Mest energi fra billig batteri

Mest energi fra billig batteri

Batterierna testas för olika typer av applikationer som till exempel vanlig radio, spelkonsol och kamerablixt. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Har du ladet ferietingene med riktig batteri? Testfakta har sammenliknet hvilke merker som gir lengst levetid til digitalkameraet eller barnas spillkonsoll.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 29 jul, 2014

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriprodusentene forsøker å vinne over hverandre med de tøffeste og mest kraftfulle betegnelsene. Spørsmålet er om de klarer å lade batteriene sine med samme energi.
Testfakta har sammenliknet levetiden for ti ulike alkaliske 1,5 volts AA-batterier. Utvalget består av en blanding av dyre merkebatterier og billigere standardbatterier fra de største dagligvarebutikkene, elektronikkjedene og lavprisvarehusene.

Visst får kjente batterier som Duracell, Varta og Energizer gode karakterer hele veien, og visst er de ekstra gode i apparater som krever høye effektforbruk. Men ingen slår det relativt billige batteriet Cotech fra Clas Ohlson. (Cotech-batteriet heter nå bare Clas Ohlson og har et nytt utseende. Klikk her for å se et bilde.)

– Det var overraskende at Clas Ohlson-batteriet holder så høy kapasitet selv når det brukes i høyforbrukende apparater som for eksempel en kamerablits. Det hadde vi ikke forventet, sier Daniel Strömberg ved ETC Battery og Fuelcells Sweden, som utførte testen.

Batteriene ble testet for ulike typer bruk – ved lavt effektforbruk tilsvarende en radio, ved middels høyt effektforbruk tilsvarende en portabel musikkspiller eller spillkonsol, samt ved høyt effektforbruk tilsvarende en kamerablits.
– En kamerablits presser batteriet til det ytterste. I stedet for en konstant utladning dras det ut en svært høy strøm i en kort periode. Flere av batteriene i testen sies å være ekstra gode på akkurat dette, sier Daniel Strömberg.

Det er også her batteriene skiller seg mest fra hverandre. Mens de beste fabrikatene klarar mer enn 500 blitser, tar batteriet fra Philips slutt allerede etter 258 blitser.

Philips Power Alkaline har også kortest levetid når det brukes i lavforbrukende apparater. Mens testvinneren Cotech holder en radio ved live i over 102 timer, klarer Philips bare 77 timer – en forskjell i levetid på 25 prosent, noe som må ansees som mye i denne sammenhengen ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et annet problem – det skiller mye i kapasitet mellom ulike eksempler av batterier.  

– Vi testet ti batterier fra hvert fabrikat, og for Philips’ del er forskjellen mellom det beste og det dårligste bemerkelsesverdig stor, sier Daniel Strömberg.

At batteriene holder en jevn kapasitet, er kjempeviktig. Ofte bruker man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet dør.

Et annet batteri som ikke riktig holder hva det lover, er GP Ultra. Batteriet markedsføres som ekstra godt til nettopp kameraer og fotoblitser, men gjør det ikke bedre enn et vanlig standardbatteri.

Fakta

Fakta om testen

Laboratoriet ETC Battery and Fuelcells Sweden på oppdrag fra Testfaktas testet kapasiteten til ti ulike fabrikater av AA-batterier (1,5 volt) på det svenske markedet.

Utvalg
Utvalget består av en blanding av dyrere merkebatterier og billigere standardbatterier. Vi gikk ut ifra tilbudet i de vanligste dagligvarebutikkene, lavprisvarehusene og elektronikkjedene.

Testmetode
Laboratoriet har testet batterienes levetid ved ulike typer bruk som stiller ulike krav til batteriet. I hvert delmoment er ti batterier av hvert fabrikat testet. Testene er utført etter standarden IEC 60086-2, med en viss forkortning av hviletiden mellom utladningene. Ifølge laboratoriet skal ikke dette ha noe å si for testresultatet.

 • Lavt effektforbruk (radio)
  Batteriet lades ut i løpet av fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Deretter får batteriet hvile i fire timer før det lades ut igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Middels høyt effektforbruk (portabel musikkspiller, leketøy eller spillkonsoll)
  Batteriet lades ut i ølpet av en time med en konstant motstand på 10 ohm. Deretter får batteriet hvile i sju timer før det lades ut igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Høyt effektforbruk (kamerablits)
  Batteriet lades ut med 1000 mA i ti sekunder fulgt av 50 sekunders hvile. Dette repeteres i løpet av 60 minutter, og deretter får batteriet hvile i sju timer. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Jevn kapasitet
  Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater krever flere batterier som seriekoples, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet tar slutt. Forskjellen i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat er derfor veid inn i vurderingen.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.