Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

"Det som overrasket oss mest, var at det ikke var noen større forskjell mellom de ulike badehåndklærne. Alle er av god kvalitet", sier testleder Andrea Freda. Fotograf: Peter Jülich
"Det som overrasket oss mest, var at det ikke var noen større forskjell mellom de ulike badehåndklærne. Alle er av god kvalitet", sier testleder Andrea Freda. Fotograf: Peter Jülich
Katarina Röder, statlig sertifisert tekstillaboratorietekniker, måler hvor mye håndklærne har krympet etter at de ble vasket. Foto: Peter Jülich.
Katarina Röder, statlig sertifisert tekstillaboratorietekniker, måler hvor mye håndklærne har krympet etter at de ble vasket. Foto: Peter Jülich.
Stoffkvaliteten blir testet ved at en krok drar i trådløkken og måler hvor mye kraft som trengs for å dra ut trådenden. Jo vanskeligere det er å dra ut en løkke, desto bedre er stoffkvaliteten. Fotograf: Peter Jülich.
Stoffkvaliteten blir testet ved at en krok drar i trådløkken og måler hvor mye kraft som trengs for å dra ut trådenden. Jo vanskeligere det er å dra ut en løkke, desto bedre er stoffkvaliteten. Fotograf: Peter Jülich.
Håndkleets oppsugingsevne testes med utklipte prøvestykker. Foto: Peter Jülich.
Håndkleets oppsugingsevne testes med utklipte prøvestykker. Foto: Peter Jülich.
Her legger Katarina Röder, statlig sertifisert tekstillaboratorietekniker, et håndkle i en av laboratoriets vaskemaskiner. Fotograf: Peter Jülich.
Her legger Katarina Röder, statlig sertifisert tekstillaboratorietekniker, et håndkle i en av laboratoriets vaskemaskiner. Fotograf: Peter Jülich.
Laboratorietest

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest
Camilla Carlsson, Johanna Berger Publisert: 9 jul, 2020

Nå venter lange dager på strender og svaberg. Dette er den årstiden da badehåndkleet seiler opp som et uunnværlig tilbehør, gjerne mykt, fresht og med evne til å gjøre oss tørre i en fei.

Men hvor gode er de ulike merkene, og spiller prisen noen rolle? Testfakta ga det tyske laboratoriet Weber & Leucht i oppdrag å teste ni av de vanligste badehåndklærne.
Resultatet overrasket laboratoriet: både de eksklusive og de billige badehåndklærne gjør en svært god jobb. Testvinner er Lexingtons Original Bath Towel med en veiledende pris på 475 kroner, og på delt andreplass kommer Ikeas Himleån og Ellos Homes Elise, som ligger i prisklassen 100–150 kroner.

[PDF]

Når det kommer til badehåndkleets kanskje viktigste egenskap, at eieren skal bli tørr, klarte alle de ni deltakerne dette på helt godkjent nivå både etter første vask og etter ti vask. Det viste seg dessuten at de gjorde jobben bedre etter mange vask.
– De fleste badehåndklær vi finner i butikkene, har fått en mykgjørende behandling for at de skal bli fluffy og myke. Denne behandlingen påvirker absorpsjonsevnen negativt, men vaskes etter hvert ut, ofte etter fem til ti vask. Den deilige følelsen som mange av oss liker så godt, har altså den ulempen at håndkleet blir mer vannavstøtende, sier Mats Johansson, forsker ved Smart Textiles ved Högskolan i Borås.

En annen forklaring er at bomullstråden ofte blir behandlet med voks og lignende vannavvisende produkter, slik at den ikke blir slitt under produksjonen. Også dette tar det noen vask å skylle ut.
– Av samme grunn kan det være lurt å unngå skyllemiddel. Det legger seg som en tynn hinne på tekstilfibrene og reduserer håndkleets evne til å absorbere vann, sier Andrea Freda, testleder hos Weber & Leucht.

I testen så Testfakta også nærmere på hvor mye farge håndkleet avgir og i hvilket omfang andre tekstiler i samme maskin blir farget. Det viste seg at alle håndklær klarte testen med svært god karakter.
– Dette resultatet overrasket oss. Vi trodde det skulle være større forskjell mellom de dyre og de rimeligere håndklærne. Og så er det viktig å huske at testen gjelder akkurat den gråfargen som disse håndklærne har, sier Andrea Freda.

Frotteens kvalitet settes også på prøve ved at en automatisk pinsett/krok får dra i de små løkkene og deretter se hvor mye kraft som må til for at den ene enden skal komme ut. Også her ble resultatet for alle håndklær bedre etter ti vaske- og tørkesykluser.
– Når vi vasker håndklærne, krymper de, noe som gjør stoffet tettere og mer robust, sier Andrea Freda. Forskjellen er merkbar, selv om håndklærne ikke krympet mer enn det som er akseptabelt.

Her tok testen utgangspunkt i standarden som sier at håndklær skal krympe maksimalt 10 % i lengden og 4 % i bredden. Håndklærne fra Åhléns, Kronborgs og Ellos hadde litt større avvik i bredden, men bare marginalt.

