Den skarpeste kniven i skuffen

Den skarpeste kniven i skuffen

For å teste hvor godt knivene holder seg skarpe, kutter de blant annet i grisesvor. Foto: Anna Sigge
Skarpheten måles ved å la knivene skjære gjennom en bunke med papirstrimler. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kniven kan bli din beste venn på kjøkkenet – hvis den er god og pleies godt. Men det er store forskjeller mellom merkene, og høyest pris er ingen garanti for en skarp kniv.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 10 Mar, 2015

En skarp kniv gjør matlagingen både morsommere og bedre. Men i mange norske kjøkken er skuffen full av kniver som verken virker gode eller skarpe.

– Folk har som regel for mange kniver som de tar for dårlig vare på. Har du i stedet en god kniv som du pleier godt, kan du bruke den til det meste, og den kan vare resten av livet, sier Karl-Magnus Edberg, kokkelærer på restaurantskolen i svenske Grythyttan.

Spørsmålet er hvilken kniv du skal kjøpe hvis du vil begynne på nytt. Testfakta har sammenliknet åtte forskjellige kokkekniver i ulike prisklasser på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Labben testet både skarphet som ny, hvor raskt kniven slites og hvor godt det går å skjerpe eggen igjen når den først er blitt sløv. I tillegg ble knivbladets styrke og fleksibilitet målt. Et brukerpanel vurderte hvordan knivene føltes i bruk.

Litt enkelt sagt finnes det to typer kniver: De som er virkelig skarpe som nye, slites raskt og mye, men som lett blir skikkelig skarpe igjen når de skjerpes. Så er det de som ikke påvirkes så mye, men som holder et jevnere nivå gjennom hele testprosedyren. Hvilken type som passer best for deg, kan være en smakssak og avhenge av hvor ofte du er villig til å finne frem brynet.

– At det er forskjell på hvor lette knivene er slite og skjerpe opp, kommer først og fremst an på hvor hardt stålet er, men også hvilke legeringer det er i stålet. Hvilken bryningsvinkel eggen har, spiller også inn, sier knivsliperen Johnny Hellergård på Slipkliniken i Stockholm.

– De fleste ønsker som regel en gyllen middelvei: En kniv som både er skarp og holder seg slik, samtidig som den ikke er for vanskelig å ståle opp.

Når resultatene fra de ulike delene av testen regnes sammen, viser det seg å være svært jevnt i toppen. Best i test er OBH Nordicas kniv. Den er skarpest av alle som ny og fortsatt skarpest etter slitetestene. På delt andreplass kommer knivene fra Mac og Chroma. Mac-kniven mister mest skarphet av alle de testede knivene under slitetestene, men blir også overlegent skarpest når den brynes opp igjen. Lavest karakter får knivene fra Lion Sabatier og Ikea. Som nye er de bare halvparten så skarpe som de skarpeste knivene i testen.

I tillegg til skarphet må den som velger kniv selvsagt også tenke på hvordan den føles å jobbe med. Noen foretrekker en lettere kniv, mens andre vil ha en med litt tyngde.

– Kniven må ligge godt i hånden. Den skal heller ikke være større enn hva du klarer å håndtere, sier Karl-Magnus Edberg.

– I stor grad handler det også om kyndighet. Og du blir dessverre ingen mesterkokk bare fordi du har en skarp kniv. Et tips er å kjøpe fem kilo løk sammen med den nye kniven og begynne å kutte. Til slutt får du taket på det.

Fakta

Fire knivtips fra kokken

  1. Før eller senere blir alle kniver sløve. Kjøp et skjerpestål eller en stein og lær deg å bruke det.
  2. Skaff en god skjærefjøl. For at ikke eggen skal bli sløv unødvendig fort, skal kniven gå i rolige vuggende bevegelser mot fjølen når du skjærer.
  3. Kniven skal ikke ligge løst sammen med andre kniver eller redskaper i skuffen eller oppvaskkurven.
  4. Husk å være ren og tørr på hendene når du håndterer kniven, ellers er det fort gjort å glippe og skjære seg. 
Fakta

Åtte forskjellige kokkekniver av ulike merker ble testet på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skarphet

  • Laboratoriet målte hvor skarpe knivene var som nye, etter slitasje og etter å ha blitt brynet opp.
  • Skarpheten måles ved å la knivene skjære gjennom en bunke med papirstrimler og telle antall avskårne strimler.
  • Slitasje av knivene ble dels utført med en standardmetode hvor knivene slites ved å skjære i krittholdig papir. Et annet sett av de samme knivmodellene ble slitt ved ved å skjære i gulrøtter og grisesvor. Etter slitasjen ble skarpheten målt igjen.
  • De slitte knivene ble så skjerpet opp ved hjelp av et stålbryne. Alle knivene fikk samme behandling, deretter ble skarpheten målt på nytt.

