepannenes håndtak isolerer mot varme i henhold til standarden EN 12983-1. Et centimeterhøyt lag med olje ble oppvarmet til 200 grader, og etter 30 minutter ble temperaturen målt på håndtak og sidehåndtak.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.