Rusta lyslenke

Rusta lyslenke

Laboratoriet tester hvor godt lyslenkene tåler temperatursvingninger. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet tester hvor godt lyslenkene tåler temperatursvingninger. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet tester hvor godt lyslenkene tåler temperatursvingninger. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet tester hvor godt lyslenkene tåler temperatursvingninger. Foto: Anna Sigge
Kondens har trengt inn innenfor innkapslingen. Foto: Anna Sigge
Kondens har trengt inn innenfor innkapslingen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til lampen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til lampen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til lampen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til lampen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til startkabelen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til startkabelen. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet forbereder måling av lampenes lysstyrke og lysegenskaper. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet forbereder måling av lampenes lysstyrke og lysegenskaper. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 22 nov, 2021

Testfaktas kvalitetsmerking stiller strenge krav. Lyslenkene gjennomgår et standardisert testopplegg som omfatter lysstyrke, lysegenskaper, energiforbruk, konstruksjonskvalitet, holdbarhet i ledninger, koblinger og kontakter samt bestandighet mot temperatursvingninger.
For å oppfylle kriteriene for kvalitetsmerkingen må lyslenken prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter. Kvalitetsstempelet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.

For å få en oppfatning av lyslenkens relative kvalitet og ytelse er den testet og sammenlignet med to sammenlignbare lyslenker:

 • Anslut (Jula) lyslenke LED

 • Markslöjd Chrissline LED Light Chain

Laboratorietesten av lyslenkenes kvalitet og ytelse er utført av det uavhengige testinstituttet RISE i Borås i Sverige (Research Institute of Sweden).

Sammenlignende resultater fra testen fremgår av tabellen nedenfor.

[PDF]

Testen omfatter følgende delmomenter:

 1. Energiforbruk

 2. Lysstyrke

 3. Lysets fargegjengivelse

 4. Lysets fargetemperatur

 5. El-sikkerhet (kapslingsklasse IP44)

 6. Konstruksjonskvalitet

 7. Påvirkning av temperatursvingninger

 8. Strekkprøving av lyslenke og koblinger

Testene ble utført på lenker med lengden 9 meter (Rusta), 10 meter (Jula) og 5 meter (Markslöjd). Samtlige vurderinger og sammenligningstall er omregnet til sammenlignbare lengder.

 1. Effekt (W)
  Lenkenes elektriske effekt (W) ble målt og sammenlignet med angitt effekt. I samtlige tilfeller var den målte effekten nærmere halvparten av den angitte.

 2. Lysstyrke (lm)
  Lysstyrken ble målt i en 1,5 m kule ifølge etablerte metoder. Lysstyrken varierte mellom 395 lumen (Rusta) til nærmere halvparten for Jula og Markslöjd.

 3. Lysets fargegjengivelse (Ra)
  Lampenes fargegjengivelse angis i Ra-indeks (Rendering Average). En glødelampe ligger på Ra-indeks 100. Den målte verdien for diodene varierte mellom 65 (Rusta) og 57 for Jula og Markslöjd.

 4. Lysets fargetemperatur (K)
  Lysets fargetemperatur angis i kelvin (K), der et varmhvitt lys ligger i intervallet 2500 til 3500 K. Lampene fra Jula og Markslöjd hadde en fargetemperatur på cirka 2350 K og Rusta 2800 K. Jo lavere K-verdi, desto varmere lys.

 5. Elsikkerhet
  Alle lyslenkene har klassifiseringen IP44. IP44 innebærer at de skal tåle vann og beskytte mot inntrengende objekter. Testen av skallets beskyttelsesnivå mot berøring av risikofylte deler samt funksjonsprøving etter vann viste at samtlige lenker oppfyller kravene til kapslingsklasse IP44.

 6. Konstruksjonskvalitet
  Lampene fra Jula og Markslöjd består av en relativt stiv og sprø plastkopp med diode og forkoblingsmotstand innstøpt i en elastisk silikonmasse. Lenkene fra Jula og Markslöjd er så like konstruksjonsmessig at man kan anta at de er produsert ifølge samme prosess og med samme maskiner. Rusta består av en fleksibel og seig plastkopp med dioden innstøpt i en hard epoksylim-masse. I begge konstruksjonene sitter en krympeplast over diode og ledning for å beskytte innstøpingen. Begge konstruksjonene vurderes som likeverdige når det gjelder sikkerhet, men diodene i Rustas lenke vurderes som mer robuste mot ytre påvirkning som for eksempel slag, når man for eksempel rister ut lyslenken etter oppbevaring eller tråkker på den ved oppsetting.

 7. Påvirkning av temperatursvingninger
  Lyslenkene ble utsatt for temperatursvingninger fra +80 °C ned til -20 °C. Samtlige lenker består av en myk gummikabel, men viser ingen vesentlig forskjell i mykhet ved sterk kulde. Lenkene fra Jula og Markslöjd hadde inntrengning av kondens som forårsaket et litt diffust sjikt i lampen.

 8. Strekkprøving av lyslenke og koblinger
  Lenkene med tilhørende startkabel ble utsatt for strekkprøving for å måle hvilken kraft som måtte til for at lenken skulle slutte å fungere. Alle lenkene viste seg å ha høy motstand mot strekkrefter. Det svakeste punktet var stedet der ledningen er festet i lampen, som tålte ca. 15 kg. De andre delene av lenkene med koblinger tålte 31 til 66 kg, noe som må betegnes som svært robust for denne type produkt.

For å få en helhetsvurdering av de ulike lenkene, er måleverdiene og resultatene fra laboratorietestingen karaktersatt på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Delkarakterene fra de tre hovedmomentene er slått sammen til en totalkarakter med følgende vekting:

 • Energiforbruk og lysstyrke 30 %

 • Lysegenskaper 20 %

 • Holdbarhet 50 %

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.