Lei av tomme batterier

Lei av tomme batterier

Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Testfakta Research har utført en laboratorietest for å sammenlikne kapasitet og levetid for markedets vanligste AA-batterier. Testen viser at de bedre produktene har 20 til 40 % bedre kapasitet, avhengig av bruksområde.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 16 sep, 2015

De fleste har nok opplevd hvor frustrerende det er å trykke på den trådløse datamusen uten at noe skjer. Eller når LED-lommelyktens karakteristiske lys begynner å flakke. Ganske ofte følges frustrasjonen av oppgitthet når det er tomt for reservebatterier i skuffen.

Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Duracell testet og sammenliknet levetiden for 23 forskjellige fabrikater av alkaliske AA-batterier som er kjøpt i butikk.
Utvalget omfatter både litt dyrere og mer kjente merker og noen av de større butikkjedenes egne produkter. Batteriene er testet på de bruksområdene som er vanligst ifølge en undersøkelse fra Euromonitor i 2013. Det varierer fra klokker og røykvarslere med lavt forbruk til spillkonsoller med middels forbruk og LED-lommelykter og elektriske tannbørster som bruker mest energi.

Den klare vinneren i testen er Duracell Ultra Power, som presterer bedre enn alle konkurrentene på fire av fem bruksområder. På delt andreplass kommer Duracell Plus Power og Varta Max Tech, som begge får karakteren «svært god kapasitet».
– Resultatet overrasker meg ikke, de fleste kjente merkene pleier å klare seg bra, selv om det kan variere fra test til test, sier Johny Johnson, teknisk sjef for batterivirksomheten ved Intertek – laboratoriet som gjennomførte batteritesten.

Selv lavprisbatteriene fra Clas Ohlson klarer seg relativt godt i testen, de har svært god kapasitet ved høyt forbruk.
– Det er vanskelig å forutse hvilke batterier som blir best i tester som dette. Det er mye som spiller inn, for eksempel hvilken temperatur det er, hvor nye batteriene er og det at de kan komme fra forskjellige fabrikker, selv om det er samme merke, forklarer Johny Johnson.

Testens to dårligste batterier er Philips Power Alkaline og GP Ultra. Begge har dårlig kapasitet i apparater som bruker mye energi. Også det andre Philips-batteriet, Ultra Alkaline, får et dårlig resultat i testen, verken ved lavt eller middels forbruk er det bra. Et annet merkebatteri som har problemer, er Panasonic Pro Power, det klarer seg dårlig i apparater med middels forbruk.

Vinneren Duracell Ultra Power holder liv i en motordreven leke med middels forbruk i ni timer, mens Panasonic Pro Power (som har dårligst kapasitet ved middels forbruk) kun holder i 5,9 timer. Når Intertek testet de bruksområdene som bruker mest energi, var Duracell Ultra Power 42 prosent bedre enn det dårligste batteriet. En elektrisk tannbørste med vinnerbatteriet varer over en time lenger enn med batteriet i bunnen av tabellen, GP Ultra.

Fakta

Testfakta Research har på oppdrag fra produsenten Duracell testet og sammenliknet kapasiteten for totalt 26 forskjellige fabrikater av AA-batterier (1,5 volt) på det nordiske markedet. Laboratorietesten er utført av det svenske tekniske laboratoriet Intertek Semko AB.

Utvalg
Utvalget består av de vanligste merkene av engangs AA-batterier som finnes i nordiske dagligvarebutikker, lavprisbutikker og elektronikkjeder.

Testmetode
Laboratoriet har testet batterienes levetid ved forskjellige typer bruk som krever ulikt mye av batteriet. I hver testdel er 9 batterier fra hvert fabrikat blitt testet. Testene er utført i tråd med standarden IEC 60086-2. Teststandarden for hvert bruksområde er angitt i parentes.

Svært lavt effektforbruk (radio)
Batteriet lades ut i løpet av fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Deretter hviler batteriet i 20 timer før det lades ut igjen. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,9 V.

Lavt effektforbruk (fjernkontroll)
Batteriet lades ut i 15 sek per minutt i åtte timer per døgn, med en motstand på 24 ohm. Deretter hviler batteriet i 16 timer før det lades ut igjen. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 1,0 V.

Eksempler på apparater med svært lavt til lavt effektforbruk er klokke, radio, fjernkontroll, datamus, røykvarsler, tastatur.

Lavt til middels effektforbruk (digital lyd)
Batteriet lades ut med 100 mA i én time per døgn. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,9 V.

Middels effektforbruk (motordreven leke)
Batteriet lades ut i én time per døgn med en motstand på 3,9 ohm. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,8 V.

Eksempler på apparater med lavt til middels effektforbruk er portabel høyttaler, spillkonsoll, walkie-talkie, motordreven leke.

Høyt effektforbruk (elektrisk tannbørste)
Batteribruk lades ut med 500 mA i to minutter hvert 15. minutt. Testen gjentas helt til sluttspenningen er på 0,8 V.

Eksempler på apparater med høyt effektforbruk er elektrisk tannbørste, LED-lommelykt, digitalt kamera.

Bruksområdene i testen er oppdatert basert på statistikk over husholdningenes bruk av ikke-oppladbare AA-batterier. De fleste ikke-oppladbare AA-batterier brukes i apparater med svært lavt til middels forbruk. Apparater med svært høy forbruk bruker nesten utelukkende oppladbare spesialbatterier (produsentspesifikke). Tidligere testers bruksområder for svært høyt forbruk er derfor gått ut og blitt erstattet av en mer nyansert 5-graders bruksskala fra svært lavt til høyt effektforbruk.

Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom ulike batterier av samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater krever flere batterier som seriekobles, og apparatet slutter å fungere når det dårligste batteriet er brukt opp. Forskjellen i kapasitet mellom batterier av samme fabrikat er derfor en del av vurderingen.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.