Trådløs mister snart kraften

Trådløs mister snart kraften

Foto: Ines Escherich
Etterklangsrom for måling og fastsettelse av lydeffektnivå. Foto: Ines Escherich
Oppsuging av støv fra hardt gulv. Foto: Ines Escherich
Oppsuging av støv fra teppe. Foto: Ines Escherich.
Fjerning av fibre fra møbler. Foto: Ines Escherich
Måling av bredden på munnstykket. Foto: Ines Escherich
Testmateriale som brukes til harde gulv, tepper, møbeltrekk og avfall. Foto: Ines Escherich.

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Håkan Lövström Publisert: 3 sep, 2021

Det blir stadig vanligere med trådløse og batteridrevne maskiner i huset. Nå kommer støvsugerne for fullt. Testfakta har fått testet sju vanlige trådløse støvsugere ved det tyske laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland.

Testen viser at driftstiden til støvsugerne er et både svakt og avgjørende punkt. Mange fabrikanter har en deklarert driftstid på opp mot en time eller mer.

Men testen viser at bare én av støvsugerne kunne kjøres på full kapasitet og sugeevne i mer enn et kvarter. Testvinneren Electrolux holdt ut i 16 minutter før batteriet var tomt.

Dårligst batterikapasitet hadde OBH Nordica, som bare klarte seks minutter før den slo seg av.

Men mange av de andre maskinene hadde også kort driftstid på full kapasitet, der driftstiden varierte fra ni, ti til elleve minutter.

– En støvsuger som utmerker seg når det er snakk om batterier, er Bosch, som har utskiftbart batteri. Dette er samme type batterier som de bruker i for eksempel skrutrekkere eller hekksaks. Da kan du ha et fullt batteri i laderen og bytte raskt, sier Albrecht Liskowsky.

[PDF]

 

Lydnivået er et annet område hvor det var store forskjeller mellom merkene. De som har kjøpt en vanlig støvsuger i løpet av de siste årene, vet at de har blitt stadig mer stillegående og knapt får hunden eller katten i huset til å reagere.

Med disse små, trådløse støvsugerne er det noe annet. Høyest lydnivå hadde Roidmi, som i laboratoriets målinger kom opp i et nivå på 84 desibel. Ifølge Trafikverkets støyguide tilsvarer dette et passerende godstog.

– Maskinene er mye mindre enn tradisjonelle støvsugere og har derfor langt mindre gods som kan dempe lyden fra motoren. Dessuten ligger ikke motoren mot gulvet, noe som også gir en dempende effekt, forklarer Albrecht Liskowsky på laboratoriet i Hartmannsdorf.

– Det er ikke så overraskende at nettopp Electrolux og Bosch klarte seg bra når det gjelder støynivå. Begge er store produsenter av ulike husholdningsmaskiner og har egne støytester, sier Albrecht Liskowsky.

Hvordan klarer de håndholdte støvsugerne hovedoppgaven: å suge opp støv fra gulvet? Klart best på både hardt gulv og teppe er Dyson. I likhet med alle andre har den en roterende børste i munnstykket, noe som betyr at støvsugerne i prinsippet bare fungerer når man fører munnstykket forover. Børsten trekker opp smusset, som deretter suges opp gjennom røret. Når munnstykket dras bakover, jobber børstene i «feil» retning, og smusset trekkes ikke like effektivt opp i røret.

Dårligst bakover var Electrolux, som bare klarte å ta opp 15 prosent i dette testmomentet.

Best var Dyson, som klarte 93 prosent (94,1 prosent i middelverdi bakover og forover) av smusset i bakoverdelen av testene. Dyson var også blant de beste når munnstykket ble dratt forover mot smusset, men aller best var den høylytte Roidmi, som klarte 97 prosent (85 prosent i middelverdi bakover og forover) av smusset på hardt gulv.

– Det pågår mye utvikling når det gjelder munnstykker og børster. Dyson har for eksempel en mykere, mer fluffy børste som de kaller soft roller, og som er tilpasset for harde gulv. Fabrikanten har også gjort forsøk med å ha to børster som snurrer i forskjellig retning i munnstykket. Men vi får nok se nye løsninger fremover, konstaterer Albrecht Liskowsky.

Et aspekt man ifølge ham ikke må glemme, er vekten, og hvor slitsomt det blir å bære rundt på støvsugeren når man gjør rent.

