Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

I forkant av store fotballturneringer pleier salget av TV-apparater å øke markant. Årets VM forventes ikke å bli noe unntak. Men det er store forskjeller på kvaliteten blant modellene, viser Testfaktas test. Foto: Shutterstock
I forkant av store fotballturneringer pleier salget av TV-apparater å øke markant. Årets VM forventes ikke å bli noe unntak. Men det er store forskjeller på kvaliteten blant modellene, viser Testfaktas test. Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Har du tenkt å skaffe deg ny TV til sommerens sportsbegivenheter eller Allsang på Grensen? Da bør du først lese Testfaktas test. Ett av apparatene takler ikke kamerabevegelser, men begynner å hakke.

– Å se på fotball på denne TV-en ville være uutholdelig, sier laboratoriets ekspert.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publisert: 31 okt, 2018

En LED-TV med 4K-oppløsning kan være et godt valg for den som vil ha en TV med god bildekvalitet, uten at det behøver å koste skjorta. Men pass på hvilket merke du velger –apparatene kan ha helt ulik kvalitet selv om de har samme tekniske spesifikasjoner.

Testfakta har testet sju ulike merker på Eurofins Digitals laboratorium i Linköping. Fokus i testen lå på bildekvalitet, og laboratoriet gjorde tekniske målinger av for eksempel fargegjengivelse, hvitbalanse og fargebalanse. Et ekspertpanel gjennomførte også en visuell vurdering av bildet og så på brukervennligheten i menyer og fjernkontroll pluss lyden i de innebygde høyttalerne.

[PDF]

Høyest totalkarakter får TV-en fra Samsung. Når det gjelder bildekvalitet ender Samsung og LG på samme karakter. Samsungs TV kommer best ut av de tekniske målingene, mens LG er panelets favoritt.

– Alt kan ikke måles, for eksempel bevegelse. Derfor er det behov for begge deltestene, sier Jerker Vingren, testleder hos Eurofins Digital.

Dårligst karakter i testen får TV-en fra TCL, som har store problemer med at bildet hakker ved panorering.

– Å se på noe som beveger seg mye på denne TV-en, for eksempel fotball, ville være uutholdelig, sier Jerker Vindgren.

Forskjellene i bildekvalitet vises også tydelig på laboratoriets grafer over målt farge- og hvitbalanse. Mens de bedre apparatene klarer å holde en jevn balanse mellom fargene, så spriker fremfor alt TCL og Andersson enormt.

– For seeren betyr det at det man ser på skjermen ikke stemmer med det som har blitt filmet. I disse tilfellene blir bildet mye blåere enn det egentlig er, og de røde tonene forsvinner. Det ser ikke naturlig ut, sier Jerker Vingren.

At TV-en er 4K er et mål på oppløsningen – den har 3840 ganger 2160 piksler, og derfor potensial til å gjengi svært fine detaljer og fargeskiftninger, særlig hvis det man ser på også har så høy oppløsning. Men antall piksler er bare én av ingrediensene i oppskriften på god bildekvalitet. TV-en består av flere ulike komponenter som må fungere sammen for at bildet skal bli bra. Dessuten har det meste av film- og TV-materialet fremdeles ikke så høy oppløsning som 4K, og dette er noe apparatene håndterer i ulik grad.

Testpanelet så på samme klipp i to ulike oppløsninger. På TV-en fra Philips ble hudtonene unaturlige i klippet med lavere oppløsning (vanlig HD-kvalitet). Noe testjumboen fra TCL faktisk er bra på, er at den har lettnavigerte menyer. Det har de fleste andre apparater mislykkes med. Menyene er i mange tilfeller inkonsekvente og vanskelige å finne frem i.

– Det virker ikke som om dette er noe produsentene har prioritert. Hvis man bruker en digitalboks spiller det ingen rolle, da er det boksens menysystem man ser. Men for andre brukere er apparatenes egne menysystemer viktige for hvor enkel TV-en er å bruke, sier Jerker Vingren.

 

Den här artikeln publicerades på svenska den 1 juni 2018. 

Kjekt å vite når du velger TV

• Hvor og når ser du på TV?

Hvordan ser rommet ut? Er det lyst eller mørkt? Kommer du til å se mye på TV i dagslys? Er det lyst når du ser på TV, er det viktig å kunne skru opp lysstyrken i skjermen, ellers kommer du ikke til å se bildet. Undersøk hvor lett det er å stille inn lysstyrke og øke kontrastene manuelt. Noen apparater har en forhåndsinnstilling for dag-TV.

• Fjernkontrollen

Fjernkontrollen kan være en viktig del av hvor godt man trives med TV-en. I dag er de svært forskjellige – noen peker man i luften foran skjermen, andre har et helt lite tastatur på baksiden. Det kan være lurt å be om å få se og kjenne på fjernkontrollen i butikken.

