Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Testvinnende lyktene fra Silva og Lumonite
Hodelyktene utsettes for regnsimulering for å kontrollere vanntetthet. – Foto Lightning Lab
Etter regnsimuleringen analyseres produktenes funksjon. – Foto Lightning Lab
Analysene av lyktene utføres i et fotometristudio der alt er mørklagt. – Foto Lightning Lab
I fotometristudioet utføres ulike analyser av lysstyrke og -stråle. – Foto Lightning Lab
Laboratorietest

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publisert: 21 des, 2022

Med høsten og vinteren kommer også mørket. Mosjonsløpere, syklister og andre friluftsentusiaster vet hvor viktig det er å ha en god hodelykt. Denne høsten er det dessuten mer aktuelt enn noensinne, når høye strømpriser tvinger idrettsforeninger og kommuner til å redusere tiden med lys i lysløypene.

Testfakta har gitt det akkrediterte laboratoriet LightingLab i Veszprem i Ungarn i oppgave å teste åtte ulike hodelykter under 1000 kroner.

[PDF]

I det første testmomentet ble lyktenes rekkevidde målt, det vil si på hvor lang avstand lykten kan lyse opp en flate. I dette tilfellet med 0,25 lux, noe som tilsvarer lyset ved fullmåne en klar natt, ifølge ANSIs (American National Standards Institute) retningslinjer for å deklarere rekkevidde.

Resultatet viste at mange fabrikanter overdriver rekkevidden, og i enkelte tilfeller kraftig. Jula oppgir for eksempel at deres hodelykt av merket Anslut har en rekkevidde på 400 meter. I laboratoriet oppnår den imidlertid bare mellom 27 og 94 meter, avhengig av zoomens innstilling. Ved ulike bruksområder kan det være praktisk å endre bredden på lyskjeglen. Anslut er den eneste lykten i gruppen som har en zoomfunksjon, noe som gjør det vanskelig å karaktersette helheten.

Andre lykter med smal lyskjegle har mye lengre rekkevidde. Lengst rekkevidde har Ledsavers fra Kjell & Company, som lyser 143 meter med en smal lyskjegle.

–      Vi så svært store forskjeller i lysstyrke og lysfordeling mellom de ulike lyktene. Det man må tenke på, er at de mer lyssterke lyktene med smale og kraftige lysstråler kan blende mye mer enn en lykt med velkonstruert optikk som sprer lyset på en bedre måte, sier testleder Ferenc Szabó på LightingLab.

Bredden og lengden på lyskjeglen er viktige parametere, men blir også noe av et kompromiss. Hvis du ser på litt lengre avstand, ser du ikke hvor du setter føttene i mørket. Flere produsenter har løst dette med doble lamper: en lampe for nærområdet som lyser mer nedover, og en som lyser opp på lengre avstand.

I et annet testmoment ble endringen i lysstyrke under batteritiden målt. Testene viser at de fleste lyktene lyser aller sterkest akkurat når de blir slått på. Deretter avtar effekten raskt for så gradvis å gå ned mot null.

–      Den totale lyseffekten, eller lumen, er høyest like etter at lyktene blir tent. Deretter synker lumen i ulikt tempo avhengig av oppvarmingen av lysdiodene og kvaliteten på batteriet, sier testleder Ferenc Szabó i LightingLab.

Asaklitts lykt hadde et ekstremt effektfall – om enn fra et svært høyt nivå. Etter 30 sekunder ble det målt 1586 lumen, som etter ytterligere ett og et halvt minutt var nede på 504 lumen, to tredjedeler av lysstyrken hadde altså forsvunnet på et par minutter.

En av lyktene som mistet mindre i effekt, var de to testvinnende lyktene fra Silva og Lumonite. Silva klarte å lyse med en stabil lysstyrke i hele fem timer, noe som var klart lengst av alle lyktene. Lumonite hadde svært sterk lysstyrke i drøyt 2 timer.

Andre med sterkere lysstyrke, som Petzl, klarte bare å lyse i cirka en time, og da med ganske stort effektfall i batteritiden.

De som avtjente verneplikten for lenge siden, eller som har brukt gamle dagers hodelykter, husker da synsfeltet i mørke knapt strakk seg lenger enn noen meter.
Hodelyktene i vår test lyser opp et tre meter bredt felt på 10 meters avstand med god lysstyrke. I de fleste tilfeller er lysstyrken på mer enn 15 lux, noe som vanligvis er en form for retningsverdi for lysløyper.