– For eldre eller en som er svak, tror jeg Electrolux’ løsning er best. De har satt selve støvsugeren lenger nede på skaftet, slik at tyngden havner over munnstykket i stedet for over hånden og armen, sier Albrecht Liskowsky.

Fakta om testen

Laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf i Tyskland har på oppdrag fra Testfakta testet sju vanlige trådløse støvsugermodeller til en makspris på 5000 kroner.

Ut fra disse kriteriene har de aktuelle fabrikantene valgt hvilken modell som skal være med i testen.

Følgende støvsugere er med i utvalget:

Electrolux

PQ91-ANIMA/50MB/GREEN/ALGRS

Bissell

ICON™ 25V

 

Dyson

v10 motorhead

Dreame

T20

Bosch

Unlimited Serie 6

OBH Nordica

Air Force 560 Flex

Roidmi

R20

Testparametere

Samtlige tester er utført ifølge den internasjonale standarden IEC 62885-2 for støvsugere.

Batteritid

Batteriet på hver modell kondisjoneres (lades helt opp og helt ut tre ganger) først før hver test for å få maksimal kapasitet ut av det aktuelle batteriet. Hver støvsuger ble kjørt på maksimal effekt på hardt gulv ifølge spesifikasjonene i standarden. Batterikapasiteten ble målt, og tiden ble notert ved 90 % og 40 % gjenstående sugeeffekt. Mange støvsugere har en funksjon som gjør at støvsugeren slås helt av når batteriet blir for svakt, såkalt «sudden death». Tiden for 40 % noteres når støvsugeren slås av.

Rengjøring av teppe / hardt gulv

En bestemt støvmengde fordeles på en flate ifølge spesifikasjonene i standarden. Støvsugeren får suge opp støvet med standardmunnstykket i en fremadgående og i en bakovergående bevegelse i to ulike tester. I begge testene kjøres støvsugeren på maksimal kapasitet. Andelen av støv som suges opp i respektive test, bestemmes ved å veie støvet som er igjen, og sammenligne med den totale støvmengden som ble spredt ut på flaten. Resultatet oppgis som oppsugd støv i prosent.

Fjerne lengre fibre fra møbler

En bestemt mengde fibre (hår og tråder) fordeles på en flate ifølge spesifikasjonene i standarden. Støvsugermunnstykket (møbelmunnstykket) føres frem og tilbake over hele flaten i et spesifikt mønster til alle fibre er borte. Deretter rengjøres også munnstykket for fibre. Det noteres hvor lang tid det tar å suge opp alle fibre og rengjøre munnstykket.

Fjerne støv inntil en vegg på hardt gulv

En bestemt støvmengde fordeles på en flate inntil et hjørne ved en vegg som spesifisert i standarden. Støvsugeren kjøres i en forovergående bevegelse med standardmunnstykket én gang. Avstanden fra veggen der støvsugeren ikke har kommet til måles, både fra siden og forfra. Se bilde 1.

 

Bilde 1. Fjerne støv inntil en vegg på hardt gulv

 

Lydnivå på hardt gulv

Støvsugeren plasseres på et hardt gulv i et spesifikt rom (etterklangsrom) beregnet for måling av lydeffektnivå ifølge spesifikasjonene i standarden. Lydeffekten (LWA) måles og justeres ifølge A-filteret (tilpasset følsomheten i det menneskelige øret). Verdien rapporteres som dB, LWA.

Karaktersetting

Resultatene fra laboratorietesten er gradert og vektet sammen til en totalkarakter i samråd med laboratoriet. Karaktersettingen er gjort på en skala fra 1 til 10, der 10 er best.

Karakterene fra de ulike delmomentene er vektet sammen til en totalkarakter på følgende måte:

 

  • Ytelse rengjøring:                                            (60 %)
  • Batteri                    :                                         (30 %)
  • Lydvolum:                                                        (10 %)

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita tørketrommel CTT7800V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita tørketrommel. Tørketrommelen er testet sammen med sammenlignbare tørketromler fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørketrommel presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test av vaskemaskiner

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på vaskemaskinenes evne til å vaske, skylle og sentrifugere, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskin CTM7840V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita vaskemaskin. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignbare vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvitas vaskemaskin presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.