Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Foto: Istockphoto
Laboratorietest

Opptil 10 000 kroner i året kan hundefôret koste. Men det finnes gode produkter for en tredel av prisen, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson Publisert: 2 sep, 2014

Testfakta har analysert næringsinnholdet i sju ulike typer tørrfôr for voksne hunder. Deretter fikk hundefôreksperten Øystein Ahlstrøm, dosent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, se på resultatene.

– De fleste hunder får samme fôr år ut og år inn. Derfor er det kjempeviktig at fôret gir alle de næringsstoffene som hunden trenger for å ha det bra, sier Øystein Ahlstrøm, som blant annet har vært med og laget næringsanbefalinger til den europeiske hundefôrbransjen.

Spørsmålet er også hva som skiller dyre produkter fra billige. For en normalaktiv middels stor hund kan årskostnaden for hundefôr lande på alt fra 1 500 kroner opptil over 10 000 kroner, avhengig av hvilket merke du velger.

Den største forskjellen er at lavprisfôr har en større andel karbohydrater og mindre fett, noe som ikke er overraskende ettersom korn er billig.
– Det trenger ikke å være et problem så lenge næringsinnholdet er bra.
Derimot kan det spille en rolle for smaken. Hunder pleier å foretrekke fôr med høyere fettinnhold og færre karbohydrater, sier Øystein Ahlstrøm.

Resultatene viser også at samtlige fôrtyper har en god proteinsammensetning og inneholder alle viktige aminosyrer som er livsnødvendige for hunden.

Derimot mangler de to billigste produktene fra Ica og Coop fettsyrene DHA og EPA. Disse fyller viktige funksjoner for blant annet hjernens utvikling og læreevnen, men kan også ha betydning for hundens hud og pels.
– Mennesker kan omgjøre omega-3-fettsyren alfa-linolensyre til EPA og DHA, men hunder er dårligere til dette og må derfor få disse som tilskudd i fôret. Her vil man kunne få en forbedring for hunden bare ved å bytte fôr, sier Øystein Ahlstrøm.

Når det gjelder innholdet av vitaminer og mineraler, ligger alle produkter langt over anbefalingene, med et par unntak. Mest bemerkelsesverdig er mangelen på selen i Purinas fôr – i alle fall er innholdet så lavt at det ligger under deteksjonsgrensen i analysen. Selen er en viktig antioksidant som blant annet reduserer risikoen for kreft. Ifølge Øystein Ahlstrøm kan det være et problem dersom hunden bare får dette fôret i lang tid.

Purina tilhører Nestlé-gruppen, og Terkel Due er kvalitetsansvarlig for Nestlé Norden.
– Vi er overrasket over resultatene deres. Vi tilsetter 0,12 milligram selen per kilo i fôret, og resten skal komme fra råvaren. Selv om det kan forekomme naturlige variasjoner i råvaren, viser våre interne analyser at vi oppfyller næringsanbefalingene, sier han.
Mangelen på selen i Purinas fôr gjør at produktet ikke utpekes til «best i test» til tross for at det får høyest totalkarakter.

Er det da verdt å bruke penger på dyrt hundefôr? Nei, viser Testfaktas test. Med unntak av de to billigste produktene i sammenlikningen gir alle en tilstrekkelig næringsrik kost til hunden din.
– Produksjonskostnadene for de fleste hundefôrtyper er nok ganske like. Men selskaper som Eukanuba og Purina driver utviklingen, og har store kostnader til forskning og markedsføring som de baker inn i prisen, sier Øystein Ahlstrøm.

Fakta

Fire spørsmål om fôr til eksperten Øystein Ahlstrøm:

Hva er viktigst å tenke på når man velger hundefôr?
– At hunden trives med fôret og har det bra. Start med ett fôr, og skulle det oppstå problemer, så er det bare å bytte. Velg gjerne et kjent merke, de større produsentene holder oftest god kvalitet.

Kan man bytte hundefôr dersom man har brukt samme fôr i lang tid?
– Ja, fôrindustrien pleier å hevde at man ikke skal bytte fôr, men det er ikke noe problem. Det er mulig hunden reagerer litt i begynnelsen, og derfor kan det være lurt å blande litt i en overgangsfase.

Kan ulike hunder trenge ulike typer fôr?
– Valper og drektige tisper trenger litt ekstra protein og energi i fôret. Her finnes det spesialprodukter i handelen som man bør velge.
– Derimot trenger man ikke bruke penger på dyrt rasespesifikt fôr. Alle hunderaser har omtrent samme næringsbehov.

Hva er det største problemet med hunders mat?
– Det er samme problem som for oss mennesker. At vi gir hundene våre for mye mat i forhold til hvor mye mosjon de får. Mellom 30 og 40 prosent av hundene i den vestlige verden er overvektige.

Fakta

Det franske laboratoriet Eurofins har på oppdrag av Testfakta analysert næringsinnholdet i sju merker av hundefôr for voksne hunder. Resultatene er sammenliknet med de næringsanbefalinger som er utferdet av det amerikanske vitenskapsakademiet National Research Council, NRC. Disse anbefalingene har ligget til grunn for vurderingen av fôrkvaliteten.

Energifordeling og energiinnhold
I vår vurdering har forholdet mellom karbohydrater og fett samt proteininnholdet avgjort fôrets kvalitet. Dess lavere andel karbohydrater og dess høyere andel protein, dess høyere karakter.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktig for veksten i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for å bygge egne proteiner. Ti av disse må tilsettes via fôret. Mengden av disse syrene i fôret har avgjort kvaliteten.

Fettsyresammensetning
I tillegg til at fett er en effektiv energikilde og smakssetter, inneholder det livsnødvendige fettsyrer for hundens utvikling og helse. Mengden av de viktigste essensielle fettsyrene (omega-3, omega-6, EPA, DHA, linolsyre, alfa-linolensyre, arakidonsyre) i fôret har ligget til grunn for vurderingen.

Mineraler
Mineralene fyller flere livsnødvendige funksjoner for hundens helse og vekst. Vi har analysert forekomsten av de åtte viktigste mineralene: kalsium, fosfor, magnesium, natrium, jern, kobber, zink og selen. Mengden av disse har avgjort kvaliteten på fôret. Dessuten har vi sett på forholdet mellom kalsium-zink og kalsium-fosfor. Er kalsiuminnholdet for høyt, kan dette få konsekvenser for opptaket av andre mineraler.

Vitaminer
Akkurat som mineralene fyller vitaminene livsnødvendige funksjoner i hundens kropp. Analysen omfatter vitaminene A, D3, E, B1 og B2. Mengden av disse vitaminene har avgjort fôrkvaliteten.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.