Kvalitetsmerking av yogamatter

Kvalitetsmerking av yogamatter

Friksjonskoeffisienten (glidemotstanden) måles når matten er våt. Foto: Anna Sigge
Friksjonskoeffisienten (glidemotstanden) måles når matten er våt. Foto: Anna Sigge
Friksjonskoeffisienten (glidemotstanden) måles av laboratoriet. Foto: Anna Sigge
Friksjonskoeffisienten (glidemotstanden) måles av laboratoriet. Foto: Anna Sigge
Overflatens vannavstøtende evne måles. Foto: Anna Sigge
Overflatens vannavstøtende evne måles. Foto: Anna Sigge
Overflatens vannavstøtende evne måles. Foto: Anna Sigge
Overflatens vannavstøtende evne måles. Foto: Anna Sigge
Mattens bestandighet mot opphekting og hakk måles. Foto: Anna Sigge
Mattens bestandighet mot opphekting og hakk måles. Foto: Anna Sigge
Mattens trykkutjevning måles med ulike inntrykkskopper. Foto: Anna Sigge
Mattens trykkutjevning måles med ulike inntrykkskopper. Foto: Anna Sigge
Støtelastisiteten måles ved å slippe en stålkule mot matten. Foto: Anna Sigge
Støtelastisiteten måles ved å slippe en stålkule mot matten. Foto: Anna Sigge
Materialet analyseres for innhold av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Foto: Anna Sigge
Materialet analyseres for innhold av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 31 Mar, 2021

Testfaktas kvalitetsmerking stiller strenge krav. Yogamatten gjennomgår et standardisert testopplegg som omfatter hovedmomentene glidemotstand (friksjon), trykkfordeling (hardhet), slitestyrke, rengjøring og innhold av helsefarlige kjemikalier.

For å oppfylle kriteriene for Testfaktas kvalitetsmerking kreves det at yogamatten presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter, ikke avviker fra produktdeklarasjonen og ligger innenfor grenseverdien for emisjon og innhold av helse‑ og miljøfarlige kjemikalier. Kvalitetsstempelet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.

For å få en oppfatning av yogamattens relative kvalitet og ytelse testes og sammenlignes den med et utvalgt premiumprodukt i samme kategori.

Yogamatter testes i to kategorier – Hot yoga og Yoga. Hot yoga er en type matte som er ment å absorbere fuktighet. Den har et belegg / et overflatesjikt av mikrofiber eller semsket skinn som er laminert mot en rågummimatte. Hensikten med belegget er å absorbere fuktighet fra f.eks. svette, eller at matten sprayes før bruk for å gi bedre grep. Mer tradisjonelle matter er produsert i et homogent materiale som PVC eller TPE og absorberer ikke fuktighet i samme grad som en hot yogamatte.

Laboratorietestene er utført av forskningsinstituttet Swerea IVF i Mölndal (en del av RISE, Research Institutes of Sweden).

Testene omfatter følgende delmomenter:

Forbehandling
Vask og tørk ifølge standard SS-EN ISO 6330:2012. Maskinvask ved 30 °C etterfulgt av tørking flatt i romtemperatur. Varmealdring i klimaskap i 14 dager ved en temperatur på 70 °C og en relativ fuktighet på 50 %.

Glidemotstand/friksjon
Den såkalte friksjonskoeffisienten ble målt ifølge standard SS-EN 14882:2019 på tørr og våt overside samt på tørr underside. Et trekklegeme med vekt 700 gram kledd med kork ble trukket over matten, og kraften som var nødvendig for å flytte legemet (friksjonskoeffisienten) ble notert. Jo høyere koeffisient, desto bedre glidemotstand.
Hot yogamatter får betydelig bedre glidemotstand når overflatesjiktet er fuktig. Mer tradisjonelle yogamatter i PVC eller TPE påvirkes ikke av fuktighet i samme grad.

Trykkfordeling/hardhet
Yogamattens evne til å fordele trykket fra en kroppsdel ble målt for trykk på en mindre flate (tilsvarende kne eller albue) og en større flate (tilsvarende rumpa). Kraften som var nødvendig for å komprimere matten, ble målt i kilopascal per millimeter. Jo høyere verdi, desto hardere matte.

Rengjøring
Hvor enkle mattene er å rengjøre ble testet på ulik måte, avhengig av hvilken type yogamatte det var snakk om. Hot yogamatter har ofte et belegg / et overflatesjikt av mikrofiber eller semsket skinn, som er laminert mot en rågummimatte. Denne typen matter er mer føyelige og kan vaskes i maskin på 30 °C. Mer tradisjonelle matter er ofte produsert i et homogent materiale som PVC eller TPE og er stivere, noe som gjør dem vanskelige å vaske i maskin. Her tester man i stedet hvor lette de er å tørke av, noe som igjen er svært avhengig av strukturen på oversiden.

Bestandighet maskinvask (kun hot yogamatter)
Hot yogamatter har ofte et belegg / et overflatesjikt av mikrofiber eller semsket skinn som er laminert mot en rågummimatte. Hensikten med belegget er å absorbere fuktighet fra f.eks. svette, eller at matten sprayes før bruk for å gi bedre grep. Denne typen matter er mer føyelige og kan vaskes i maskin på 30 °C. For å teste hvordan overflatesjiktet holder og hvordan det påvirkes av maskinvask, vaskes mattene 10 ganger etterfulgt av en visuell inspeksjon.

 

Yogamatter som oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking:

Hot Yoga

Rusta Premium Grip

Yoga

Rusta Premium Support

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.