Såkalte airfryers har på bare noen år blitt et vanlig innslag på mange norske kjøkken. Sosiale medier oversvømmes av både tilpassede oppskrifter og fantasifulle fortellinger om hvordan folk bruker varmluftsfrityrkokerne sine.
Rent teknisk fungerer en airfryer på samme måte som en varmluftsovn, med et varmeelement i taket av ovnen og en vifte som sender varmen rundt i det lille, lukkede rommet. Derfor er det også viktig at den varme luften kommer til maten som skal tilberedes. Ellers risikerer man at retten tilberedes ujevnt, med brent utside og rå innside.
Fordelen med en airfryer er at den både er raskere og bruker mye mindre energi enn en vanlig varmluftsovn.
Testfakta har på oppdrag fra nordiske medier fått gjennomført en laboratorietest av åtte populære airfryers på det svenske markedet. Over tid har airfryers fått større volum, og vi har valgt å teste apparater i størrelse XL, med en kapasitet på opptil seks porsjoner.
Testene er utført av det uavhengige franske laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence. Testen måler hvor godt maten tilberedes, kvalitet og slitestyrke, brukervennlighet samt energiforbruk og lydnivå. Tilberedningsmomentet er testet og vurdert for pommes frites og kyllingklubber.
[PDF]
Rapporten fra laboratoriet konkluderer med at samtlige frityrkokere oppnår forventet resultat, uten større uhell. Men testen viser likevel tydelige forskjeller mellom produktene, som ikke er uvesentlige for dem som skal ta en beslutning om kjøp.
- Electrolux er for eksempel tyngre, mer støyende og generelt vanskeligere å bruke, sier Félix Simonnet, testleder hos Eurofins ATS.
Electrolux, den klart dyreste airfryeren i testen, får nest dårligst vurdering når smakspanelet vurderer pommes frites tilberedt som beskrevet i maskinenes instruksjonsbøker. Bare Philips får dårligere karakter for sine pommes frites. Pommes frites-kvaliteten toppes i stedet av testvinneren OBH Nordica og det mindre kjente varemerket Princess.
Da panelet senere tilberedte kyllingklubber, viste det seg at en varmluftfrityrkoker som fungerer godt på pommes frites, ikke nødvendigvis er like god på kylling – der var det i stedet Cosori som ble en overlegen vinner.
Electrolux og Philips utmerket seg negativt også ut fra et brukerperspektiv, fordi deler av apparatenes utside ble så varme at man risikerer å brenne seg.
Gunilla von Heland er matredaktør i det svenske tidsskriftet Allt om mat og har merket den store interessen for airfryers. Hennes personlige favoritt for tilberedning i airfryer er nettopp kyllingklubber.
- Det er raskt og enkelt, og de blir dessuten svært sprø på utsiden samtidig som de bevarer saftigheten, sier Gunilla von Heland.
Hun mener at en airfryer kan være et godt alternativ til en tradisjonell ovn eller en mikrobølgeovn for mindre husholdninger.
- En barnefamilie har kanskje behov for at barna selv skal kunne lage litt middag før foreldrene kommer hjem. Da fungerer airfryeren svært godt for halvfabrikata som for eksempel fiskepinner.
- Det man må tenke på når man bruker airfryeren, er at det er nettopp den varme luften som tilbereder maten. Derfor bør man unngå å legge ting oppå hverandre – i så fall bør man røre om.
Etter den omfattende testen noterte laboratoriet noen funksjoner som hadde vært ønskelige for å gjøre det enklere for brukeren.
- Det hadde vært praktisk om man kunne forberede maten og stille inn en tid for at airfryeren skal starte tilberedningen. I tillegg ville det være enklere hvis varmholdingsfunksjonen noen airfryers har, kunne stilles inn på forhånd, sier Félix Simonnet.