Den skarpeste kniven i skuffen

Den skarpeste kniven i skuffen

For å teste hvor godt knivene holder seg skarpe, kutter de blant annet i grisesvor. Foto: Anna Sigge
Skarpheten måles ved å la knivene skjære gjennom en bunke med papirstrimler. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kniven kan bli din beste venn på kjøkkenet – hvis den er god og pleies godt. Men det er store forskjeller mellom merkene, og høyest pris er ingen garanti for en skarp kniv.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 10 Mar, 2015

En skarp kniv gjør matlagingen både morsommere og bedre. Men i mange norske kjøkken er skuffen full av kniver som verken virker gode eller skarpe.

– Folk har som regel for mange kniver som de tar for dårlig vare på. Har du i stedet en god kniv som du pleier godt, kan du bruke den til det meste, og den kan vare resten av livet, sier Karl-Magnus Edberg, kokkelærer på restaurantskolen i svenske Grythyttan.

Spørsmålet er hvilken kniv du skal kjøpe hvis du vil begynne på nytt. Testfakta har sammenliknet åtte forskjellige kokkekniver i ulike prisklasser på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Labben testet både skarphet som ny, hvor raskt kniven slites og hvor godt det går å skjerpe eggen igjen når den først er blitt sløv. I tillegg ble knivbladets styrke og fleksibilitet målt. Et brukerpanel vurderte hvordan knivene føltes i bruk.

Litt enkelt sagt finnes det to typer kniver: De som er virkelig skarpe som nye, slites raskt og mye, men som lett blir skikkelig skarpe igjen når de skjerpes. Så er det de som ikke påvirkes så mye, men som holder et jevnere nivå gjennom hele testprosedyren. Hvilken type som passer best for deg, kan være en smakssak og avhenge av hvor ofte du er villig til å finne frem brynet.

– At det er forskjell på hvor lette knivene er slite og skjerpe opp, kommer først og fremst an på hvor hardt stålet er, men også hvilke legeringer det er i stålet. Hvilken bryningsvinkel eggen har, spiller også inn, sier knivsliperen Johnny Hellergård på Slipkliniken i Stockholm.

– De fleste ønsker som regel en gyllen middelvei: En kniv som både er skarp og holder seg slik, samtidig som den ikke er for vanskelig å ståle opp.

Når resultatene fra de ulike delene av testen regnes sammen, viser det seg å være svært jevnt i toppen. Best i test er OBH Nordicas kniv. Den er skarpest av alle som ny og fortsatt skarpest etter slitetestene. På delt andreplass kommer knivene fra Mac og Chroma. Mac-kniven mister mest skarphet av alle de testede knivene under slitetestene, men blir også overlegent skarpest når den brynes opp igjen. Lavest karakter får knivene fra Lion Sabatier og Ikea. Som nye er de bare halvparten så skarpe som de skarpeste knivene i testen.

I tillegg til skarphet må den som velger kniv selvsagt også tenke på hvordan den føles å jobbe med. Noen foretrekker en lettere kniv, mens andre vil ha en med litt tyngde.

– Kniven må ligge godt i hånden. Den skal heller ikke være større enn hva du klarer å håndtere, sier Karl-Magnus Edberg.

– I stor grad handler det også om kyndighet. Og du blir dessverre ingen mesterkokk bare fordi du har en skarp kniv. Et tips er å kjøpe fem kilo løk sammen med den nye kniven og begynne å kutte. Til slutt får du taket på det.

Fakta

Fire knivtips fra kokken

  1. Før eller senere blir alle kniver sløve. Kjøp et skjerpestål eller en stein og lær deg å bruke det.
  2. Skaff en god skjærefjøl. For at ikke eggen skal bli sløv unødvendig fort, skal kniven gå i rolige vuggende bevegelser mot fjølen når du skjærer.
  3. Kniven skal ikke ligge løst sammen med andre kniver eller redskaper i skuffen eller oppvaskkurven.
  4. Husk å være ren og tørr på hendene når du håndterer kniven, ellers er det fort gjort å glippe og skjære seg. 
Fakta

Åtte forskjellige kokkekniver av ulike merker ble testet på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skarphet

  • Laboratoriet målte hvor skarpe knivene var som nye, etter slitasje og etter å ha blitt brynet opp.
  • Skarpheten måles ved å la knivene skjære gjennom en bunke med papirstrimler og telle antall avskårne strimler.
  • Slitasje av knivene ble dels utført med en standardmetode hvor knivene slites ved å skjære i krittholdig papir. Et annet sett av de samme knivmodellene ble slitt ved ved å skjære i gulrøtter og grisesvor. Etter slitasjen ble skarpheten målt igjen.
  • De slitte knivene ble så skjerpet opp ved hjelp av et stålbryne. Alle knivene fikk samme behandling, deretter ble skarpheten målt på nytt.

Knivbladets styrke og fleksibilitet

Bøyefastheten ble målt ved at toppen av knivbladet ble spent fast mens håndtaket ble vektbelastet. Deretter kontrollerte laboratoriet hvor bøyd bladet var etter at belastningen ble fjernet. Labben målte også hvor stor kraft som krevdes for å bryte av bladet sideveis.

Bruk og utforming

Et testpanel bestående av fem personer med forskjellige håndstørrelser prøvde og rangerte knivene ved å skjære i ulike råvarer.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.