Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Uppdragstest

Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter. Foto: Istockphoto
Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter. Foto: Istockphoto

Formålet med Testfaktas kvalitetsmerking Certified Nutritional QualityTM er å løfte fram hundefôr med godt næringsinnhold. Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

Testfakta Research Publisert: 2 sep, 2014

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr (Testfakta Certified Nutritional QualityTM) sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter.
Formålet med kvalitetssertifiseringen er å gjøre det lettere for forbrukerne å velge riktig, og å hjelpe produsenter med bra fôr å synes.

Kvalitetsvurderingen som ligger til grunn for Testfaktas sertifisering baseres på gjeldende anbefalinger for næringsinnhold i hundefôr, utstedt av NRC (National Research Council). NRC er en del av USAs svar på det svenske vitenskapsakademiet og har som formål å fremme forskning og utvikling innen ulike vitenskapsområder.

Til kvalitetsvurderingen laboratorieanalyseres det næringsmessige innholdet i fôret. Analysen utføres på det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes.

For å oppnå Testfakta Certified Nutritional QualityTM må resultatet fra laboratorieanalysen vise at fôret har god næringsbalanse og at det ligger på linje med anbefalte nivåer for alle viktige næringsstoffer. Vurderingen gjøres med hensyn til om fôret er beregnet på valper, voksne eller eldre hunder.

Fakta

Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

De kjemiske analysene som ligger til grunn for Testfakta Nutritional QualityTM utføres av det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes. Analysen omfatter i alt et 60-tall ulike næringsparametere fordelt på følgende hovedkategorier:

Energiinnhold
Fôrets totale energiinnhold samt fordelingen mellom fett, protein og karbohydrater tas hensyn til ved vurderingen. Det er viktig at fôret holder et høyt energinivå og at fordelingen mellom de ulike energikildene er riktig for hunden. Protein og fett er generelt sett hundens viktigste energikilder.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktigt for vekst i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for hundens produksjon av egne proteiner. Hunden trenger et 20-tall aminosyrer for å bygge egne proteiner. 10 av disse må tilføres via fôret og kalles derfor essensielle.
I tillegg til det totale proteininnholdet analyseres de 10 essensielle aminosyrene.

Fettsyresammensetning
Fett har flere viktige funksjoner. I tillegg til at det er en effektiv energikilde, er fett viktig for hundens hud og pels, men også for hjernens utvikling. Fett utgjøres av ulike typer fettsyrer, der noen er viktigere for hundens helse enn andre. En del fettsyrer må tilføres gjennom fôret og kalles derfor essensielle. I tillegg til det totale fettinnholdet analyseres fôrets fettsyrekomposisjon.

Karbohydrater (kostfiber)
Karbohydrater er en mindre viktig energikilde for hunden. Karbohydratenes funksjon er først og fremst å danne blodsukker, som hunden også kan framstille av fôrets protein og fett. Karbohydrater utgjøres av sukker, stivelse og kostfiber. Kostfiber har ingen næringsmessig verdi for hunden, men gir hunden en god metthetsfølelse og bidrar til å holde i gang mage og tarmer. En for stor andel karbohydrater, og da spesielt kostfiber, kan forårsake diaré og ha innvirkning på hundens næringsopptak.

Mineraler
Mineraler som jern, kalsium og magnesium fyller flere viktige funksjoner i fôret. De fremmer blant annet oppbygging av skjelett og dannelse av hud og pels. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 12 ulike mineraler, der de viktigste er:

 • Kalsium (Ca): Kalsium har først og fremst betydning for oppbygging og vedlikehold av hundens skjelett og tenner, men også muskler og nerver trenger kalsium. Kalsiumet påvirker også hvordan hunden kan nyttiggjøre seg andre mineraler og vitaminer, der et for høyt kalsiuminntak kan ha negativ innvirkning på opptaksevnen.
 • Fosfor (P): Fosfor virker i samspill med kalsium og er et viktig mineral for oppbygging av hundens muskler og for aktivering av visse vitaminer.

Det er viktig at fôret inneholder riktig mengde av både kalsium og fosfor, men også at balansen mellom disse to mineralene er riktig. Det er en forutsetning for at hunden skal få en harmonisk vekst og velfungerende organer. For mye fosfor eller et skjevt forhold mellom kalsium og fosfor kan f.eks. føre til benskjørhet.

 • Magnesium (Mg): Magnesium er et mineral og en antioksidant. Magnesium er blant annet viktig for kroppens celler, hjertet og immunforsvaret.
 • Kobber (Cu): Kobber har sammen med visse B-vitaminer og jern stor betydning for bloddannelsen. Kobber er også viktig for hundens ledd og for dannelsen av proteinet elastin som gjør huden elastisk.
 • Selen (Se): Selen er et mineral og en antioksidant. Selen beskytter blant annet kroppens celler, og sammen med vitamin E har selen en viktig funksjon i hundens immunforsvar og reduserer risikoen for kreft.
 • Zink (Zn): Zink er et mineral og hjelpestoff med betydning for mange ulike funksjoner i kroppen. Blant annet for oppbygging av hud og pels, men også for kroppens opptak av vitamin A (se nedenfor).
 • Jern (Fe): Jern er først og fremst viktig for dannelsen av nye blodlegemer.

Vitaminer
Akkurat som mineraler fyller vitaminer flere viktige funksjoner i fôret. I tillegg til at de fungerer som antioksidanter, fremmer de blant annet stoffskiftet og dannelsen av viktige fettsyrer.
Det finnes to typer vitaminer: fettløselige og vannløselige. De fettløselige vitaminene lagres i kroppsfettet, mens vannløselige føres ut med urinen etter at de har gjort sin nytte. Doseringen av fettløselige vitaminer må ikke være for høy, ettersom overskudd kan føre til forgiftning av hunden. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 13 ulike vitaminer, der de viktigste er:

 • Vitamin A: Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for immunforsvaret, synet, hørselen og hundens hud og pels.
 • B-vitaminer: B-vitaminer er en gruppe vannløselige vitaminer som først og fremst fungerer som hjelpestoffer for hundens stoffskifte, men også bidrar til dannelsen av flere viktige fettsyrer.
 • Vitamin C: Vitamin C er et vannløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste funksjon er å beskytte kroppens celler.
 • Vitamin D: Vitamin D er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å sikre kroppens opptak av kalsium og fosfor. D-vitamin er med andre ord viktig for hundens skjelett, tenner, muskler og nerver.
 • Vitamin E: Vitamin E er et fettløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste oppgave er å beskytte kroppens celler og styrke kroppens immunforsvar.
 • Vitamin K: Vitamin K er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å motvirke blødninger, ettersom det letter blodets koagulering.

 

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.