Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Hvor gode er robotstøvsugerne på å navigere mellom møbler og finne støvet? Maskinene ble testet på en bane med ulike hindringer. Foto: Frazer Waller
Robotstøvsugernes rengjøringsevne ble testet både på hardt gulv og tepper. Frazer Waller
Evnen til å gjøre rent varierer kraftig mellom ulike robotstøvsugere, viser Testfaktas test. Foto: Frazer Waller
Laboratorietest

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 28 Mar, 2017

Et renere hjem uten å bruke mer tid på rengjøring – det er selvsagt en tiltalende tanke. Men hvis du tror at robotstøvsugeren skal være like god som en vanlig støvsuger, og kanskje til og med kunne erstatte den håndbetjente maskinen, så har du dessverre for høye forhåpninger.

– Robotstøvsugeren er mer et supplement. En vanlig manuell støvsuger er mye kraftigere og kommer bedre til, ikke minst ved kanter og hjørner. Vil du at det skal bli ordentlig rent, må du fortsatt ta frem den manuelle støvsugeren med jevne mellomrom for å få bort det som robotstøvsugeren har lagt igjen, sier Paul Rogers, testleder på det britiske laboratoriet Intertek der Testfakta har testet sju ulike merker.

Det er stor variasjon i hvor godt de ulike robotstøvsugerne klarer å gjøre rent.

Klart best i test er Electrolux, som fikk opp mer enn 95 % av teststøvet fra hardt gulv. Til sammenligning fikk testens dårligste maskin, Skantic, bare med seg 38 % av støvet.

Electrolux kommer også best til ved kanter og hjørner, og er også en av få maskiner i testen som klarer å få opp dotter og lo fra teppet.

– Nettopp fiber på tepper var det testmomentet robotstøvsugerne generelt hadde størst problemer med, sier Paul Rogers.

Miele, som er en av de dyrere maskinene i testen, klarte teppet dårligst av alle.

Den lot også mye smuss bli liggende da maskinenes navigasjonsevne ble testet. Her måtte robotstøvsugerne kjøre på en testbane med stoler, bord og andre hindringer som normalt finnes i et hjem. På gulvet mellom hindringene var det 42 støvete kontrollflater. Da overflatene ble inspisert i etterkant, fikk Miele i tillegg til Neato underkjent på 11 av de 42 flatene.

Miele havner dermed nest sist i testen, med bare en hårsbredd bedre sluttkarakter enn lavprismerket Skantic.

I motsetning til de fleste vanlige støvsugere har robotstøvsugerne små, poseløse beholdere der støvet samles opp. Alle må tømmes ofte, men Skantic og Cleanmate har svært små beholdere, noe som krever litt for hyppig tømming.

– Dette er upraktisk for brukeren og kan raskt bli et problem, ettersom sugeevnen blir mye dårligere når støvbeholderen blir for full, sier Paul Rogers.

Cleanmates støvbeholder er dessuten ekstremt vanskelig å åpne.

– Jeg vil tro at 50 % av befolkningen ikke klarer å åpne den, man trenger et stort grep og svært sterke hender for å klare det.

En annen ting å ta hensyn til ved valg av robotstøvsuger, er lydnivået. Skantic, Cleanmate og Neato støyer så mye når de er i gang at det er vanskelig å holde en normal samtaletone i rommet. Den eneste maskinen som er virkelig stillegående er LG. Men å kjøre den når man sover er ikke realistisk, mener Paul Rogers.

– Alle maskinene kjører inn i gjenstander og dytter borti stoler slik at det høres. Du risikerer å våkne og tro at du har fått besøk av tyver.

 

Fakta

Fakta om testen

Testen ble utført av det tekniske laboratoriet Intertek ETL i Milton Keynes, England, på oppdrag av Testfakta.

Utvalget består av robotstøvsugere med en markedspris på opptil ca. 6000 kroner.

Robotstøvsugerne var innstilt på grunnprogrammet da testene ble utført. Det ble ikke testet noen spesialprogrammer eller ekstrautstyr som krever montering.

Testen inneholdt delmomentene:

Støvopptak fra hardt gulv

En viss mengde standardstøv ble fordelt jevnt over en avgrenset gulvflate med målene 240 x 240 cm. Maskinene rengjorde flaten i 60 minutter, eller til de selv valgte å avslutte rengjøringen. Støvbeholderne ble veid før og etter for å se hvor mye støv maskinene hadde fått opp.

 

Støvopptak langs kanter og i hjørner

Støv ble utplassert langs to vegger som møttes i et rettvinklet hjørne. Laboratoriet målte hvor bredt område med støv støvsugerne lot stå igjen inntil vegg og hjørne.

 

Oppsugingsevne, større partikler og fiber fra hardt gulv

En viss mengde riskorn og et visst antall dotter med bomullsfiber ble fordelt jevnt over en avgrenset gulvflate med målene 240 x 240 cm. Maskinene rengjorde flaten i 60 minutter, eller til de selv valgte å avslutte rengjøringen. Deretter ble mengden gjenværende riskorn og bomullsfiber på den rengjorte flaten, telt.

Oppsugingsevne, større partikler og fiber fra teppe

Samme prosedyre som over, men her ble riskornene og fiberdottene plassert på et teppe som lå midt på den avgrensede gulvflaten.

Navigasjonsevne på testbane med hindringer

Robotstøvsugerne måtte kjøre på en testbane med møbler, gulvlamper, radiatorer, terskler og andre hindringer fordelt på to avgrensede rom.

På testbanen ble det plassert 42 støvete kontrollflater. Etter hver testomgang målte man antall kontrollflater som var dekket og hvor stor del av kontrollflaten støvsugeren hadde kommet til. Laboratoriepersonalet noterte også om den hadde dratt ut smusset og etterlatt seg støvspor.

Brukervennlighet

Laboratoriepersonalet vurderte blant annet hvor lett det var å installere og starte maskinene, stille inn ulike programmer, tømme støvbeholderen og rengjøre filteret.

Lydnivå

Laboratoriepersonalet vurderte de ulike maskinenes lydnivå under testen og karaktersatte dem på en femtrinns skala, der 1 innebærer irriterende høyt lydnivå.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.