Testfakta Research har på oppdrag fra den svenske produsenten Blueair gjennomført en sammenlignende laboratorietest av luftrensere for større rom. Hensikten med testen er å sammenligne ytelsen for et representativt og sammenlignbart utvalg av luftrensere på det europeiske markedet.
Laboratorietesten er utført av RISE (Research Institutes of Sweden). Testprotokollen er basert på offisielle krav og retningslinjer og er utarbeidet i samråd med de utførende laboratoriene.
Utvelgelsen er gjort av Testfakta Research og omfatter modeller fra de største varemerkene på det europeiske markedet. Kapasitetsmessig representerer utvalget luftrensere med en deklarert kapasitet på over CADR1 350 kubikkmeter i timen, tilsvarende et romareal på mer enn 70 kvadratmeter2.
Alle luftrenserne i utvalget har en mekanisk vifte som suger inn den forurensede luften gjennom ulike typer filter som fjerner partiklene i luften. En del produkter har også andre renseteknologier som ionisering og kullfilter.
- CADR (Clean Air Delivery Rate) er et etablert kapasitetsmål i bransjen og angir luftrenserens evne til å rense luften for partikler.
- Beregnet ut fra et rom med en takhøyde på 2,4 meter og at luften i rommet renses minst to ganger per time.
Følgende luftrensere er testet:
- Blueair 7700i
- Coway AirMega AP-1515G
- Electrolux/AEG PA91-604GY
- Ideal AP60 PRO
- IQ Air Health Pro 250
- LG AS95GDWV0
- Mi Air Purifier Pro H
- Philips AC4236/10
- Philips AC6608/10
- Samsung AX90R7080WD
- Sharp FP-J80EUW
- Stadler Form Roger
- Winix Zero Pro
Samtlige modeller er aktuelle, og utvalget er representativt for det som tilbys på det britiske, tyske, polske, nederlandske og nordiske markedet.
Laboratorietesten omfatter følgende momenter:
Målinger ved 37 dB, eller nærmest under 37 dB:
- Luftrensekapasitet for pollen og støv (partikkelstørrelse 2,5–5,0 µm)
- Luftrensekapasitet for mindre partikler som tilsvarer virus, luftforurensninger og bakterier (partikkelstørrelse 0,1–0,5 µm)
- Lydnivå (instrumentell måling)
- Energiforbruk
B. Målinger ved maks. effekt:
- Luftrensekapasitet for pollen og støv (partikkelstørrelse 2,5–5,0 µm)
- Luftrensekapasitet for mindre partikler som tilsvarer virus, luftforurensninger og bakterier (partikkelstørrelse 0,1–0,5 µm)
- Lydnivå (instrumentell måling)
- Energiforbruk
C. Brukervennlighet
- Bytte og rengjøring av filter samt betjening
- Manual og brukervennlighet
- Kontroller og programmering
Luftrenserens evne til å rense luften er testet i henhold til ANSI/AHAM AC-1-2019 og Nordtests metode NT VVS 106. I testen måler man luftrenserens evne til å eliminere ulike typer partikler (støv, pollen og mindre partikler) fra luften i et rom. Rensekapasiteten angis i CADR (Clean Air Delivery Rate), som viser til luftrenserens kapasitet uttrykt i kubikkmeter ren luft per time.
Hvor mange kvadratmeter luftrenseren klarer, avhenger av rensekapasiteten (CADR) koblet til hvor mange ganger i timen luftvolumet i rommet byttes ut. Ifølge det nordiske Astma og Allergiforbundet bør en luftrenser til soverommet bytte ut rommets volum to ganger i timen. Et soverom på 25 kvadratmeter og med en takhøyde på 2,4 meter har et volum på 60 kubikkmeter. For å klare å bytte ut denne luftmengden bør luftrensekapasiteten (CADR) da ligge på minst 120 kubikkmeter i timen. Hvis man vil at luften i rommet skal byttes ut tre, fire eller fem ganger i timen (som en del produsenter og forhandlere anbefaler), må luftrenseren ha tilsvarende større kapasitet.
