Mest energi fra billig batteri

Mest energi fra billig batteri

Batterierna testas för olika typer av applikationer som till exempel vanlig radio, spelkonsol och kamerablixt. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Har du ladet ferietingene med riktig batteri? Testfakta har sammenliknet hvilke merker som gir lengst levetid til digitalkameraet eller barnas spillkonsoll.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 29 jul, 2014

Power, Ultra, Ultra Power og Power Boost. De store batteriprodusentene forsøker å vinne over hverandre med de tøffeste og mest kraftfulle betegnelsene. Spørsmålet er om de klarer å lade batteriene sine med samme energi.
Testfakta har sammenliknet levetiden for ti ulike alkaliske 1,5 volts AA-batterier. Utvalget består av en blanding av dyre merkebatterier og billigere standardbatterier fra de største dagligvarebutikkene, elektronikkjedene og lavprisvarehusene.

Visst får kjente batterier som Duracell, Varta og Energizer gode karakterer hele veien, og visst er de ekstra gode i apparater som krever høye effektforbruk. Men ingen slår det relativt billige batteriet Cotech fra Clas Ohlson. (Cotech-batteriet heter nå bare Clas Ohlson og har et nytt utseende. Klikk her for å se et bilde.)

– Det var overraskende at Clas Ohlson-batteriet holder så høy kapasitet selv når det brukes i høyforbrukende apparater som for eksempel en kamerablits. Det hadde vi ikke forventet, sier Daniel Strömberg ved ETC Battery og Fuelcells Sweden, som utførte testen.

Batteriene ble testet for ulike typer bruk – ved lavt effektforbruk tilsvarende en radio, ved middels høyt effektforbruk tilsvarende en portabel musikkspiller eller spillkonsol, samt ved høyt effektforbruk tilsvarende en kamerablits.
– En kamerablits presser batteriet til det ytterste. I stedet for en konstant utladning dras det ut en svært høy strøm i en kort periode. Flere av batteriene i testen sies å være ekstra gode på akkurat dette, sier Daniel Strömberg.

Det er også her batteriene skiller seg mest fra hverandre. Mens de beste fabrikatene klarar mer enn 500 blitser, tar batteriet fra Philips slutt allerede etter 258 blitser.

Philips Power Alkaline har også kortest levetid når det brukes i lavforbrukende apparater. Mens testvinneren Cotech holder en radio ved live i over 102 timer, klarer Philips bare 77 timer – en forskjell i levetid på 25 prosent, noe som må ansees som mye i denne sammenhengen ifølge laboratoriet.

Men Philips har også et annet problem – det skiller mye i kapasitet mellom ulike eksempler av batterier.  

– Vi testet ti batterier fra hvert fabrikat, og for Philips’ del er forskjellen mellom det beste og det dårligste bemerkelsesverdig stor, sier Daniel Strömberg.

At batteriene holder en jevn kapasitet, er kjempeviktig. Ofte bruker man to eller fire batterier i et apparat, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet dør.

Et annet batteri som ikke riktig holder hva det lover, er GP Ultra. Batteriet markedsføres som ekstra godt til nettopp kameraer og fotoblitser, men gjør det ikke bedre enn et vanlig standardbatteri.

Fakta

Fakta om testen

Laboratoriet ETC Battery and Fuelcells Sweden på oppdrag fra Testfaktas testet kapasiteten til ti ulike fabrikater av AA-batterier (1,5 volt) på det svenske markedet.

Utvalg
Utvalget består av en blanding av dyrere merkebatterier og billigere standardbatterier. Vi gikk ut ifra tilbudet i de vanligste dagligvarebutikkene, lavprisvarehusene og elektronikkjedene.

Testmetode
Laboratoriet har testet batterienes levetid ved ulike typer bruk som stiller ulike krav til batteriet. I hvert delmoment er ti batterier av hvert fabrikat testet. Testene er utført etter standarden IEC 60086-2, med en viss forkortning av hviletiden mellom utladningene. Ifølge laboratoriet skal ikke dette ha noe å si for testresultatet.

 • Lavt effektforbruk (radio)
  Batteriet lades ut i løpet av fire timer med en konstant motstand på 43 ohm. Deretter får batteriet hvile i fire timer før det lades ut igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Middels høyt effektforbruk (portabel musikkspiller, leketøy eller spillkonsoll)
  Batteriet lades ut i ølpet av en time med en konstant motstand på 10 ohm. Deretter får batteriet hvile i sju timer før det lades ut igjen. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Høyt effektforbruk (kamerablits)
  Batteriet lades ut med 1000 mA i ti sekunder fulgt av 50 sekunders hvile. Dette repeteres i løpet av 60 minutter, og deretter får batteriet hvile i sju timer. Testen gjentas til sluttspenningen er 0,9 volt.
 • Jevn kapasitet
  Det er viktig at det ikke er for store forskjeller i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat. De fleste batteridrevne apparater krever flere batterier som seriekoples, og apparatet gir seg når det dårligste batteriet tar slutt. Forskjellen i kapasitet mellom batterier innen samme fabrikat er derfor veid inn i vurderingen.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.