Trådløs mister snart kraften

Trådløs mister snart kraften

Foto: Ines Escherich
Etterklangsrom for måling og fastsettelse av lydeffektnivå. Foto: Ines Escherich
Oppsuging av støv fra hardt gulv. Foto: Ines Escherich
Oppsuging av støv fra teppe. Foto: Ines Escherich.
Fjerning av fibre fra møbler. Foto: Ines Escherich
Måling av bredden på munnstykket. Foto: Ines Escherich
Testmateriale som brukes til harde gulv, tepper, møbeltrekk og avfall. Foto: Ines Escherich.

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Håkan Lövström Publisert: 3 sep, 2021

Det blir stadig vanligere med trådløse og batteridrevne maskiner i huset. Nå kommer støvsugerne for fullt. Testfakta har fått testet sju vanlige trådløse støvsugere ved det tyske laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland.

Testen viser at driftstiden til støvsugerne er et både svakt og avgjørende punkt. Mange fabrikanter har en deklarert driftstid på opp mot en time eller mer.

Men testen viser at bare én av støvsugerne kunne kjøres på full kapasitet og sugeevne i mer enn et kvarter. Testvinneren Electrolux holdt ut i 16 minutter før batteriet var tomt.

Dårligst batterikapasitet hadde OBH Nordica, som bare klarte seks minutter før den slo seg av.

Men mange av de andre maskinene hadde også kort driftstid på full kapasitet, der driftstiden varierte fra ni, ti til elleve minutter.

– En støvsuger som utmerker seg når det er snakk om batterier, er Bosch, som har utskiftbart batteri. Dette er samme type batterier som de bruker i for eksempel skrutrekkere eller hekksaks. Da kan du ha et fullt batteri i laderen og bytte raskt, sier Albrecht Liskowsky.

[PDF]

 

Lydnivået er et annet område hvor det var store forskjeller mellom merkene. De som har kjøpt en vanlig støvsuger i løpet av de siste årene, vet at de har blitt stadig mer stillegående og knapt får hunden eller katten i huset til å reagere.

Med disse små, trådløse støvsugerne er det noe annet. Høyest lydnivå hadde Roidmi, som i laboratoriets målinger kom opp i et nivå på 84 desibel. Ifølge Trafikverkets støyguide tilsvarer dette et passerende godstog.

– Maskinene er mye mindre enn tradisjonelle støvsugere og har derfor langt mindre gods som kan dempe lyden fra motoren. Dessuten ligger ikke motoren mot gulvet, noe som også gir en dempende effekt, forklarer Albrecht Liskowsky på laboratoriet i Hartmannsdorf.

– Det er ikke så overraskende at nettopp Electrolux og Bosch klarte seg bra når det gjelder støynivå. Begge er store produsenter av ulike husholdningsmaskiner og har egne støytester, sier Albrecht Liskowsky.

Hvordan klarer de håndholdte støvsugerne hovedoppgaven: å suge opp støv fra gulvet? Klart best på både hardt gulv og teppe er Dyson. I likhet med alle andre har den en roterende børste i munnstykket, noe som betyr at støvsugerne i prinsippet bare fungerer når man fører munnstykket forover. Børsten trekker opp smusset, som deretter suges opp gjennom røret. Når munnstykket dras bakover, jobber børstene i «feil» retning, og smusset trekkes ikke like effektivt opp i røret.

Dårligst bakover var Electrolux, som bare klarte å ta opp 15 prosent i dette testmomentet.

Best var Dyson, som klarte 93 prosent (94,1 prosent i middelverdi bakover og forover) av smusset i bakoverdelen av testene. Dyson var også blant de beste når munnstykket ble dratt forover mot smusset, men aller best var den høylytte Roidmi, som klarte 97 prosent (85 prosent i middelverdi bakover og forover) av smusset på hardt gulv.

– Det pågår mye utvikling når det gjelder munnstykker og børster. Dyson har for eksempel en mykere, mer fluffy børste som de kaller soft roller, og som er tilpasset for harde gulv. Fabrikanten har også gjort forsøk med å ha to børster som snurrer i forskjellig retning i munnstykket. Men vi får nok se nye løsninger fremover, konstaterer Albrecht Liskowsky.

