Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

I forkant av store fotballturneringer pleier salget av TV-apparater å øke markant. Årets VM forventes ikke å bli noe unntak. Men det er store forskjeller på kvaliteten blant modellene, viser Testfaktas test. Foto: Shutterstock
I forkant av store fotballturneringer pleier salget av TV-apparater å øke markant. Årets VM forventes ikke å bli noe unntak. Men det er store forskjeller på kvaliteten blant modellene, viser Testfaktas test. Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Har du tenkt å skaffe deg ny TV til sommerens sportsbegivenheter eller Allsang på Grensen? Da bør du først lese Testfaktas test. Ett av apparatene takler ikke kamerabevegelser, men begynner å hakke.

– Å se på fotball på denne TV-en ville være uutholdelig, sier laboratoriets ekspert.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publisert: 31 okt, 2018

En LED-TV med 4K-oppløsning kan være et godt valg for den som vil ha en TV med god bildekvalitet, uten at det behøver å koste skjorta. Men pass på hvilket merke du velger –apparatene kan ha helt ulik kvalitet selv om de har samme tekniske spesifikasjoner.

Testfakta har testet sju ulike merker på Eurofins Digitals laboratorium i Linköping. Fokus i testen lå på bildekvalitet, og laboratoriet gjorde tekniske målinger av for eksempel fargegjengivelse, hvitbalanse og fargebalanse. Et ekspertpanel gjennomførte også en visuell vurdering av bildet og så på brukervennligheten i menyer og fjernkontroll pluss lyden i de innebygde høyttalerne.

[PDF]

Høyest totalkarakter får TV-en fra Samsung. Når det gjelder bildekvalitet ender Samsung og LG på samme karakter. Samsungs TV kommer best ut av de tekniske målingene, mens LG er panelets favoritt.

– Alt kan ikke måles, for eksempel bevegelse. Derfor er det behov for begge deltestene, sier Jerker Vingren, testleder hos Eurofins Digital.

Dårligst karakter i testen får TV-en fra TCL, som har store problemer med at bildet hakker ved panorering.

– Å se på noe som beveger seg mye på denne TV-en, for eksempel fotball, ville være uutholdelig, sier Jerker Vindgren.

Forskjellene i bildekvalitet vises også tydelig på laboratoriets grafer over målt farge- og hvitbalanse. Mens de bedre apparatene klarer å holde en jevn balanse mellom fargene, så spriker fremfor alt TCL og Andersson enormt.

– For seeren betyr det at det man ser på skjermen ikke stemmer med det som har blitt filmet. I disse tilfellene blir bildet mye blåere enn det egentlig er, og de røde tonene forsvinner. Det ser ikke naturlig ut, sier Jerker Vingren.

At TV-en er 4K er et mål på oppløsningen – den har 3840 ganger 2160 piksler, og derfor potensial til å gjengi svært fine detaljer og fargeskiftninger, særlig hvis det man ser på også har så høy oppløsning. Men antall piksler er bare én av ingrediensene i oppskriften på god bildekvalitet. TV-en består av flere ulike komponenter som må fungere sammen for at bildet skal bli bra. Dessuten har det meste av film- og TV-materialet fremdeles ikke så høy oppløsning som 4K, og dette er noe apparatene håndterer i ulik grad.

Testpanelet så på samme klipp i to ulike oppløsninger. På TV-en fra Philips ble hudtonene unaturlige i klippet med lavere oppløsning (vanlig HD-kvalitet). Noe testjumboen fra TCL faktisk er bra på, er at den har lettnavigerte menyer. Det har de fleste andre apparater mislykkes med. Menyene er i mange tilfeller inkonsekvente og vanskelige å finne frem i.

– Det virker ikke som om dette er noe produsentene har prioritert. Hvis man bruker en digitalboks spiller det ingen rolle, da er det boksens menysystem man ser. Men for andre brukere er apparatenes egne menysystemer viktige for hvor enkel TV-en er å bruke, sier Jerker Vingren.

 

Den här artikeln publicerades på svenska den 1 juni 2018. 

Kjekt å vite når du velger TV

• Hvor og når ser du på TV?

Hvordan ser rommet ut? Er det lyst eller mørkt? Kommer du til å se mye på TV i dagslys? Er det lyst når du ser på TV, er det viktig å kunne skru opp lysstyrken i skjermen, ellers kommer du ikke til å se bildet. Undersøk hvor lett det er å stille inn lysstyrke og øke kontrastene manuelt. Noen apparater har en forhåndsinnstilling for dag-TV.

• Fjernkontrollen

Fjernkontrollen kan være en viktig del av hvor godt man trives med TV-en. I dag er de svært forskjellige – noen peker man i luften foran skjermen, andre har et helt lite tastatur på baksiden. Det kan være lurt å be om å få se og kjenne på fjernkontrollen i butikken.

