Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Takbokser kan være livsfarlige i kollisjon

Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
Skiutstyr som kommer flygende gjennom luften, kan bli farlig ved en kollisjon. Slik så det ut for flere av takboksene i testen. Foto: Anna Sigge
Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
Laboratoriepersonalet tester hvor lette takboksene er å montere og pakke. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Flere vanlige takbokser består ikke Testfaktas kollisjonstest. Ski og støvler flyr som prosjektiler, eller så seiler hele boksen av.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 5 Feb, 2016

Skisesongen er godt i gang og folk kjører til fjells, ofte med en takboks på biltaket. Men ved en kollisjon kan boksen og innholdet i den bli livsfarlig for andre trafikanter.
Testfakta har latt SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, kollisjonsteste sju forskjellige takbokser i plast ved en hastighet på 40 kilometer i timen. Flere av boksene får dårlige resultater – enten seiler de av biltaket, eller så åpner boksen seg og hele lasten kastes ut. Ved en virkelig kollisjon kan dette få svært alvorlige konsekvenser.
– Det som kan skje er at lasten fyker inn gjennom frontruten på en annen bil. Får du en ski i kroppen, kan det være direkte dødelig, sier Anders Kullgren, trafikkforskningssjef i Folksam.

Ifølge loven skal en last på et biltak tåle en kraft på 1 g, som tilsvarer en kraftig innbremsing. Utover dette finnes det flere bransjestandarder for takbokser, men også der er kravene satt lavere enn den kollisjonen som ble gjennomført i testen.
– 40 kilometer i timen er en fullt rimelig hastighet der det skjer mange kollisjoner, og det burde en takboks klare, sier Anders Kullgren.

Han synes at Transportstyrelsen nå bør se på kravene igjen. Men hos Transportstyrelsen ser man ingen grunn til å stramme inn på reglene.
– Vi har ikke opplevd at dette er et problem, sier Ingela Sundin, leder for kjøretøyteknologi ved Transportstyrelsen.

Laboratoriet testet boksene med en last på 50 kilo og med den angitte maksimale lastekapasiteten – for de fleste modeller 75 kilo. Ved testene ble lasten spent fast inne i boksen, akkurat som produsentene anbefaler. Bare én boks, den fra Thule, klarer å holde lasten på plass. Den er også helt vanntett og lettest å håndtere og ender som en klar testvinner.
De billigste takboksene i testen, fra Biltema og Jula, klarer seg nest best i kollisjonen. Der går veggene i boksen i stykker, slik at skituppene stikker ut, men lasten og boksen holder seg på plass. De to boksene ble testet med 50 kilos last fordi det er den maksimale lastekapasiteten de angir. De betydelig dyrere boksene fra Calix og Mont Blanc, som koster 8 000 henholdsvis 6 000 kroner, klarer seg dårlig i kollisjonen. Enten flyr hele boksen av taket fordi festene ryker. Eller så kastes lasten ut.

Reine Wasner, adm. dir. i Mont Blanc Group, sier til Testfakta at de er overrasket over resultatet, i og med at boksen har bestått de testene som selskapet selv har fått utført. De kommer likevel til å innlede en intern utredning for å se om det er nødvendig å tilpasse produktet for å gjøre det sikrere. Autoform, som produserer Calix, understreker at Calix-boksen oppfyller kravene som stilles i dag.
– Hvis kravene fra myndigheter eller markedet forandres, vil Autoform tilpasse produktene sine deretter, sier adm. dir. Håkan Gustavsson.

 

Fakta

Fakta om testen

Testfakta har testet ni forskjellige takbokser i plast i samarbeid med Norges Automobil-Forbund, NAF. Testen er utført av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og bestod av tre deltester:

Kollisjonstest
Takboksene ble kollisjonstestet ved SPs kollisjonsbane i en hastighet på 40 km/t og med en puls på 12 g. Takboksene ble montert på godkjente takgrinder i henhold til anvisningene, og ble pakket med skiutstyr samt sandposer for å oppnå ønsket vekt. Alle bokser ble utsatt for en kollisjon med sin spesifiserte maksimalvekt, samt med 50 kg last i boksen. Boksene med 50 kg som angitt maksimalvekt, ble utsatt for bare én kollisjon.

Vanntetthet
Takboksene ble montert én for én på en bil som ble plassert foran en vifte. I tillegg til vinden ble det tilført vann tilsvarende at bilen kjører i 80 km/t i kraftig regn. Etter femten minutter undersøkte man hvor mye vann som hadde kommet inn.

Håndterlighet
Tre testpersoner med ulik høyde vurderte takboksenes håndterlighet – hvor lette de er å montere på takgrinden, pakke, åpne og lukke. Panelet vurderte også låsen. Totalt ble ti forskjellige kriterier vurdert.

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitetsmerking av yogamatter

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamatter testes glidemotstand, trykkfordeling, slitestyrke, rengjøring og innhold av skadelige kjemikalier. For å oppfylle kravene for kvalitetsmerkingen må yogamatten prestere gjennomgående godt i samtlige testmomenter.

Laboratorietest

Ny test av luftrensere avslører store forskjeller i kapasitet

Testfaktas laboratorietest av luftrensere for rom av middels størrelse viser store forskjeller i evnen til å rense luften – til tross for likeverdig ytelse ifølge produsentenes opplysninger. Totalt er 13 modeller på det europeiske markedet testet og sammenlignet når det gjelder evnen til å eliminere luftforurensninger og allergene partikler.

Laboratorietest

Canvac luftrenser CLR6540V

Testfakta Research har på oppdrag fra Elon laboratorietestet Canvac CLR6540V luftrenser. Canvac har høy makskapasitet, klarer å rense rom opp til 15 kvadratmeter ved svært lavt lydnivå (20 dB) og er enkel å bruke.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun takmaling hvit helmatt

Testfakta Research har laboratorietestet Midun takmaling på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lett hånd- og fugesparkel

Testfakta Research har laboratorietestet Midun Lett hånd- og fugesparkel på oppdrag fra Byggmax. Midun presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Billige badehåndklær nesten like gode som de dyreste

Et badehåndkle skal tørke deg raskt, være slitesterkt og holde seg fint lenge. Vår laboratorietest viser at det er penger å spare. Av ni vanlige badehåndklær svarer nemlig både de eksklusive og de billigere alternativene til forventningene.

Laboratorietest

Rustas flyttekartong PRO

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas oppgraderte flyttekartong PRO. Rustas flyttekartong presterer gjennomgående godt og oppfyller med god margin kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest

Den billigste kabinkofferten nesten like god som den dyreste

I dag er det mange som reiser med bare kabinkoffert, både på kortere og lengre reiser. Men Testfaktas test viser at kvaliteten varierer mellom de ulike produsentene.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.