Et aspekt man ifølge ham ikke må glemme, er vekten, og hvor slitsomt det blir å bære rundt på støvsugeren når man gjør rent.

– For eldre eller en som er svak, tror jeg Electrolux’ løsning er best. De har satt selve støvsugeren lenger nede på skaftet, slik at tyngden havner over munnstykket i stedet for over hånden og armen, sier Albrecht Liskowsky.

Fakta om testen

Laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland har på oppdrag fra Testfakta testet sju vanlige trådløse støvsugermodeller til en makspris på 5000 kroner.

Ut fra disse kriteriene har de aktuelle fabrikantene valgt hvilken modell som skal være med i testen.

Følgende støvsugere er med i utvalget:

Electrolux

PQ91-ANIMA/50MB/GREEN/ALGRS

Bissell

ICON™ 25V

 

Dyson

v10 motorhead

Dreame

T20

Bosch

Unlimited Serie 6

OBH Nordica

Air Force 560 Flex

Roidmi

R20

Testparametere

Samtlige tester er utført ifølge den internasjonale standarden IEC 62885-2 for støvsugere.

Batteritid

Batteriet på hver modell kondisjoneres (lades helt opp og helt ut tre ganger) først før hver test for å få maksimal kapasitet ut av det aktuelle batteriet. Hver støvsuger ble kjørt på maksimal effekt på hardt gulv ifølge spesifikasjonene i standarden. Batterikapasiteten ble målt, og tiden ble notert ved 90 % og 40 % gjenstående sugeeffekt. Mange støvsugere har en funksjon som gjør at støvsugeren slås helt av når batteriet blir for svakt, såkalt «sudden death». Tiden for 40 % noteres når støvsugeren slås av.

Rengjøring av teppe / hardt gulv

En bestemt støvmengde fordeles på en flate ifølge spesifikasjonene i standarden. Støvsugeren får suge opp støvet med standardmunnstykket i en fremadgående og i en bakovergående bevegelse i to ulike tester. I begge testene kjøres støvsugeren på maksimal kapasitet. Andelen av støv som suges opp i respektive test, bestemmes ved å veie støvet som er igjen, og sammenligne med den totale støvmengden som ble spredt ut på flaten. Resultatet oppgis som oppsugd støv i prosent.

Fjerne lengre fibre fra møbler

En bestemt mengde fibre (hår og tråder) fordeles på en flate ifølge spesifikasjonene i standarden. Støvsugermunnstykket (møbelmunnstykket) føres frem og tilbake over hele flaten i et spesifikt mønster til alle fibre er borte. Deretter rengjøres også munnstykket for fibre. Det noteres hvor lang tid det tar å suge opp alle fibre og rengjøre munnstykket.

Fjerne støv inntil en vegg på hardt gulv

En bestemt støvmengde fordeles på en flate inntil et hjørne ved en vegg som spesifisert i standarden. Støvsugeren kjøres i en forovergående bevegelse med standardmunnstykket én gang. Avstanden fra veggen der støvsugeren ikke har kommet til måles, både fra siden og forfra. Se bilde 1.

 

Bilde 1. Fjerne støv inntil en vegg på hardt gulv

 

Lydnivå på hardt gulv

Støvsugeren plasseres på et hardt gulv i et spesifikt rom (etterklangsrom) beregnet for måling av lydeffektnivå ifølge spesifikasjonene i standarden. Lydeffekten (LWA) måles og justeres ifølge A-filteret (tilpasset følsomheten i det menneskelige øret). Verdien rapporteres som dB, LWA.

Karaktersetting

Resultatene fra laboratorietesten er gradert og vektet sammen til en totalkarakter i samråd med laboratoriet. Karaktersettingen er gjort på en skala fra 1 til 10, der 10 er best.

Karakterene fra de ulike delmomentene er vektet sammen til en totalkarakter på følgende måte:

 

  • Ytelse rengjøring:                                            (60 %)
  • Batteri                    :                                         (30 %)
  • Lydvolum:                                                        (10 %)

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.