Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Veggmalingen testes på en rekke områder, og alt fra emisjon av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk påføring testes. Foto: Anna Sigge
Veggmalingen testes på en rekke områder, og alt fra emisjon av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk påføring testes. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publisert: 12 jul, 2022

Emisjon av VOC-stoffer
VOC er en gruppe lettflyktige kjemikalier som fremfor alt har blitt koblet til allergiplager, hodepine og kvalme. Målingen gjøres på den malte flaten etter henholdsvis tre og 28 døgn. Resultatene fra analysen sammenlignes med de tyske lovfestede kravene (AgBB) for emisjon fra byggevarer. Sverige har ingen regler for hvor mye VOC-stoffer en maling kan avgi når den sitter på veggen – bare hvor høye nivåer produsenten kan blande i malingen, noe som ikke er det samme.

  • Emisjon etter tre døgn (µg/m3): Grenseverdi 10,0

  • Emisjon etter 28 døgn (µg/m3): Grenseverdi 1,0

Foto: Eurofins
Foto: Eurofins

Motstand mot flekker
Den malte flaten eksponeres i 24 timer for flekker av tomat, kaffe og olje. Etter eksponering tørkes flaten av og inspiseres for spor av flekkene. Med tanke på malingens farge (hvit) og bruksområde (veggmaling) aksepteres mindre spor av flekker så lenge overflatens struktur ikke blir påvirket.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Motstand mot slitasje
I testen utsettes den malte flaten (som har fått tørke i 28 dager) for 200 sykluser av våtskrubbing. Den malte flatens tykkelse (tykkelsen på malingslaget) måles før og etter skrubbing. Forskjellen skal ikke overstige 10 %.

Malingens dekkevne
I testen males en svart flate på 20 m2 med en liter maling. Etter maling måles dekkevnen uttrykt i prosent. Jo høyere prosent, desto bedre, og grensen for godkjent går ved 65 %.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Forskjell i nyanse/glans mellom ulike malingsstrøk
I testen males en flate med et strøk maling som får tørke i fem minutter, og deretter males en del av samme flate med enda et strøk maling. De malte flatene sammenlignes deretter med tanke på nyanse og glans.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Maling
Laboratoriets personale ruller en vegg og vurderer malingens bruksegenskaper. Vurderingen omfatter malingsopptak på rullen, spredning, sprut og hvor lett det er å rulle ut malingen.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Sluttresultat på den malte flaten
Sluttresultatet vurderes etter 24 timers tørketid. Vurderingen gjøres på nært hold, der man leter etter spor av rullen, bobler i malingen og variasjoner i nyanse/glans. Man vurderer også overflatens jevnhet. Dessuten gjøres det en vurdering av helheten på litt lengre avstand.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

 

Testfaktas kvalitetsmerking

Veggmalinger som presterer gjennomgående godt i Testfaktas test av veggmalinger, får rett til å bruke Testfaktas kvalitetsmerking. Hensikten med kvalitetsmerkingen er å løfte frem veggmalinger med god dekkevne og høy kvalitet. For Testfakta Verified Quality & Performance kreves det at en veggmaling holder et gjennomgående høyt nivå i Testfaktas test av veggmaling.                                           

vqp

Testfakta Best i test gis til en veggmaling som får høyest totalkarakter i en sammenlignende test av veggmalinger, og som oppfyller kravene for Testfakta Verified Quality & Performance. 

Best i test

 

Veggmaling som har oppfylt kriteriene for Testfaktas kvalitetsmerking:

Rusta Reflekt Nyans 

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.