Den beste barberhøvelen for glatt hud

Den beste barberhøvelen for glatt hud

Her ser vi en paneldeltaker i den kliniske testen. Deltakerne visste ikke hvilken barberhøvel de brukte. Foto: Tobias Meyer
Laboratoriets ekspert vurderer barberingsresultatet på benet til en paneldeltaker umiddelbart etter barbering. Også etterveksten tre og sju dager etter barbering ble vurdert. Foto: Tobias Meyer
Etter hver barbering måtte deltakerne fylle ut et evalueringsskjema. Foto: Tobias Meyer
Barberbladene på et barberhode tas ut og inspiseres før det testes hvor lenge de holder seg skarpe. Foto: Doug Jackson.
Her undersøkes det hvor lenge barberbladene holder seg skarpe. Utstyret måler hvor mye kraft som trengs for at barberbladet skal kunne skjære gjennom et bestemt testmateriale. Testen gjentas 400 ganger. Doug Jackson
Under holdbarhetstesten undersøkes barberbladene i mikroskop med jevne mellomrom. Dette for å se hvordan bladene påvirkes. Foto: Doug Jackson
Ved hjelp av et såkalt lasergeoniometer kan laboratoriet blant annet måle barberbladets skjærevinkel. Foto: Doug Jackson.
Laboratorietest

En nær og skånsom barbering som ikke irriterer eller skader huden, er noen av de viktigste egenskapene for en barberhøvel. I Testfaktas omfattende laboratorietest har vi testet åtte ulike høvler på 21 forsøkspersoner, og skarpheten og holdbarheten til stålet er sammenlignet.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publisert: 18 Mar, 2019

Kvinnen stryker ut barbergelé på beinet, får en anonymisert barberhøvel i hånden og begynner å barbere seg på samme måte som hun pleier. Men denne gangen er hun ikke hjemme på sitt eget bad, hun er i testlaboratoriets lokaler i en liten by i Østerrike.

Kvinnen er en av 21 personer som er rekruttert til en klinisk paneltest av barberhøvler for kvinner. Testen gjennomføres på oppdrag av Testfakta Research, som i sin tur er engasjert av Gillette Venus.

Det skal også vise seg at Gillette Venus' nye modell, Extra Smooth Sensitive med fem blader, er høvelen som presterer gjennomgående best i testen.

[PDF]

I tillegg til den kliniske paneltesten fikk et separat testpanel på drøyt 20 kvinner teste og vurdere barberhøvlene hjemme i en såkalt "home-use-test", der alle i testpanelet barberte seg tre ganger med hver barberhøvel.

Gillette Venus Extra Smooth Sensitive er barberhøvelen som kommer best ut i både den kliniske delen og i "home-use-testen". Det som utmerker denne fra de andre, er fremfor alt skånsomheten mot huden og nærheten i barberingen.

Laboratorieekspertenes vurdering i den kliniske paneltesten stemte godt overens med brukernes vurdering i "home-use-testen".

– Soleil Easy fra merket BIC er et dårligere produkt i både den kliniske og "home-use-testen". Den gav dårligere resultat i barberingskvalitet, og deltakerne skar seg i noen tilfeller eller fikk andre skader på huden, sier dr. Bettina König, som er prosjektleder og konsulent for cosmetics, personal care & household for testerne ved SGS Institut Fresenius i den østerrikske byen Wörgl.

Skarpheten på bladene er viktig for ytelsen, fordi det sikrer en ren barbering uten skader på huden. Men hvor lenge holder skarpheten? For å få svar på dette, kontaktet man det britiske laboratoriet CATRA i Sheffield. Laboratoriet testet blant annet holdbarheten på skarpheten i måleutstyr utviklet spesielt for barberblader.

– Testene viste at de fleste høvlene hadde blader med god skarphet i starten, men at de ble påvirket ulikt av slitasje, sier Stephen Beverley, som er testleder hos CATRA. 

Bladene fra Solimo, Dorco Shai og Bic Soleil Easy hadde betydelig dårligere holdbarhet på skarpheten, og de presterte dårligere enn man kan forvente seg for denne type produkt. Årsaken til de dårlige karakterene er at ett eller flere blader kollapset allerede under de første prøvesyklusene.

Hvis vi ser på rangeringen i testen, er det enda et Gillette Venus-produkt som havner på seierspallen: Modellen Divine Sensitive med tre blader, som deler andreplassen med Icas barberhøvel med fem blader. Begge får totalkarakteren 4,0. Tredje best er BIC Soleil Bella som har fire blader – med karakteren 3,8. 

Slik er testen gjennomført

Testfakta Research har på oppdrag fra Procter & Gamble Sverige utført en test av barberhøvler for kvinner. Hensikten var å sammenligne ytelse og kvalitet.

Totalt ble det testet åtte barberhøvler som er tilgjengelige på det nordiske markedet, hvorav seks high-end-produkter fra de største varemerkene og to enklere høvler med færre blader. 

