Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Hvor gode er robotstøvsugerne på å navigere mellom møbler og finne støvet? Maskinene ble testet på en bane med ulike hindringer. Foto: Frazer Waller
Robotstøvsugernes rengjøringsevne ble testet både på hardt gulv og tepper. Frazer Waller
Evnen til å gjøre rent varierer kraftig mellom ulike robotstøvsugere, viser Testfaktas test. Foto: Frazer Waller
Laboratorietest

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 28 Mar, 2017

Et renere hjem uten å bruke mer tid på rengjøring – det er selvsagt en tiltalende tanke. Men hvis du tror at robotstøvsugeren skal være like god som en vanlig støvsuger, og kanskje til og med kunne erstatte den håndbetjente maskinen, så har du dessverre for høye forhåpninger.

– Robotstøvsugeren er mer et supplement. En vanlig manuell støvsuger er mye kraftigere og kommer bedre til, ikke minst ved kanter og hjørner. Vil du at det skal bli ordentlig rent, må du fortsatt ta frem den manuelle støvsugeren med jevne mellomrom for å få bort det som robotstøvsugeren har lagt igjen, sier Paul Rogers, testleder på det britiske laboratoriet Intertek der Testfakta har testet sju ulike merker.

Det er stor variasjon i hvor godt de ulike robotstøvsugerne klarer å gjøre rent.

Klart best i test er Electrolux, som fikk opp mer enn 95 % av teststøvet fra hardt gulv. Til sammenligning fikk testens dårligste maskin, Skantic, bare med seg 38 % av støvet.

Electrolux kommer også best til ved kanter og hjørner, og er også en av få maskiner i testen som klarer å få opp dotter og lo fra teppet.

– Nettopp fiber på tepper var det testmomentet robotstøvsugerne generelt hadde størst problemer med, sier Paul Rogers.

Miele, som er en av de dyrere maskinene i testen, klarte teppet dårligst av alle.

Den lot også mye smuss bli liggende da maskinenes navigasjonsevne ble testet. Her måtte robotstøvsugerne kjøre på en testbane med stoler, bord og andre hindringer som normalt finnes i et hjem. På gulvet mellom hindringene var det 42 støvete kontrollflater. Da overflatene ble inspisert i etterkant, fikk Miele i tillegg til Neato underkjent på 11 av de 42 flatene.

Miele havner dermed nest sist i testen, med bare en hårsbredd bedre sluttkarakter enn lavprismerket Skantic.

I motsetning til de fleste vanlige støvsugere har robotstøvsugerne små, poseløse beholdere der støvet samles opp. Alle må tømmes ofte, men Skantic og Cleanmate har svært små beholdere, noe som krever litt for hyppig tømming.

– Dette er upraktisk for brukeren og kan raskt bli et problem, ettersom sugeevnen blir mye dårligere når støvbeholderen blir for full, sier Paul Rogers.

Cleanmates støvbeholder er dessuten ekstremt vanskelig å åpne.

– Jeg vil tro at 50 % av befolkningen ikke klarer å åpne den, man trenger et stort grep og svært sterke hender for å klare det.

En annen ting å ta hensyn til ved valg av robotstøvsuger, er lydnivået. Skantic, Cleanmate og Neato støyer så mye når de er i gang at det er vanskelig å holde en normal samtaletone i rommet. Den eneste maskinen som er virkelig stillegående er LG. Men å kjøre den når man sover er ikke realistisk, mener Paul Rogers.

– Alle maskinene kjører inn i gjenstander og dytter borti stoler slik at det høres. Du risikerer å våkne og tro at du har fått besøk av tyver.

 

Fakta

Fakta om testen

Testen ble utført av det tekniske laboratoriet Intertek ETL i Milton Keynes, England, på oppdrag av Testfakta.

Utvalget består av robotstøvsugere med en markedspris på opptil ca. 6000 kroner.

Robotstøvsugerne var innstilt på grunnprogrammet da testene ble utført. Det ble ikke testet noen spesialprogrammer eller ekstrautstyr som krever montering.

Testen inneholdt delmomentene:

Støvopptak fra hardt gulv

En viss mengde standardstøv ble fordelt jevnt over en avgrenset gulvflate med målene 240 x 240 cm. Maskinene rengjorde flaten i 60 minutter, eller til de selv valgte å avslutte rengjøringen. Støvbeholderne ble veid før og etter for å se hvor mye støv maskinene hadde fått opp.

 

Støvopptak langs kanter og i hjørner

Støv ble utplassert langs to vegger som møttes i et rettvinklet hjørne. Laboratoriet målte hvor bredt område med støv støvsugerne lot stå igjen inntil vegg og hjørne.

 

Oppsugingsevne, større partikler og fiber fra hardt gulv

En viss mengde riskorn og et visst antall dotter med bomullsfiber ble fordelt jevnt over en avgrenset gulvflate med målene 240 x 240 cm. Maskinene rengjorde flaten i 60 minutter, eller til de selv valgte å avslutte rengjøringen. Deretter ble mengden gjenværende riskorn og bomullsfiber på den rengjorte flaten, telt.

Oppsugingsevne, større partikler og fiber fra teppe

Samme prosedyre som over, men her ble riskornene og fiberdottene plassert på et teppe som lå midt på den avgrensede gulvflaten.

Navigasjonsevne på testbane med hindringer

Robotstøvsugerne måtte kjøre på en testbane med møbler, gulvlamper, radiatorer, terskler og andre hindringer fordelt på to avgrensede rom.

På testbanen ble det plassert 42 støvete kontrollflater. Etter hver testomgang målte man antall kontrollflater som var dekket og hvor stor del av kontrollflaten støvsugeren hadde kommet til. Laboratoriepersonalet noterte også om den hadde dratt ut smusset og etterlatt seg støvspor.

Brukervennlighet

Laboratoriepersonalet vurderte blant annet hvor lett det var å installere og starte maskinene, stille inn ulike programmer, tømme støvbeholderen og rengjøre filteret.

Lydnivå

Laboratoriepersonalet vurderte de ulike maskinenes lydnivå under testen og karaktersatte dem på en femtrinns skala, der 1 innebærer irriterende høyt lydnivå.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Best beskyttelse med den billigste sykkellåsen

Sykkelinteressen har skutt i været under pandemien. Samtidig har det vært en økning i antall sykkeltyverier. Hvilken lås skal man kjøpe for å stoppe tyven mest mulig effektivt? Testfakta har fått testet åtte vanlige sykkelåser, hvorav sju er sertifisert. Det viser seg at de billigste låsene gir best beskyttelse.

 

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.