Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter. Foto: Istockphoto
Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter. Foto: Istockphoto

Formålet med Testfaktas kvalitetsmerking Certified Nutritional QualityTM er å løfte fram hundefôr med godt næringsinnhold. Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

Testfakta Research Publisert: 2 sep, 2014

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr (Testfakta Certified Nutritional QualityTM) sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter.
Formålet med kvalitetssertifiseringen er å gjøre det lettere for forbrukerne å velge riktig, og å hjelpe produsenter med bra fôr å synes.

Kvalitetsvurderingen som ligger til grunn for Testfaktas sertifisering baseres på gjeldende anbefalinger for næringsinnhold i hundefôr, utstedt av NRC (National Research Council). NRC er en del av USAs svar på det svenske vitenskapsakademiet og har som formål å fremme forskning og utvikling innen ulike vitenskapsområder.

Til kvalitetsvurderingen laboratorieanalyseres det næringsmessige innholdet i fôret. Analysen utføres på det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes.

For å oppnå Testfakta Certified Nutritional QualityTM må resultatet fra laboratorieanalysen vise at fôret har god næringsbalanse og at det ligger på linje med anbefalte nivåer for alle viktige næringsstoffer. Vurderingen gjøres med hensyn til om fôret er beregnet på valper, voksne eller eldre hunder.

Fakta

Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

De kjemiske analysene som ligger til grunn for Testfakta Nutritional QualityTM utføres av det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes. Analysen omfatter i alt et 60-tall ulike næringsparametere fordelt på følgende hovedkategorier:

Energiinnhold
Fôrets totale energiinnhold samt fordelingen mellom fett, protein og karbohydrater tas hensyn til ved vurderingen. Det er viktig at fôret holder et høyt energinivå og at fordelingen mellom de ulike energikildene er riktig for hunden. Protein og fett er generelt sett hundens viktigste energikilder.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktigt for vekst i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for hundens produksjon av egne proteiner. Hunden trenger et 20-tall aminosyrer for å bygge egne proteiner. 10 av disse må tilføres via fôret og kalles derfor essensielle.
I tillegg til det totale proteininnholdet analyseres de 10 essensielle aminosyrene.

Fettsyresammensetning
Fett har flere viktige funksjoner. I tillegg til at det er en effektiv energikilde, er fett viktig for hundens hud og pels, men også for hjernens utvikling. Fett utgjøres av ulike typer fettsyrer, der noen er viktigere for hundens helse enn andre. En del fettsyrer må tilføres gjennom fôret og kalles derfor essensielle. I tillegg til det totale fettinnholdet analyseres fôrets fettsyrekomposisjon.

Karbohydrater (kostfiber)
Karbohydrater er en mindre viktig energikilde for hunden. Karbohydratenes funksjon er først og fremst å danne blodsukker, som hunden også kan framstille av fôrets protein og fett. Karbohydrater utgjøres av sukker, stivelse og kostfiber. Kostfiber har ingen næringsmessig verdi for hunden, men gir hunden en god metthetsfølelse og bidrar til å holde i gang mage og tarmer. En for stor andel karbohydrater, og da spesielt kostfiber, kan forårsake diaré og ha innvirkning på hundens næringsopptak.

Mineraler
Mineraler som jern, kalsium og magnesium fyller flere viktige funksjoner i fôret. De fremmer blant annet oppbygging av skjelett og dannelse av hud og pels. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 12 ulike mineraler, der de viktigste er:

 • Kalsium (Ca): Kalsium har først og fremst betydning for oppbygging og vedlikehold av hundens skjelett og tenner, men også muskler og nerver trenger kalsium. Kalsiumet påvirker også hvordan hunden kan nyttiggjøre seg andre mineraler og vitaminer, der et for høyt kalsiuminntak kan ha negativ innvirkning på opptaksevnen.
 • Fosfor (P): Fosfor virker i samspill med kalsium og er et viktig mineral for oppbygging av hundens muskler og for aktivering av visse vitaminer.

Det er viktig at fôret inneholder riktig mengde av både kalsium og fosfor, men også at balansen mellom disse to mineralene er riktig. Det er en forutsetning for at hunden skal få en harmonisk vekst og velfungerende organer. For mye fosfor eller et skjevt forhold mellom kalsium og fosfor kan f.eks. føre til benskjørhet.

 • Magnesium (Mg): Magnesium er et mineral og en antioksidant. Magnesium er blant annet viktig for kroppens celler, hjertet og immunforsvaret.
 • Kobber (Cu): Kobber har sammen med visse B-vitaminer og jern stor betydning for bloddannelsen. Kobber er også viktig for hundens ledd og for dannelsen av proteinet elastin som gjør huden elastisk.
 • Selen (Se): Selen er et mineral og en antioksidant. Selen beskytter blant annet kroppens celler, og sammen med vitamin E har selen en viktig funksjon i hundens immunforsvar og reduserer risikoen for kreft.
 • Zink (Zn): Zink er et mineral og hjelpestoff med betydning for mange ulike funksjoner i kroppen. Blant annet for oppbygging av hud og pels, men også for kroppens opptak av vitamin A (se nedenfor).
 • Jern (Fe): Jern er først og fremst viktig for dannelsen av nye blodlegemer.

Vitaminer
Akkurat som mineraler fyller vitaminer flere viktige funksjoner i fôret. I tillegg til at de fungerer som antioksidanter, fremmer de blant annet stoffskiftet og dannelsen av viktige fettsyrer.
Det finnes to typer vitaminer: fettløselige og vannløselige. De fettløselige vitaminene lagres i kroppsfettet, mens vannløselige føres ut med urinen etter at de har gjort sin nytte. Doseringen av fettløselige vitaminer må ikke være for høy, ettersom overskudd kan føre til forgiftning av hunden. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 13 ulike vitaminer, der de viktigste er:

 • Vitamin A: Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for immunforsvaret, synet, hørselen og hundens hud og pels.
 • B-vitaminer: B-vitaminer er en gruppe vannløselige vitaminer som først og fremst fungerer som hjelpestoffer for hundens stoffskifte, men også bidrar til dannelsen av flere viktige fettsyrer.
 • Vitamin C: Vitamin C er et vannløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste funksjon er å beskytte kroppens celler.
 • Vitamin D: Vitamin D er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å sikre kroppens opptak av kalsium og fosfor. D-vitamin er med andre ord viktig for hundens skjelett, tenner, muskler og nerver.
 • Vitamin E: Vitamin E er et fettløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste oppgave er å beskytte kroppens celler og styrke kroppens immunforsvar.
 • Vitamin K: Vitamin K er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å motvirke blødninger, ettersom det letter blodets koagulering.

 

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.