Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Foto: Istockphoto
Laboratorietest

Opptil 10 000 kroner i året kan hundefôret koste. Men det finnes gode produkter for en tredel av prisen, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson Publisert: 2 sep, 2014

Testfakta har analysert næringsinnholdet i sju ulike typer tørrfôr for voksne hunder. Deretter fikk hundefôreksperten Øystein Ahlstrøm, dosent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, se på resultatene.

– De fleste hunder får samme fôr år ut og år inn. Derfor er det kjempeviktig at fôret gir alle de næringsstoffene som hunden trenger for å ha det bra, sier Øystein Ahlstrøm, som blant annet har vært med og laget næringsanbefalinger til den europeiske hundefôrbransjen.

Spørsmålet er også hva som skiller dyre produkter fra billige. For en normalaktiv middels stor hund kan årskostnaden for hundefôr lande på alt fra 1 500 kroner opptil over 10 000 kroner, avhengig av hvilket merke du velger.

Den største forskjellen er at lavprisfôr har en større andel karbohydrater og mindre fett, noe som ikke er overraskende ettersom korn er billig.
– Det trenger ikke å være et problem så lenge næringsinnholdet er bra.
Derimot kan det spille en rolle for smaken. Hunder pleier å foretrekke fôr med høyere fettinnhold og færre karbohydrater, sier Øystein Ahlstrøm.

Resultatene viser også at samtlige fôrtyper har en god proteinsammensetning og inneholder alle viktige aminosyrer som er livsnødvendige for hunden.

Derimot mangler de to billigste produktene fra Ica og Coop fettsyrene DHA og EPA. Disse fyller viktige funksjoner for blant annet hjernens utvikling og læreevnen, men kan også ha betydning for hundens hud og pels.
– Mennesker kan omgjøre omega-3-fettsyren alfa-linolensyre til EPA og DHA, men hunder er dårligere til dette og må derfor få disse som tilskudd i fôret. Her vil man kunne få en forbedring for hunden bare ved å bytte fôr, sier Øystein Ahlstrøm.

Når det gjelder innholdet av vitaminer og mineraler, ligger alle produkter langt over anbefalingene, med et par unntak. Mest bemerkelsesverdig er mangelen på selen i Purinas fôr – i alle fall er innholdet så lavt at det ligger under deteksjonsgrensen i analysen. Selen er en viktig antioksidant som blant annet reduserer risikoen for kreft. Ifølge Øystein Ahlstrøm kan det være et problem dersom hunden bare får dette fôret i lang tid.

Purina tilhører Nestlé-gruppen, og Terkel Due er kvalitetsansvarlig for Nestlé Norden.
– Vi er overrasket over resultatene deres. Vi tilsetter 0,12 milligram selen per kilo i fôret, og resten skal komme fra råvaren. Selv om det kan forekomme naturlige variasjoner i råvaren, viser våre interne analyser at vi oppfyller næringsanbefalingene, sier han.
Mangelen på selen i Purinas fôr gjør at produktet ikke utpekes til «best i test» til tross for at det får høyest totalkarakter.

Er det da verdt å bruke penger på dyrt hundefôr? Nei, viser Testfaktas test. Med unntak av de to billigste produktene i sammenlikningen gir alle en tilstrekkelig næringsrik kost til hunden din.
– Produksjonskostnadene for de fleste hundefôrtyper er nok ganske like. Men selskaper som Eukanuba og Purina driver utviklingen, og har store kostnader til forskning og markedsføring som de baker inn i prisen, sier Øystein Ahlstrøm.

Fakta

Fire spørsmål om fôr til eksperten Øystein Ahlstrøm:

Hva er viktigst å tenke på når man velger hundefôr?
– At hunden trives med fôret og har det bra. Start med ett fôr, og skulle det oppstå problemer, så er det bare å bytte. Velg gjerne et kjent merke, de større produsentene holder oftest god kvalitet.

Kan man bytte hundefôr dersom man har brukt samme fôr i lang tid?
– Ja, fôrindustrien pleier å hevde at man ikke skal bytte fôr, men det er ikke noe problem. Det er mulig hunden reagerer litt i begynnelsen, og derfor kan det være lurt å blande litt i en overgangsfase.

Kan ulike hunder trenge ulike typer fôr?
– Valper og drektige tisper trenger litt ekstra protein og energi i fôret. Her finnes det spesialprodukter i handelen som man bør velge.
– Derimot trenger man ikke bruke penger på dyrt rasespesifikt fôr. Alle hunderaser har omtrent samme næringsbehov.

Hva er det største problemet med hunders mat?
– Det er samme problem som for oss mennesker. At vi gir hundene våre for mye mat i forhold til hvor mye mosjon de får. Mellom 30 og 40 prosent av hundene i den vestlige verden er overvektige.

Fakta

Det franske laboratoriet Eurofins har på oppdrag av Testfakta analysert næringsinnholdet i sju merker av hundefôr for voksne hunder. Resultatene er sammenliknet med de næringsanbefalinger som er utferdet av det amerikanske vitenskapsakademiet National Research Council, NRC. Disse anbefalingene har ligget til grunn for vurderingen av fôrkvaliteten.

Energifordeling og energiinnhold
I vår vurdering har forholdet mellom karbohydrater og fett samt proteininnholdet avgjort fôrets kvalitet. Dess lavere andel karbohydrater og dess høyere andel protein, dess høyere karakter.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktig for veksten i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for å bygge egne proteiner. Ti av disse må tilsettes via fôret. Mengden av disse syrene i fôret har avgjort kvaliteten.

Fettsyresammensetning
I tillegg til at fett er en effektiv energikilde og smakssetter, inneholder det livsnødvendige fettsyrer for hundens utvikling og helse. Mengden av de viktigste essensielle fettsyrene (omega-3, omega-6, EPA, DHA, linolsyre, alfa-linolensyre, arakidonsyre) i fôret har ligget til grunn for vurderingen.

Mineraler
Mineralene fyller flere livsnødvendige funksjoner for hundens helse og vekst. Vi har analysert forekomsten av de åtte viktigste mineralene: kalsium, fosfor, magnesium, natrium, jern, kobber, zink og selen. Mengden av disse har avgjort kvaliteten på fôret. Dessuten har vi sett på forholdet mellom kalsium-zink og kalsium-fosfor. Er kalsiuminnholdet for høyt, kan dette få konsekvenser for opptaket av andre mineraler.

Vitaminer
Akkurat som mineralene fyller vitaminene livsnødvendige funksjoner i hundens kropp. Analysen omfatter vitaminene A, D3, E, B1 og B2. Mengden av disse vitaminene har avgjort fôrkvaliteten.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.