Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Støpejernspannene er gode på å holde på varmen, men er dårlige på å fordele varmen jevnt, viser Testfaktas test. Foto: Shutterstock

Slitesterke, absolutt! Men hvis du har det travelt og vil utnytte induksjonsplatens hurtighet, er ikke støpejernspannen noe godt valg.

Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publisert: 4 Apr, 2018

For den som er lei av oppripede stekepanner i miljøskadelige materialer, er kanskje en panne i støpejern et mer holdbart alternativ. Testfakta har testet sju ulike panner – tre klassiske støpejernspanner, tre med emaljert stekeflate og en panne i såkalt lettvektsstøpejern. Det tyske laboratoriet SLG har undersøkt pannenes varmeegenskaper, hvor lette de er å bruke og selvsagt hvor godt de steker.

Panner i støpejern har rykte på seg for både å holde på og fordele varmen godt. Totalt sett har pannene i testen ganske riktig bedre evne til å holde på varmen enn slipp-lett-pannene Testfakta har undersøkt tidligere. Varmespredningen er derimot ikke helt tilfredsstillende, ifølge laboratoriet.

– Når stekepannene ble varmet opp på maksimal varme, ble enkelte punkter i pannen ekstremt varme. Og selv om vi testet å varme dem opp med moderat varme, ble ikke varmen i pannene tilstrekkelig jevn, sier Lisa Hartstein, testleder i SLG.

Det er tydelig at hvis man vil ha utbytte av støpejernets fordeler, skal man ikke stresse pannene. Materialets ekstremt varmeledende evne i kombinasjon med induksjonsplatens hurtighet ser ganske enkelt ikke ut til å være noen god kombinasjon. For at varmen skal bli jevnere fordelt, må pannen varmes opp saktere, på lavere temperatur.

– Produsentene burde informere om at man ikke skal bruke høy temperatur på induksjonsplaten sammen med støpejern, noe langt fra alle gjør, sier Lisa Hartstein.

Når det gjelder selve stekingen, fikk alle pannene i testen godkjent. Men best stekeresultat ble det i pannen fra Fiskars, noe laboratoriet konkluderte med etter å ha stekt både egg, pannekaker og kjøtt i pannene.

[PDF]

Å steke egg og pannekaker bra er en stor utfordring for de fleste stekepanner. I noen støpejernspanner satte eggene seg fast i bunnen, og i andre ble pannekakene ujevnt stekt. Kjøttet klarte derimot alle ganske bra, selv om Skeppshult utmerket seg som litt bedre.

Et minus for støpejernspannene er at de ofte veier betydelig mer enn andre stekepanner. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at Ronneby Bruks panne i lettvektsstøpejern ble vurdert som mest brukervennlig av laboratoriet.

– Det er stor forskjell på en panne som veier 1,6 kg og en som veier 3,4, slik Skeppshults panne gjør. Ronneby Bruks panne var klart mer brukervennlig med sin lave vekt og gripevennlig håndtak i gummi, sier Lisa Hartstein.

Laboratoriet målte også hvor lett det var å brenne seg på pannenes håndtak under steking. Lavest temperatur på håndtaket ble målt på Ronneby Bruks panne med gummihåndtak. Håndtaket på Skeppshults stekepanne er i metall og ble så varmt da pannen ble oppvarmet at det krever grytekluter for at man ikke skal brenne seg.

Etter stekingen vurderte laboratoriets testpanel i tillegg hvor lette pannene var å rengjøre. Her fikk Fiskars og Ica best karakter, mens pannene fra Le Creuset, Ikea og Cervera krevde en ekstra arbeidsinnsats før de ble helt rene.

Fakta om testen

Det tyske laboratoriet SLG har sammenlignet åtte ulike støpejernspanner på oppdrag fra Testfakta. Tre av disse er belagt med en svart emaljert stekeflate (Fiskars, Ikea og Le Creuset). Stekepannen fra Ronneby Bruk er en såkalt lettvektspanne og veier nesten halvparten så mye som de andre. Pannenes utvendige diameter er alle rundt 28 cm. Men den innvendige diameteren varierer mellom 18 og 25 cm. Alle målingene i testen ble gjort på induksjonsplate, bortsett fra sikkerhetstesten, som ble gjennomført på gassflamme.

Tekniske målinger
Varmefordeling

Stekepannenes varmefordeling ble målt i henhold til teststandarden CEN/TS 12983-2. Labben varmet opp strøsukker i pannene og observerte hvor jevnt sukkeret smeltet i pannen. Temperaturen i pannens varmeste punkt ble målt.

Oppvarmingstid, energiforbruk og varmeholding

Labben varmet opp 1 liter solsikkeolje til 200 grader i stekepannene. Oppvarmingstid og energiforbruk ble målt. Deretter målte labben hvor lang tid det tok for oljen å avkjøles til 175, 150 og 120 grader. Målingen ble gjentatt ytterligere en gang.
 

Stekeytelse

Fettfordeling
25 g kokosfett ble plassert i midten av stekepannen. Pannene ble deretter oppvarmet på middels temperatur, og det ble notert hvordan fettet smeltet og fordelte seg i pannen.

Steke egg
Pannene ble smurt med 5 gram olje og varmet opp til middeltemperatur. 6 egg ble knekt og stekt til all eggehvite var stivnet. Labben vurderte hvor jevnt eggene ble stekt og hvor lett de løsnet fra pannen.

Steke pannekaker

Pannene ble smurt med 5 gram olje og varmet opp på middels temperatur til 200 grader. Deretter stekte labben 4 pannekaker i hver panne. De to siste pannekakene ble vurdert ut fra hvor jevnt de var stekt. Testet er basert på standarden EN60350-2.

Steke kjøtt

Pannene ble smurt med 5 gram olje og varmet opp på middels temperatur til 180 grader. To tykke skiver svinekjøtt på drøyt 300 gram hver ble stekt i 3 minutter på hver side. Labben vurderte kjøttbitenes stekeflate og hvor jevnt de var brunet.

Brukervennlighet

Et panel på tre personer (en mann og to kvinner) vurderte stekepannenes ergonomi og hvor lette de var å rengjøre.

Sikkerhet: risiko for brannskader
Det ble målt hvor godt stekepannenes håndtak isolerer mot varme i henhold til standarden EN 12983-1. Et centimeterhøyt lag med olje ble oppvarmet til 200 grader, og etter 30 minutter ble temperaturen målt på håndtak og sidehåndtak.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.