Klassiker utklasser i saksetest

Klassiker utklasser i saksetest

Saksene utsettes for slitasje og åpnes og lukkes 5000 ganger i en slitasjemaskin. Foto: Fortay Media
Saksene utsettes for slitasje og åpnes og lukkes 5000 ganger i en slitasjemaskin. Foto: Fortay Media
Laboratoriet kontrollerer håndtakenes holdbarhet. Bildet viser testvinneren Fiskars. Foto: Fortay Media
Laboratoriet kontrollerer håndtakenes holdbarhet. Bildet viser testvinneren Fiskars. Foto: Fortay Media
Laboratorietest

Det er verd å legge noen ekstra kroner i en klassisk merkesaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårlig allerede som nye og blir raskt dårligere av slitasje.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 15 okt, 2015

Plaster og papir, bandasje og bacon. Saksen er ikke det dyreste, men helt klart ett av de mest brukte redskapene i hjemmet. Likevel sliter mange av oss i årevis med dårlige sakser som vi av en eller annen grunn velger å beholde. Den dagen du bestemmer deg for å bytte, gjelder det imidlertid å følge med, slik at du ikke får et nytt irritasjonsobjekt i skuffen. Det er nemlig langt fra alle sakser som holder mål, viser Testfaktas test.
– Når det gjelder sakser er det detaljene som skiller de gode fra de dårlige, men det er tydelig at mange produsenter svikter. Enten har de ikke den nødvendige kunnskapen, eller så gir de blaffen i å kontrollere kvaliteten, sier Roger Hamby, forskningssjef ved det britiske laboratoriet Catra, som er spesialisert på stålverktøy.

Laboratoriet undersøkte saksenes klippeevne på 17 forskjellige typer materiale, som papir, gasbind, hard plastemballasje og bacon. Deretter ble saksene utsatt for slitasje som ligner på det som oppstår når man bruker dem. Saksene ble åpnet og lukket 5000 ganger i en maskin, og deretter ble klippeevnen testet på nytt. Resultatene viste enorme forskjeller: Fiskars Classic universalsaks klipper etter de 5000 syklusene i fremdeles bedre enn alle de andre saksene gjør som nye.

Dårligst resultat får saksen fra Master Class. Til tross for at den koster 130 kroner og at emballasjen skryter av titanharde blad, får den som ny godkjent bare i en tredjedel av klippetestene. Etter slitasjen er den helt ubrukelig – det eneste den da klarer å klippe er aluminiumsfolie.
– Det som er trist er at forbrukeren må stole på forhandleren, man kan jo ikke prøve en saks i butikken før kjøp fordi de alltid har emballasje, sier Roger Hamby. 

Saksen fra Orthex utmerker seg også negativt. Den klipper svært godt i starten, men mister hele 90 % av klippeevnen etter slitasjen.

De store forskjellene skyldes dels utformingen av saksebladene og hvor godt de er sammenføyd.
– Før ble alle sakser satt sammen manuelt, og da kunne man justere for små avvik mellom bladene når de ble montert. Når produksjonen av sakser skjer maskinelt, må grunnmaterialet være helt nøyaktig fra starten. Det er det ofte ikke, noe som merkes på saksens funksjon, sier Roger Hamby.

Hvor godt saksene tåler slitasje påvirkes også av hardheten på stålet i bladene. Hvis kvaliteten er ujevn og ett blad har et hardere stål enn det andre, sliter det harde stålet på det som er mykere. Saksen kan da enten bli for løs eller klemme sammen og bli for stram.

Laboratoriet målte også hvilken kraft som kreves for å lukke saksen. Her får vinnersaksen fra Fiskars minus, fordi den er betydelig tregere enn de andre.
– En saks som skal takle mange ulike materialer må være litt tregere, ellers kommer den ikke til å holde like lenge. Er man svak i hendene kan man trenge en løsere saks, men da blir ikke klippeevnen like god. For et universalprodukt som denne må man inngå kompromisser i den ene eller andre retningen, sier Roger Hamby.

Fakta

Det britiske laboratoriet CATRA i Sheffield har på oppdrag av Testfakta testet åtte ulike sakser av universaltypen.

Testen bestod av flere ulike deler:

Klippeevne før og etter slitasje
Laboratoriet testet hvor godt saksene klippet i 17 ulike typer materialer. For hvert materiale ble klippeevnen undersøkt på flere ulike steder på bladene. Saksene ble deretter utsatt for slitasje og åpnet og lukket 5000 ganger i en maskin. Deretter ble klippetesten gjentatt.

Måling av stålets hardhet
Laboratoriet målte hardheten (HRC) på stålet i bladene. Bladene bør ha en hardhet på minst 48 HRC, og det bør ikke skille mer enn 1 HRC mellom de to bladene.

Klippemotstand
Laboratoriet målte hvilken kraft (N) som kreves for å lukke saksen.

Feste håndtak
Saksene ble lagt i bløt i 30 minutter i vann på 75 grader. Deretter dro en maskin i håndtakene for å kontrollere at de satt ordentlig fast.

Brukerpanel
Seks personer med ulik størrelse på hendene fikk klippe med saksene i en rekke ulike materialer og bedømme hvor gode de var å holde i og jobbe med.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.