I samarbeid med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har Testfakta utarbeidet en omfattende testprotokoll for å teste dyrkingsjord. Testen omfatter deler som jordanalyse før og etter dyrking, frøsåing, høsting og vurdering av rotsystem og grødens vekt, både fersk- og tørrvekt.
1. Jordanalyse (Spurway-analyse)
Før dyrkingen starter, sendes en jordprøve for å ta en såkalt Spurway-analyse. Her ser man hvilke næringsstoffer som er lett tilgjengelige for plantene i jorden. Analysen utføres på Eurofins Food & Agro Testing i Kristianstad i Sverige. Dette gjøres før dyrking og etter avsluttet dyrkingstest, for å se hvordan næringsinnholdet i jorden har blitt påvirket i dyrkingsperioden.
Det man ser på er:
• pH
• nitrogen
• ammoniumnitrat
• fosfor
• kalium
• sulfatsvovel
• bor
• kalsium
• magnesium
• mangan
• natrium
• jern
• sink
• aluminium
2. Forberedelse
Testen innledes med at jordposene åpnes og at det komprimerte innholdet fluffes opp (røres godt om). Utseendet bedømmes visuelt og dokumenteres. Representative prøver sendes til næringsanalyse. Jorden legges i krukker som er store nok til å gi plass til rotsystemene, slik at også utviklingen av disse kan sammenlignes. Krukkene plasseres ut tilfeldig på et dyrkingsbord i en veksthusavdeling. Hver testjord fordeles på tolv krukker à seks liter, noe som betyr et totalt volum på 72 liter jord.
3. Såing
I hver krukke sås fem frø av tre ulike planteslag: rødbete (rotfrukt), hodesalat (bladvekst) og tagetes eller fløyelsblomst (en blomstrende plante). Det sås fire krukker med hvert planteslag. Jorden vannes før og etter såing. For å unngå at frøene tørker, dekkes krukkene med en gjennomsiktig plastfilm til frøene har spiret. Deretter fjernes plasten.
4. Vanning
Krukkene vannes to ganger i uken, alltid med samme mengde vann per krukke og uten tilleggsnæring.
5. Varme og lys
Dyrkingen skjer i et veksthus som holder 20 °C hele døgnet til frøene har spiret. Da senkes temperaturen til 18 °C. Avhengig av årstiden når plantingen utføres, kan det være nødvendig med tilleggsbelysning (i et visst antall timer) for å oppnå sammenlignbare dyrkingsforhold. Tilleggsbelysningen er en klassisk veksthusbelysning med høytrykks-natriumlamper.
6. Høsting
Etter åtte ukers dyrking høstes plantedelene fra hver krukke. På rødbetene høstes både blad/stilk og rot. Plantedelene fra hver krukke veies direkte etter høsting (friskvekt), og deretter legges det som er høstet fra hver krukke i separate papirposer, for å lufttørkes i tørkeskap til vannet har fordampet (tørrvekt). Ved høsting bedømmes også grøden visuelt ut fra plantenes jevnhet, frodighet og bladenes farge. Også rødbetenes røtter blir gransket.
7. Statistisk analyse
Gjøres for hver art på grunnlag av vekst per krukke.
8. Fotografering (dokumentasjon)
Gjøres første gang når krukkene fylles, deretter når plantene har kommet opp og til slutt ved høsting. Ved høsting fotograferes også rotsystemene for å vurdere hvordan jorden har tillatt disse å utvikle seg.
Testfaktas kvalitetsmerking
Plantejord som presterer gjennomgående bra i Testfaktas jordtest får rett til å bruke Testfaktas kvalitetsmerking.
Hensikten med kvalitetsmerkingen er å løfte frem jord med gode dyrkingsegenskaper og høy kvalitet.
For Testfakta Verified Quality & Performance kreves det at en
plantejord holder et gjennomgående høyt nivå i Testfaktas jordtest.
-
Visuell bedømming planter etter 8 uker
Lavest karakter 3 for hver type vekst (tagetes, rødbete og salat).
Karakterskala 1 til 3, der 1 er dårlig og 3 er bra. -
Tørrvekt røtter
Tagetes minimum 20,0 gram
Rødbete minimum 23,0 gram
Salat minimum 38,0 gram -
Resultat av Spurway-analyse
Analysen må ikke vise noen tydelige mangler på viktige næringsstoffer.
Testfakta Best i test gis til en plantejord som får høyest totalkarakter
i en sammenlignende test av plantejord,og som oppfyller
kravene for Testfakta Verified Quality & Performance.
Jord som har oppfylt kriteriene for Testfaktas kvalitetsmerking: