Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publicerad: 5 Feb, 2016

Skisesongen er godt i gang og folk kjører til fjells, ofte med en takboks på biltaket. Men ved en kollisjon kan boksen og innholdet i den bli livsfarlig for andre trafikanter.
Testfakta har latt SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, kollisjonsteste sju forskjellige takbokser i plast ved en hastighet på 40 kilometer i timen. Flere av boksene får dårlige resultater – enten seiler de av biltaket, eller så åpner boksen seg og hele lasten kastes ut. Ved en virkelig kollisjon kan dette få svært alvorlige konsekvenser.
– Det som kan skje er at lasten fyker inn gjennom frontruten på en annen bil. Får du en ski i kroppen, kan det være direkte dødelig, sier Anders Kullgren, trafikkforskningssjef i Folksam.

Ifølge loven skal en last på et biltak tåle en kraft på 1 g, som tilsvarer en kraftig innbremsing. Utover dette finnes det flere bransjestandarder for takbokser, men også der er kravene satt lavere enn den kollisjonen som ble gjennomført i testen.
– 40 kilometer i timen er en fullt rimelig hastighet der det skjer mange kollisjoner, og det burde en takboks klare, sier Anders Kullgren.

Han synes at Transportstyrelsen nå bør se på kravene igjen. Men hos Transportstyrelsen ser man ingen grunn til å stramme inn på reglene.
– Vi har ikke opplevd at dette er et problem, sier Ingela Sundin, leder for kjøretøyteknologi ved Transportstyrelsen.

Laboratoriet testet boksene med en last på 50 kilo og med den angitte maksimale lastekapasiteten – for de fleste modeller 75 kilo. Ved testene ble lasten spent fast inne i boksen, akkurat som produsentene anbefaler. Bare én boks, den fra Thule, klarer å holde lasten på plass. Den er også helt vanntett og lettest å håndtere og ender som en klar testvinner.
De billigste takboksene i testen, fra Biltema og Jula, klarer seg nest best i kollisjonen. Der går veggene i boksen i stykker, slik at skituppene stikker ut, men lasten og boksen holder seg på plass. De to boksene ble testet med 50 kilos last fordi det er den maksimale lastekapasiteten de angir. De betydelig dyrere boksene fra Calix og Mont Blanc, som koster 8 000 henholdsvis 6 000 kroner, klarer seg dårlig i kollisjonen. Enten flyr hele boksen av taket fordi festene ryker. Eller så kastes lasten ut.

Reine Wasner, adm. dir. i Mont Blanc Group, sier til Testfakta at de er overrasket over resultatet, i og med at boksen har bestått de testene som selskapet selv har fått utført. De kommer likevel til å innlede en intern utredning for å se om det er nødvendig å tilpasse produktet for å gjøre det sikrere. Autoform, som produserer Calix, understreker at Calix-boksen oppfyller kravene som stilles i dag.
– Hvis kravene fra myndigheter eller markedet forandres, vil Autoform tilpasse produktene sine deretter, sier adm. dir. Håkan Gustavsson.

 

Fakta

Fakta om testen

Testfakta har testet ni forskjellige takbokser i plast i samarbeid med Norges Automobil-Forbund, NAF. Testen er utført av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og bestod av tre deltester:

Kollisjonstest
Takboksene ble kollisjonstestet ved SPs kollisjonsbane i en hastighet på 40 km/t og med en puls på 12 g. Takboksene ble montert på godkjente takgrinder i henhold til anvisningene, og ble pakket med skiutstyr samt sandposer for å oppnå ønsket vekt. Alle bokser ble utsatt for en kollisjon med sin spesifiserte maksimalvekt, samt med 50 kg last i boksen. Boksene med 50 kg som angitt maksimalvekt, ble utsatt for bare én kollisjon.

Vanntetthet
Takboksene ble montert én for én på en bil som ble plassert foran en vifte. I tillegg til vinden ble det tilført vann tilsvarende at bilen kjører i 80 km/t i kraftig regn. Etter femten minutter undersøkte man hvor mye vann som hadde kommet inn.

Håndterlighet
Tre testpersoner med ulik høyde vurderte takboksenes håndterlighet – hvor lette de er å montere på takgrinden, pakke, åpne og lukke. Panelet vurderte også låsen. Totalt ble ti forskjellige kriterier vurdert.

 

 

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Overlegen vinner ved test av sju espressomaskiner

God og smaksrik – eller som en kopp tynn traktekaffe. Selv om man bruker nøyaktig samme kaffebønner, får espressoen ulikt resultat. Testfakta har testet sju automatiske kaffemaskiner.
 

Sammenlignende laboratorietest av kofferter på det nordiske markedet

Håndtak som faller av og hjul som går i stykker – en ødelagt koffert kan virkelig ødelegge feriestemningen. Vi har testet sju ulike kofferter, og det er store forskjeller på hvor godt de holder.

Laboratorietest

Robotstøvsugere – så godt gjør de rent

Ha ikke for høye forventninger når du kjøper robotstøvsuger, og vær nøye med hvilken maskin du velger. Testfaktas test av sju ulike merker viser at evnen til å gjøre rent varierer kraftig.

Laboratorietest

Store forskjeller i kvalitet mellom vinterdresser

Vil du at barnet ditt skal slippe å fryse i vinter, gjelder det å velge riktig vinterdress. Flere av årets plagg er ikke vanntette, til tross for at de lover det, viser Testfaktas test.

Laboratorietest

Flere regnsett lekker

Alle regnsett er tette når de er nye. Men etter en tids bruk er det flere som lekker, viser Testfaktas test.

Laboratorietest

Den beste bleien for babybaken

Det er større forskjell i pris enn i kvalitet mellom bleier, viser Testfaktas test. Det er mulig å spare tusenvis av kroner ved å velge riktig fabrikat.

Laboratorietest

Bilbarnestoler gir ulik beskyttelse

Riktig bilbarnestol kan være avgjørende når ulykken er ute. Testfaktas test viser at stolene gir ulik beskyttelse for barnet. – Det er ekstra tydelig når det gjelder kollisjon fra siden, sier professoren i trafikksikkerhet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Penseltest avslører stor forskjell på effektivitet og resultat

At en malingspensel tar opp og slipper fra seg malingen på en kontrollert måte er avgjørende for ytelsen. I Testfakta Researchs store laboratorietest av malingspensler for bruk innendørs ble en videreutviklet utgave av Jordan Ultimate testvinnere.

Laboratorietest

Klassiker utklasser i saksetest

Det er verd å legge noen ekstra kroner i en klassisk merkesaks, viser Testfaktas test. Flere andre modeller klipper dårlig allerede som nye og blir raskt dårligere av slitasje.

Laboratorietest

God kattemat trenger ikke å koste skjorta

Ja – den dyrere kattematen er bedre. Men det er usikkert om premiummerkenes høye priser virkelig er begrunnet. Det viser Testfaktas laboratorietest av åtte ulike tørrfôr.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.