Presterer bra men vanskelig å rengjøre

Presterer bra men vanskelig å rengjøre

Foto: Anna Sigge

Induksjonstoppene i Testfaktas test holder jevn kvalitet, men de varierer når det gjelder hvor lett det er å holde dem pene og rene.

Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 31 okt, 2013

De er raskere, smartere og bruker mindre elektrisitet enn klassiske kokeplater og keramiske plater. Likevel har ikke salget av induksjonstopper økt like raskt som bransjen hadde håpet på. En rimelig forklaring er at induksjon fremdeles er ganske dyrt i forhold til andre teknikker. Samtidig er det store prisforskjeller på de ulike merkene. Likevel sier ikke prisen så mye om kvaliteten, viser Testfaktas test.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har sammenlignet ni induksjonstopper til mellom 4 000 og 11 000 kroner i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Ytelsesmessig presterer induksjonstoppene jevnt og godt alle sammen, ifølge Mathias Bark, testleder hos SP. De koker opp to liter vann på mellom fire og fem minutter, noe som er to til tre ganger raskere enn smijern eller keramikk.

– Den eneste som stikker seg ut er Gram, med en mellomstor plate som er klart langsommere enn tilsvarende plate på de øvrige toppene, både med og uten booster, sier han.
– Det er ingen feil på den, her har produsenten ganske enkelt valgt å ha en lavere effekt. Så hvis man vil koke opp vann raskt på Gram-toppen, må man bruke den største kokesonen, fremholder han.

Toppene er også likeverdige når det gjelder elektrisitetsforbruk, og alle har en jevn varmefordeling over kokesonene. Den største temperaturforskjellen har Ikeas induksjonstopp, der det er ni graders forskjell mellom midten og kanten etter ett minutt på full effekt.

– Det må man si er veldig lite. Ved bruk av toppen på kjøkkenet tror jeg at kvaliteten på kjelen eller stekepannen har mye større betydning for resultatet, sier Mathias Bark.

Men for forbrukerne, som bruker induksjonstoppen hver dag, er det ikke bare energiforbruket og oppkokingstiden som er viktig. Man vill jo også at rengjøringen skal gå raskt og lett. Enda verre er det om flekker og riper ikke kan fjernes, og på dette området er det klare forskjeller mellom de ulike modellene.

En stor fordel med induksjon er at varmen forsvinner så snart kjelen eller stekepannen fjernes. Dermed er risikoen for å brenne fast matrester klart mindre enn på andre typer komfyrer.
– Maten må renne med på siden eller feste seg under kjelen for at dette skal skje. Men når du først har fått en flekk, varierer det ganske mye hvor hardt den blir sittende fast på de testede induksjonstoppene, sier Mathias Bark.

Også her stikker Gram seg ut, men denne gangen positivt. På Gram-toppen var det lett å fjerne innbrente rester av kremfløte, potetvann og sjokolade med vann tilsatt litt oppvaskmiddel. På for eksempel Cylinda ble det derimot værende igjen merker, til tross for at man brukte både skrape og spesielle rengjøringsmidler for induksjonstopper i samsvar med anbefalingene. 

Grams ytterflate er også mest ripefast. Her målet laboratoriet den kraften som kreves for å ripe opp toppen med en skarp spiss.

– Gram krever dobbelt så stor kraft for å lage riper som de minst solide produktene i testen, sier han.

For dem som vet at de søler og skramler mye på komfyren er altså Gram et godt alternativ, selv om den er litt langsommere enn de andre induksjonstoppene i testen.

Best i test er Siemens, som både er raskest, bruker minst elektrisitet og har jevnest temperaturfordeling. Den får også høy karakter når det gjelder rengjøring.

 

 

 

Fakta

Hurtighet
Laboratoriet målte oppkokingstiden for to liter vann på den største kokesonen, samt en mellomstor kokesone. Testen ble utført både med og uten booster.

Effektforbruk
Ved oppkokingstesten målte laboratoriet også effektforbruket.

Ripefasthet
Laboratoriet målte kraften i newton som kreves for å ripe opp toppene med en skarp spiss.

Rengjøring
Fire ulike matrester ble brent fast mellom kokeplate og kjele/stekepanne: sukkerlake, hvit sjokolade, potetvann og kremfløte. Induksjonstoppene ble rengjort med tre ulike metoder: kun skrape, kun klut fuktet med oppvaskmiddeloppløsning og kun fuktet klut med rengjøringsmiddel. Laboratoriet evaluerte hvor lett det var å fjerne flekkene med de ulike metodene.

Temperaturjevnhet
Med hjelp av et varmekamera målte laboratoriet hvordan temperaturen varierer mellom tre ulike punkter på kjelens indre bunn etter ett minutt på full effekt (uten booster).

Karaktersetting
De ulike faktorene ble vektet til en samlet karakter på følgende måte: Hurtighet, 20 prosent; effektforbruk, 20 prosent; ripefasthet 20 prosent; rengjøring 20 prosent; temperaturjevnhet, 20 prosent.

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.