• Stille inn bildet selv?

Noen innstillinger kan man gjøre selv for å forbedre bildekvaliteten. Et første, enkelt trinn er å bytte forhåndsinnstilling. Laboratoriet målte bildekvaliteten i alle forhåndsinnstillingene på apparatene (kino, naturlig, standard osv.). Alle hadde best fargegjengivelse i kino-innstilling eller tilsvarende.

Flere store forhandlere tilbyr seg også å kalibrere TV-en for deg.

– Det er jeg litt skeptisk til. Det er en omfattende og kostbar prosedyre, og jeg er i tvil om hva forhandlerne kan gjøre for den prisen og på den korte tiden det faktisk tar når de gjennomfører kalibreringen i butikken, sier Jerker Vingren.

• Operativsystem og apper

De fleste TV-apparater i dag er såkalte smart-TV-er, det vi si at TV-en har en innebygd datamaskin med internettilkobling, og du bruker ulike apper for å se på det du vil se. Akkurat som datamaskiner har TV-apparatene ulike operativsystemer. Et problem som har oppstått med smart-TV er at noen apper ikke har fungert i enkelte apparater (med visse operativsystemer) etter noen år, når appene har blitt oppdatert. Hvilken TV og hvilket operativsystem man skal velge for ikke å få problemer senere, er litt av en gjettelek. Noen snakker varmt om Android-TV, ettersom Android er en del av Google, som er en stor og viktig aktør i appsammenheng.

Mange velger å kjøpe en ekstern enhet som styrer oppkobling og apper, såkalt Chromecast eller Apple TV, i stedet for å bruke TV-ens innebygde løsning.

Liten tv-ordliste

• Smart-TV

En TV med innebygd datamaskin og internettilkobling. Du ser på det du vil se når du vil se det, ved hjelp av ulike apper.

• 4K

4K viser til TV-skjermenes oppløsning, som er nesten 4 000 piksler i bredden, 3840x2160 piksler, for å være nøyaktig.

• UHD

Ultra High Definition.  Det samme som 4 K.

•LED

Lyskilden i TV-en er små LED-lysdioder. Det som i dag vanligvis kalles LED-TV er egentlig LED + LCD.

• LCD

Liquid chrystal display. Et tynt lag av krystaller som flyter omkring og slipper gjennom ulike mengder lys. Lyskilden bak LCD-laget er i dag ledlamper.

• OLED

Med LED-teknologien er det vanskelig å få frem det svarte i bildet. OLED er en utvikling som betyr at hver piksel består av en eller flere lamper. Enkelte piksler kan derfor slås av for å gi bedre svarthet og bedre kontrast.

• QLED

Enda en ny variant av LED-teknologi som Samsung har tatt i bruk.

• Apple TV eller Chromecast eller lignede medieenhet

Små databokser med internett som du kobler til TV-en for å få samme funksjonalitet som en smart-TV

Fakta om testen

Testfakta har latt Eurofins Digital teste sju ulike TV-apparater av 2018-modell, 55 tommer store med 4K-oppløsning og en pris på maksimalt 16 000 kroner. Utvalget baserer seg på det nordiske markedet.

Bildekvalitet – teknisk måling av fargegjengivelse og farge- og hvitbalanse
Måleutstyret sender inn et spesielt program i TV-en, som deretter blir vist på skjermen. Et spesielt kamera filmer TV-skjermen og måler deretter hvor godt det som ble vist på skjermen på apparatet, stemmer med originalen.

Paneltest – bilde- og lydkvalitet 
Tre personer fra Eurofins Digital så på ulike filmsekvenser på skjermene. De samme filmsekvensene ble samtidig vist på en OLED-skjerm som ble brukt som referanse. Panelet vurderte også hvordan apparatene taklet filmer med lavere oppløsning. Samme filmsekvens ble vist i både UHD og HD.

Dessuten ble lyden i apparatenes innbygde høyttalere vurdert.

Ved vurdering av bilde- og lydkvalitet hadde TV-apparatene forhåndsinnstillingen kino/film eller tilsvarende.

Paneltest – menyer og fjernkontroll
Panelet vurderte hvor tydelige og lettmanøvrerte menyene var, samt kvalitet og brukervennlighet på den medfølgende fjernkontrollen.

Installasjon
Laboratoriet vurderte hvor lett det var å installere TV-apparatene, for eksempel foreta kanalsøk, installere internett osv.

Strømforbruk
Laboratoriet målte TV-apparatenes strømforbruk i standby og påslått. Målingen pågikk i en time.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.