Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Hvor gode er robotstøvsugerne på å navigere mellom møbler og finne støvet? Maskinene ble testet på en bane med ulike hindringer. Foto: Frazer Waller
Robotstøvsugernes rengjøringsevne ble testet både på hardt gulv og tepper. Frazer Waller
Evnen til å gjøre rent varierer kraftig mellom ulike robotstøvsugere, viser Testfaktas test. Foto: Frazer Waller
Laboratorietest

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 28 Mar, 2017

Et renere hjem uten å bruke mer tid på rengjøring – det er selvsagt en tiltalende tanke. Men hvis du tror at robotstøvsugeren skal være like god som en vanlig støvsuger, og kanskje til og med kunne erstatte den håndbetjente maskinen, så har du dessverre for høye forhåpninger.

– Robotstøvsugeren er mer et supplement. En vanlig manuell støvsuger er mye kraftigere og kommer bedre til, ikke minst ved kanter og hjørner. Vil du at det skal bli ordentlig rent, må du fortsatt ta frem den manuelle støvsugeren med jevne mellomrom for å få bort det som robotstøvsugeren har lagt igjen, sier Paul Rogers, testleder på det britiske laboratoriet Intertek der Testfakta har testet sju ulike merker.

Det er stor variasjon i hvor godt de ulike robotstøvsugerne klarer å gjøre rent.

Klart best i test er Electrolux, som fikk opp mer enn 95 % av teststøvet fra hardt gulv. Til sammenligning fikk testens dårligste maskin, Skantic, bare med seg 38 % av støvet.

Electrolux kommer også best til ved kanter og hjørner, og er også en av få maskiner i testen som klarer å få opp dotter og lo fra teppet.

– Nettopp fiber på tepper var det testmomentet robotstøvsugerne generelt hadde størst problemer med, sier Paul Rogers.

Miele, som er en av de dyrere maskinene i testen, klarte teppet dårligst av alle.

Den lot også mye smuss bli liggende da maskinenes navigasjonsevne ble testet. Her måtte robotstøvsugerne kjøre på en testbane med stoler, bord og andre hindringer som normalt finnes i et hjem. På gulvet mellom hindringene var det 42 støvete kontrollflater. Da overflatene ble inspisert i etterkant, fikk Miele i tillegg til Neato underkjent på 11 av de 42 flatene.

Miele havner dermed nest sist i testen, med bare en hårsbredd bedre sluttkarakter enn lavprismerket Skantic.

I motsetning til de fleste vanlige støvsugere har robotstøvsugerne små, poseløse beholdere der støvet samles opp. Alle må tømmes ofte, men Skantic og Cleanmate har svært små beholdere, noe som krever litt for hyppig tømming.

– Dette er upraktisk for brukeren og kan raskt bli et problem, ettersom sugeevnen blir mye dårligere når støvbeholderen blir for full, sier Paul Rogers.

Cleanmates støvbeholder er dessuten ekstremt vanskelig å åpne.

– Jeg vil tro at 50 % av befolkningen ikke klarer å åpne den, man trenger et stort grep og svært sterke hender for å klare det.

En annen ting å ta hensyn til ved valg av robotstøvsuger, er lydnivået. Skantic, Cleanmate og Neato støyer så mye når de er i gang at det er vanskelig å holde en normal samtaletone i rommet. Den eneste maskinen som er virkelig stillegående er LG. Men å kjøre den når man sover er ikke realistisk, mener Paul Rogers.

– Alle maskinene kjører inn i gjenstander og dytter borti stoler slik at det høres. Du risikerer å våkne og tro at du har fått besøk av tyver.

 

Fakta

Fakta om testen

Testen ble utført av det tekniske laboratoriet Intertek ETL i Milton Keynes, England, på oppdrag av Testfakta.

Utvalget består av robotstøvsugere med en markedspris på opptil ca. 6000 kroner.

Robotstøvsugerne var innstilt på grunnprogrammet da testene ble utført. Det ble ikke testet noen spesialprogrammer eller ekstrautstyr som krever montering.

Testen inneholdt delmomentene:

Støvopptak fra hardt gulv

En viss mengde standardstøv ble fordelt jevnt over en avgrenset gulvflate med målene 240 x 240 cm. Maskinene rengjorde flaten i 60 minutter, eller til de selv valgte å avslutte rengjøringen. Støvbeholderne ble veid før og etter for å se hvor mye støv maskinene hadde fått opp.

 

Støvopptak langs kanter og i hjørner

Støv ble utplassert langs to vegger som møttes i et rettvinklet hjørne. Laboratoriet målte hvor bredt område med støv støvsugerne lot stå igjen inntil vegg og hjørne.

 

Oppsugingsevne, større partikler og fiber fra hardt gulv

En viss mengde riskorn og et visst antall dotter med bomullsfiber ble fordelt jevnt over en avgrenset gulvflate med målene 240 x 240 cm. Maskinene rengjorde flaten i 60 minutter, eller til de selv valgte å avslutte rengjøringen. Deretter ble mengden gjenværende riskorn og bomullsfiber på den rengjorte flaten, telt.

Oppsugingsevne, større partikler og fiber fra teppe

Samme prosedyre som over, men her ble riskornene og fiberdottene plassert på et teppe som lå midt på den avgrensede gulvflaten.

Navigasjonsevne på testbane med hindringer

Robotstøvsugerne måtte kjøre på en testbane med møbler, gulvlamper, radiatorer, terskler og andre hindringer fordelt på to avgrensede rom.

På testbanen ble det plassert 42 støvete kontrollflater. Etter hver testomgang målte man antall kontrollflater som var dekket og hvor stor del av kontrollflaten støvsugeren hadde kommet til. Laboratoriepersonalet noterte også om den hadde dratt ut smusset og etterlatt seg støvspor.

Brukervennlighet

Laboratoriepersonalet vurderte blant annet hvor lett det var å installere og starte maskinene, stille inn ulike programmer, tømme støvbeholderen og rengjøre filteret.

Lydnivå

Laboratoriepersonalet vurderte de ulike maskinenes lydnivå under testen og karaktersatte dem på en femtrinns skala, der 1 innebærer irriterende høyt lydnivå.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.