Knivbladets styrke og fleksibilitet

Bøyefastheten ble målt ved at toppen av knivbladet ble spent fast mens håndtaket ble vektbelastet. Deretter kontrollerte laboratoriet hvor bøyd bladet var etter at belastningen ble fjernet. Labben målte også hvor stor kraft som krevdes for å bryte av bladet sideveis.

Bruk og utforming

Et testpanel bestående av fem personer med forskjellige håndstørrelser prøvde og rangerte knivene ved å skjære i ulike råvarer.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Den beste barberhøvelen for glatt hud

En nær og skånsom barbering som ikke irriterer eller skader huden, er noen av de viktigste egenskapene for en barberhøvel. I Testfaktas omfattende laboratorietest har vi testet åtte ulike høvler på 21 forsøkspersoner, og skarpheten og holdbarheten til stålet er sammenlignet.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Store forskjeller mellom luftrensere i Testfaktas test

En god luftrenser kan forbedre luftkvaliteten betydelig både hjemme og på jobben. Men det er store forskjeller på hvor godt luftrenserne faktisk renser luften. Det viser Testfaktas omfattende laboratorietest.

Laboratorietest

Store forskjeller i test av vintersko for barn

Ingen liker å være våt og kald på beina. Men hvilken vintersko holder barnas føtter tørre og varme i regn og slaps? Testfakta har testet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Test av dusjhåndklær

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av kvaliteten på dusjhåndklær. Hensikten med testen er å sammenligne kvaliteten på Rustas håndklær med noen av de større fabrikatene på markedet. Rustas håndklær klarer seg gjennomgående bra i testen og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Beste og dårligste TV-kjøp til fotball-VM

Har du tenkt å skaffe deg ny TV til sommerens sportsbegivenheter eller Allsang på Grensen? Da bør du først lese Testfaktas test. Ett av apparatene takler ikke kamerabevegelser, men begynner å hakke.

– Å se på fotball på denne TV-en ville være uutholdelig, sier laboratoriets ekspert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart børste best for plakk og tannkjøtt

Bytt til elektrisk tannbørste, er ofte tannlegens råd. Men hvor mye bedre blir det med en elektrisk tannbørste, og er det noen forskjell på ulike modeller? Testfakta Research har testet seks ulike modeller i premiumklassen. Resultatet bekrefter tannlegens råd, men viser også at noen modeller er klart mer effektive.

UPPDRAGSTEST

Feil toalett til hytta gir høyere strømutgifter

Et forbrenningstoalett krever verken tilgang til vann eller avløp, og man slipper den ubehagelige jobben med å tømme latrinen. Men det er store forskjeller i ytelse, sikkerhet og energiforbruk – en kald vinterdag kan en spyling trekke all varmen ut av hytta, viser Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på det nordiske markedet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har gjennomgått Testfaktas test av plantejord og oppfyller derved kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Støpejernspannene steker ujevnt på induksjonsplaten

Slitesterke, absolutt! Men hvis du har det travelt og vil utnytte induksjonsplatens hurtighet, er ikke støpejernspannen noe godt valg.

Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

God og smaksrik – eller som en kopp tynn traktekaffe. Selv om man bruker nøyaktig samme kaffebønner, får espressoen ulikt resultat. Testfakta har testet sju automatiske kaffemaskiner.
 

Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

Håndtak som faller av og hjul som går i stykker – en ødelagt koffert kan virkelig ødelegge feriestemningen. Vi har testet sju ulike kofferter, og det er store forskjeller på hvor godt de holder.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Luftrensere – en ren fornøyelse

Allergisk eller ikke – kvaliteten på inneluften blir stadig viktigere. En luftrenser kan gjøre stor forskjell, men produsentenes kapasitetsmål er ofte vanskelige å tolke, og det er ikke lett å sammenligne ulike fabrikater.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.