Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Til testen ble det kjøpt inn ni sammenlignbare parkettgulv i 3-stavs eik. Foto: Anna Sigge
Til testen ble det kjøpt inn ni sammenlignbare parkettgulv i 3-stavs eik. Foto: Anna Sigge
Elva Gunnarsdottir hos RISE undersøker de ulike gulvene etter slitasjetesten. Foto: Anna Sigge
Elva Gunnarsdottir hos RISE undersøker de ulike gulvene etter slitasjetesten. Foto: Anna Sigge
Når lakken på 12 av de 16 sektorene på gulvet er slitt bort, stoppes testen og antall sykluser noteres. Foto: Anna Sigge
Når lakken på 12 av de 16 sektorene på gulvet er slitt bort, stoppes testen og antall sykluser noteres. Foto: Anna Sigge
Vin og blåbær påføres på gulvene for å teste flekkmotstanden. Foto: Anna Sigge
Vin og blåbær påføres på gulvene for å teste flekkmotstanden. Foto: Anna Sigge
Annika Ahagen hos RISE undersøker sprekker i overflatelakken etter slagprøve. Foto: Anna Sigge
Annika Ahagen hos RISE undersøker sprekker i overflatelakken etter slagprøve. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 7 Feb, 2020

Trenden er global: det blir mer og mer vanlig å bruke naturmaterialer som tre og stein når vi innreder hjemmene våre. Tregulv blir også stadig vanligere i soner som utsettes for hard daglig belastning, som kjøkken og gang.

Hva skal egentlig til for at et parkettgulv skal tåle barn som spiller innebandy i kjøkkenet, eller at en nybakt blåbærpai ramler i gulvet?

Testfakta har på oppdrag av byggevarefirmaet Byggmax gitt laboratoriet RISE, Research Institutes of Sweden, i oppgave å teste ni vanlige parkettgulv på markedet.

Testene omfatter tre områder med utgangspunkt i slitasjen i en husholdning der det blant annet finnes barn som leker, overflater som utsettes for trykket fra dansende hæler, søl fra et veltet rødvinsglass eller tiss fra en hundevalp.

[PDF]

I det første momentet ble gulvoverflaten testet med en slitasjetest. Her ble en prøve montert på en roterende plate, lærtrukne hjul rullet på gulvoverflaten, hjulene ble belastet med fastsatte vekter og finkornet sand ble silt mot den roterende overflaten.

Med denne metoden ble det simulert langvarig slitasje av for eksempel skitne sko eller lignende.
– Vi sliter bort overflaten, det vil si lakken på gulvene. Produsentene bruker forskjellig lakk. En del har flere lag lakk, andre har lakk som er tykkere eller av bedre kvalitet, forklarer Elva Gunnarsdottir, som er testingeniør hos RISE.

Her viser testresultatene store forskjeller i slitestyrke. For eksempel utmerket K-Rauta Tarkett, Byggmax og Beijer seg med et resultat som var fire ganger bedre enn Bauhaus, som havnet nederst.
– Det er kvaliteten på overflatelakken som gir utslag, sier Elva Gunnarsdottir.

Neste testmoment bestod i å vurdere hvordan de ulike gulvene tålte vanskelige flekker. Alle de ni gulvene fikk flekker av rødvin, friske blåbær og urin. Små flekker ble påført på gulvene og fikk ligge der i 24 timer, før de ble tørket bort med fuktig, lofritt papir. Etter ytterligere 24 timer ble flekkene vasket bort med en standardisert vaskeoppløsning.
– De fleste flekkene ble helt borte, men på noen gjenstod det litt spor, også etter vask. Det var først og fremst urinen som gav flekker som ble sittende. Det er så mye salter i urin som binder en flekk. Derfor har urinen kunnet trenge seg inn i lakken på flere av gulvene, forteller Elva Gunnarsdottir, som utførte testen av flekkmotstand.
– Hvis man har småbarn eller kjæledyr, må man passe på hvis det kommer urin på parkettgulv og tørke opp med det samme, ellers risikerer man varige flekker på gulvet.

