Store forskjeller i rengjøringsevne

Store forskjeller i rengjøringsevne

Foto: Mattieu Collin

Utfordringene er mange når badet skal gjøres rent. For femte år på rad er det kalkløsingsevnen som gjør at det mest effektive rengjøringsmiddelet skiller seg ut. Det viser Testfakta Researchs laboratorietest av 8 vanlige baderomsrengjøringsmidler på det svenske markedet.

Testfakta Research Publisert: 18 Feb, 2014

Kalkavleiringer, såpe- og tannkremflekker og fettbaserte flekker fra sminke og hudprodukter er det vi vanligvis sliter med når vi skal gjøre rent på badet.

Utvalget av rengjøringsmidler beregnet på baderom er stort, og reklamen lover ofte en mirakuløs effekt når det sprayes over den skitne overflaten. Men virkeligheten er ikke alltid den samme. Ulike midler har ofte ulike egenskaper. Det viser Testfakta Researchs laboratorietest som ble utført på oppdrag av produsenten Reckitt Benckiser.

Det uavhengige franske laboratoriet Eurofins ATS har utført testen i henhold til standardmetodene som er vanlige i bransjen. Det innebærer at testmomentene skal etterlikne virkelige forhold så langt det er mulig. Til å for eksempel måle kalkborttakingsevnen senkes en kalksteinsplate ned i middelet i ett minutt. Platens vektforskjell før og etter vitner om rengjøringsmiddelets kalkløsende effekt.

I den sammenlagte karakteren er det lagt størst vekt på evnen til å fjerne kalkflekker og såpeflekker, med en viss overvekt på kalkborttakingsevnen. Til sammen står de to egenskapene for mer enn halve karakteren.

Oppdragsgiveren Reckitt Benckiser produserer rengjøringsmiddelet Cillit Bang, som også får den høyeste sammenlagtkarakteren i testen. Resultatet ligger på linje med de testene Testfakta Research har fått utført de fem siste årene. Og det som gjør Cillit Bang til testvinner, er nettopp den overlegne kalkløsingsevnen.
Forklaringen ligger først og fremst i syreløsningens sammensetning. Dess mer effektiv syreløsning, dess bedre kalkborttaking.
Cillit Bang får også gode karakterer i momentet som måler evnen til å fjerne såpeflekker. Men i det momentet er ikke produktet like overlegent, og flere andre midler får like høye eller høyere karakterer enn testvinneren.

I et tredje moment har laboratoriet målt evnen til å fjerne fettbaserte flekker. Momentet viser tydelig at fettflekker av den typen som blant annet sminke etterlater, er vanskeligst å fjerne for denne typen rengjøringsmidler. De fleste produktene i testen får her lave eller veldig lave karakterer.  
– Dette er typiske baderomsrengjøringsmidler, som har til hovedoppgave å fjerne kalk. Derfor baseres sammensetningen  først og fremst på syreløsninger og tensider, ikke på midler som effektivt fjerner fett, sier Joëlle Talpin, testleder ved Eurofins ATS.  

Mange midler etterlater seg også spor. I et fjerde moment ble et speil sprayet med midlene og deretter skylt av med vann. Når speilet hadde fått tørke, ble mengden synlige spor og rester inspisert og vurdert. Alle midlene i undersøkelsen etterlater rester, men resultatene viser en relativt stor spredning, noe som også gjenspeiles i karakterene, som ikke når de store høydene.

I det avsluttende momentet undersøkte laboratoriet hvor skånsomt middelet er mot de vanligste materialene i baderommet, som keramiske flater, rustfritt stål, gummi, silikon og ulike typer plast. En håndfull midler får en noe lavere karakter fordi de har en viss påvirkning på sanitetsporselen ved at overflaten blir noe mattere.

– Det er en svak påvirkning som kan henføres til en ingrediens i løsningen, som for eksempel syreløsningens sammensetning, sier Joëlle Talpin.

Men ellers er midlene relativt skånsomme mot de ulike underlagene. Dette til tross for at man i testen lot dem virke i 24 timer i konsentrert form, noe som kanskje ikke helt samsvarer med virkeligheten.     

 

Fakta

Testen omfatter i alt 25 baderomsrengjøringsprodukter fra det danske, finske, norske og svenske markedet. Samtlige produkter i utvalget er såkalte spray-on med en erklært evne til å fjerne kalkavleiringer.

Testen fokuserer bare på midlenes rengjøringsevne. Noen sammenliknende vurdering av det kjemiske innholdet ut ifra et miljø- og helseaspekt er ikke gjort.

Testet omfattar följande moment:

Kalkavleiringer

Rengjøringsmidlenes evne til å fjerne kalkavleiringer ble testet ved å dyppe en kalksteinplate i middelet, som deretter fikk virke i tre minutter i vertikal posisjon. Platen ble veid både før og etter behandlingen for å avgjøre hvor mye kalk rengjøringsmiddelet hadde løst opp. Evnen til å fjerne kalkavleiringer ble fastslått ved å sammenligne platens vekt før og etter behandling.

Såperester og lignende smuss

Her ble det testet hvor god evne midlene har til å fjerne vanlige baderomsflekker, som såperester og lignende smuss. Midlene ble testet både på vertikale og horisontale overflater (vegger og gulv). Rengjøringsmiddelet ble sprayet på de ulike flekkene og fikk deretter virke i tre minutter før skylling og tørking. De ulike produktenes evne til å fjerne denne typen flekker ble bedømt visuelt og ble gitt en karakter på en skala fra 1 til 5.

Fettbasert smuss

Her ble midlenes evne til å fjerne fettbaserte flekker testet, for eksempel flekker fra mascara eller ansiktskrem. En plate med fettbaserte ble varmet i ovn for å eldres (brennes inn). Etter aldring i ovn ble platen med flekkene veid, og deretter ble den dyppet i rengjøringsmiddelet i ett minutt. Platen ble deretter skylt, tørket og veid på nytt. Rengjøringsevnen ble fastslått ved å sammenligne prøveplatens vekt før og etter rengjøring.

Spor av rester etter rengjøringsmiddelet

For å få det virkelig skinnende rent på badet bør det helst ikke finnes noen spor av rengjøringsmiddelet selv etter bruk. For å teste dette ble produktene sprayet på en speiloverflate som ble skylt med vann etter ett minutt. Når speilet hadde tørket av seg selv, ble det undersøkt i et lysskap og ble gitt en karakter på en skala fra en til fem.

Skånsomhet mot rengjort overflate

Det er viktig at rengjøringsmidlene ikke påvirker de materialene de brukes på. Produktene ble påført ulike materialer, som silikon, sanitetsporselen, gummi, pvc-plast, rustfritt stål, krom- og akrylbaserte materialer beregnet på bad. Rengjøringsmiddelet fikk virke i 24 timer, og deretter ble materialets overflate undersøkt.

Resultatene fra de ulike delaspektene ble gitt en karakter på en skala fra 1 til 5, der 1 tilsvarer ikke tilfredsstillende og 5 meget tilfredsstillende.

Karakterene for de ulike delaspektene ble vektet og sammenlagt til en samlet karakter med følgende vekt: Kalkfjerning: 30 prosent, baderomsflekker: 25 prosent, fettbaserte flekker: 15 prosent, spor og rester: 10 prosent og rengjøringsmidlenes påvirkning på ulike materialer: 20 prosent.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.