Ferenc Szabó fra LightingLab gir også en advarsel for dem som bruker disse nye, svært lyssterke hodelyktene.

–      De mer lyssterke lyktene med smale og intense lysstråler kan blende bilførere, andre syklister eller fotgjengere og forårsake ulykker.

Test av hodelykter

Testfakta Editorial har gitt det ungarske laboratoriet LightingLab Calibration Laboratory Ltd. i oppdrag å gjennomføre en sammenlignende test av hodelykter.

Følgende hodelykter er testet:

·      Silva Cross Trail 7R 600 lm

·      Olight H17S 600 lm

·      Petzl Swift RL Lamp 900 lm

·      Asaklitt Hodelykt 500 lm

·      Biltema Hodelykt LED 300 lm

·      Lumonite Vector 493 lm

·      Ledsavers Hodelykt 1000 lm       

·      Anslut Hodelykt LED 600 lm                                                                                                                              

Hodelykter under 1000 NOK beregnet for utendørs aktivitet.

Testen omfatter følgende momenter:

1.     Lyktens lysstyrke (lumen)
2.     Batterikapasitet
3.     Endring i lysstyrke under batteritiden (lumen)
4.     Lysets rekkevidde og styrke (lux)
5.     Lyskjeglens bredde (meter) og lysstyrke (lux) ved en avstand på 10 meter
6.     Brukervennlighet
7.     Motstandsdyktighet mot støt (falltest)
8.     Motstandsdyktighet mot vann (regntest)

1.     Lyktens lysstyrke
Lyktens lysstyrke (lumen) ble målt i direkte tilknytning til lyskilden (lampen) og med lykten innstilt på maksimal lyseffekt. Lysstyrken ble registrert hvert sekund fra lykten ble slått på til den sloknet eller ikke lenger gav stabilt lys. *

2.     Batterikapasitet
Lyktens batteritid ved maksimal lyseffekt ble målt fra lykten ble slått på til den sloknet eller ikke lenger gav stabilt lys.

3.     Endring i lysstyrke i løpet av driftstiden
Endring i lysstyrke i løpet av batteritiden ble registrert for hvert sekund. *

* De fleste lyktene trenger en viss tid for å nå stabilt lys. Lysstyrken er ofte betydelig høyere når lykten slås på enn etter ett eller flere minutters driftstid. De fleste lyktene i testen hadde en suksessiv eller trinnvis svekking av lysstyrken i løpet av batteritiden.

4.     Lysets rekkevidde og styrke
Lysets rekkevidde er en kombinasjon av lyktens lysstyrke og hvordan den konsentrerer lyset. Jo mer konsentrert lyskjegle, desto lengre rekkevidde. Mengden lys som treffer et punkt på en vegg på en bestemt avstand, måles i lux, der en lux tilsvarer en lumen per kvadratmeter. 0,25 lux tilsvarer omtrent hvor mye en flate blir opplyst ved fullmåne.

5.     Lyskjeglens bredde (meter) og lysstyrke (lux) ved en avstand på 10 meter
Lyskjeglens bredde på 10 meters avstand og den gjennomsnittlige lysmengden i det opplyste området (lux). Dette beregnes ut fra bredden på lyskjeglen der lykten gir minst 70 % av maksimal lysstyrke. Dette kan sammenlignes med lysløyper, som pleier å ha en belysningsstyrke på bakkenivå på ca. 15 lux.

6.     Brukervennlighet
Laboratoriet vurderer komforten (hvordan de sitter på hodet), hvor enkle de er å forstå og bruke, samt hvor enkle de er å lade.

7.     Motstandsdyktighet mot støt (falltest)
Lyktene slippes kontrollert fra en høyde på 1,80 meter mot en asfaltert flate, seks ganger fra ulike vinkler. Etter falltest kontrolleres funksjonen, og lampene inspiseres for eventuelle skader.

8.     Motstandsdyktighet mot vann (regntest)
Lyktene plasseres på et rustfritt gitter og utsettes for en 10 minutter lang dusj, tilsvarende middels kraftig regn. Etter regntesten kontrolleres lyktenes funksjon.

Tolking og karaktersetting
Resultatene fra de ulike testmomentene er karaktersatt på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. I totalkarakteren er delkarakterene fra de ulike testmomentene vektet med følgende vekting:

·      Lysegenskaper (testparameter 1, 3, 4 og 5) 40 %

·      Batteritid (2) 20 %

·      Brukervennlighet (6) 20 %

·      Holdbarhet og vanntetthet (7 og 8) 20 %

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.