I samarbeid med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har Testfakta utarbeidet en omfattende protokoll for å teste plantejord. Testen omfatter deler som jordanalyse før og etter dyrking, frøsåing, høsting og vurdering av rotsystem og avlingens vekt, både som frisk- og tørrvekt.
1. Forberedelse
Testen starter med at jordposene åpnes og at det komprimerte innholdet fluffes opp (røres godt om). Utseendet evalueres visuelt og dokumenteres. Representative prøver sendes til næringsanalyse. Jorden legges i krukker som er store nok til å gi plass til rotsystemene, slik at også utviklingen av disse kan sammenlignes. Krukkene plasseres ut tilfeldig på et plantebord i en veksthusavdeling. Hver testjord fordeles på tolv krukker à seks liter, noe som betyr et totalt volum på 72 liter jord.
2. Jordanalyse (Spurway-analyse)
Før dyrkingen starter, sendes en jordprøve for å ta en såkalt Spurway-analyse. Her ser man hvilke næringsstoffer som er lett tilgjengelige for plantene i jorden. Analysen utføres på Eurofins Food & Agro Testing i Kristianstad i Sverige. Dette gjøres før dyrking og etter avsluttet dyrkingstest, for å se hvordan næringsinnholdet i jorden har blitt påvirket i dyrkingsperioden.
Det man ser på er:
pH-verdi
Nitrogen
Fosfor
Kalium
Sulfatsvovel
Bor
Kalsium
Magnesium
Mangan
Natrium
Jern
Aluminium
3. Såing
I hver krukke sås fem frø av tre ulike planteslag: rødbete (rotfrukt), hodesalat (bladvekst) og tagetes eller fløyelsblomst (en blomstrende plante). Det sås fire krukker med hvert planteslag. Jorden vannes før og etter såing. For å unngå at frøene tørker, dekkes krukkene med en gjennomsiktig plastfilm til frøene har spirt. Deretter fjernes plasten.
4. Vanning
Krukkene vannes to ganger i uken, alltid med samme mengde vann per krukke og uten tilleggsnæring.
5. Varme og lys
Dyrkingen skjer i et veksthus som holder 20 °C hele døgnet til frøene har spirt – da senkes temperaturen til 18 °C. Avhengig av årstiden når plantingen utføres, kan det være nødvendig med tilleggsbelysning (i et visst antall timer) for å oppnå sammenlignbare dyrkingsforhold. Tilleggsbelysningen er en klassisk drivhusbelysning med høytrykks-natriumlamper.
6. Høsting
Etter åtte ukers dyrking høstes plantedelene fra hver krukke. På rødbetene høstes både blad/stilk og rot. Plantedelene fra hver krukke veies direkte etter høsting (friskvekt), og deretter legges det som er høstet fra hver krukke i separate papirposer, for å lufttørkes i tørkeskap til vannet har fordampet (tørrvekt). Ved høsting evalueres også grøden visuelt ut fra plantenes jevnhet, frodighet og bladenes farge. Også rødbetenes røtter blir gransket.
7. Statistisk analyse
Gjøres for hver art basert på vekst per krukke.
8. Fotografering (dokumentasjon)
Gjøres første gang når krukkene fylles, deretter når plantene har kommet opp og til slutt ved høsting. Ved høsting fotograferes også rotsystemene for å vurdere hvordan jorden har tillatt dem å utvikle seg.
Testfaktas kvalitetsmerking
Plantejord som presterer gjennomgående godt i Testfaktas jordtest, får rett til å bruke Testfaktas kvalitetsmerking. Hensikten med kvalitetsmerkingen er å fremheve jord med gode dyrkingsegenskaper.
For Testfakta Verified Quality & Performance kreves det at en plantejord holder et gjennomgående høyt nivå og ikke underpresterer i noen av delmomentene.
-
Visuell vurdering av de ulike plantenes vekst etter 8 uker
Vurderingen gjøres visuelt på en skala fra 2–10, der 10 innebærer ingen synlig næringsmangel og velutviklede planter, og karakter 2 en tydelig næringsmangel og hemmet vekst. Kriterier for Testfakta Verified er en gjennomsnittskarakter for de tre ulike planteslagene på minimum 7,0, og ingen delkarakter under 6,0. -
Veiing av plantene (avlingen) etter 8 uker
Kriterier for Testfakta Verified (friskvekt):
Tagetes minimum 30,0 gram
Rødbete minimum 40,0 gram
Salat minimum 90,0 gram -
Næringsanalyse (Spurway-analyse)
Resultatet fra næringsanalysen gir en pekepinn på årsaken til bedre eller dårligere dyrkingsresultat.
Testfakta Best i test gis til en plantejord som presterer sammenlagt best i en sammenlignende test av plantejord. Resultatet av den visuelle vurderingen og veiingen av plantene vektes likt i den sammenlagte vurderingen.