Tregulv er vanligvis ømfintlige for hardt trykk. Hvem har vel ikke vært på fest hjemme hos noen der alle med høye hæler måtte ta av seg skoene? For å undersøke slagmotstanden, ble det plassert en stålkule på gulvoverflaten. Deretter lot man en vekt på et halvt kilo treffe kulen fra henholdsvis fem og ti centimeters høyde.
– Det oppstod en sprekkdannelse på de fleste av gulvene vi testet, forteller Annika Ahagen, testingeniør hos RISE.
– Sprekkdannelsen gjør selvsagt gulvene mer ømfintlige for vann og fuktighet og øker risikoen for skader ved rengjøring med vann eller andre væsker, sier Annika Ahagen.

Sett under ett viser testresultatene likevel at dagens parkettgulv holder høy standard. Som oftest er det overflatelaget, lakken, som er avgjørende for hvor robust parkettgulvet er.

Et kjøpsråd fra Elva Gunnarsdottir er å sjekke med butikken om de har testresultater for gulvene de selger.
– Selv om det ikke ligger noe fremme, kan man spørre etter testrapporter som viser hvor godt de gulvene du vurderer, egner seg for nettopp ditt kjøkken.

 

FAKTA OM TESTEN

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax gjennomført en sammenlignende laboratorietest av parkettgulv på det svenske markedet. Til testen ble det innkjøpt prøver av 3-stavs lakket eikeparkett av følgende fabrikater:

 • AB Berg & Berg Ek Loc Sp MattLa

 • Tarkett Pure Ek

 • Kährs Siena 3-stavs

 • Forbo 3-stavs Harmony

 • Byggmax Parkett Lakket Eik 3-stavs

 • Beijer RAW Eik natur 3-stavs

 • Karelia Oak Natural Matt

 • Hornbach Oak Matt lacquer

 • Bauhaus Eik Standard

Laboratorietesten ble utført av RISE (Research Institutes of Sweden) og omfattet følgende hovedmomenter:

 1. Slitestyrke (motstand mot slitasje)
 2. Flekkmotstand
 3. Trykk- og slagmotstand

 

1. Slitestyrke (slitasje)
Testen av slitasje er basert på teststandard SS-EN 13696:2009. Her lar man et lærtrukket hjul rotere mot gulvoverflaten. Hjulet belastes med en fastsatt vekt, og en standardisert, fin sand siles ned mot gulvoverflaten. Rotasjonen og trykket fra hjulet i kombinasjon med sanden sliter gradvis bort overflatebehandlingen.

Gulvprøven undersøkes med jevne mellomrom ved at det pensles en blå indikatorvæske på hjulsporet. Jo mer av den lakkerte flaten som er slitt bort, desto mer indikatorfarge suges opp av gulvoverflaten. Når overflaten på 12 av de til sammen 16 sektorene på prøven er slitt helt bort, avbrytes testen. Antall omdreininger som hjulet har rotert, noteres.

2. Flekkmotstand
Flekkmotstand testes med flekker av rødvin (Massimo Rosso Organico), svenske blåbær (frosne fra ICA) og syntetisk urin med fargestoff (pH 6,15) fremstilt ifølge svensk standard SS 872201. På tre prøver av parkettgulvet påføres 3 ml rødvin, en teskje frosne blåbær og 3 ml urin. Etter 24 timers eksponering tørkes flekkene bort med fuktig, lofritt papir. Etter ytterligere 24 timer vaskes flekkene med en standardisert vaskeoppløsning. Spor av de aktuelle flekkene undersøkes og vurderes visuelt.

3. Trykk- og slagmotstand
Trykk- og slagmotstand testes ifølge standard ISO 4211-4. En stålkule plasseres på gulvet og man slipper deretter en vekt på 500 g mot stålkulen fra henholdsvis 5 og 10 cm høyde. Testen simulerer trykket fra en hard hæl eller at man mister en hard gjenstand mot gulvoverflaten. Til sammen gjennomføres 9 prøver fra 5 cm og 9 prøver fra 10 cm. Merker og spor etter de aktuelle prøvene undersøkes og vurderes visuelt. For å se omfanget av skaden tydeligere, pensles vann på slagoverflaten. Etter 24 timers eksponering vurderes eventuelle skader i den lakkede overflaten.

Tolking og karaktersetting
Resultatene fra de ulike delmomentene i testen er karaktersatt i samråd med laboratoriet. Karakterene fra de ulike delmomentene er slått sammen til én totalkarakter med følgende vekting:

Slitestyrke 33 %

Flekkmotstand 33 %

Trykk- og slagmotstand 33 %

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.