Rusta vindusmarkise

Rusta vindusmarkise

Laboratoriet måler opp vekter før belastningstesting. Foto: Anna Sigge
I belastningstesten henges det vekter i ytterkanten av markisen. Foto: Anna Sigge
Markisen monteres ifølge anvisningene på en stabil stålbjelke. Foto: Anna Sigge
Deformering (setninger) etter belastningstesting måles. Foto: Anna Sigge
Belastning tilsvarende vindfang i oppadgående retning testes på en større markise. Foto: Anna Sigge
Dimensjonene på markisen i utfelt stilling måles for å bestemme belastning ut fra markisens vindfang. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 21 Feb, 2022

Konstruksjonens utholdenhet og styrke ble testet ifølge klasse 2 i EN 13561:2015, som er høyeste tillatte klasse for denne type markiser.
Kvaliteten på stoffet er testet med tanke på fargebestandighet, vannavvisende evne og rivestyrke etter simulert aldring ved UV-eksponering.

For å få en relativ oppfatning av kvaliteten på Rustas stoff er det testet sammen med to sammenlignbare stoffer fra Bauhaus og Sunoff.

[PDF]

 

Testen omfatter følgende delmomenter:

Konstruksjonens utholdenhet og styrke er testet ifølge klasse 2 i EN 13561:2015.

Utholdenhet og styrke

Markisen monteres på en stabil stålbjelke ifølge produsentens anvisninger og utsettes deretter for belastning tilsvarende en vindkraft på 53 N i helt utfelt stilling.

I neste moment testes styrken i konstruksjonen, der markisen utsettes for en belastning tilsvarende 63 N i nedadgående retning. Belastningen i de ulike testmomentene beregnes ut fra markisens areal (vindfang).

Rustas vindusmarkise besto begge testmomentene uten anmerkning (uten skader eller deformasjoner).

Stoffets kvalitet er testet på UV-aldrede prøver (aldring ifølge ISO 4892-3:2013) med tanke på fargebestandighet, vannavvisende evne (ifølge EN 29 865:1993) og rivestyrke (ifølge EN ISO 13937-2:2000). I mangel av standardkrav er stoffet i Rustas vindusmarkise testet og sammenlignet med stoffet fra to sammenlignbare markisefabrikater (Bauhaus og Sunoff).

Før testene ble stoffprøvene eksponert for kraftig UV-lys (UVA 340) i totalt 21 døgn for å simulere lengre tids eksponering for sollys.

Vannavvisende evne

Prøvene ble utsatt for regn i 10 minutter, og deretter ble stoffet vurdert for vannabsorpsjon (hvor mye vann det har sugd opp), gjennomtrengning (vann som har trengt gjennom stoffet) og gjennomvæting (stoffet helt gjennomvått).
Rustas stoff absorberte 15 prosent, sammenlignet med henholdsvis 17 og 22 prosent for Sunoff og Bauhaus. Rustas og Sunoffs stoff slapp ikke gjennom noe vann og ble heller ikke helt gjennomvåte. Bauhaus slapp gjennom en del vann og ble helt gjennomvåt.

Rivestyrke

Prøvenes rivestyrke (motstand til materialet revner) ble testet i bredden og lengden. Rustas stoff tålte minst 44 N kraft, Sunoff 32 N og Bauhaus 34 N.

Fargebestandighet

UV-eksponeringen ga ingen synlig påvirkning på stoffets fargebestandighet for noen av de tre testede stoffprøvene.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.