Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Veggmalingen testes på en rekke områder, og alt fra emisjon av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk påføring testes. Foto: Anna Sigge
Veggmalingen testes på en rekke områder, og alt fra emisjon av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk påføring testes. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publisert: 12 jul, 2022

Emisjon av VOC-stoffer
VOC er en gruppe lettflyktige kjemikalier som fremfor alt har blitt koblet til allergiplager, hodepine og kvalme. Målingen gjøres på den malte flaten etter henholdsvis tre og 28 døgn. Resultatene fra analysen sammenlignes med de tyske lovfestede kravene (AgBB) for emisjon fra byggevarer. Sverige har ingen regler for hvor mye VOC-stoffer en maling kan avgi når den sitter på veggen – bare hvor høye nivåer produsenten kan blande i malingen, noe som ikke er det samme.

  • Emisjon etter tre døgn (µg/m3): Grenseverdi 10,0

  • Emisjon etter 28 døgn (µg/m3): Grenseverdi 1,0

Foto: Eurofins
Foto: Eurofins

Motstand mot flekker
Den malte flaten eksponeres i 24 timer for flekker av tomat, kaffe og olje. Etter eksponering tørkes flaten av og inspiseres for spor av flekkene. Med tanke på malingens farge (hvit) og bruksområde (veggmaling) aksepteres mindre spor av flekker så lenge overflatens struktur ikke blir påvirket.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Motstand mot slitasje
I testen utsettes den malte flaten (som har fått tørke i 28 dager) for 200 sykluser av våtskrubbing. Den malte flatens tykkelse (tykkelsen på malingslaget) måles før og etter skrubbing. Forskjellen skal ikke overstige 10 %.

Malingens dekkevne
I testen males en svart flate på 20 m2 med en liter maling. Etter maling måles dekkevnen uttrykt i prosent. Jo høyere prosent, desto bedre, og grensen for godkjent går ved 65 %.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Forskjell i nyanse/glans mellom ulike malingsstrøk
I testen males en flate med et strøk maling som får tørke i fem minutter, og deretter males en del av samme flate med enda et strøk maling. De malte flatene sammenlignes deretter med tanke på nyanse og glans.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Maling
Laboratoriets personale ruller en vegg og vurderer malingens bruksegenskaper. Vurderingen omfatter malingsopptak på rullen, spredning, sprut og hvor lett det er å rulle ut malingen.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

Sluttresultat på den malte flaten
Sluttresultatet vurderes etter 24 timers tørketid. Vurderingen gjøres på nært hold, der man leter etter spor av rullen, bobler i malingen og variasjoner i nyanse/glans. Man vurderer også overflatens jevnhet. Dessuten gjøres det en vurdering av helheten på litt lengre avstand.

Foto: Matthieu Collin
Foto: Matthieu Collin

 

Testfaktas kvalitetsmerking

Veggmalinger som presterer gjennomgående godt i Testfaktas test av veggmalinger, får rett til å bruke Testfaktas kvalitetsmerking. Hensikten med kvalitetsmerkingen er å løfte frem veggmalinger med god dekkevne og høy kvalitet. For Testfakta Verified Quality & Performance kreves det at en veggmaling holder et gjennomgående høyt nivå i Testfaktas test av veggmaling.                                           

vqp

Testfakta Best i test gis til en veggmaling som får høyest totalkarakter i en sammenlignende test av veggmalinger, og som oppfyller kravene for Testfakta Verified Quality & Performance. 

Best i test

 

Veggmaling som har oppfylt kriteriene for Testfaktas kvalitetsmerking:

Rusta Reflekt Nyans 

Facebook Comments

Fler nyheter

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.