Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Uppdragstest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan. Foto: Rickard Kilström
Clas Ohlsons stekepanne ble testet sammen med panner fra Fiskars og Tefal Jamie Oliver. Foto: Rikard Kihlström
Før testen av ripebestandighet ble pannen delt inn i fire deler, der tre er maskert individuelt. Foto: Tobias Meyer
Etter ripebestandighetstesten stekes en pannekake i pannen. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 13 nov, 2023

Testfaktas kvalitetsmerking stiller strenge krav. Stekepannene gjennomgår et standardisert testopplegg som omfatter beleggets slitestyrke (bevaring av slippegenskaper), varmeegenskaper, bunnens holdbarhet (stabilitet) ved raske temperaturvariasjoner samt en generell vurdering av stekepannens konstruksjonskvalitet.

For å oppfylle kriteriene for kvalitetsmerkingen må stekepannen prestere gjennomgående godt og ikke underprestere i noe vesentlig testmoment. Kvalitetsstempelet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.

For å få en oppfatning av stekepannens relative kvalitet og ytelse er den testet og sammenlignet med to sammenlignbare stekepanner:

 • Fiskars All Steel Coated Frying Pan                   
 • Tefal Jamie Oliver Everyday Quick & Easy

Sammendrag av testresultatet for Clas Ohlsons stekepanne:

+ Svært god ripebestandighet
+ Svært holdbare slippegenskaper
+ Rask oppvarming
+ Tåler raske temperaturvariasjoner
 

- Dårligere varmholding
- Litt større temperaturforskjell over stekepannens overflate

Sammenlagt presterer Clas Ohlsons stekepanne best av de tre pannene som ble testet. Dette takket være overlegen ripebestandighet og bevarte slippegenskaper. Mer informasjon finnes i den sammenlignende tabellen nedenfor.

[PDF]

Laboratorietesten

Laboratorietesten av stekepannene er utført av det uavhengige og akkrediterte laboratoriet Intertek Consumer Goods GmbH i Fürth i Tyskland. Laboratorietesten er basert på den internasjonale standarden DIN EN 12983-1 og laboratoriets interne metode ITS-M0121 og omfatter følgende delmomenter:

 1. Teknisk dokumentasjon
 2. Beleggets slitestyrke
 3. Slippegenskaper med pannekaker
 4. Slippegenskaper med 3,5 % melk
 5. Bunnens stabilitet ved raske temperaturvariasjoner
 6. Generell vurdering av konstruksjonskvalitet
 7. Varmefordeling (smeltet sukker)
 8. Temperaturfordeling (termokamera)
 9. Varmebevarende evne

 

 1. Teknisk dokumentasjon
  Bunnmateriale, type belegg, type håndtak (materiale) og stekepannens vekt.
   
 2. Beleggets slitasjebestandighet (slitestyrke)
  Stekepannens overflate deles inn i fire seksjoner, der tre av seksjonene maskeres med en beskyttende film. Stekepannen fylles med en blanding av stålkuler, knust mineral og vann og vibreres i fire intervaller på 15 minutter. Etter hvert intervall fjernes en fjerdedel av maskeringen før slitasjen gjenopptas. Slitasjebestandigheten vurderes visuelt for de fire ulike seksjonene (ubrukt, 15 min, 30 min og 45 min).
  Beleggets ripebestandighet testes ved at stålkuler blandet med knuste mineraler og vann blir ristet i pannen. Foto: Tobias Meyer
  Beleggets ripebestandighet testes ved at stålkuler blandet med knuste mineraler og vann blir ristet i pannen. Foto: Tobias Meyer

   
 3. Slippegenskaper med pannekaker
  Stekepannens slippegenskaper testes for de fire ulike seksjonene etter slitasjetesten. En pannekake stekes i stekepannen. Når pannekakens overside er tørr (gjennomstekt), snus stekepannen opp ned og slippegenskapene for de ulike seksjonene vurderes.
  Belegg på pannene etter pannekaketesten (fra v.) Clas Ohlson, Fiskars og Tefal). Foto: Intertek
  Belegg på pannene etter pannekaketesten (fra v.) Clas Ohlson, Fiskars og Tefal). Foto: Intertek

   
 4. Slippegenskaper med melk 3,5 % fett
  Stekepannens slippegenskaper testes for de fire ulike seksjonene etter slitasjetesten. Stekepannens bunn dekkes med melk som får koke til det bare gjenstår faste rester (alt vannet har kokt bort). Deretter fjernes melkerestene med en tresleiv, og slippegenskapene vurderes for de fire ulike seksjonene.
  Belegg på pannene etter brent melk-testen (fra v.) Clas Ohlson, Fiskars og Tefal). Foto: Intertek
  Belegg på pannene etter brent melk-testen (fra v.) Clas Ohlson, Fiskars og Tefal). Foto: Intertek

   
 5. Bunnens stabilitet ved raske temperaturvariasjoner
  Stekepannen utsettes for 40 termiske sjokk (fra varmt til kaldt), og etter hver eksponering måles endringen i bunnens jevnhet (hvor godt stekepannen ligger an mot en plan overflate).
  Bunnens stabilitet testes ved oppvarming og rask nedkjøling. Foto: Tobias Meyer
  Bunnens stabilitet testes ved oppvarming og rask nedkjøling. Foto: Tobias Meyer

   
 6. Generell vurdering av konstruksjonskvalitet
  Vurdering av bunn, håndtak, håndtaksovergang og skarpe kanter.
   
 7. Varmefordeling (smeltet sukker)
  Stekepannens overflate dekkes med fint sukker og varmes opp. Sukkerets smeltetid for hele overflaten måles, samt temperaturen i det første smeltepunktet, som ikke må overstige 290 °C.
   
 8. Temperaturfordeling (termokamera)
  Stekepannen plasseres på en aluminiumsblokk med en temperatur på 350 °C og varmes opp til midtpunktet når 200 °C. Ved måletemperaturen tas et bilde med termokamera for å dokumentere temperaturfordelingen over flaten.
  Varmefordelingen måles med et varmekamera. Foto: Tobias Meyer
  Varmefordelingen måles med et varmekamera. Foto: Tobias Meyer

   
 9. Varmebevarende evne
  En liter solsikkeolje varmes opp i stekepannen til 200 °C. Når måltemperaturen er nådd, plasseres stekepannen på en treplate, og nedkjølingstiden til 175, 150 og 120 °C måles.
  Varmekapasiteten testes ved å måle tiden det tar for en liter solsikkeolje å avkjøles til 120 °C. Foto: Tobias Meyer
  Varmekapasiteten testes ved å måle tiden det tar for en liter solsikkeolje å avkjøles til 120 °C. Foto: Tobias Meyer

   

 

Tolking og karaktersetting av testresultatet

Resultatene fra de ulike delmomentene i testen er tolket og karaktersatt i samråd med laboratoriet. I totalkarakteren vektes karakterene fra de ulike testmomentene sammen med følgende vekting:

 • Beleggets slitestyrke (B, C & D) 40 %
 • Varmeegenskaper (G, H & I) 40 %
 • Konstruksjonskvalitet (E & F) 20 %

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.