Høyt nivå på energieffektive støvsugere

Høyt nivå på energieffektive støvsugere

Laboratoriet måler støvopptaksevnen på tepper og harde gulv. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriet måler støvopptaksevnen på tepper og harde gulv. Foto: Tobias Meyer
Electrolux og Siemens er stillest av støvsugerne, viser laboratoriets målinger av lydnivået. Foto: Tobias Meyer
Electrolux og Siemens er stillest av støvsugerne, viser laboratoriets målinger av lydnivået. Foto: Tobias Meyer
Et brukerpanel vurderte hvordan støvsugerne var å håndtere, for eksempel det å bytte filter. Foto:Tobias Meyer
Et brukerpanel vurderte hvordan støvsugerne var å håndtere, for eksempel det å bytte filter. Foto:Tobias Meyer
Laboratorietest

En støvsugers kapasitet sitter ikke bare i motoren, viser Testfaktas test. EUs nye krav til energieffektive støvsugere har heller hevet nivået på maskinene, mener laboratoriet.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 31 Mar, 2015

Da EU i høst skjerpet reglene for hvor mye energi en støvsuger maksimalt kan bruke, ble det enkelte steder stor etterspørsel etter de gamle og kraftigere modellene.

Ifølge avisen The Guardian økte flere britiske forhandlere salget av eldre 1800- og 2000-wattsmaskiner med rundt 40 %. Men bekymringen for at de nye energieffektive maskinene skulle gjøre renholdet dårligere, viser seg for å være helt ubegrunnet.
– Det er snarere tvert om, støvsugerne er blitt bedre, sier Albrecht Liskowsky, testleder ved SLGs laboratorium i Tyskland.

Testfakta lot laboratoriet teste sju støvsugere med motoreffekt under den nye maksgrensen på 1600 W. Seks av modellene ligger til og med under 900 W, som blir maksgrensen når reglene skjerpes ytterligere i 2017.
– De nye kravene har tvunget produsentene til å forbedre designen og delenes utforming, forhold som har mye større betydning for hvor godt støvsugerne tar opp støv enn hva effekten har, forklarer Albrecht Liskowsky.

Laboratoriet målte maskinenes støvopptaksevne på både tepper og harde gulv. Støvsugerne ble også testet med det lille munnstykket på sofaputer. Electrolux får høyest karakter og har en gjennomgående god støvopptaksevne og svært lavt støynivå. Electrolux blir også høyt vurdert av panelet for sin brukervennlighet. Men det er tydelig at forskjellige maskiner har ulike evner på forskjellige underlag. Tepper er ikke testvinneren Electrolux' sterkeste side, der er det i stedet Bosch som er best.
– Det at noen modeller er bedre på tepper og andre er bedre på harde gulv, skyldes først og fremst munnstykkets utforming, sier Albrecht Liskowsky.

Når resultatene legges sammen, er det svært jevnt mellom maskinene. Blant seks av de sju testede modellene er det bare desimaler som skiller. Clas Ohlsons støvsuger – som er testens billigste – skiller seg ut og får betydelig lavere karakter enn de andre. Blant annet lekker knapt 1 % av støvet som Clas Ohlsons maskin suger opp, ut igjen. Alle de andre testede modellene klarer å holde på nærmere 100 % av støvpartiklene som suges opp.
– Det skyldes sannsynligvis luftlekkasje fra forskjellige deler av støvsugeren, det er vanligere blant billige modeller, sier Albrecht Liskowsky.
– Hvis støvsugeren ikke er tett, spiller det ingen rolle hvor godt filteret er. Og for en person med allergi kan 1 % støvlekkasje være alt for mye.

Fakta

Fakta: energikrav for støvsugere

Fra 1. september 2014 skal støvsugere som kommer ut på markedet ha en makseffekt på 1600 W. Fra 1. september 2017 skjerpes kravene ytterligere til 900 W. Støvsugere må også være energimerket, og opplysninger som filtreringskapasitet og lydnivå skal stå på etiketten. Reglene er en del av EUs økodesign- og energimerkingsdirektiver.

Fakta

SLG laboratorium i Tyskland har på oppdrag fra Testfakta testet sju vanlige støvsugermodeller til maks 3000 kroner. Alle maskinene er utstyrt med pose og kan brukes til både tepper og harde gulv. De har en oppgitt effekt på maksimalt 1600 W og skal oppfylle EUs gjeldende krav.

Testen besto av følgende deler:

Støvopptak
Laboratoriet målte støvopptak på tepper og harde gulv. På hardt gulv ble testen utført med tom pose og med halvfull pose. Laboratoriet testet også maskinenes evne til å suge opp fibrer fra kledde møbler og hvor mange millimeter som det store munnstykket ikke fanget opp ved støvsuging inntil vegger og kanter.
Filtreringsevnen ble testet ved å måle partikkelinnholdet i luften som støvsugeren blåser ut.

Lydnivå
Lydnivået ble målt og oppgis i dBA

Håndtering
Et brukerpanel vurderte hvor lett det var å sette sammen og ta fra hverandre støvsugerens ulike deler, bytte og rengjøre filter, løfte og bære maskinen og hvordan det var å støvsuge på tepper og harde gulv.

Delenes holdbarhet
Munnstykkets slagfasthet ble testet, og laboratoriet vurderte hvor godt støvsugerslangen og tilsluttende deler tålte deformasjon.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.