• Stille inn bildet selv?

Noen innstillinger kan man gjøre selv for å forbedre bildekvaliteten. Et første, enkelt trinn er å bytte forhåndsinnstilling. Laboratoriet målte bildekvaliteten i alle forhåndsinnstillingene på apparatene (kino, naturlig, standard osv.). Alle hadde best fargegjengivelse i kino-innstilling eller tilsvarende.

Flere store forhandlere tilbyr seg også å kalibrere TV-en for deg.

– Det er jeg litt skeptisk til. Det er en omfattende og kostbar prosedyre, og jeg er i tvil om hva forhandlerne kan gjøre for den prisen og på den korte tiden det faktisk tar når de gjennomfører kalibreringen i butikken, sier Jerker Vingren.

• Operativsystem og apper

De fleste TV-apparater i dag er såkalte smart-TV-er, det vi si at TV-en har en innebygd datamaskin med internettilkobling, og du bruker ulike apper for å se på det du vil se. Akkurat som datamaskiner har TV-apparatene ulike operativsystemer. Et problem som har oppstått med smart-TV er at noen apper ikke har fungert i enkelte apparater (med visse operativsystemer) etter noen år, når appene har blitt oppdatert. Hvilken TV og hvilket operativsystem man skal velge for ikke å få problemer senere, er litt av en gjettelek. Noen snakker varmt om Android-TV, ettersom Android er en del av Google, som er en stor og viktig aktør i appsammenheng.

Mange velger å kjøpe en ekstern enhet som styrer oppkobling og apper, såkalt Chromecast eller Apple TV, i stedet for å bruke TV-ens innebygde løsning.

Liten tv-ordliste

• Smart-TV

En TV med innebygd datamaskin og internettilkobling. Du ser på det du vil se når du vil se det, ved hjelp av ulike apper.

• 4K

4K viser til TV-skjermenes oppløsning, som er nesten 4 000 piksler i bredden, 3840x2160 piksler, for å være nøyaktig.

• UHD

Ultra High Definition.  Det samme som 4 K.

•LED

Lyskilden i TV-en er små LED-lysdioder. Det som i dag vanligvis kalles LED-TV er egentlig LED + LCD.

• LCD

Liquid chrystal display. Et tynt lag av krystaller som flyter omkring og slipper gjennom ulike mengder lys. Lyskilden bak LCD-laget er i dag ledlamper.

• OLED

Med LED-teknologien er det vanskelig å få frem det svarte i bildet. OLED er en utvikling som betyr at hver piksel består av en eller flere lamper. Enkelte piksler kan derfor slås av for å gi bedre svarthet og bedre kontrast.

• QLED

Enda en ny variant av LED-teknologi som Samsung har tatt i bruk.

• Apple TV eller Chromecast eller lignede medieenhet

Små databokser med internett som du kobler til TV-en for å få samme funksjonalitet som en smart-TV

Fakta om testen

Testfakta har latt Eurofins Digital teste sju ulike TV-apparater av 2018-modell, 55 tommer store med 4K-oppløsning og en pris på maksimalt 16 000 kroner. Utvalget baserer seg på det nordiske markedet.

Bildekvalitet – teknisk måling av fargegjengivelse og farge- og hvitbalanse
Måleutstyret sender inn et spesielt program i TV-en, som deretter blir vist på skjermen. Et spesielt kamera filmer TV-skjermen og måler deretter hvor godt det som ble vist på skjermen på apparatet, stemmer med originalen.

Paneltest – bilde- og lydkvalitet 
Tre personer fra Eurofins Digital så på ulike filmsekvenser på skjermene. De samme filmsekvensene ble samtidig vist på en OLED-skjerm som ble brukt som referanse. Panelet vurderte også hvordan apparatene taklet filmer med lavere oppløsning. Samme filmsekvens ble vist i både UHD og HD.

Dessuten ble lyden i apparatenes innbygde høyttalere vurdert.

Ved vurdering av bilde- og lydkvalitet hadde TV-apparatene forhåndsinnstillingen kino/film eller tilsvarende.

Paneltest – menyer og fjernkontroll
Panelet vurderte hvor tydelige og lettmanøvrerte menyene var, samt kvalitet og brukervennlighet på den medfølgende fjernkontrollen.

Installasjon
Laboratoriet vurderte hvor lett det var å installere TV-apparatene, for eksempel foreta kanalsøk, installere internett osv.

Strømforbruk
Laboratoriet målte TV-apparatenes strømforbruk i standby og påslått. Målingen pågikk i en time.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.