Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Samtlige dresser i testen. Foto Rickard Kilström
Alle dresser vaskes før test. Foto Anna Sigge
Vanntettheten testes ved å utsette materialene i dressen for vanntrykk. Foto Anna Sigge
Dressens rivestyrke måles i Newton. Foto Anna Sigge
Slitestyrken på dressene måles ved slitasje med et glasspapir. Foto Anna Sigge
Pusteevnen måles ved å se hvor mye vanndamp som kan passere gjennom stoffet. Foto Anna Sigge
Laboratorietest

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publisert: 5 okt, 2023

Høsten har hatt en mild start, men det går raskt mot november og desember. Det kan allerede nå være lurt å ta seg en tur ned i kjellerboden for å sjekke statusen på vinterdressene før sesongen.

Testfakta har på oppdrag av nordisk media fått gjennomført laboratorietest av åtte ulike vinterdresser for barn. Testene er utført ved RISE (Research Institutes of Sweden), enheten for tekstilprøving i Mölndal.

 

[PDF]

 

En av de viktigste egenskapene for en vinterdress er å holde barnet tørt i snø og slaps. En våt dress blir som kjent raskt en kald dress. For å teste hvor gode de er på å holde barnet tørt, tok laboratoriet materialprøver fra områdene rundt baken, knærne og skuldrene. Prøvestykkene ble utsatt for økt trykk i form av en vannsøyle, til de ikke lenger kunne stå imot fuktigheten. Best vanntetthet ble funnet hos dressene fra Didriksons og Kappahl, som begge tålte mer enn 1000 cm vannsøyle på samtlige tre prøvestykker. En av de som presterte dårligst, var litt overraskende en av testens dyreste dresser fra Reima, som bare tålte 260 cm for baken. Også Polarn & Pyret og H&M hadde tydelige problemer med vanntettheten for nettopp baken, som sannsynligvis er en av de mest utsatte delene på en barnedress.

Det er også viktig at dressen tåler litt røff behandling. Den skal tåle sklie og at barnet krabber på knærne uten at det går hull i materialet. For å teste nettopp slitestyrken ble dressens yttermateriale utsatt for slitasje med et såkalt glasspapir, opptil 5000 omdreininger.

Også her utmerker dressen fra Reima seg negativt. Den klarte ikke en gang testens første målepunkt på 500 omdreininger. Polarn & Pyret fikk derimot revansj. Her måtte det 3500 omdreininger til mot sandpapiret før laboratoriet kunne konstatere trådbrudd.

Ved mer intensiv lek kan dressen også bli sittende fast i for eksempel gjerder eller en skarp kant på sklia. Stoffet bør da ha en viss styrke for at det ikke skal bli revet opp i en lang rift. Laboratoriet testet rivestyrken ved å måle kraften som må til for å lage en rift i materialet. De fleste av overallene viste seg å være ganske robuste. Mest robust mot rifter var Stadiums Everest og Reima, som tålte mer enn fire ganger så mye kraft som Helly Hansen.

Dressene fra Didriksons, Everest og Kappahl presterte godt i testen, og sammenlagt best gikk det for Didriksons. Men uansett testresultat er det viktig å huske at passformen har mye å si for en som skal leke i flere timer. Dessuten bør man se på praktiske detaljer, som beskyttelse mot å få inn snø ved hals og håndledd, samt om det finnes stropper som holder buksebeina nede over skoene.

Fakta om testen

Testfaktas nyhetsbyrå har på oppdrag av nordisk media fått gjennomført laboratorietest av åtte utvalgte vinterdresser for barn. Testene er utført av RISE (Research Institutes of Sweden) og omfatter slitestyrke, rivestyrke, vanntetthet og pusteevne. Før testene ble dressene vasket tre ganger ifølge fabrikantenes vaskeråd.

Følgende dresser er testet:

  1. Helly Hansen – Kids’ Rider 2.0 Insulated Snow Suit
  2. Ellos – Áhkká
  3. Reima – Trondheim
  4. Polarn & Pyret – Snowy padded suit
  5. Kappahl – Kaxs Proxtec
  6. Didriksons – Bjärven Kid's Coverall
  7. H&M – 3-i-1 overall
  8. Everest – K ski overall

Testparametere

Vanntettheten ble testet ifølge standard SS-EN ISO 811:2018.
I testen utsetter man materialet i dressen for et vanntrykk som øker suksessivt til 1000 cm vannsøyle. Testen ble avsluttet når det trengte vann inn gjennom stoffet. Tre prøvestykker fra de aktuelle dressene (sitteflaten, beina og skulderpartiet) ble testet.

Materialets rivestyrke ble testet ifølge standard EN ISO 4674-1:2016.
I testen måler man materialets rivestyrke på tre prøver av ytterstoffet i dressen, både i lengden og bredden (varp og veft). Måleverdien oppgis som den kraften materialet tåler før det oppstår en rift.

Materialets slitestyrke ble testet ifølge en modifisert variant av Martindale-metoden EN ISO 12947-2:2017.
Et prøvestykke fra knærne på dressen og to prøvestykker fra sitteflaten ble slitt med glasspapir (fint sandpapir) til det oppsto trådbrudd i materialet. Resultatet er angitt som antall omdreininger stoffet tåler og er en middelverdi av tre prøver.

Materialets pusteevne ble testet ifølge EN ISO 15496:2018.
I testen måler man hvor mye vanndamp som kan passere gjennom stoffet i en gitt tidsperiode. To prøver av de respektive materialene ble testet, og måleverdien er oppgitt som gram vanndamp som kan passere gjennom en kvadratmeter av materialet i løpet av 24 timer.

Tolking og karaktersetting

Resultatene fra testen er tolket og karaktersatt i samråd med det utførende laboratoriet. I det sammenlagte totalresultatet har resultatene fra de ulike delmomentene fått følgende vekting:

Vanntetthet  

40%

Rivestyrke 20%
Slitestyrke 20%
Pusteevne 20%

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.