Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

Pommes frites egner seg godt for tilberedning i en airfryer. Foto: iStockphoto
Pommes frites egner seg godt for tilberedning i en airfryer. Foto: iStockphoto
Gruppebilde. Foto: Rickard Kilström
Måling av lydnivå under et standardprogram. Foto: Eurofins
Måling av lydnivå under et standardprogram. Foto: Eurofins
Måling av energiforbruk. Foto: Eurofins
Måling av temperaturen på ulike overflater som brukeren kommer i kontakt med. Foto: Eurofins
Laboratorietest

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publisert: 26 okt, 2023

Såkalte airfryers har på bare noen år blitt et vanlig innslag på mange norske kjøkken. Sosiale medier oversvømmes av både tilpassede oppskrifter og fantasifulle fortellinger om hvordan folk bruker varmluftsfrityrkokerne sine.

Rent teknisk fungerer en airfryer på samme måte som en varmluftsovn, med et varmeelement i taket av ovnen og en vifte som sender varmen rundt i det lille, lukkede rommet. Derfor er det også viktig at den varme luften kommer til maten som skal tilberedes. Ellers risikerer man at retten tilberedes ujevnt, med brent utside og rå innside.

Fordelen med en airfryer er at den både er raskere og bruker mye mindre energi enn en vanlig varmluftsovn.

Testfakta har på oppdrag fra nordiske medier fått gjennomført en laboratorietest av åtte populære airfryers på det svenske markedet. Over tid har airfryers fått større volum, og vi har valgt å teste apparater i størrelse XL, med en kapasitet på opptil seks porsjoner.

Testene er utført av det uavhengige franske laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence. Testen måler hvor godt maten tilberedes, kvalitet og slitestyrke, brukervennlighet samt energiforbruk og lydnivå. Tilberedningsmomentet er testet og vurdert for pommes frites og kyllingklubber.

[PDF]

Rapporten fra laboratoriet konkluderer med at samtlige frityrkokere oppnår forventet resultat, uten større uhell. Men testen viser likevel tydelige forskjeller mellom produktene, som ikke er uvesentlige for dem som skal ta en beslutning om kjøp.

 • Electrolux er for eksempel tyngre, mer støyende og generelt vanskeligere å bruke, sier Félix Simonnet, testleder hos Eurofins ATS.

Electrolux, den klart dyreste airfryeren i testen, får nest dårligst vurdering når smakspanelet vurderer pommes frites tilberedt som beskrevet i maskinenes instruksjonsbøker. Bare Philips får dårligere karakter for sine pommes frites. Pommes frites-kvaliteten toppes i stedet av testvinneren OBH Nordica og det mindre kjente varemerket Princess.

Da panelet senere tilberedte kyllingklubber, viste det seg at en varmluftfrityrkoker som fungerer godt på pommes frites, ikke nødvendigvis er like god på kylling – der var det i stedet Cosori som ble en overlegen vinner.

Electrolux og Philips utmerket seg negativt også ut fra et brukerperspektiv, fordi deler av apparatenes utside ble så varme at man risikerer å brenne seg.

Gunilla von Heland er matredaktør i det svenske tidsskriftet Allt om mat og har merket den store interessen for airfryers. Hennes personlige favoritt for tilberedning i airfryer er nettopp kyllingklubber.

 • Det er raskt og enkelt, og de blir dessuten svært sprø på utsiden samtidig som de bevarer saftigheten, sier Gunilla von Heland.

Hun mener at en airfryer kan være et godt alternativ til en tradisjonell ovn eller en mikrobølgeovn for mindre husholdninger.

 • En barnefamilie har kanskje behov for at barna selv skal kunne lage litt middag før foreldrene kommer hjem. Da fungerer airfryeren svært godt for halvfabrikata som for eksempel fiskepinner.
 • Det man må tenke på når man bruker airfryeren, er at det er nettopp den varme luften som tilbereder maten. Derfor bør man unngå å legge ting oppå hverandre – i så fall bør man røre om.

Etter den omfattende testen noterte laboratoriet noen funksjoner som hadde vært ønskelige for å gjøre det enklere for brukeren.

