Store forskjeller i rengjøringsevne

Uppdragstest

Store forskjeller i rengjøringsevne

Foto: Mattieu Collin

Utfordringene er mange når badet skal gjøres rent. For femte år på rad er det kalkløsingsevnen som gjør at det mest effektive rengjøringsmiddelet skiller seg ut. Det viser Testfakta Researchs laboratorietest av 8 vanlige baderomsrengjøringsmidler på det svenske markedet.

Testfakta Research Publisert: 18 Feb, 2014

Kalkavleiringer, såpe- og tannkremflekker og fettbaserte flekker fra sminke og hudprodukter er det vi vanligvis sliter med når vi skal gjøre rent på badet.

Utvalget av rengjøringsmidler beregnet på baderom er stort, og reklamen lover ofte en mirakuløs effekt når det sprayes over den skitne overflaten. Men virkeligheten er ikke alltid den samme. Ulike midler har ofte ulike egenskaper. Det viser Testfakta Researchs laboratorietest som ble utført på oppdrag av produsenten Reckitt Benckiser.

Det uavhengige franske laboratoriet Eurofins ATS har utført testen i henhold til standardmetodene som er vanlige i bransjen. Det innebærer at testmomentene skal etterlikne virkelige forhold så langt det er mulig. Til å for eksempel måle kalkborttakingsevnen senkes en kalksteinsplate ned i middelet i ett minutt. Platens vektforskjell før og etter vitner om rengjøringsmiddelets kalkløsende effekt.

I den sammenlagte karakteren er det lagt størst vekt på evnen til å fjerne kalkflekker og såpeflekker, med en viss overvekt på kalkborttakingsevnen. Til sammen står de to egenskapene for mer enn halve karakteren.

Oppdragsgiveren Reckitt Benckiser produserer rengjøringsmiddelet Cillit Bang, som også får den høyeste sammenlagtkarakteren i testen. Resultatet ligger på linje med de testene Testfakta Research har fått utført de fem siste årene. Og det som gjør Cillit Bang til testvinner, er nettopp den overlegne kalkløsingsevnen.
Forklaringen ligger først og fremst i syreløsningens sammensetning. Dess mer effektiv syreløsning, dess bedre kalkborttaking.
Cillit Bang får også gode karakterer i momentet som måler evnen til å fjerne såpeflekker. Men i det momentet er ikke produktet like overlegent, og flere andre midler får like høye eller høyere karakterer enn testvinneren.

I et tredje moment har laboratoriet målt evnen til å fjerne fettbaserte flekker. Momentet viser tydelig at fettflekker av den typen som blant annet sminke etterlater, er vanskeligst å fjerne for denne typen rengjøringsmidler. De fleste produktene i testen får her lave eller veldig lave karakterer.  
– Dette er typiske baderomsrengjøringsmidler, som har til hovedoppgave å fjerne kalk. Derfor baseres sammensetningen  først og fremst på syreløsninger og tensider, ikke på midler som effektivt fjerner fett, sier Joëlle Talpin, testleder ved Eurofins ATS.  

Mange midler etterlater seg også spor. I et fjerde moment ble et speil sprayet med midlene og deretter skylt av med vann. Når speilet hadde fått tørke, ble mengden synlige spor og rester inspisert og vurdert. Alle midlene i undersøkelsen etterlater rester, men resultatene viser en relativt stor spredning, noe som også gjenspeiles i karakterene, som ikke når de store høydene.

I det avsluttende momentet undersøkte laboratoriet hvor skånsomt middelet er mot de vanligste materialene i baderommet, som keramiske flater, rustfritt stål, gummi, silikon og ulike typer plast. En håndfull midler får en noe lavere karakter fordi de har en viss påvirkning på sanitetsporselen ved at overflaten blir noe mattere.

– Det er en svak påvirkning som kan henføres til en ingrediens i løsningen, som for eksempel syreløsningens sammensetning, sier Joëlle Talpin.

Men ellers er midlene relativt skånsomme mot de ulike underlagene. Dette til tross for at man i testen lot dem virke i 24 timer i konsentrert form, noe som kanskje ikke helt samsvarer med virkeligheten.     

 

Fakta

Testen omfatter i alt 25 baderomsrengjøringsprodukter fra det danske, finske, norske og svenske markedet. Samtlige produkter i utvalget er såkalte spray-on med en erklært evne til å fjerne kalkavleiringer.

Testen fokuserer bare på midlenes rengjøringsevne. Noen sammenliknende vurdering av det kjemiske innholdet ut ifra et miljø- og helseaspekt er ikke gjort.

Testet omfattar följande moment:

Kalkavleiringer

Rengjøringsmidlenes evne til å fjerne kalkavleiringer ble testet ved å dyppe en kalksteinplate i middelet, som deretter fikk virke i tre minutter i vertikal posisjon. Platen ble veid både før og etter behandlingen for å avgjøre hvor mye kalk rengjøringsmiddelet hadde løst opp. Evnen til å fjerne kalkavleiringer ble fastslått ved å sammenligne platens vekt før og etter behandling.

Såperester og lignende smuss

Her ble det testet hvor god evne midlene har til å fjerne vanlige baderomsflekker, som såperester og lignende smuss. Midlene ble testet både på vertikale og horisontale overflater (vegger og gulv). Rengjøringsmiddelet ble sprayet på de ulike flekkene og fikk deretter virke i tre minutter før skylling og tørking. De ulike produktenes evne til å fjerne denne typen flekker ble bedømt visuelt og ble gitt en karakter på en skala fra 1 til 5.

Fettbasert smuss

Her ble midlenes evne til å fjerne fettbaserte flekker testet, for eksempel flekker fra mascara eller ansiktskrem. En plate med fettbaserte ble varmet i ovn for å eldres (brennes inn). Etter aldring i ovn ble platen med flekkene veid, og deretter ble den dyppet i rengjøringsmiddelet i ett minutt. Platen ble deretter skylt, tørket og veid på nytt. Rengjøringsevnen ble fastslått ved å sammenligne prøveplatens vekt før og etter rengjøring.

Spor av rester etter rengjøringsmiddelet

For å få det virkelig skinnende rent på badet bør det helst ikke finnes noen spor av rengjøringsmiddelet selv etter bruk. For å teste dette ble produktene sprayet på en speiloverflate som ble skylt med vann etter ett minutt. Når speilet hadde tørket av seg selv, ble det undersøkt i et lysskap og ble gitt en karakter på en skala fra en til fem.

Skånsomhet mot rengjort overflate

Det er viktig at rengjøringsmidlene ikke påvirker de materialene de brukes på. Produktene ble påført ulike materialer, som silikon, sanitetsporselen, gummi, pvc-plast, rustfritt stål, krom- og akrylbaserte materialer beregnet på bad. Rengjøringsmiddelet fikk virke i 24 timer, og deretter ble materialets overflate undersøkt.

Resultatene fra de ulike delaspektene ble gitt en karakter på en skala fra 1 til 5, der 1 tilsvarer ikke tilfredsstillende og 5 meget tilfredsstillende.

Karakterene for de ulike delaspektene ble vektet og sammenlagt til en samlet karakter med følgende vekt: Kalkfjerning: 30 prosent, baderomsflekker: 25 prosent, fettbaserte flekker: 15 prosent, spor og rester: 10 prosent og rengjøringsmidlenes påvirkning på ulike materialer: 20 prosent.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.