Ut fra denne testen kan vi altså konstatere at alle de ni badehåndklærne får relativt høye karakterer og ligger nær hverandre i totalkarakter.
– Det er ingen større forskjell mellom dem. Alle er av god kvalitet, sier Andrea Freda.

FAKTA OM TESTEN

Det akkrediterte testlaboratoriet Weber & Leucht har testet ni ulike badehåndklær på oppdrag fra Testfakta.

Følgende merker var med i testen:

 • Ellos Home, Elise

 • Hemtex, Living

 • Maxine Håndkle Slate

 • H&M Home, Conscious

 • Ikea, Himleån

 • Kronborg (Jysk), Nora

 • Lexington, Original Bath Towel

 • Rusta, Emma

 • Åhléns, Moa

Alle har målene 70 x 140 cm (Lexington: 70 x 130 cm), er i 100 prosent bomull og i fargen grå.

Vaskesykluser
Laboratoriet vasket håndklærne på 60 °C og tørket dem med en tørketemperatur som ikke oversteg 80 °C. Det ble ikke brukt skyllemiddel.
Alle håndklær gjennomgikk disse vaskesyklusene. For å kunne gjøre en rettferdig sammenligning og fordi det kan antas at husholdningene tørketromler/behandler alle baderomstekstiler likt, ble også håndkleet fra Ellos tørketromlet, selv om vaskeanvisningen fraråder dette.
Vaske- og tørkeprogrammene ble gjennomført ifølge standard ISO 6330:2003-04.

Oppsugingsevne (står for 50 % av sluttkarakteren)
I dette momentet ble det målt:

 1. Hvor mange gram vann per sekund håndkleet kan absorbere (etter én vask samt etter ti vaskesykluser). Dette gir et bilde av hvor raskt huden blir tørr når man tørker seg med håndkleet. Alt fra 2,5 g vann/sekund er en god måleverdi.

 2. Hvor mange gram vann ett gram stoff kan absorbere (karaktersatt kun etter ti vaskesykluser).

Alt fra 3,5 g vann/gram stoff er en god måleverdi. Denne verdien er vektet betydelig mindre ettersom det bare spiller en rolle når et håndkle skal ta opp mye vann, f.eks. hvis man vil tørke opp vann på gulvet.
Testen ble gjennomført ifølge standard ISO 9073-12:2005.

Fargeekthet (utgjør 25 % av sluttkarakteren)
Følgende ble testet:

 1. Hvor mye farge håndkleet avgir.

 2. Hvor mye det farger av på plagg som vaskes i samme maskin. Følgende stoffer ble vasket sammen med håndklærne: bomull, viskose, polyamid, polyester, polyakryl og triacetat.

Fargeektheten ble testet etter én vask. Begge aspektene av fargeekthet ble vektet like mye, ut fra resonnementet om at det er like viktig at håndkleet beholder fargen, som at det ikke farger av på andre tekstiler.
Testen ble gjennomført ifølge standard ISO 105-C06:2010-3.

Løkkenes slitestyrke i stoffet (utgjør 15 % av sluttkarakteren)
Løkkene i stoffet ble dratt i med en automatisk krok/pinsett som måler hvor mye kraft (N) som trengs for å dra ut løkken slik at den ene trådenden stikker ut. Jo vanskeligere det er å dra ut en løkke, desto bedre er stoffkvaliteten. Dette ble testet etter både en og ti vaskesykluser.
Testen ble gjennomført ifølge standard EN 15598:2008. 


Krymping (utgjør 10 % av sluttkarakteren)
Målt etter ti vaske- og tørkesykluser. Akseptabel krymping for håndklær er 10 % i lengden og 4 % i bredden, ifølge standard ISO 5077:2008.

Tre tips for freshe håndklær – som holder lenge
 1. Se på kvaliteten på frotteen når du kjøper nytt. Lengden på løkkene og hvor tettvevd stoffet er, påvirker både holdbarheten og oppsugingsevnen. Det skal ikke være mulig å se gjennom håndkleet, og det skal føles fast.

 2. Vask nykjøpte håndklær før du bruker dem, siden du da får bort den siste overskuddsfargen. Dessuten blir stoffet tettere og mer robust av å bli vasket.

 3. Vask håndkleet på minst 60 grader (og pass på at du kjøper håndklær som tåler dette!). Da får du bort kroppsfett og rester av for eksempel bodylotion som gjør at evnen til å binde fuktighet, blir dårligere.

 4. Pass på at håndkleet blir ordentlig tørt etter vask. Tørk det heller i tørketrommel enn å la det henge til tørk i halvtrist vær. Hvis et håndkle er fuktig lenge, lukter det ofte muggent etter kort tid. I tørketrommelen dør også mange av bakteriene som overlever 60-gradersvask.

Kilde: Mats Johansson, forsker hos Smart Textiles ved Högskolan i Borås og Andrea Freda, testleder Weber & Leucht

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.