Lydnivået er et viktig aspekt, ettersom luftrenseren ofte brukes til å rense luften på soverommet. Ifølge Allergiforbundets retningslinjer skal luftrenserens rensekapasitet ses i sammenheng med lydnivået. Allergiforbundet angir at lydnivået i et soverom ikke bør overstige 30 dB(A), noe som er i tråd med WHOs grense for søvnforstyrrende bakgrunnslyd.
I testen er luftrenserens ytelse målt ved 37 dB(LWA) og ved full effekt. Før målingene er lydnivået målt ved samtlige effektinnstillinger for å finne det effektnivået som ligger nærmest under eller på 37 dB. Effektinnstillingen er gjort på luftrenserens kontrollpanel eller i appen til luftrenseren. Måling av lydnivået er gjort i et kontrollert laboratoriemiljø ifølge den internasjonale standarden ISO 3741:2010.
Det målte nivået på 37 dB tilsvarer cirka 30 dB hvis man befinner seg på to meters avstand fra luftrenseren, noe som kan være en rimelig avstand i et soverom av normal størrelse. Denne forutsetningen er imidlertid svært avhengig av hvordan rommet er utformet og møblert, men kan anses som rimelig i de fleste typiske soverom.
De fleste luftrensere har relativt lavt strømforbruk (målt i watt (W) for elektrisk effekt), men fordi de er beregnet på å gå mer eller mindre kontinuerlig, er effekten likevel viktig. Effekten er målt ved innstillingen som gir 37 dB, og ved maksimal effekt.
Vurderingen av brukervennlighet omfatter blant annet filterbytte, innstillinger og kontroller samt display og menyer. Vurderingen er utført av eksperter på laboratoriet.
Enkelte luftrensere renser luften ved hjelp av vanlige filter og ionisering. Ionisering innebærer at partiklene i luften lades negativt og deretter fester seg på en positivt ladet metallplate inne i luftrenseren. Hvis en ioniserende luftrenser ikke bare lader partiklene, men også selve luften, dannes det ozon. Over bestemte grenseverdier innebærer ozon en helsefare. Gjeldende grenseverdier for ozon (EUs retningslinjer) er 0,055 ppm (parts per million). Laboratoriet har målt forskjellen i ozoninnhold mellom inngående og utgående luft fra de ulike luftrenserne. Ingen av de testede luftrenserne slapp ut ozon over gjeldende EU-anbefaling (0,055 ppm).
Måleresultatene fra testen er tolket og karaktersatt i samråd med laboratoriet. Karaktersettingen er gjort på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Karakterer under 6 gis kun dersom ytelsen er dårlig, eller dårligere enn det man kan forvente for denne type produkt.
Karakterene fra de ulike delmomentene er slått sammen til en totalkarakter med følgende vekting:
Målinger ved 37 dB, eller nærmest under 37 dB: 45 %
- Luftrensekapasitet for pollen og støv (partikkelstørrelse 2,5–5,0 µm) 33 %
- Luftrensekapasitet for mindre partikler som tilsvarer virus, luftforurensninger og bakterier (partikkelstørrelse 0,1–0,5 µm) 33 %
- Lydnivå (instrumentell måling) 22 %
- Energiforbruk 11 %
Målinger ved maks. effekt: 45 %
- Luftrensekapasitet for pollen og støv (partikkelstørrelse 2,5–5,0 µm) 33 %
- Luftrensekapasitet for mindre partikler som tilsvarer virus, luftforurensninger og bakterier (partikkelstørrelse 0,1–0,5 µm) 33 %
- Lydnivå (instrumentell måling) 22 %
- Energiforbruk 11 %
Brukervennlighet: 10 %
- Bytte og rengjøring av filter samt betjening 34 %
- Manual og brukervennlighet 33 %
- Kontroller og programmering 33 %