De er raskere, smartere og bruker mindre elektrisitet enn klassiske kokeplater og keramiske plater. Likevel har ikke salget av induksjonstopper økt like raskt som bransjen hadde håpet på. En rimelig forklaring er at induksjon fremdeles er ganske dyrt i forhold til andre teknikker. Samtidig er det store prisforskjeller på de ulike merkene. Likevel sier ikke prisen så mye om kvaliteten, viser Testfaktas test.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har sammenlignet ni induksjonstopper til mellom 4 000 og 11 000 kroner i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Ytelsesmessig presterer induksjonstoppene jevnt og godt alle sammen, ifølge Mathias Bark, testleder hos SP. De koker opp to liter vann på mellom fire og fem minutter, noe som er to til tre ganger raskere enn smijern eller keramikk.
– Den eneste som stikker seg ut er Gram, med en mellomstor plate som er klart langsommere enn tilsvarende plate på de øvrige toppene, både med og uten booster, sier han.
– Det er ingen feil på den, her har produsenten ganske enkelt valgt å ha en lavere effekt. Så hvis man vil koke opp vann raskt på Gram-toppen, må man bruke den største kokesonen, fremholder han.
Toppene er også likeverdige når det gjelder elektrisitetsforbruk, og alle har en jevn varmefordeling over kokesonene. Den største temperaturforskjellen har Ikeas induksjonstopp, der det er ni graders forskjell mellom midten og kanten etter ett minutt på full effekt.
– Det må man si er veldig lite. Ved bruk av toppen på kjøkkenet tror jeg at kvaliteten på kjelen eller stekepannen har mye større betydning for resultatet, sier Mathias Bark.
Men for forbrukerne, som bruker induksjonstoppen hver dag, er det ikke bare energiforbruket og oppkokingstiden som er viktig. Man vill jo også at rengjøringen skal gå raskt og lett. Enda verre er det om flekker og riper ikke kan fjernes, og på dette området er det klare forskjeller mellom de ulike modellene.
En stor fordel med induksjon er at varmen forsvinner så snart kjelen eller stekepannen fjernes. Dermed er risikoen for å brenne fast matrester klart mindre enn på andre typer komfyrer.
– Maten må renne med på siden eller feste seg under kjelen for at dette skal skje. Men når du først har fått en flekk, varierer det ganske mye hvor hardt den blir sittende fast på de testede induksjonstoppene, sier Mathias Bark.
Også her stikker Gram seg ut, men denne gangen positivt. På Gram-toppen var det lett å fjerne innbrente rester av kremfløte, potetvann og sjokolade med vann tilsatt litt oppvaskmiddel. På for eksempel Cylinda ble det derimot værende igjen merker, til tross for at man brukte både skrape og spesielle rengjøringsmidler for induksjonstopper i samsvar med anbefalingene.
Grams ytterflate er også mest ripefast. Her målet laboratoriet den kraften som kreves for å ripe opp toppen med en skarp spiss.
– Gram krever dobbelt så stor kraft for å lage riper som de minst solide produktene i testen, sier han.
For dem som vet at de søler og skramler mye på komfyren er altså Gram et godt alternativ, selv om den er litt langsommere enn de andre induksjonstoppene i testen.
Best i test er Siemens, som både er raskest, bruker minst elektrisitet og har jevnest temperaturfordeling. Den får også høy karakter når det gjelder rengjøring.