Lei av tomme batterier

Lei av tomme batterier

Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Testfakta Research har utført en laboratorietest for å sammenlikne kapasitet og levetid for markedets vanligste AA-batterier. Testen viser at de bedre produktene har 20 til 40 % bedre kapasitet, avhengig av bruksområde.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 16 sep, 2015

De fleste har nok opplevd hvor frustrerende det er å trykke på den trådløse datamusen uten at noe skjer. Eller når LED-lommelyktens karakteristiske lys begynner å flakke. Ganske ofte følges frustrasjonen av oppgitthet når det er tomt for reservebatterier i skuffen.

Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Duracell testet og sammenliknet levetiden for 23 forskjellige fabrikater av alkaliske AA-batterier som er kjøpt i butikk.
Utvalget omfatter både litt dyrere og mer kjente merker og noen av de større butikkjedenes egne produkter. Batteriene er testet på de bruksområdene som er vanligst ifølge en undersøkelse fra Euromonitor i 2013. Det varierer fra klokker og røykvarslere med lavt forbruk til spillkonsoller med middels forbruk og LED-lommelykter og elektriske tannbørster som bruker mest energi.

Den klare vinneren i testen er Duracell Ultra Power, som presterer bedre enn alle konkurrentene på fire av fem bruksområder. På delt andreplass kommer Duracell Plus Power og Varta Max Tech, som begge får karakteren «svært god kapasitet».
– Resultatet overrasker meg ikke, de fleste kjente merkene pleier å klare seg bra, selv om det kan variere fra test til test, sier Johny Johnson, teknisk sjef for batterivirksomheten ved Intertek – laboratoriet som gjennomførte batteritesten.

Selv lavprisbatteriene fra Clas Ohlson klarer seg relativt godt i testen, de har svært god kapasitet ved høyt forbruk.
– Det er vanskelig å forutse hvilke batterier som blir best i tester som dette. Det er mye som spiller inn, for eksempel hvilken temperatur det er, hvor nye batteriene er og det at de kan komme fra forskjellige fabrikker, selv om det er samme merke, forklarer Johny Johnson.

Testens to dårligste batterier er Philips Power Alkaline og GP Ultra. Begge har dårlig kapasitet i apparater som bruker mye energi. Også det andre Philips-batteriet, Ultra Alkaline, får et dårlig resultat i testen, verken ved lavt eller middels forbruk er det bra. Et annet merkebatteri som har problemer, er Panasonic Pro Power, det klarer seg dårlig i apparater med middels forbruk.

Vinneren Duracell Ultra Power holder liv i en motordreven leke med middels forbruk i ni timer, mens Panasonic Pro Power (som har dårligst kapasitet ved middels forbruk) kun holder i 5,9 timer. Når Intertek testet de bruksområdene som bruker mest energi, var Duracell Ultra Power 42 prosent bedre enn det dårligste batteriet. En elektrisk tannbørste med vinnerbatteriet varer over en time lenger enn med batteriet i bunnen av tabellen, GP Ultra.

Fakta

Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Duracell testet og sammenliknet kapasiteten for totalt 26 forskjellige fabrikater av AA-batterier (1,5 volt) på det nordiske markedet. Laboratorietesten er utført av det svenske tekniske laboratoriet Intertek Semko AB.

Utvalg
Utvalget består av de vanligste merkene av engangs AA-batterier som finnes i nordiske dagligvarebutikker, lavprisbutikker og elektronikkjeder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batterienes levetid ved forskjellige typer bruk som krever ulikt mye av batteriet. I hver testdel er 9 batterier fra hvert fabrikat blitt testet. Testene er utført i tråd med standarden IEC 60086-2. Teststandarden for hvert bruksområde er angitt i parentes.

Svært lavt effektforbruk (radio)
Batteriet lades ut i løpet av fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Deretter hviler batteriet i 20 timer før det lades ut igjen. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,9 V.

Lavt effektforbruk (fjernkontroll)
Batteriet lades ut i 15 sek per minutt i åtte timer per døgn, med en motstand på 24 ohm. Deretter hviler batteriet i 16 timer før det lades ut igjen. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 1,0 V.

Eksempler på apparater med svært lavt til lavt effektforbruk er klokke, radio, fjernkontroll, datamus, røykvarsler, tastatur.

Lavt til middels effektforbruk (digital lyd)
Batteriet lades ut med 100 mA i én time per døgn. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,9 V.

Middels effektforbruk (motordreven leke)
Batteriet lades ut i én time per døgn med en motstand på 3,9 ohm. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,8 V.

Eksempler på apparater med lavt til middels effektforbruk er portabel høyttaler, spillkonsoll, walkie-talkie, motordreven leke.

Høyt effektforbruk (elektrisk tannbørste)
Batteribruk lades ut med 500 mA i to minutter hvert 15. minutt. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,8 V.

Eksempler på apparater med høyt effektforbruk er elektrisk tannbørste, LED-lommelykt, digitalt kamera.

Bruksområdene i testen er oppdatert basert på statistikk over husholdningenes bruk av ikke-oppladbare AA-batterier. De fleste ikke-oppladbare AA-batterier brukes i apparater med svært lavt til middels forbruk. Apparater med svært høy forbruk bruker nesten utelukkende oppladbare spesialbatterier (produsentspesifikke). Tidligere testers bruksområder for svært høyt forbruk er derfor gått ut og blitt erstattet av en mer nyansert 5-graders bruksskala fra svært lavt til høyt effektforbruk.

Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom ulike batterier av samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater krever flere batterier som seriekobles, og apparatet slutter å fungere når det dårligste batteriet er brukt opp. Forskjellen i kapasitet mellom batterier av samme fabrikat er derfor en del av vurderingen.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.