Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Testfaktas kvalitetsmerking av hundefôr

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter. Foto: Istockphoto
Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter. Foto: Istockphoto

Formålet med Testfaktas kvalitetsmerking Certified Nutritional QualityTM er å løfte fram hundefôr med godt næringsinnhold. Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

Testfakta Research Publisert: 2 sep, 2014

Testfaktas kvalitetssertifisering av hundefôr (Testfakta Certified Nutritional QualityTM) sikrer at fôret er næringsmessig balansert og at det gir hunden et riktig inntak av alle nødvendige næringskomponenter.
Formålet med kvalitetssertifiseringen er å gjøre det lettere for forbrukerne å velge riktig, og å hjelpe produsenter med bra fôr å synes.

Kvalitetsvurderingen som ligger til grunn for Testfaktas sertifisering baseres på gjeldende anbefalinger for næringsinnhold i hundefôr, utstedt av NRC (National Research Council). NRC er en del av USAs svar på det svenske vitenskapsakademiet og har som formål å fremme forskning og utvikling innen ulike vitenskapsområder.

Til kvalitetsvurderingen laboratorieanalyseres det næringsmessige innholdet i fôret. Analysen utføres på det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes.

For å oppnå Testfakta Certified Nutritional QualityTM må resultatet fra laboratorieanalysen vise at fôret har god næringsbalanse og at det ligger på linje med anbefalte nivåer for alle viktige næringsstoffer. Vurderingen gjøres med hensyn til om fôret er beregnet på valper, voksne eller eldre hunder.

Fakta

Kravene til kvalitetsmerkingen er strenge. Fôret gjennomgår en omfattende kjemisk analyse og må være på linje med anbefalingen for hver enkelt næringsparameter. Kvalitetsstempelet Certified Nutritional QualityTM sikrer dermed at fôret er velbalansert og inneholder alle næringsstoffer som er nødvendige for hunden.

De kjemiske analysene som ligger til grunn for Testfakta Nutritional QualityTM utføres av det akkrediterte næringsmiddellaboratoriet Eurofins Analytics i franske Nantes. Analysen omfatter i alt et 60-tall ulike næringsparametere fordelt på følgende hovedkategorier:

Energiinnhold
Fôrets totale energiinnhold samt fordelingen mellom fett, protein og karbohydrater tas hensyn til ved vurderingen. Det er viktig at fôret holder et høyt energinivå og at fordelingen mellom de ulike energikildene er riktig for hunden. Protein og fett er generelt sett hundens viktigste energikilder.

Proteinsammensetning
Protein er først og fremst viktigt for vekst i muskler og vev. Protein består av aminosyrer som er nødvendige for hundens produksjon av egne proteiner. Hunden trenger et 20-tall aminosyrer for å bygge egne proteiner. 10 av disse må tilføres via fôret og kalles derfor essensielle.
I tillegg til det totale proteininnholdet analyseres de 10 essensielle aminosyrene.

Fettsyresammensetning
Fett har flere viktige funksjoner. I tillegg til at det er en effektiv energikilde, er fett viktig for hundens hud og pels, men også for hjernens utvikling. Fett utgjøres av ulike typer fettsyrer, der noen er viktigere for hundens helse enn andre. En del fettsyrer må tilføres gjennom fôret og kalles derfor essensielle. I tillegg til det totale fettinnholdet analyseres fôrets fettsyrekomposisjon.

Karbohydrater (kostfiber)
Karbohydrater er en mindre viktig energikilde for hunden. Karbohydratenes funksjon er først og fremst å danne blodsukker, som hunden også kan framstille av fôrets protein og fett. Karbohydrater utgjøres av sukker, stivelse og kostfiber. Kostfiber har ingen næringsmessig verdi for hunden, men gir hunden en god metthetsfølelse og bidrar til å holde i gang mage og tarmer. En for stor andel karbohydrater, og da spesielt kostfiber, kan forårsake diaré og ha innvirkning på hundens næringsopptak.

Mineraler
Mineraler som jern, kalsium og magnesium fyller flere viktige funksjoner i fôret. De fremmer blant annet oppbygging av skjelett og dannelse av hud og pels. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 12 ulike mineraler, der de viktigste er:

  • Kalsium (Ca): Kalsium har først og fremst betydning for oppbygging og vedlikehold av hundens skjelett og tenner, men også muskler og nerver trenger kalsium. Kalsiumet påvirker også hvordan hunden kan nyttiggjøre seg andre mineraler og vitaminer, der et for høyt kalsiuminntak kan ha negativ innvirkning på opptaksevnen.
  • Fosfor (P): Fosfor virker i samspill med kalsium og er et viktig mineral for oppbygging av hundens muskler og for aktivering av visse vitaminer.

Det er viktig at fôret inneholder riktig mengde av både kalsium og fosfor, men også at balansen mellom disse to mineralene er riktig. Det er en forutsetning for at hunden skal få en harmonisk vekst og velfungerende organer. For mye fosfor eller et skjevt forhold mellom kalsium og fosfor kan f.eks. føre til benskjørhet.

  • Magnesium (Mg): Magnesium er et mineral og en antioksidant. Magnesium er blant annet viktig for kroppens celler, hjertet og immunforsvaret.
  • Kobber (Cu): Kobber har sammen med visse B-vitaminer og jern stor betydning for bloddannelsen. Kobber er også viktig for hundens ledd og for dannelsen av proteinet elastin som gjør huden elastisk.
  • Selen (Se): Selen er et mineral og en antioksidant. Selen beskytter blant annet kroppens celler, og sammen med vitamin E har selen en viktig funksjon i hundens immunforsvar og reduserer risikoen for kreft.
  • Zink (Zn): Zink er et mineral og hjelpestoff med betydning for mange ulike funksjoner i kroppen. Blant annet for oppbygging av hud og pels, men også for kroppens opptak av vitamin A (se nedenfor).
  • Jern (Fe): Jern er først og fremst viktig for dannelsen av nye blodlegemer.

Vitaminer
Akkurat som mineraler fyller vitaminer flere viktige funksjoner i fôret. I tillegg til at de fungerer som antioksidanter, fremmer de blant annet stoffskiftet og dannelsen av viktige fettsyrer.
Det finnes to typer vitaminer: fettløselige og vannløselige. De fettløselige vitaminene lagres i kroppsfettet, mens vannløselige føres ut med urinen etter at de har gjort sin nytte. Doseringen av fettløselige vitaminer må ikke være for høy, ettersom overskudd kan føre til forgiftning av hunden. Analysen som ligger til grunn for kvalitetsvurderingen, omfatter i alt 13 ulike vitaminer, der de viktigste er:

  • Vitamin A: Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for immunforsvaret, synet, hørselen og hundens hud og pels.
  • B-vitaminer: B-vitaminer er en gruppe vannløselige vitaminer som først og fremst fungerer som hjelpestoffer for hundens stoffskifte, men også bidrar til dannelsen av flere viktige fettsyrer.
  • Vitamin C: Vitamin C er et vannløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste funksjon er å beskytte kroppens celler.
  • Vitamin D: Vitamin D er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å sikre kroppens opptak av kalsium og fosfor. D-vitamin er med andre ord viktig for hundens skjelett, tenner, muskler og nerver.
  • Vitamin E: Vitamin E er et fettløselig vitamin og en antioksidant hvis fremste oppgave er å beskytte kroppens celler og styrke kroppens immunforsvar.
  • Vitamin K: Vitamin K er et fettløselig vitamin hvis fremste oppgave er å motvirke blødninger, ettersom det letter blodets koagulering.

 

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.