Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Spar tusenlapper årlig på riktig hundefôr

Foto: Istockphoto
Laboratorietest

Opptil 10 000 kroner i året kan hundefôret koste. Men det finnes gode produkter for en tredel av prisen, viser Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson Publisert: 2 sep, 2014

Testfakta har analysert næringsinnholdet i sju ulike typer tørrfôr for voksne hunder. Deretter fikk hundefôreksperten Øystein Ahlstrøm, dosent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, se på resultatene.

– De fleste hunder får samme fôr år ut og år inn. Derfor er det kjempeviktig at fôret gir alle de næringsstoffene som hunden trenger for å ha det bra, sier Øystein Ahlstrøm, som blant annet har vært med og laget næringsanbefalinger til den europeiske hundefôrbransjen.

Spørsmålet er også hva som skiller dyre produkter fra billige. For en normalaktiv middels stor hund kan årskostnaden for hundefôr lande på alt fra 1 500 kroner opptil over 10 000 kroner, avhengig av hvilket merke du velger.

Den største forskjellen er at lavprisfôr har en større andel karbohydrater og mindre fett, noe som ikke er overraskende ettersom korn er billig.
– Det trenger ikke å være et problem så lenge næringsinnholdet er bra.
Derimot kan det spille en rolle for smaken. Hunder pleier å foretrekke fôr med høyere fettinnhold og færre karbohydrater, sier Øystein Ahlstrøm.

Resultatene viser også at samtlige fôrtyper har en god proteinsammensetning og inneholder alle viktige aminosyrer som er livsnødvendige for hunden.

Derimot mangler de to billigste produktene fra Ica og Coop fettsyrene DHA og EPA. Disse fyller viktige funksjoner for blant annet hjernens utvikling og læreevnen, men kan også ha betydning for hundens hud og pels.
– Mennesker kan omgjøre omega-3-fettsyren alfa-linolensyre til EPA og DHA, men hunder er dårligere til dette og må derfor få disse som tilskudd i fôret. Her vil man kunne få en forbedring for hunden bare ved å bytte fôr, sier Øystein Ahlstrøm.

Når det gjelder innholdet av vitaminer og mineraler, ligger alle produkter langt over anbefalingene, med et par unntak. Mest bemerkelsesverdig er mangelen på selen i Purinas fôr – i alle fall er innholdet så lavt at det ligger under deteksjonsgrensen i analysen. Selen er en viktig antioksidant som blant annet reduserer risikoen for kreft. Ifølge Øystein Ahlstrøm kan det være et problem dersom hunden bare får dette fôret i lang tid.

Purina tilhører Nestlé-gruppen, og Terkel Due er kvalitetsansvarlig for Nestlé Norden.
– Vi er overrasket over resultatene deres. Vi tilsetter 0,12 milligram selen per kilo i fôret, og resten skal komme fra råvaren. Selv om det kan forekomme naturlige variasjoner i råvaren, viser våre interne analyser at vi oppfyller næringsanbefalingene, sier han.
Mangelen på selen i Purinas fôr gjør at produktet ikke utpekes til «best i test» til tross for at det får høyest totalkarakter.

Er det da verdt å bruke penger på dyrt hundefôr? Nei, viser Testfaktas test. Med unntak av de to billigste produktene i sammenlikningen gir alle en tilstrekkelig næringsrik kost til hunden din.
– Produksjonskostnadene for de fleste hundefôrtyper er nok ganske like. Men selskaper som Eukanuba og Purina driver utviklingen, og har store kostnader til forskning og markedsføring som de baker inn i prisen, sier Øystein Ahlstrøm.

Fakta

Fire spørsmål om fôr til eksperten Øystein Ahlstrøm:

Hva er viktigst å tenke på når man velger hundefôr?
– At hunden trives med fôret og har det bra. Start med ett fôr, og skulle det oppstå problemer, så er det bare å bytte. Velg gjerne et kjent merke, de større produsentene holder oftest god kvalitet.

Kan man bytte hundefôr dersom man har brukt samme fôr i lang tid?
– Ja, fôrindustrien pleier å hevde at man ikke skal bytte fôr, men det er ikke noe problem. Det er mulig hunden reagerer litt i begynnelsen, og derfor kan det være lurt å blande litt i en overgangsfase.

Kan ulike hunder trenge ulike typer fôr?
– Valper og drektige tisper trenger litt ekstra protein og energi i fôret. Her finnes det spesialprodukter i handelen som man bør velge.
– Derimot trenger man ikke bruke penger på dyrt rasespesifikt fôr. Alle hunderaser har omtrent samme næringsbehov.

Hva er det største problemet med hunders mat?
– Det er samme problem som for oss mennesker. At vi gir hundene våre for mye mat i forhold til hvor mye mosjon de får. Mellom 30 og 40 prosent av hundene i den vestlige verden er overvektige.

Fakta

Det franske laboratoriet Eurofins har på oppdrag av Testfakta analysert næringsinnholdet i sju merker av hundefôr for voksne hunder. Resultatene er sammenliknet med de næringsanbefalinger som er utferdet av det amerikanske vitenskapsakademiet National Research Council, NRC. Disse anbefalingene har ligget til grunn for vurderingen av fôrkvaliteten.

Energifordeling og energiinnhold
I vår vurdering har forholdet mellom karbohydrater og fett samt proteininnholdet avgjort fôrets kvalitet. Dess lavere andel karbohydrater og dess høyere andel protein, dess høyere karakter.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktig for veksten i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for å bygge egne proteiner. Ti av disse må tilsettes via fôret. Mengden av disse syrene i fôret har avgjort kvaliteten.

Fettsyresammensetning
I tillegg til at fett er en effektiv energikilde og smakssetter, inneholder det livsnødvendige fettsyrer for hundens utvikling og helse. Mengden av de viktigste essensielle fettsyrene (omega-3, omega-6, EPA, DHA, linolsyre, alfa-linolensyre, arakidonsyre) i fôret har ligget til grunn for vurderingen.

Mineraler
Mineralene fyller flere livsnødvendige funksjoner for hundens helse og vekst. Vi har analysert forekomsten av de åtte viktigste mineralene: kalsium, fosfor, magnesium, natrium, jern, kobber, zink og selen. Mengden av disse har avgjort kvaliteten på fôret. Dessuten har vi sett på forholdet mellom kalsium-zink og kalsium-fosfor. Er kalsiuminnholdet for høyt, kan dette få konsekvenser for opptaket av andre mineraler.

Vitaminer
Akkurat som mineralene fyller vitaminene livsnødvendige funksjoner i hundens kropp. Analysen omfatter vitaminene A, D3, E, B1 og B2. Mengden av disse vitaminene har avgjort fôrkvaliteten.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.