 • BIC Soleil Easy (3 blader)

 • BIC Soleil Bella (4 blader)

 • Dorco Shai 3+3 (6 blader)

 • Gillette Venus Divine Sensitive (3 blader)

 • Gillette Venus Extra Smooth Sensitive (5 blader) 

 • ICA 5-bladssystem (5 blader)

 • Solimo (Amazon) Womens’ razor (5 blader)

 • Wilkinson Hydro Silk (5 blader)

Det ble innkjøpt minst 30 komplette barberhøvler og 25 ekstra barberhoder per modell sommeren 2018. Gillette Venus Extra Smooth Sensitive ble sendt fra oppdragsgiveren. 

Testen ble utført av to forskjellige uavhengige testlaboratorier og bestod av tre deler.

1. SGS Fresenius Institut i Østerrike testet barberhøvlenes ytelse i to deler:

A. Klinisk test med testpanel og ekspertvurdering

B. Home-use-test med testpanel, gjentatt bruk og vurdering

2. Den tredje delen ble utført av CATRA Cutlery and Allied Trades Research Association, et uavhengig britisk testlaboratorium som er spesialisert på testing av kniver, skjæreverktøy og maskiner med skjæreblader: 

måling av barberbladenes skarphet og holdbarhet

 

1. A.    Den kliniske testen på laboratoriet

Panelet bestod av 22 kvinner som alle brukte hver barberhøvel én gang. 

Det var tilfeldig hvilken rekkefølge brukerne benyttet barberhøvlene i. Barberingen ble gjennomført under kontroll av en ekspert. Samtlige barberhøvler ble anonymisert i forkant. Kvinnene brukte en standard barbergelé. 

 

Både brukerne og en laboratorieekspert satte karakter på barberhøvlenes

 • barberingskvalitet generelt og inndelt på legg, rundt ankelen og rundt kneet 

 • skånsomhet (forekomst av kuttskader, skader, hudrødhet eller irritasjon etter barberingen)

 • etterveksten tre og sju dager etter barbering

 

1. B.    Home-use-testen

Panelet bestod av 21 kvinner som brukte hvert barberhøvelfabrikat minst tre ganger. Rekkefølgen på bruken av barberhøvlene var tilfeldig. Samtlige barberhøvler ble anonymisert i forkant. Alle brukte sin egen barbergelé.

Etterpå satte hver paneldeltaker karakter på samtlige testmomenter på et evalueringsskjema med en femtrinns karakterskala:   

 • barberhøvlenes barberingskvalitet på legg, arm, bikinilinje og armhule

 • håndtering og ergonomi

 • barberingskomfort

 • barberhøvlenes skånsomhet, mer konkret vurdert i form av forekomst av kuttskader, skader, hudrødhet eller irritasjon etter barberingen 

Utvelgelsesprinsipper for panelmedlemmer 

Begge testpanelene ble rekruttert etter følgende utvelgelsesprinsipper: 

 • kvinner mellom 18–65 år

 • ingen kjente allergier eller overømfintlighet

 • regelmessige brukere av barberhøvler

Ekskluderingskriterier

 • testpersoner med dermatologiske eller andre fysiske eller medisinske problemer

 • testpersoner med svært lett hårvekst 

 • gravide kvinner 

2. Den tekniske testen på CATRA:

A. Barberbladenes skarphet og holdbarhet

Barberbladene ble fjernet fra barberhodet. Det første bladet på tre tilfeldig utvalgte barberhoder per modell ble testet med en "Razor Edge Durability and Sharpness test machine" (REDS), der barberbladet ble presset inn i et testmedium bestående av silikon som deretter beveget på seg. Først ble den opprinnelige skarphetenmålt, deretter ble barberbladets skarphet målt etter 25, 50, 75, 100, 200, 300 og 400 testsykluser. Resultatene angis i en middelverdi.

Det ble også gjennomført kompletterende analyser, som hadde som formål å forstå barberhodets konstruksjon, barberbladenes innretning og slipingsvinkel, men dette er det ikke tatt hensyn til i karaktersettingen.

Karaktersetting og vekting av testresultatene

Barberingsresultat klinisk test                                                                        40%

Barberingskvaliteten ble vurdert umiddelbart etter barberingen, og etterveksten etter tre og sju dager. I karaktersettingen er det kun tatt hensyn til barberingskvaliteten umiddelbart etter barbering og etter tre dager. Ekspertens vurdering ble tatt inn, men den korrelerer med panelets oppfatning. 

Skånsomhet                                                                                                  20 %

Med dette menes ekspertens og Home-use-panelets vurdering av barberhøvlenes skånsomhet mot huden.

Komfort                                                                                                         10 %

Barberingskomforten er en parameter som ble karaktersatt i Home-use-testen.

Ergonomi og håndterbarhet                                                                         10 %

Home-use-paneldeltakernes karaktersetting av hvordan barberhøvlene er å holde i hånden og å håndtere, er tatt hensyn til med 10 %.

Barberbladenes holdbarhet                                                                         20 %

Hvor lenge barberbladene holder seg skarpe ble vektet med 20 %. 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.