 • Det hadde vært praktisk om man kunne forberede maten og stille inn en tid for at airfryeren skal starte tilberedningen. I tillegg ville det være enklere hvis varmholdingsfunksjonen noen airfryers har, kunne stilles inn på forhånd, sier Félix Simonnet.
Fakta om testen

På oppdrag fra nordiske medier har Testfaktas redaksjonelle virksomhet laboratorietestet et utvalg airfryers (varmluftsfrityrkokere).

 

Følgende produkter er testet:

 

 1. OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision
 2. Cosori Premium Airfryer
 3. Wilfa Crispier
 4. Princess Digital Aerofryer Deluxe
 5. Ninja Air Fryer Max
 6. Point Digital Air Fryer
 7. Philips Airfryer Essential
 8. Electrolux Air Fryer Explore 6

 

Kapasiteten varierer, men samtlige produkter har betegnelsen XL, med kapasitet for 5 til 6 porsjoner eller personer. Den minste (OBH Nordica) har en kapasitet på 4,2 liter, mot 6,2 liter for Philips.

 

Laboratorietesten ble utført av Eurofins ATS i Frankrike og besto av følgende deler:

 

 • Dokumentasjon av tekniske egenskaper som mål, vekt, funksjoner og tilbehør.
 • Vurdering av instruksjonsbok og brukervennlighet.
 • Vurdering av hvor enkelt det er å rengjøre apparatet på utsiden og innsiden (selve ovnsrommet).
 • Utholdenhetstest av håndtak og låsemekanisme for den separate innerkurven. Testene er utført med en belastning på fem kilo i beholderen og i 20 omganger.
 • Test av hvor godt produktet tåler oppvaskmaskin, der beholderen med håndtak og eventuell separat innerkurv er kjørt på oppvaskmaskinens standardprogram ti ganger, med påfølgende visuell besiktigelse av eventuell rust eller andre skader.
 • Generell vurdering av kvalitet og slitestyrke på konstruksjon og deler.
 • Måling av gjennomsnittlig lydnivå ved kjøring av et standardprogram (tilberedning av pommes frites).
 • Måling av energiforbruk ved tilberedning av en bestemt mengde pommes frites og kyllingklubber med tilsvarende program på respektive airfryer.
 • Måling av temperaturen på deler og overflater som brukeren kommer i kontakt med under bruk – håndtak, dekselet innenfor håndtaket, overgangen mellom håndtak og deksel samt knappen som frigjør innerkurven.
 • Panelvurdering av resultatet ved tilberedning av pommes frites og kyllingklubber, der fire trente spesialister fra laboratoriet testet og vurderte farge, konsistens, tilberedningsgrad (gjennomkokt) og smak på pommes frites og kyllingklubber. I testen ble det brukt samme mengde pommes frites (200 g) og samme antall kyllingklubber (2 stykker) for alle testede airfryers. I testen tok man utgangspunkt i standardprogrammet og instruksjoner for tilberedning av den aktuelle retten. Før selve tilberedningen ble det gjort en testkjøring for å finne beste tilberedningstid for de ulike airfryerne.
  Vurderingen av tilberedningsresultatet ble gjort i sammenligning med pommes frites og kyllingklubber tilberedt i en tradisjonell ovn.

 

Tolking og karaktersetting av resultatet er gjort i samråd med laboratoriet. Karakterskalaen går fra 1 til 10, der 10 er best. Karakterer under 6,0 er kun gitt for resultater som er vurdert som dårlige eller vesentlig dårligere enn det man kan forvente seg av denne type produkt.
I det sammenlagte resultatet er de ulike delmomentene vektet på følgende måte:

 

Resultat tilberedning                         40 %

Kvalitet og slitestyrke                         30 %

Brukervennlighet og sikkerhet           20 %

Energiforbruk og lydnivå                   10 %

 

Årsaken til den relativt lave vektingen av tilberedning i resultatet er det begrensede antallet retter som er testet, og at man som bruker over tid lærer seg å bruke airfryeren på beste måte ut fra hvordan man ønsker å tilberede ulike råvarer.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.